“Mama, drinken?”, “Mama, die, die”. Mijn dametje weet precies hoe ze het fijnst ’s ochtends wakker wordt. Kroelen in het grote bed en wat slokjes moedermelk. Helaas, ik heb het einde bepaald en dat is ergens wel jammer. “Mama drinken is op”, “kom maar lekker tegen me aan liggen” zei ik. Een beteuterd gezichtje drukte haar warme bolletje tegen mijn borst. En zo brak na twee jaar het einde van de borstvoeding aan.

* op het plaatje bovenaan (in de Apenheul). Een groep apen had dikke ruzie. Gillen. Moederaap beschermde haar baby. Borstvoeding voelde voor mij als ultieme bescherming en intimiteit.

Ook leuk: “Een dikke, vette box aan de borstvoedingsmama

Terugblikken

Ik ben blij, dankbaar en vooral heel erg trots dat ik 2 jaar borstvoeding heb geven. Oprecht een van de mooiste ervaringen uit mijn leven. Het wonderlijke dat er gewoon melk uit je borsten komt. En hoe cool dat het zo voedzaam is dat je kindje ervan groot groeit. Het respect uit de ogen van mijn man. Zijn betrokkenheid. Het leuke om er over te praten en nieuwsgierige vragen te beantwoorden. Bijzonder. Dat je een vriendin heb mogen inspireren en dat zij nu haar tweeling al 9 maanden voedt. Het gekke. Om borstvoedingsijsjes en pannenkoeken te maken. Het geruststellende voor je kindje. Het (relatieve) gemak in de nacht. Het voeden op verzoek, zonder milliliters te meten of hoeveelheden te vergelijken.

einde van de borstvoeding

Omdat dit voor mij een waardevolle collectie foto’s is. Toch deel ik het. Ik vind de foto’s mooi. Ben er trots op.

Waarom stopte ik met borstvoeding?

Het had meerdere redenen. In de eerste plaats waren de voedingen al minimaal. Van twee naar een voeding per dag. Tot om de dag. Mijn meisje eet gelukkig goed. De borst is vooral troost. Deze troost kan ik haar ook geven met knuffelen. Ik moest aan de medicijnen vanwege de kaakontsteking. Het kwam door in de melk en dat vond ik niet zo’n strak plan. Misschien ook omdat ik toe was aan een volgende fase. Het voelde voor mij als een goed moment, ondanks ik het in de eerste instantie op zijn “natuurlijke beloop” wilde laten gaan. En ik weet het niet precies. Tot wanneer zou je moeten voeden dan?

Lees ook: “Waarom borstvoeding in het begin fucking irritant is

Hoe pak je het stoppen met borstvoeding aan?

Ik heb me er dit keer niet in verdiept. Deed het op gevoel. Eigenlijk gewoon niet meer uit mijzelf de borst aanbieden en soms zelfs nee zeggen. Vooral afleiden. Met spelen overdag. Een speentje. Naar bedje brengen als ze moe is. En een alternatief bieden. “Mama drinken is op”..

“kom maar lekker tegen me aan liggen” zei ik.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

8 Reacties

 1. Mooi om te lezen, erg leuke site heb je!

  De oudste is hier gestopt met 3 jaar en negen maanden, haar zusje was toen een paar weekjes oud. Ze dronk sinds ik zwanger was alleen ’s avonds nog een mini-slokje.
  De jongste van 9 maanden drinkt nog steeds lekker, zolang zij en ik het willen.

  Groetjes Anita

  • Dankje Anita, leuk om te horen 🙂 Het leek mij ook zo leuk en bijzonder om te tandem voeden, maar dat is helaas niet gelukt.

 2. Wat fijn dat je zo lang borstvoeding hebt kunnen geven en jullie hebben een mooie manier gevonden om het te stoppen. Mijn zoontje wordt over twee weken twee jaar en drinkt nog erg vaak, het zou hier nu absoluut nog niet op zo’n vredige manier kunnen stoppen dus wij gaan nog even door 🙂

  • 7,5 maand is ook al echt lang. Ik vond je artikel relaxed doen over borstvoeding echt leuk (dusse, leestip mensen!)

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.