Misschien was ik zelf wel de laatste die had verwacht dat “lang” (wat is lang?) borstvoeding geven echt mijn ding is. Dingen lopen zoals ze lopen. Beetje rare uitspraak over borsten, maar whatever. Ik heb in het begin lekker geschreven het irritante borstvoedingsbegin, de voordelen van borstvoeding tot de overgang van borstvoeding naar bijvoeden met de Rapley methode. Alle hot idems over dit onderwerp als je midden met je neus in de melk zit, hebben de revue wel gepasseerd op mijn blog. En toen was het stil… heel stil. Simpelweg omdat het gewoon zo gewoon was geworden hier in huize Jungle. Na het eerste jaar zaten we op gemiddeld twee borstvoedingen per dag. Eentje als wakkerwordertje en eentje als slaapmutsje. En bij ziekte en troost wat meer. En dat bleef zo tot voor kort (dametje is nu 1,5 jaar). En toen ineens, is dit nu het einde van de borstvoeding?

einde borstvoeding

bron: borstvoeding.com

Na 1,5 jaar dan nu, einde borstvoeding?

En na zo 1,5 jaar borstvoeding geven waren mijn gedachten erover ook gewoon simpel, zo van: we zien wel hoe het loopt. Als de borstvoeding zo door gaat tot twee jaar, prima. Langer? Prima. Ik vind het best. Maar What Happend? De interesse in de borst is minder, het drinken is minder en ik geloof dat er ook niet meer zo veel melk in zit. Einde borstvoeding? Nieuwe fase aangebroken? Wellicht. Eerlijk gezegd zou de meest ideale situatie voor mij zijn als het gewoon zo langzaamaan stopt. Laat de natuur maar zijn gang gaan, denk ik dan maar. Niks forceren, maar als ze wil drinken mag het gewoon natuurlijk.

Het eerste loslaat-moment van mijn kleine kindje

En hoe voel ik mij erbij? Gek genoeg is dit het allereerste momentje van “loslaten”. Mijn kleine meisje wordt groot… pinkietraan. Nee hoor 🙂 Ik voel me gewoon trots.

Hoe is dit gegaan bij andere moeders? Wanneer en hoe stopte je met de borstvoeding? Wat was jouw gevoel erbij? Klets mee over het einde van de borstvoedingsperiode in de reacties.

 >>DZP doel 46 check<<

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

4 Reacties

 1. Net als de vorige twee keer ben ik met borstvoeden erin gegaan met de gedachten, we zien wel hoever we komen. Eerst kijken of het lukt, daarna de 6 weken halen, toen naar drie maanden en nu bij de derde zit ik alweer op 4,5 maand voeden. Op naar de 6 maanden. Bij mijn twee dochters gaf ik borstvoeding tot en met negen maanden, daarna wilden ze echt niet meer. Ze duwden de borst echt weg. Op die manier was het voor mij helemaal oke.
  Ben benieuwd hoe ver ik nu kom ;).
  Het blijft een mooi iets van de natuur, waar ik echt van kan genieten. Fijn om te lezen dat ik niet de enige mama ben hierin.

 2. Wat heerlijk dat je al zo lang mag voeden! Hopelijk krijgt het een natuurlijk einde waar jullie beide tevreden over zijn. Bij mij heeft Ronja 8 maanden gekolfde moedermelk gehad, ze heeft nooit aan de borst kunnen drinken. Hopelijk gaat dat met deze baby beter!
  …Arcadia schreef als laatst…HorrorochtendenMy Profile

 3. Bij meneertje ben ik bewust gestopt na 10,5 maand omdat we zo graag opnieuw zwanger wilden raken. Door de borstvoeding kwam mijn ritme niet opgang en zodoende hebben we te toen voor gekozen om te stoppen. Een ontzettend moeilijk besluit…en ik heb er flink wat tranen om gelaten ondanks ik full-time kolfde omdat meneertje na 6 maanden de borst weigerde. Maar gelukkig was ik 4 weken later zwanger 🙂 Nu loopt de borstvoeding opnieuw super goed en gezien we nu ‘compleet’ zijn, zie ik wel wanneer mevrouwtje er geen zin meer in heeft. Ik sta er hetzelfde in als jij beschrijft. Let nature take it’s course.
  …Francesca schreef als laatst…*Documentaire: Fat, Sick and Nearly DeadMy Profile

 4. Mijn dochtertje is volgende week 16 maanden en overdag drinkt ze vaak 2 x voor het slapen gaan.. Snachts drinkt ze ook nog maar geen idee hoe vaak. Ik hoop dat we er samen nog lang van kunnen genieten maar als ze langzaam aan gaat afbouwen is het ook prima. Zag mag het zelf regelen!
  …Linda schreef als laatst…Leef en laat leven swap 2.0My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.