Dit artikel over welke keuzes ik allemaal kan maken qua eerlijke en duurzame kleding wil ik al een lange tijd schrijven. De textielindustrie zit vol milieuvervuiling, dier- en mensenleed. Daar doe ik NIET aan mee. Maar ik ben ook gewoon een meisje uit de randstad die er leuk uit wilt zien. Met kleding die ik leuk vind. Ik ben daarom benieuwd wat ik allemaal zelf kan doen vóórdat ik nieuwe kleren koop. En als ik toch iets wil kopen, waar vind ik dan leuke, kwalitatieve, eerlijke en duurzame kleding (fair fashion)?

Lees ook: “Mijn minimalistische winterkleding garderobe (hoe moet dit en hoe hou ik ‘t vol?)”

Fast fashion VS fair fashion; wat is het probleem?

Ik heb al veel gezien en gelezen over fast fashion. Het probleem is voor mij wel duidelijk. Het woordje “te”…

Als consument willen we te veel kleding voor te goedkope prijzen. De winkels en tussenhandelaren willen te veel winstmarge, waardoor de arbeiders in fabrieken voor te lage lonen, te hard werken. De wereld van fast fasion is meedogenloos. Het programma “Genaaid” van NPO3 geeft hiervan een bizar kijkje achter de schermen.

eerlijke en duurzame kleding

Fast fashion: de grootste probleempunten

1. Verspilling

Elk jaar worden miljarden kledingstukken geproduceerd. Denk maar aan Asos, About You of Shein, die continu op je social media tijdlijn voorbij komen. Moeilijk te weerstaan soms, zulke lage prijzen. Maar door die snelle omloop van collecties is kleding wél een wegwerpartikel geworden. En één derde wordt zelfs nooit gekocht of gedragen en wordt dus direct versnipperd en verbrand. Zonde!!

2. Verziek de natuur

Er komen enorme hoeveelheden pesticiden in de grond. Textiel is goed voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en er zijn duizenden liters water nodig voor het produceren van 1 t-shirt of spijkerbroek. Water dat hierna giftig is. Mensen in landen met een schoonwatertekort zouden hier wekenlang van kunnen drinken.

3. Dierenleed

Zachte bontjes en leer van dierenhuid wordt in een rap tempo verbruikt. Dieren zijn zo geen wezens meer zoals jij en ik, maar een snel “product” voor fast fashion.

Kijktip: Bontgirl van Famke Louise

4. Mensenleed

Maar zelfs ons eigen soort is niks meer waard. Arbeidsomstandigheden zijn kwellend en erbarmelijk. De extreem lange werktijden en lage lonen zijn mensonterend, om nog maar niet te spreken van slavernij en kinderarbeid!

eerlijke en duurzame kleding

Is fair fashion de oplossing?

Als tegenhanger van het woordje “te”, denk ik allereerst aan consuminderen. Dat moet niet zo moeilijk zijn? Maar daar kom ik straks op terug. In de industrie is voor fast fashion namelijk de tegenhanger fair fashion bedacht. 

Fair fashion is de bewuste, eerlijke en duurzame kleding manier van produceren, verhandelen en kopen. Het proces is zo schoon en transparant mogelijk.

Fair fashion wordt ook wel fairtrade fashion, sustainable fashion of duurzame kleding genoemd.

Of fair fashion echt dé oplossing is weet ik niet. Want gaat dat alle drama in arme landen oplossen, of verschuift de boel gewoon..? Wat ik wel weet is dat wij als “markt” zeker wel invloed hebben. En als WIJ het signaal geven dat we de bovenstaande 4 punten niet pikken, is dat in ieder geval een statement. Een begin!

TIP; leuke duurzame baby kleding cadeaus

Stappenplan | Zo kies ik eerlijke en duurzame kleding

BBBZZZT.. Laat ik bij het begin beginnen. Ken je dat gevoel: “Ik wil nu graag nieuwe kleren hebben, want…”? Ik kan redelijk mijn impulsen qua kleding kopen onderdrukken, omdat ik niet zo’n fashionista ben. Maar ook ik wil gewoon soms wat hebben. Welke vragen kan ik aan mezelf stellen en welke stappen helpen mij hierbij? Ik zet er ook wat extra tips bij, hopelijk heb ook jij er wat aan in het proces van bewust kleding shoppen!

Stap 1. Heb ik écht nieuwe kleren nodig?

>> Nee. Soms wil ik kleding kopen omdat ik gewoon mijn geld wil uitgeven.

Lekker shoppen online of in een winkel is ook gewoon een leuke bezigheid. Maar dit kan ook zónder iets te kopen (-: Ik gooi mijn online winkelmandje vol of pas iets in de winkel en dan.. Dan zeg ik tegen mezelf: slaap er een paar nachtjes over! En stel dat ik écht iets wil kopen. Dan is mijn eis: fair fashion!

>> Nee. Soms wil ik kleding kopen uit een frustratie.

Ik ben niet tevreden met wat ik heb. Of ik heb een blegh-dag. Of ik zit me te vergelijken met instagram-fashionista’s. Het helpt mij dan om te beseffen dat dit een momentopname is. Morgen voel ik me vast beter. En dát is dan een betere dag om mijn kleding opnieuw te bekijken.

Wist je dat je met zo’n 30-50 kledingstukken al mega veel setjes kunt maken?

Het minimaliseren van kleding en het proberen van een capsule wardrobe, heeft mij echt bewust gemaakt, dat ik niet veel nodig heb om er leuk uit te zien. Ik heb hierdoor ook nooit meer kledingkeuze stress. Als ik iets nieuw koop, is het écht nodig. Dan mag en kan ik er ook meer geld aan uitgeven, en dan is fair fashion ook een haalbare oplossing!

kledingkeuze stress bh

>> Twijfel. Ik denk dat ik nieuwe kleding nodig heb.

Dit is het moment om bewust naar de onderstaande vragen te kijken of om voor mijzelf te bepalen wat ik mis.

 • Is er iets kapot? Misschien kan ik het wel (laten) maken.
 • Welke setjes kan ik nu maken? Zijn er nog andere combinaties mogelijk?
 • Welk(e) kledingitem(s) mis ik dan precies?

Stap 2. Ja, ik heb kleding nodig. Welke opties zijn er nog voordat je nieuwe kleding koopt?

Soms breekt er een nieuw seizoen aan en heb ik dus wél extra kleding nodig. Maar voordat ik überhaupt de (online) winkels in duik, welke opties zijn er nog voordat ik nieuw koop?

Ik kan rondvragen bij vriendinnen of ze nog kleding weg doen. Misschien kan ik ook wel kleding ruilen of lenen. En ik kan kijken voor tweedehands kleding, waarbij ik me specifiek richt op het item dat ik nodig hebt.

Er bestaat zelfs het fenomeen kledingbibliotheek. Voor mij is Den Haag de dichtstbijzijnde. Een perfecte oplossing als je eenmalig een mooie setje nodig hebt voor een speciale gelegenheid. Kledingbieb Lena zit in Amsterdam en ook online, de moeite waard om eens te kijken.

Waar kunnen we dus allemaal terecht voor tweedehands kleding?

Heb jij nog aanvullende tips voor tweedehands kleding plekken? Deel ze in de reacties en dan zal ik het artikel aanvullen!

Extra tips om succesvol kleding uit te zoeken

Om miskopen te voorkomen heb ik een paar richtlijnen voor mezelf. Bij twijfel doe ik het sowieso niet. Kleding moet daarnaast lekker zitten. Ook moet “nieuwe” kleding bij zoveel mogelijk items van mijn huidige garderobe passen. Ik kan dan kiezen voor basics, maar ook gewoon een beetje mijn favoriete kleuren aanhouden.

Kleding uitzoeken tips

 • Bij twijfel niet doen
 • Kleding moet lekker zitten
 • Past bij zoveel andere kledingstukken
 • Basics of favo kleuren

Vind je dit moeilijk? Dan zou je jezelf een keertje een kleuradvies of stijladvies cadeau kunnen doen. 

Stap 3. Ik wil nieuwe kleding, maar dan wél fair fashion!

En daar zijn we dan .. Hoe zit het allemaal met fair fashion? En hoe kunnen we op zoek naar duurzame kleding in de “gewone” kledingindustrie, waar weinig transparantie is?

Wanneer ik kleding koop, vind ik dus de volgende punten belangrijk. En dit kan voor iedereen verschillen, maak vooral je eigen keuzes.

 • Er is geen sprake van kinderarbeid, slavernij en arbeiders krijgen een eerlijke prijs;
 • Ik ben zelf niet vegan, maar wil zo min mogelijk dier. Ik eet graag een stukje vlees op z’n tijd en ik heb ook schoenen van leer. Maar ik vind wel dat dieren een waardig leven verdienen en zo min mogelijk als “product” worden gebruikt. Mijn eigen visie hierbij is: vlees minderen, schoenen van leer zo min mogelijk en deze schoenen zo lang mogelijk mee laten gaan.
 • Respect voor de natuur. Soms is het één gewoon nodig voor het ander. Een voorbeeld: voor biologisch katoen worden geen pesticiden gebruikt. Dat is goed! Het waterverbruik ligt echter ongeveer gelijk. Er is helaas niet 1 BESTE keuze. Afwegingen en balans zijn lastig, maar nodig. Maar ik kies waar mogelijk biologisch en fairtrade.
eerlijke en duurzame kleding

Welke keurmerken (duurzame kleding) bestaan er en wat is de betekenis?

Een keurmerk richt zich op één of meer aspecten van duurzame mode. Max Havelaar richt zich bijvoorbeeld specifiek op een eerlijke prijs voor de katoen. Fair Wear Foundation bekijkt de omstandigheden van de arbeiders en je hebt ook de ISO 14000 standaard; die richt zich juist specifiek op de milieuvriendelijkheid van het productieproces. Ook zijn er certificaten zoals GOTS of Okotex. Die vertellen juist weer iets over het kledingstuk zelf, dat het voldoet aan bepaalden standaarden. Verder heb je ook nog organisaties zoals Made-By. Zij helpen mode merken hun productieproces schoon te maken op het gebied van mens en milieu.

Hoe duurzaam zijn de grondstoffen

Opkomende grondstoffen voor eerlijke en duurzame kleding zijn biologisch katoen, tencel, bamboe, hennep, modal, vegan leer en organic of gerecyclede andere materialen.

Duurzame grondstoffen voor eco kleding

 • Biologisch katoen
 • Tencel
 • Bamboe
 • Hennep
 • Modal
 • Vegan leer (nep leer)
 • Organic of gerecyclede andere materialen

Kleding van Lyocell voorbeelden

Kleding van Bamboe voorbeelden

Welke merken of webshops kun je raadplegen?

Op de site Project Cece kun je duurzame kleding zoeken per type, winkel of merk. En ook de app “Renoon” is handig voor het zoeken van sustainable kleding, basics en schoenen.

Lees ook: “Deze bewuste en duurzame apps 2020 (fair kleding, eten & milieu) helpen mij als moeder bij een groene lifestyle!”

Duurzame en eco kleding webshops

Stap 4. Tips om zo zuinig mogelijk met je kleding te doen

Tot slot wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je (nieuwe/duurzame) kleding. Was je items niet te vaak en was ze volgens het voorschrift in het label. Laat kleding en schoenen repareren waar mogelijk, in plaats van direct nieuw kopen.

Wil je van je oude kleding af? Misschien kun je goede items verkopen of weggeven aan de kringloopwinkel. Kleding waar je over twijfelt kun je altijd kwijt in de kledingbakken bij afvalscheidingsplekken. Ook héle oude kleding. Want zelfs oude lappen kunnen gerecycled worden. Er zijn projecten die van deze stoffen, nieuwe kleding maken. Maar er wordt bijvoorbeeld ook isolatiemateriaal van gemaakt

Handige app tip: in de “AfvalWijzer” kun je direct zien wat je met je oude afvalproducten moet doen bij jou in de gemeente.

Zuinig doen met kleding

 • Was minder vaak, was volgens label
 • laat kleding eerst repareren, voor nieuw
 • Kleding tweedehands verkopen
 • Kleding recyclen

Impact eerlijke en bewuste kleding keuzes

Persoonlijk heb ik het meest aan de app Renoon, Project Cece en het rijtje met duurzame kleding webshops, want dan heb ik eindelijk een uitgangspunt vanwaar ik op zoek kan gaan naar duurzame kleding. Ook wist ik niet dat zelfs die hele oude kleding(stoffen) gerecycled konden worden. Ik gooi dus nooit meer kleding bij het restafval. Overigens kun je van oude lappen ook heel leuk duurzaam cadeau inpakpapier maken! Verder kunnen we eerlijkheid en transparantie in de kledingindustrie promoten door in de winkel door te vragen naar de herkomst of arbeidsomstandigheden. Zo kunnen we ook bij elkaar bewustwording creëren. Tot slot is mijn persoonlijke verbeterpuntjes het wassen. Ik ben soms erg ehmm.. gemakkelijk. Lori.. lees het label! 😉

Waar haal jij je eerlijke en duurzame kleding het liefst vandaan?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

6 Reacties

 1. Zelf heb ik de laatste jaren sowieso meer moeite met kleding kopen, de items zijn allemaal niet heel “basic” en dat vindt ik wel jammer, zoals je al schrijft heb je aan ongeveer 30-50 items meer dan genoeg, dus ik hoop nog meer mooie items te vinden die ik een aantal jaren kan gebruiken.

 2. Allemaal hele goede tips en info. Ik koop zelf vrijwel nooit nieuwe kleding, ook voor de kids niet, we ruilen of kopen 2e hands en dat gaat prima. Schoenen is wel iets dat ik nieuw koop.

 3. Wat een goede blog zeg. Even weer nadenken over het shoppen. Ik heb net als Lizzie ook nog geen kleding geshopt door Corona. Ik moet even over die gedachte heenstappen dat iemand anders het gedragen heeft, maar ik denk dat de toekomst er wel zo uit gaat zien, dat we niet zomaar kunnen blijven shoppen.
  …Amina schreef als laatst…Eventjes genieten van bloemen en bloeiende bomenMy Profile

 4. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier nog veel te weinig mee bezig ben.. goed om even te lezen. Moet zeggen dat ik nu al die Corona-tijd uberhaupt nog niks heb geshopt.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.