Op veel wasbare luier websites lees je als voordeel, dat je kindje eerder zindelijk is met wasbare luiers. Een goede bijkomstigheid. En het klinkt ergens logisch. Ze voelen hun plasluier meer, vinden dat irritant en gaan braaf op het potje. Toch? 😉 Na een lange tijd wasbare luiers gebruiken, maak ik de conclusie op. Is ons kindje eerder zindelijk met wasbare luiers?

Hoe en wanneer starten wij de zindelijk fase?

Met twee jaar introduceren wij het potje. Zindelijk zonder training, want we lieten het gewoon gaan. Rond 2,5 jaar was peuter overdag in huis zindelijk en maakte het potje plaats voor de grote wc. Mevrouw draagt onderweg en tijdens haar slaapjes nog wel een luier. Dus dan is ze officieel nog niet helemaal zindelijk eigenlijk.

Is ons kindje eerder zindelijk met wasbare luiers?

Tja, met het overdag zindelijk zijn op 2,5 jaar ben ik eigenlijk wel tevreden. Maar wat ik er ook van vind, ik geloof dat het vooral aan je kindje ligt wanneer hij of zij toe is aan deze fase. Mijn eenpersoons-onderzoek zegt natuurlijk helemaal niks. Plus hoe kan je bij één kindje vergelijken of hij eerder zindelijk is met wasbaar of met wegwerp? Dat is niet te onderzoeken.

Wasbare luiers hebben niks met zindelijkheid te maken

Maar persoonlijk denk ik dat de wasbare luier er weinig mee te maken heeft. Ik zie namelijk kinderen die jonger én ouder zindelijk zijn. Wat belangrijker is dat je goed naar signalen van je kindje kijkt. Toont die veel interesse in het potje? Vindt hij de luier vervelend worden? Dan kun je met veel geduld en aandacht starten met fase zindelijkheid.

Lees ook: “Zal ik de wasbare luiers meenemen op vakantie?

En ooohhww.. de luier uittrekken in bed

Zijn jullie peuters ook zo eigenwijs door hun luier s’ nachts vrolijk uit te trekken? En dan als je nét bijna zelf in slaap valt, te roepen: “Mamaaa… bed plast”. Hier wel, helaas. Peutergirl trekt zowel haar wegwerpluier als wasbare luier zelf uit. Als baby kon ze sneller haar wegwerp uittrekken, dan de wasbare. In dit opzicht zijn wasbare luiers ook nog eens gunstig. Nu gaat die vlieger niet meer op en zit ik beddengoed te wassen in plaats van wasbare luiers 😉

De luierperiode op zijn eind. Ja. Wasbare luiers raad ik zeker aan. Maarre.. Zijn jullie de wasbare en/of wegwerp luiers al zat?!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

14 Reacties

 1. Hoi hoi, ik zit zomaar even op je blog rond te neuzen, leuk om te lezen. Ik gebruik zelf ook wasbare luiers (bij de eerste tot een jaar volgehouden, omdat ik echt ook de ouderwetse strikslips enzo gebruikte, de tweede nu 8 maanden in de luiers en hoop het tot aan zindelijk vol te houden) maar ik vroeg me af: ken jij Baby Zindelijkheids Communicatie? Ik las er niet over in dit blog. Ik heb het zelf ook niet gebruikt, maar leek me wel iets voor jou. Groetjes

  • Hoi Corline, wat leuk je reactie! Bedankt 🙂 Ook leuk om te lezen dat je ook aan wasbaar doet 😉

   Ik heb inderdaad wel gehoord over baby zindelijkheid communicatie, maar mij er (nog) niet in verdiept. Misschien wel een leuke voor als de baby er is! (bijna.. bijna..)
   Wij doen met peuter veel in overleg, om het maar zo te zeggen. Dat werkt hier het beste. Zo ging ze ook op de wc toen zij er zelf aan toe was zeg maar. En nu zijn we bezig om ook in de nacht zonder luier te slapen. Tijdens haar dutje voelt zij zich wel zeker genoeg, dus dat gaat goed zonder luier. In de nacht nog niet, dus hebben wij zoiets van, nou dan is dat nog wel even prima zo.

 2. Zo zindelijk al met 2,5 vind ik echt heel knap! Mijn zoon is ook bijna 2,5 maar hij kan nog echt niet zonder zijn luiers ook al zijn we hem volop aan het voorbereiden op zijn potje. Het potje is leuk en alles, maar alleen om op te zitten met de kleren nog aan. Gelukkig trekt hij zijn luier ’s nachts nog niet uit, maar ik denk dat zijn slaapzak hem daar nog van weerhoudt. Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat als hij in een ‘grote jongensbed’ gaat slapen met zijn eigen kussen en deken en zonder slaapzak.
  …Tessa schreef als laatst…Leestip: KickstartMy Profile

  • Ja, met het grote bed straks dat wordt wat! Ik ben ook vooral bang met uit bed komen elke keer ’s avonds.

 3. Ongeveer toen ons mormeltje overdag zindelijk was (2 jaar) en het einde van het luierwassen in zicht kwam, kregen we ons freggeltje. Wij zijn dus net aan de tweede wasronde begonnen ?.
  Ons meisje draagt nu ’s nachts Super Undies Betterwetterpants gecombineerd met een disposable insert van gNappies voor extra absorptie. Kan ze zelf aan en uitdoen als een broekje. Misschien is dat iets voor je kapoen?
  …Resaarcle schreef als laatst…Abee-wat?My Profile

 4. Hier ook een mix, ze is net 2 en begint het goed aan te geven. Maar zijn nog ver van zindelijkheid. De oudste was wel met 2 zindelijk, die kon niet tegen de natte luiers. Ook al waren het wasbare luiers
  …Judith schreef als laatst…Review Bergstein regenlaarzenMy Profile

 5. Een vriendin van mij (die overigens wegwerpluiers gebruikt, ik ken niemand die wasbaar luiert) had haar kinderen met 1 jaar al zindelijk en dan moeten ze om het half uur naar de wc, dat vond ik niet echt wat. Dus ik heb gewoon gewacht tot ze het zelf interessant vond en het zomer was (scheelt wat gronddweiltjes ;-)) en ze was met ruim 2 zindelijk. Overdag. Ze is pas sinds een paar weken ’s nachts zindelijk (4,5), omdat ze ’s morgens heel nodig moest en mama geen zin had om de wekker te gaan zetten, dus we hebben gewoon gewacht totdat ze het zelf te kinderachtig vond. Dat had ook best iets eerder gekund, dat had best veel afval bespaard haha 😉
  …Lilian schreef als laatst…Social media dilemmaMy Profile

  • Ja, dat heb ik ook gelezen. Om de baby’s gewoon zonder luier te doen. Dat vraagt wel 1 miljoen % inzet. En dat was voor mij ook niet haalbaar 😉 Maar wel lekker besparend als dat lukt!

 6. Ik vraag het me ook af of het helpt. Toch zeker alleen als je ze in een vieze natte luier laat lopen? Jim kan door zijn eczeem dus geen wasbare meer aan, maar ik wil wel graag van die wasbare oefenbroekjes gaan gebruiken. Als hij er eenmaal aan toe is dan. Misschien een idee tegen het uittrekken van de luiers s nachts?
  …Elisabeth schreef als laatst…De impact van de operatie?My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.