Welke baby producten je het best kunt gebruiken, is natuurlijk hartstikke persoonlijk. Maar als je op basis van de ingrediënten kijkt; kun je 80% van tafel vegen, blijven er wat gemiddelden over en een paar toppertjes. Verder speelt je voorkeur een rol én ligt het er maar net aan hoe het kinderhuidje erop reageert. Zelf heb ik, met twee rondrennende kiddo’s, inmiddels al een hoop bekeken en uitgeprobeerd. Als huidtherapeut pluis ik namelijk graag ingrediëntenlijstjes uit. Tja, ieder z’n kronkel 😉 In dit artikel vertel ik je dus over de huidproducten die ik voor mijn kinderen gebruik.

Ook leuk: “Lijst van goede ingrediënten in cosmetica, waarop letten + huidtherapeutische adviezen”

Wat voor baby producten gebruik ik bij mijn kids?

Aan de ene kant vind ik het superleuk om huidproducten uit te pluizen en testen. Aan de andere kant gebruik ik bij mijn kids zo weinig mogelijk. Trouwens, ik gebruik kinderdingen ook gewoon bij mezelf. Lekker mild, hoppa. Producten test ik niet zomaar, ik bekijk altijd eerst de ingrediëntenlijst. Nu ben ik lang geen wetenschapper, maar na een HBO opleiding Huidtherapie en een Masterclass cosmetische ingrediënten, weet ik er wel íets van 😉

Zo min mogelijk huidproducten (bij kinderen) is prima

Less=more is hier de stelregel qua welke baby producten. Ik ga uit van de gezonde functie van de huid. En die heeft weinig nodig. Wat er namelijk vaak gebeurt, is dat kinderen te vaak in bad gaan, waardoor de huid uitdroogt. Door het water, ja. Hierdoor ga je weer meer huidcrèmes gebruiken en zit je in de verkeerde cirkel. Je kinderen 1x per week douchen of badderen, zou prima zijn. Met een goed gericht washandje tussendoor.

Welke baby producten vinden wij fijne qua babybillen crèmes?

Een billenzalf gebruiken wij alleen maar bij kapotte billetjes (rood, ruw, open, schraal). Kapotte billetjes in de luier ontstaan meestal door zure poep (tandjespoep noemen ze het ook wel, als de tanden doorkomen), een gevoelige huid en in combinatie met plas.

Het beste is om je kindje tussendoor lekker bloot te laten liggen. Zo kan de huid helen. Wanneer je een luier aandoet, breng je een laagje zalf aan op de billen ter bescherming van de huid voor nieuwe poep en plas. Zoveel mogelijk bloot + een frequente luierwissel is vaak al de oplossing. De zalf vooral als het echt erg pijn doet, ter bescherming. Preventief smeren hoef je dan al niet meer te doen. Maak de huid wel goed droog na het verschonen. Verder vind ik de wasbare luiers ook fijn omdat ze minder luieruitslag geven.

Billetjes balsem van de Groene Vrouw 

De billetjes balsem van de groene vrouw bestaat uit de volgende ingrediënten: helianthus annuus, Calendula officinalis, Olea europaea, Symphytum officinale, Sesamum indicum, cera flava, lanolin (adeps lanae).

De zalf zit in een blikje en je hebt maar een kleintje nodig. Het is ook geschikt als tepelzalf trouwens. De werkzame hoofdstoffen zijn calendula en wolvet (lanoline). Het smeert fijn, werkt goed en ik vind het fijn dat het van natuurlijke stoffen is gemaakt.

balsem_

Ik testte als billencrème ook de billencrème van Naïf (Diaper Cream Naïf). Op zich een prima product met voornamelijk zink erin en in een tube, trouwens. Alleen ik heb hem niet vaker gebruikt.

Weleda Calendula zalf als billencrème

De Calendula zalf van Weleda bestaat uit: Sesamum Indicum Oil, Calendula Officinalis Extract, Aqua, Lanolin, Cera Alba, Lanolin, Alcohol.

Deze zalf zit in een tube en is daardoor hygiënisch. De zalf smeert fijn en werkt ook goed. De ingrediënten lijken op de billen balsem van de Groene Vrouw, met calendula en wolvet als werkzame stoffen.

calendula weleda

Over billenzalf met zink, panthenol en minerale olieën

Deze twee producten hierboven zijn zonder zink, terwijl zinkzalf ook goed is bij kapotte billetjes. Ook panthenol (>5%) is een goed ingrediënt als het hoog genoeg in de ingrediëntenlijst staat vermeld. Vaak staan bij dit soort zalven ook Paraffinum Liquidum en Petrolatum. Dit zijn minerale oliën. Persoonlijk vermijd ik die liever. Het is niet aangetoond dat het toxisch is, maar ze sluiten de huid soort van af en het doet verder niks dan alleen dat afsluitende laagje creëren (zodat daaronder de huid kan herstellen). Dan kies ik liever voor natuurlijk, al moet ik zeggen dat bij tijdelijk gebruik, het wel effectief kan zijn.

Welke baby productne qua huidcrèmes of zalven

Pure amandelolie of kokosvet

Ik gebruik een paar drupjes pure amandelolie voor in het babybadje. Kokosvet gebruik ik ook wel eens op de droge huid. Maar alles kort en tijdelijk. Ik testte Naïf Nurturing cream (Naïf vette crème), en die kwam ook prima uit de bus. Al ben ik deze niet door gaan gebruiken.

Calendula huidolie Weleda

De huidolie Calendula van Weleda bestaat uit: Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil,  Calendula Officinalis Flower Extract.

De olie vind ik fijn om heel af en toe lekker mijn knuffelkindje mee in te smeren. Bijvoorbeeld na het zwemmen en douchen. Het mooie is dat er geen minerale oliën in zitten (zie tekst boven), maar slechts twee ingrediënten: amandelolie en verzorgende calendula. Let erop volgens mij is wel elke olie afsluitend bij veelvuldig gebruik. Maar ik hou eenmaal van natuurlijk 🙂

Weleda Calendula bodylotion

de calendula bodylotion van Weleda bestaat uit: Water (Aqua) Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil Glycerin Alcohol Glyceryl Stearate SE Cetearyl Glucoside Hydrogenated Coco-Glycerides Calendula Officinalis Flower Extract Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract Beeswax (Cera Alba) Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter Xanthan Gum Glyceryl Caprylate Fragrance (Parfum) 1 Limonene 1 Linalool 1 Geraniol 1 Citral 1 (1 natuurlijk etherische oliën).

Oké ik lijk wel een ambassadeur van Weleda, maar ik gebruik deze producten graag. De bodylotion pas ik zelden toe, maar staat ook in mijn kast. Het nadeel hiervan is de alcohol, die kan uitdrogen. En iemand kan allergisch zijn voor etherische oliën (wij niet). Verder is de lijst mooi en het product fijn.

Zo min mogelijk zalven, maar deze vond ik fijn voor de kinderen

Ik gebruik eigenlijk nooit huidcrème bij de kinderen, want dit is gewoon niet nodig. Wel eens wat lotion na bijvoorbeeld het strand. Of soms als de huid wel echt droog is. Ik ben tevreden meWeleda

Milde en goede wasgels en kindershampoos

De 2 in 1 shampoo en wasgel van Zwitsal 

Ingrediënten: aqua, cocamidopropyl betaine, coco-glucoside, panthenol, allantoin, peg-120 methyl glucose dioleate, sodium laureth sulfate, polyquaternium-6, citric acid, glycerin, sodium hydroxide, sodium benzoate

Yep, Zwitsal, had je niet verwacht hè. Deze wasgel van de gevoelige huidlijn heb ik gekozen omdat er geen SLS in zat, maar een milde schuimer (cocamidopropyl betaine). De zeep gebruik ik heel weinig, misschien 1x per week voor lichaam en haartjes. 

Update 2019: de ingrediënten zijn gewijzigd en nu zou ik het NIET meer kiezen. Hiermee wil ik zeggen: let altijd op want de ingrediënten kunnen zomaar veranderen.

zwitsal

Calendula haar en bodyshampoo van Weleda

De Calendula haar en bodyshampoo van Weleda bestaat uit: Water (Aqua) Coco-Glucoside Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil Alcohol Disodium Cocoyl Glutamate Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil Glycerin Carrageenan Sodium Cocoyl Glutamate Calendula Officinalis Flower Extract Xanthan Gum Lactic Acid Fragrance (Parfum) 1 Limonene 1 Linalool 1 (1 afkomstig van etherische olieën)

De wasgel is momenteel in gebruik. Ook hiermee was ik de kids maar zelden. Ja, ze stinken. Nee hoor 😉 Ik was ze met zeep ongeveer 1x per week. Nadeeltje hier is ook weer de alcohol zie ik en als je allergisch bent, de etherische olie. Maarr, met deze zeep hebben onze kids geen droge huid na het douchen en dat is waar ik op let in de praktijk.

welke baby producten: weleda

Welke baby producten zitten er in ons medicijnenkastje

Tot slot nog de producten in ons medicijnkastje, als we dan toch bezig zijn. Ik ben niet supererg van de paracetamol, maar ik ben er ook niet geheel tegen. In hoge uitzonderingen gebruik ik dit. Verder heb ik een superfijne homeopatische EHBO kit voor kinderen. Tijdens de darmkrampjes (oh wat kun je dan radeloos zijn in het begin. Gelukkig is dát al lang voorbij hier), hebben wij infacol gebruikt, dat als een van de weinige middelen hielp.

Voor een rode of pijnlijke huid gebruiken we Weleda Skinfood, Weleda calendula zalf of Arnicaforce van A. Vogel. Bij verstopte neuzen: otrivin monodose steriele zoutoplossing. En bij tepelkloven of kapotte billetjes Purelan van Medela. Tot slot in het baby begin: miconazolnitraat op recept voor bij schimmelinfecties. Helaas had ik daar last van tijdens de borstvoeding!

LET OP: bij medicijnen raadpleeg je arts. Iedere huid, ieder probleem of persoon is anders en moet individueel beoordeeld worden door jouzelf of een (homeopatische) arts. Dit is puur om te laten zien wat wij hier gebruiken.

Nou het is weer een lang verhaal geworden over welke baby producten, haha. Hopelijk vond je het interessant om te lezen. Wat gebruiken jullie voor de kleintjes? Klets gezellig mee over huidverzorging bij kids in de reacties.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

3 Comments

  1. Voor kapotte of geirriteerde billetjes gebruik ik een plukje Heilwolle. Dat werkt echt super goed!!!! Of anders Weleda billencreme.
    Verder gebruik ik nog cremebad van Weleda, shampoo van Weleda, Purelan, baby pcm (als het nodig is), neusspray en medicatie krijgt hij 2x daags.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.