“Getver, mam! M’n luier stinkt naar verrotte vis!”, is nou niet de zin uit mijn dochters mond, die ik graag zou willen horen in een drukke winkelstraat. Gelukkig kan ze nog niet praten. Maar helaas stonk die wasbare luier wel een uur in de wind. En niet alleen die, nee bijna mijn hele ensemble rook smerig. Help! Wat moet ik doen bij muffe en vieze geurtjes in de luiers? Wasbare luiers strippen is een oplossing. Een soort diepe reiniging, die ook de absorptie verbetert en kan worden ingezet na aanschaf van tweedehands luiers. Hoe werkt dit?
Lees ook: “Hoe moet je wasbare luiers wassen”
Inhoud
Help, mijn wasbare luiers stinken!
Ik gebruik nu een half jaartje wasbare luiers. En natuurlijk stinken ze wel eens, maar niet nadat ze uit de wasmachine komen. En nu lijkt het wel als er een plasje in komt, ze helemaal gaan meuren.
What happend?!! Heb ik ze te lang in de luieremmer laten liggen? Heb ik ze te kort gewassen? Of heb ik te weinig wasmiddel gebruikt? Of te veel? Moet ik soms toch speciaal wasbare luier wasmiddel gebruiken? Heb ik te veel vis gegeven..? Geen idee, maar ik wil er gewoon vanaf! Ik wil dat mijn snoezige luierprintjes ook weer snoezig ruiken.
Ik schakel hulplijn 1 in. Mijn grote vriend annex allesweter Google. Altijd bereikbaar en weet altijd raad. Ik typ: “Help hoe krijg ik die vislucht…”, Google vult aan: ..uit mijn huis, ..uit koelkast, ..van mijn handen, ..uit mijn koelkast. Nee, niet twee keer uit mijn koelkast, maar uit een stuk of dertig schattige baby luiertjes.
Wat betekent wasbare luiers strippen / diep reinigen?
Ik vind een trucje om de luiers weer schoon te krijgen: strippen! Wasbare luiers strippen betekent dat ik ze op een speciale manier moet schoonmaken. Gelukkig is het niet moeilijk. Door te strippen “reset” ik als het ware de wasbare luiers.
Ik verwijder hiermee de residuen (vuile restjes, build up) uit de luier. De reden van de stank! Denk aan kalkresten, eiwitten, ontlasting, urine, viezigheid, zeep etc. Er zijn verschillende manieren waarop ik dit kan doen. Ook krijg ik het advies om mijn wasroutine bij wasbare luiers na te gaan. Oopsie.
Wasbare luiers strippen hoeft alleen als het nodig is. Met een aangepaste wasroutine, hoef ik het daarna waarschijnlijk niet meer te doen.
Wanneer kun je wasbare luiers strippen?
- Als ze blijven stinken of muf ruiken na het wassen.
- Of als ze wel fris uit de wasmachine komen, maar enorm gaan stinken als er een eerste plasje op komt.
- Als de luiers ineens minder absorberen als normaal.
- Als je kindje ineens luieruitslag krijgt (amonia burns) of last heeft van een schimmeltje of infectie.
- Als je tweedehands luiers krijgt, koop of leent.
Stappenplan wasbare luiers strippen
Er zijn verschillende methodes. Ze zijn allemaal gebaseerd op het verwijderen van residu/ vuilrestjes uit de wasbare luiers. Je kunt eventueel de oorzaak proberen na te gaan, om de beste methode te bepalen.
- Bekijk de waterhardheid. Woon je in een gebied met hard water? Dan kunnen er kalkresten in de luier zitten en kun je kiezen voor de methode met waterontharder.
- Waste je altijd met teveel zeep? Kies dan een methode waarbij je veel gaat spoelen met water, om zeepresten te verwijderen.
- Denk je dat er poep- of urine residu de veroorzaker is van de vuile wasbare luiers? Week dan goed, was daarna met wasmiddel en daarna zonder.
- Weet je het niet? Doe dan maar het uitgebreide programma.
Uitleg stoffen/ ingrediënten
Wasmiddel: vaak hebben wasbare luier merken, ook een eigen, bijbehorend wasmiddel dat je kunt gebruiken. Verder wordt er meestal gekozen voor wasmiddel voor de bonte was (kleur), dat parfumvrij is en geen parabenen, bleekmiddelen of optische witmakers, of kleurstoffen bevat. Je kiest het beste een wasmiddel dat minder dan 5% zeep bevat en dat oppervlakte actieve stoffen bevat.
Voorbeelden veelgebruikte wasmiddelen bij wasbare luiers: AHpuur, Formil color geconcentreerd, Neutral Color, arial professional color, Le Chat, EcoCover, Klok eventueel i.c.m. biotex blauw. (Info uit Facebookgroep Wasbare Luiers)
Biotex: dit wasmiddel bevat geen bleekmiddel en werkt op een biologisch enzymcomplex. Groene biotex is voor de handwas, tere weefsels en inweken. Blauwe biotex gebruik je bij de voorwas, bij extra vuile was.
Borax: dit is een natuurlijk mineraal (dinatrium tetaborate). Borax wordt vaak gebruikt bij het verwijderen van verschillende soorten vuil en vlekken. Ondanks dat het niet als giftig wordt gezien in kleine hoeveelheden, blijkt het wel allergische huidreacties te kunnen veroorzaken. Gebruik daarom handschoenen bij dit product.
Onthardingszout: dit wordt gebruikt bij het ontharden van water. Het gaat de neerslag van kalk tegen.
Kristal soda: dit ontvet, maakt reukloos, reinigt en verzacht het water. Het bindt en neutraliseert zuren.
Belangrijk om te lezen voordat je begint met strippen
Voordat je begint met wasbare luiers strippen moeten ze eerst schoon zijn (dus geen plas of poepgedoe erbij). Je kunt de wasmachine eventueel aanvullen met handdoeken. Zorg ervoor dat de trommel niet te leeg en niet te vol is.
Na de gekozen methode droog je de luiers altijd op dezelfde manier. Niet in de droger, maar aan de lucht, tot ze goed droog zijn. Binnen bij het raam of trapgat met circulaire lucht. Of buiten in het zonnetje.
De verschillende methodes voor wasbare luiers strippen
Methode 1: een hete was op 90 graden
Een 90 graden was, wordt ook wel een kookwas genoemd. Hiermee verdwijnen alle achtergebleven zeepresten, schimmels en bacteriën uit je machine. Je kunt je voorstellen dat deze hoge temperatuur, niet heel goed is voor je wasbare luiers. Maar voor een diepe reiniging bij problemen, kan het voor een los keertje vast geen kwaad (eigen risico). Het meest kwetsbare materiaal van de wasbare luiers zijn het elastiek en de PUL (waterdichte laag).
Methode 2: wassen met vaatwastablet
Het vaatwastablet zorgt voor ontvetten en verwijdert zeepresiduen.
- Begin met een voorwas + 60° was + extra spoelen (zonder wasmiddel)
- Daarna een 60° was + extra spoelen + vaatwastablet
- Vervolgens een voorwas + 60° was + extra spoelen (zonder wasmiddel)
Methode 3: weken in heet water en een nacht in een sopje
Week de wasbare luiers, om hardnekkig vastzittende stoffen los te maken en eruit te krijgen.
- Maak in een emmer of (baby)bad een flink heet sopje met Calgon (of een andere waterontharder), kristal soda (natrium carbonaat), wasmiddel en eventueel een schepje borax.
- Vul nu aan met lauwwarm water en gooi de luiers erbij.
- Knijp wat in de luiers, en roer regelmatig even in het bad. Laat het een flink paar uur weken of een nachtje.
- Spoel de volgende dag de luiers uit in de wasmachine, zónder wasmiddel. Gebruik een lang programma met voldoende water, bijvoorbeeld een voorwas en extra spoelen (geen kort of eco programma).
- Als er nog zeep te zien is na het programma, draai dan nog een keer een was, zonder wasmiddel en met voldoende water.
Wasbare luiers strippen? Check!
Ik heb trouwens methode 2 geprobeerd. Met mijn tong op de grond en neus in de wasbare luiers constateer ik: succes. En succes ruikt goed! Succes ruikt snoezig. Maar man.. je moet wat over hebben, voor die wasbare luiers. En dat heb ik hoor. Nu luier ik weer met veel plezier wasbaar 🙂
Lees ook: “Wat is een handig droogrekje voor wasbare luiers?”
Heb jij wel eens een stinklucht gehad in je wasbare luiers? Hoe heb jij dit weg gekregen?
Update 2020
4 Reacties
Oooh dat lijkt me echt vreselijk!
Gelukkig is het luchtje er nu uit!
…Nicole schreef als laatst…Het bezoekje aan.. het consultatiebureau
Ja, ik herken het verschijnsel, niet lekker ☺ Beetje azijn in laatste spoelwater was voldoende; ook af en toe een kookwas op 95 ° draaien is goed, het zeepbakje wordt namelijk smerig en is alleen schoon te krijgen met heet water of – en dat is lastiger- je moet het eruit halen en schoonmaken.
Hihi, als ik dat lees ben ik blij dat mijn jongste nu zindelijk is! Want geloof me, de geur wordt er niet beter op als ze groter worden 😉
…Miss Milla at Home schreef als laatst…Mijn haat – liefde verhouding met…
Petje af voor al het werk dat je er in hebt gestoken! Wat een klus zeg.
…Vlijtig Liesje schreef als laatst…Lidl producten: als beste getest