Hoe je met kleine stapjes een grote overwinning behaald, heb ik het afgelopen jaar aan den lijve ondervonden en met jullie mogen delen in de “Who The Fuck Is Eco?!” serie (later veranderd is het iets volwassener “mijn eco reis”, haha). Van groen als in totaal onervaren tot eco groene mama. Ik verdiep me steeds meer in het gezonde, ecologische, bewuste en duurzame circuit. Een lifestyle die ik mij graag eigen wilde maken, maar waarvan ik de ballen verstand had. Al gaande werd ik steeds enthousiaster. En vastberaden; hier voel ik me goed bij! Vandaag blik ik samen met jullie terug op wat ik allemaal heb geleerd van mijn eco reis in 2014.

Wat ik in 2014 heb geleerd van mijn eco reis

Vuilnis zooi & afval scheiden

Ik begon met afval scheiden voor beginners, de varia links en het plastic rechts. Een mooi afval scheidingssysteem kan je daarbij helpen en staat gelijk mooi in huis. Niet veel later gingen de glazen potten en flessen in het naaste kastje in de glastas. De papieren tas van het biologische groente pakket (oké, oké én zo nu en dan de Primark tasjes) dienden om het papier in te verzamelen. Plastic scheiden werd plastic minderen. Ik daagde mijzelf uit nooit meer een plastic tasje aan te nemen in winkels. Dat gaat overigens nog steeds zo en raad eens. Het is een nieuwe gewoonte geworden. Top! Daarnaast leverde het heel wat hilarische kassa-momentjes op.

vuilnis

(Op)voeding

Ik maakte geen geheim van het kolven op het werk of langdurig(er) borstvoeden en onwennige of vreemde gesprekken gingen langzaam maar zeker over in geïnteresseerde vragen. Naast de borstvoeding verdiepte ik mij in de Rapley -eetmethode. Het sprak mij erg aan om vanaf 6 maanden bij te voeden “met de pot mee” en “zo uit het knuistje”. Tevens gingen we rond 6 maanden over op wasbare luiers, wasbare billendoekjes én wasbare snoetenpoetsers. Ik pleitte voor water drinken (een kwestie van aanleren, leek me) en geen limo/sapjes. Ik gaf heel lang geen taart, snoep, babykoekjes of wat dan ook. Moest me regelmatig verdedigen, maar kreeg toch ook veel tussen-neus-en-lippenopmerkingen dat ze het “toch wel sterk” vonden. Ik werd selectief in zowel huid– als broodsmeersels voor de kleine meid en sta waarschijnlijk bekend op de crèche als lastig of principieel typ met al mijn voorkeuren en keuzes. Whatever… 🙂

op-voeden

Voeding

Ik verving beetje bij beetje de “gemakkelijke” kant-en-klare pakjes en zakjes (eigen variatie op pastasaus, aardappelanders) voor basisingrediënten, meel, noten en zaden. Ik draaide producten om, boycotte rare e-nummers en lange ingrediëntenlijsten. Ik liet de frisdranken steeds meer staan en dronk meer water, koffie, thee en verse sapjes. Of ik maakte in plaats van dat alles de meest gek gekleurde smoothies, met van alles d’r in. “Wat ís dat?!” Ik verzamelde leuke, gezonde recepten. Stond meer in de keuken. Er werd guitig gevraagd wat ik nu weer had gemaakt. Ik maakte zelfs een beginnetje met een moestuintje en warempel, heb ik nog redelijk wat paprika, courgettes en pepers kunnen oogsten en verorberen.

Voeden in plaats van vullen

Verder las ik over en verdiepte me in het principe “voeden” in plaats van “vullen”. Dacht telkens “ja” “ja” “ja en inderdaad ja”. In de supermarkt werd mijn winkelwagentje steeds leger, het bedrag iets hoger, maar de kwaliteit des te beter. Producten werden beetje bij beetje vervangen voor de biologische variant. Ik nam een week-abonnement op de biologische groente tas. Leerde achtergronden en betekenissen van keurmerken, ei-stempeltjes, plastic-categorieën en de bio-industrie.

voedsels

In en rondom het huis

In gifstoffen om ons heen en in huis verdiepte ik me ook. Veel is onontkoombaar en ik kan (moet) dat ook wel enigszins accepteren, dat hoort nu eenmaal bij de wensen en het leven van nu. Ik wil ook een hoop, laten we dat vooropstellen. Maar waar je gezondheid en duurzaamheid kúnt toepassen, wil ik het ook. Ik herbeoordeelde de nut en de veiligheid van cosmeticaproducten en schoonmaakproducten. Ging op zoek naar de biologische varianten van broodtrommels, waterflessen en vond zelfs fair trade condooms 😉

rondomhuiseco

En nu, na wat ik heb geleerd van mijn eco reis?

Tot slot kan ik zeggen dat ik veel meer ben gaan genieten van de kleine dingen en veel meer kan waarderen. Dat komt denk ik deels ook door het moederschap, zeker de la cliché weten. Maar ik leerde vooral mijn eigen pad te bewandelen door eigen keuzes te maken en te beredeneren. Ik leerde ook dat vooral in de wereld der moederschap, meningen zoveel verschillen en uiteen lopen. En dat mag. Maar ik mag de mijne ook hebben!

Als in een mooie zin, is dit verhaal geen eind maar een nieuw begin. Volgende jaar (samenvatting eco reis 2015) gaan we weer vol op groene voet verder. Dit jaar heb ik wél eens goede voornemens, en die lees je snel. Nu ga ik genieten van de koude, warme decembermaand (duurzame kerst vieren). Met familie en lekker eten. Lekker ontroerd en aangedaan doen door alle overweldigende liefde om vervolgens op 1 januari de kerstboom er weer uit te knallen en te knallen op het nieuwe jaar.

Ik wens jullie allemaal fantastische gebeurtenissen, eindeloze keuzes, een stralende gezondheid en bovenal een onbegrensde liefde voor jezelf én de wereld om je heen. Much love!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.