Ik vind het zo grappig dat juist mijn artikel over wat er niet handig is aan wasbare luiers zo goed gelezen wordt. Wat is dat toch met negatieve artikelen en hoge lezersaantallen? We houden van spanning en sensatie. Dat is algemeen bekend. Maar je zou denken dat je toch juist vrolijk wordt van positieve artikelen? Misschien heeft het er mee te maken dat je het ook gewoon nuttig vindt om te weten wat de negatieve punten zijn. Dan kun je de boel afwegen en zo? Of dat mislukking ook menselijk is? Anyways, ook ík ben meteen geïnspireerd: een groene mama zijn is stom en kost geld. Hoppaaa!

Wat is een groene mama?

Of ik mijzelf een groene mama vind? Ik wil graag een groene mama zijn, ja. Maar ik vind mijzelf zeker nog niet groen genoeg. Nee. Ik ben ook maar een huis-tuin-en-keukenmama. Eentje die soms “snel” eten klaar maak, omdat er gewoon geen tijd is. Eentje die soms tijdens quality time vooral op haar eigen telefoon neust.

Een “groene mama” is voor mij iemand die bewust bezig is met gezonde keuzes voor zichzelf en haar kind. Eentje die daarbij ook let op de wereld om haar heen. Het waarderen van anderen, het uitstralen van positiviteit en vriendelijkheid. Maar ook het lief zijn voor de wereld. Het kiezen voor duurzaamheid. Het voorkomen van verspilling. Harmonie en balans. Bij nader inzien… je kunt al best snel een groene mama zijn. Misschien mag ik mijzelf al een beetje rekenen tot de groene mama’s? Wat jij?

Maar toch. Waarom is een groene mama zijn stom?

 • .. omdat het soms veel tijd kost en je die niet altijd hebt. Denk aan uitgebreide, gezonde maaltijden koken. Of je eigen schoonmaak middelen maken. Of het wassen van de luiers. Of überhaupt het uitzoeken van wat is goed en wat is gezond.
 • .. omdat je soms hard op je ziel wordt getrapt. Als je uit je allerbeste overwegingen iets doet of koopt en het blijkt een stomme marketing truc te zijn. Tja. Het is super dat groen zijn aan populariteit wint, maar tegelijkertijd zijn er die geldwolven hè.
 • .. omdat je soms voor gek wordt verklaard of uitgelachen wordt. Je bent ineens “anders”. Dat is niet altijd makkelijk.
 • .. omdat het soms voelt alsof je er alleen voor staat. Waarom zou ik afval- en plastic minderen terwijl de rest van de buurt alsnog tonnetje-volle afvalbakken neerzet aan het eind van de week?
 • .. omdat je je regelmatig schuldig voelt als je WEL een keer vieze, vette troep eet. Of als je WEL een keer afval verspilt. Of een plastic tasje aanneemt in een winkel…

Waarom kost een groene mama zijn geld?

 • .. omdat gezond en biologisch eten nou eenmaal meer geld kost (en heb je een bio boodschappenbudget). Helaas. Ookal zie je het als een investering. Geld is geld. En geld is de maatschappij van nu. En geld is eindig.
 • .. omdat het uitproberen van “groene alternatieve” ook geld kost. En zeker als het mislukt, is dit (geld)verspilling.
 • .. omdat alles met een hoog “eco” en “fairtrade” keurmerken gehalte, ook een hoger prijskaartje heeft. Nog los van de vraag in hoeverre het echt eco en fairtrade is… Dat is niet gemakkelijk te achterhalen en zeker niet gezien keurmerken vaak ook gewoon worden gekocht.

Kortom, een groene mama willen zijn, heeft soms nogal wat voeten in de aarde. En het uitzoekwerk is groot! Gelukkig is de lijst positieve punten véél groter. Gelukkig maar, anders had ik niks om over te schrijven op de blog 😉

Zie jij jezelf als een groene mama of waarin ben jij echt een groene mama? Wat vind jij eigenlijk van de term groene mama? En wanneer vind jij het dan echt BLUGH om een groene mama te zijn?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

25 Reacties

 1. Ik ben eigenlijk niet echt bewust bezig met groen zijn. Al valt het me wel op dat ik door de blogs (waaronder die van jou) lichtelijk aangestoken wordt door dingen anders te bekijken. Behalve mijn eigen verzorgings- en schoonmaakproducten maken koop ik gewoon iets omdat ik het leuk of mooi vind, al doe ik dat ook niet heel vaak alleen als ik iets echt nodig heb.
  Ach ik zie wel hoe mijn leven zich ontwikkeld, groen, groener of groenst het is voor mij nog een verassing.
  …Mariska van Heel schreef als laatst…Toverhazelaar het geheime ingrediëntMy Profile

  • Wat een leuk compliment Mariska 🙂 Ach, je moet ergens beginnen. Ik kom ook van felrood af hoor 😉

 2. Leuke blog, ik wil ook een groene mama worden 🙂 Nu 24 wk zwanger en ik probeer me veel in te lezen en goed voor te bereiden. Sommige van de minpunten die je hier noemt, komen me nu al bekend voor, als ik zie welke keuzes anderen om me heen maken.
  Ik doe goed m’n best: de wasbare luiers en zoogcompressen zijn al in huis, met wat verzorgingsproducten van Weleda en glazen flesjes van Dr. Brown. Verder is er veel tweedehands. Een deel gekregen van mijn moeder, voor het nakomertje dat nu nog maar 5 jaar is kocht ze een nieuwe kinderwagen, maxicosi, tummytub etc. en alles kon ik zo overnemen. Andere dingen via MP: ledikantje, commode, bondolino, draagdoek, ringsling en dus de luiers.
  Ik vind je blog erg leuk en ga zeker meer van je lezen!
  …Groentje schreef als laatst…Kosten wasbare luiersMy Profile

  • hoi Groentje, wat leuk dat je reageert! Spannend, je eerste kindje 🙂 Ik ben erg benieuwd naar de wasbare zoogcompressen! Ik hoop dat je daar ook over gaat schrijven. Ik kwam helaas te laat achter het bestaan. Bij een volgende baby ga ik ze zeker gebruiken.

 3. Ik doe alles per fiets of lopend, dat vind ik ook ‘groen’ en het kost niets! 🙂 Verder ben ik in praktijk helemaal niet zo groen, ook omdat ik al die ‘groene’ marketing niet zo geloof. Ik probeer wel vers te kopen, omdat dat gewoon lekkerder is, maar een groenteburger ofzo eet ik niet. We verbouwen wel eigen groentes in de tuin, dát vind ik wel weer groen (al worden die ook wel eens opgegeten, dan is groen weer iets minder…)
  …Lilian schreef als laatst…Lekker samen kleurenMy Profile

  • Klinkt eigenlijk al heel groen hoor. En zo heeft iedereen bepaalde groene en bepaalde – uh oranje – dingen. Zo kan ik juist weer vaker beter de fiets pakken. En groene marketing is inderdaad iets om op bedacht te zijn!

 4. Ik doe m’n best, hoe wij wonen is wél heel erg groen, midden tussen de akkers. 😉
  Groenten eten we zo veel mogelijk uit eigen tuin (in de zomer), vlees via “Koop een Koe”, brood bakken we zelf (maar alleen in het weekend), we letten op ons water- en energieverbruik (groene stroom, sparen nog voor zonnepanelen), we hebben 2 grote compostbakken, we hergebruiken de mesthoop , we hebben een houtkachel, een septictank en onze eigen grondwater voorziening. Dit klinkt heel geiten-wollen-sokkerig, maar mijn terreinwagen is dan weer het toonbeeld van heel erg niet groen….
  …Boerderij Zinin schreef als laatst…Straatsen in het gladde noordenMy Profile

  • i love geitenwollensokkerig 😉
   Het lijkt mij zo heerlijk om op een boerderij te wonen. Sommige dingen die jij doet staan zeker nog op mijn groene planning!

  • Je best doen is al heel goed. En je doet goed je best 😉 Samen staan we sterk en zo is elke stap een duo sprong.

 5. Geen rotzooi op straat gooien en afval scheiden. Verder ben ik erg verknocht aan goedkope aanbiedingen en mijn auto. Niet zo groen dus 🙂

 6. Ik vind mezelf een leuk geprobeerd maar zo groen ben ik ook weer niet mama. Zelf geen auto bijvoorbeeld, maar niet klagen als Jim door mijn moeder opgehaald wordt met de auto. Of stiekem toch een potje geven als ik even geen zin heb om te koken…
  …Elisabeth schreef als laatst…GEEN SALDO BETAAL ANDERSMy Profile

 7. Hier een oranje mamma (nee geen jersey shore ?), maar een die veel liever wat groener zou zijn, maar te laks om er daadwerkelijk wat mee te doen. Jij, diepgroene mamma, bent een voorbeeld voor mij!
  …Sonja schreef als laatst…De zreefer winnaar is…My Profile

 8. Ik ben absoluut geen supergroene mama. Eerder lichtgroen. Maar ik hey, ik scheid mijn afval, probeer plastic te minderen en let op de energiekosten en koop zoveel mogelijk biologisch of anders vers. Boodschappen doen is inderdaad stukken duurder, maar ik zou niet meer terug willen.

  • Grappig dat groene mama’s vaak ook erg bescheiden zijn. Het is zo herkenbaar dat je dan vindt dat je nog meer zou kunnen/moeten doen.

 9. Als groene mama wilde ik een nog groenere mama worden. Daarom doe ik mee aan het traineeship van ‘stichting verbeter de wereld’.
  Mijn projectgroepje doet wat aan de enorme afvalberg die huishoudens produceren. Wij geven simpele tips om in de supermarkt ook te letten op verpakkingsmateriaal.
  Ik plaats zo op je je FB, als je dit blog gedeeld hebt, een linkje naar onze Use-Less boodschappenlijst.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.