Wil je dat jouw kat van de bank en gordijnen afblijft? Maak dan een duurzaam plekje voor de kat in huis met een krabpaal en een kattenkruid (catnip) plant.

Ook leuk: fotoserie Lekker kattig

Je kat is je beste maatje

Katten zijn vaak rustige en stille metgezellen die gezelschap kunnen bieden. Ze kunnen een kalmerend effect hebben op mensen en stress verminderen. De beestjes zijn liefdevol en hebben een eigen persoonlijkheid met vaak grappige en eigenaardige gewoonten.

En wil je iets voor ze terugdoen? Maak dan een fijn duurzaam plekje voor de kat in huis.

Een duurzaam plekje voor de kat

Je kunt een duurzaam plekje voor de kat in huis maken op verschillende manieren. Maar met deze twee simpele tips ben je er eigenlijk al.

1. Krabpaal

Krabpalen zijn nuttige en populaire accessoires voor kattenliefhebbers en ze dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van katten.

Een krabpaal is een stuk meubilair voor katten dat is ontworpen om katten een plek te geven om te krabben, te klimmen, te spelen en te rusten. Een krabpaal versterkt de spieren in hun poten en het voorziet katten in hun behoefte tot krabben om hun klauwen te onderhouden. En hopelijk beschermt het zo indirect je bank..

een duurzaam plekje voor de kat in huis

Sommige krabpalen hebben ook ingebouwde slaapplekken, zoals holletjes of mandjes waarin katten kunnen rusten en zich veilig voelen.

Een duurzame krabpaal moet gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen krassen en slijtage, zoals stevig hout of sterk sisal touw. Bovendien moet de constructie stevig zijn en goed in elkaar gezet worden om te voorkomen dat de krabpaal uit elkaar valt of wiebelt tijdens het gebruik.

Tip: onderhoud de krabpaal en inspecteer deze regelmatig, bijvoorbeeld door losse touwen of stukjes hout bij te werken of te vervangen.

2. Kattenkruid

Kattenkruid is een plant (Nepeta cataria) en wordt ook wel catnip genoemd. Het heeft weinig verzorging nodig en heeft een bepaalde geur die veel katten aantrekt. De plant is niet giftig voor je diertje, is een mooie versiering voor in huis en maakt een duurzaam plekje voor de kat helemaal af!

een duurzaam plekje voor de kat in huis

Als katten kauwen op de bladeren of de plant aanraken, kan dit een plezierig effect hebben op hun zenuwstelsel. Sommige katten worden er speels van en ze doen dan de grappigste dingen. Kattenkruid is niet verslavend voor je kat.

Kattenkruid kan ook worden gebruikt als natuurlijke remedie voor katten met angst of stress, omdat het kan helpen om ze te kalmeren en te ontspannen.

Duurzaam kattenkruid kan worden gekweekt door het gebruik van biologische en natuurlijke methoden, zoals het vermijden van pesticiden en herbiciden en het gebruik van compost en organische meststoffen.

Zet je kattenkruid plant in de buurt van de krabpaal om een duurzaam plekje voor de kat in huis te maken en ze op deze manier weg te lokken van de bank of de gordijnen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle katten reageren op kattenkruid, en dat het effect van kattenkruid tijdelijk is en na een paar minuten tot enkele uren afneemt.

Een uitgebreid duurzaam plekje voor de kat

Natuurlijk kun je een duurzaam plekje voor de kat in huis uitbreiden. Check de onderstaande duurzame tips.

  • Kies bij het kopen van andere katten accessoires voor duurzame materialen zoals hout, bamboe of gerecycled plastic in plaats van materialen die snel verslijten en weggegooid moeten worden.
  • Gebruik oude materialen zoals houten kisten, kartonnen dozen of oude meubels om een ​​comfortabele slaapplek voor je kat te maken. Dit kan een duurzame en creatieve manier (upcyclen) zijn om iets nieuws te maken van iets ouds.
  • Katten houden ook van andere natuurlijke producten naast kattenkruid, zoals riet en hout. Overweeg om speelgoed te kopen dat gemaakt is van natuurlijke materialen in plaats van synthetische materialen.
  • Je kunt ook zelf speelgoed maken voor je kat van oude kleding, touw en andere materialen die je anders misschien zou weggooien.
  • Katten houden van zonlicht en frisse lucht. Zorg ervoor dat het plekje van je kat in de buurt van een raam is geplaatst en dat er goede ventilatie is om een gezonde omgeving te creëren.
  • En kies voor duurzame kattenvoeding die vrij is van kunstmatige kleur- en smaakstoffen en gemaakt is van duurzame ingrediënten. Dit draagt ​​niet alleen bij aan het welzijn van je kat, maar ook aan de gezondheid van de planeet.

Lees ook: 5 simpele tips voor duurzaam leven rondom je huis*

Hoe ga jij een duurzaam plekje voor de kat in huis maken?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.