Het voelt een beetje anders down under.. Ojee, als ik maar geen blaasontsteking heb! Het volgende uur zit ik om de tien minuten op de wc te piesen met pijnscheuten. Shit! Toch blaasontsteking. En een heftige ook, au au au, wat doet dat pijn. De rillingen lopen langs mijn rug en ik kreun ooohh, ik wil nooit meer seks ☹. Wat een ellende is dit. Ik wil graag mijn blaasontsteking zelf oplossen, zonder antibiotica. Maar wel veilig, en hoe dan? Lees in dit artikel wat een blaasontsteking precies is en hoe het verloopt. Welke reguliere en alternatieve adviezen zijn er allemaal? Kortom, hoe kun je een blaasontsteking zelf oplossen, het liefst zonder antibiotica?

Lees ook: “Een hinderlijke griep zonder medicijnen doorkomen: Wat kan ik doen?”

Let op! Dit artikel bevat mijn persoonlijke keuzes en visie en richt zich op de ongecompliceerde urineweginfectie (zie kopje “wat is een blaasontsteking”). Ik ben geen dokter, maar wel een uitpluizer, geïnteresseerd in het uitproberen van alternatieve manieren zoals homeopathie, supplementen, voeding en leefstijl voordat ik kies voor medicatie. Bronnen staan onderaan en raadpleeg je arts indien nodig.

Blaasontsteking zelf oplossen; mijn dilemma

Ik wil dit natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben en de blaasontsteking zelf oplossen. Allereerst vanwege de helse pijn, maar ook omdat ik bang ben dat de blaasontsteking (in mijn lagere urineweg), verergert en bijvoorbeeld uitmondt in een hoge urinewegontsteking (nierbekkenontsteking). Ik weet dat antibiotica een optie is, maar ik gebruik liever geen medicijnen. Waar doe ik nou goed aan? En is het gevaarlijk om toch even af te wachten?

De reden dat ik liever geen antibiotica bij blaasontsteking wil, is dat bij herhaaldelijk gebruik een antibiotica-resistentie kan optreden. Dit betekent dat de bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. De antibiotica werkt dan niet meer. Ook kleven er aan een antibioticakuur bijwerkingen, zoals maagklachten, misselijkheid en een vaginale schimmelinfectie. Verder worden niet alleen de slechte bacteriën uitgemoord door de AB, maar ook de goede. Dit heeft een negatief effect op de darmflora en dus mijn gezondheid en weerstand.

blaasontsteking zelf oplossen

Wat is een blaasontsteking?

Als je eerder een blaasontsteking hebt gehad, herken je algauw de klachten. Je moet veel vaker dan normaal plassen en het urineren is pijnlijk en branderig. De oorzaak is een zooitje aan teveel bacteriën in het slijmvlies van je blaas. Dit kan gemeten worden door in een potje te plassen. Er is dan een hogere bacteriewaarde zichtbaar. [1,2,3]

Een blaasontsteking of urineweginfectie wordt ingedeeld in:

 • Ongecompliceerde urineweginfectie: blaasontsteking bij niet-zwangere vrouwen
 • Gecompliceerde urineweginfectie: blaasontsteking bij kinderen <12 jaar of bij risicogroepen zoals diabetes. Maar ook als er kans is op complicaties, zoals dat de behandeling niet aanslaat of dat de blaasontsteking uitmondt in een nierbekkenontsteking of een prostaatontsteking

Let op: de adviezen in dit artikelen voor het natuurlijk oplossen van een blaasontsteking, richten zich op de ongecompliceerde urineweginfectie.

blaasontsteking zelf oplossen

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Een blaasontsteking ontstaat doordat micro-organismen (zoals darmbacteriën), via de urinebuis, toch in de blaas terecht komen. Ze horen hier niet, maar gaan zich koloniseren in het slijmvlies van de blaas. Meestal gaat het om de bekende e. coli darmbacterie (66%). Maar ook Proteus mirabilisKlebsiella pneumoniaeEnterococcus faecalis en Staphylococcus saprophyticus zijn veroorzakers. Er zijn een aantal dingen die dit kunnen uitlokken. [1,2,3]

Wat beïnvloedt/ veroorzaakt een blaasontsteking?

 • Residu in de blaas (niet alle urine wordt goed uitgeplast)
 • Bacteriën komen in blaas door geslachtsgemeenschap/ seks
 • De menopauze kan van invloed zijn
 • Blaas of nierstenen
 • Verlaagde weerstand
 • Condoom of pessarium met spermadodende middelen

Verloop blaasontsteking

Een blaasontsteking kan soms snel opzetten en heel pijnlijk zijn. Ik raakte zelf een beetje in paniek. Dit is niet normaal.. En wat als het verergert in een nierbekkenontsteking?! Toch gaat het bij gezonde en niet-zwangere vrouwen vaak vanzelf over.

Ongeveer de helft van de vrouwen heeft binnen een week geen klachten meer (zonder antibioticagebruik). Feit: het onbehandeld laten van een blaasontsteking leidt zelden tot een nierbekkenontsteking! Al is het risico mogelijk wel licht verhoogd.

De klachten van een blaasontsteking duren gemiddeld tussen de 3 en 6,5 dag. Volgens artsen is het daarom ook veilig en acceptabel om een afwachtend beleid te voeren tijdens de eerste week van je blaasontsteking. En dus niet direct met antibiotica te starten. [1,2,3]

Nierbekkenontsteking

Voel je je ernstiger ziek? Bij een nierbekkenontsteking of prostaatontsteking horen ook klachten zoals koorts (> 38 graden en meet dit met een thermometer via je poepgat), algeheel ziek gevoel (malaise), koude rillingen, pijn in je flanken of perineum of tekenen van sepsis of delier (een aandachts- en bewustzijnsstoornis).

Een blaasontsteking en seks

Een blaasontsteking na het vrijen ontstaat doordat bacteriën door lichaamswrijving, makkelijker in de plasbuis terecht komen tijdens het vrijen. Via de plasbuis komen deze bacteriën in de blaas en hechten ze zich aan de blaaswand. In de meeste gevallen gaat dit om de darmbacterie. Klinkt logisch, want vrouwen hebben een korte plasbuis en deze ligt relatief dicht bij de anus. Maar ook andere bacteriën kunnen dus via deze weg door wrijving binnendringen.

Met een nieuwe partner kun je soms nog makkelijker een blaasontsteking krijgen. Misschien omdat je lichaam moet wennen aan de bacteriën van je nieuwe partner. Maar misschien ook omdat je met een nieuwe lover vaker en onstuimiger de liefde bedrijft.

Een blaasontsteking door seks voorkomen

 • Plas direct na het vrijen, sowieso binnen 10 minuten. De bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plas je dan snel weer uit.
 • Plas je blaas goed leeg.
 • Tja.. standje achterlangs wordt dan wel een dingetje. Wees je ervan bewust. Let op extra hygiëne. Onderzoek of dit een standje is, wat de blaasontsteking bij jou veroorzaakt.
 • Let dus op een goede hygiëne. Was je vagina daarom NIET met zeep. Voor de rest kies je voor milde, huidvriendelijke zeep.
 • Let bij het vingeren erop dat de vingers niet in de buurt van de anus komen.
 • Kijk uit met (geparfumeerde) massage olie. Dit is niet geschikt voor inwendige pleziertjes. Lees ook het artikel over biologische, veilige en natuurlijk glijmiddelen.
 • Meer adviezen hieronder (hoe kun je een blaasontsteking zelf oplossen of voorkomen).

Voorkomt het vrijen met condoom een blaasontsteking?

Helaas: nee. Het gebruik van condooms of pessaria, vooral in combinatie met spermadodende middelen, verhogen zelfs het risico op (terugkerende) blaasontsteking. Een blaasontsteking zelf oplossen door condoomgebruik, is dus niet de manier.

blaasontsteking zelf oplossen

Lees ook: “Eco condooms; veilig losgaan voor lekkere seks (vegan, Fair Trade, latex-vrij etc.)

Hoe kun je een blaasontsteking zelf oplossen of voorkomen?

Hieronder lees je over de algemene behandelmogelijkheden bij blaasontsteking en daarna over alle andere tips en adviezen bij het natuurlijk oplossen van een blaasontsteking.

 • Algemene behandelmogelijkheden bij blaasontsteking.
 • Verdere adviezen en tips bij natuurlijk oplossen van blaasontsteking.

De algemene behandelmogelijkheden bij blaasontsteking

Een blaasontsteking komt dus veel voor en is hinderlijk, maar onschuldig. Verder is een blaasontsteking niet besmettelijk. Desondanks kan het wel terugkeren. Een blaasontsteking geneest doorgaans vanzelf, binnen ongeveer één week. Er zijn drie “behandelroutes” volgens de NHG-standaard.

 1. Afwachten
 2. Antibiotica
 3. Uitgesteld antibiotica recept

1. Afwachten

Als je een blaasontsteking hebt met klachten zoals pijnlijk en veelvuldig plassen kun je allereerst veilig een weekje afwachten. Bij meer dan de helft van de vrouwen gaat het namelijk vanzelf over. De kans op een nierbekkenontsteking is laag. Waar moet je op letten?

 • Drink veel, zeker 2 liter.
 • Drink cranberry sap (of cranberry capsules 2x per dag 500 mg)
 • Ook d-mannose is mogelijk werkzaam (veiligheid is niet getest bij zwangere vrouwen, kinderen en als je een nierstoornis hebt)
 • Je kunt eventueel pijnstilling gebruiken (bijv. paracetamol 3-4 keer daags, 2 pillen van 500mg)
 • Probiotica lijkt geen effect te hebben op blaasontsteking. Het kan wel bijdragen aan je darmflora ná gebruik antibiotica.
 • Bij twijfel of te veel pijn raadpleeg altijd je arts.
 • Meer adviezen onderaan!

2. Antibiotica

Met antibiotica zijn de blaasontstekingsklachten eerder verdwenen. De klachten kunnen enkele dagen na afloop van de antibioticakuur blijven bestaan. De reden dat men liever afwacht op probeert de blaasontsteking natuurlijk op te lossen, in plaats van direct antibiotica geven, is dat deze medicijnen bijwerkingen kunnen hebben. Denk daarbij aan maag/darmklachten, misselijkheid of vaginale schimmelinfectie. Daarnaast is er kans op antibiotica resistentie. Verder worden niet alleen de slechte bacteriën uitgemoord, maar ook de goede. En dit heeft een negatief effect op je darmflora en dus je gezondheid en weerstand. Het gebruik van een goede probiotica tijdens de antibiotica kuur wordt daarom aangeraden.

3. Uitgesteld antibiotica recept

Een mooie tussenweg is een uitgesteld antibiotica recept. Je krijgt als je blaasontsteking hebt, dan wel een recept voor antibiotica, maar je haalt deze nog niet. Eerst wacht je af of de blaasontsteking vanzelf over gaat. Of dat je de blaasontsteking natuurlijk oplossen kunt. Gaat het echt niet? Dan kun je snel aan de kuur beginnen, omdat je het recept al hebt.

Adviezen blaasontsteking natuurlijk oplossen of voorkomen

Je blaasontsteking op een natuurlijke manier oplossen kun je proberen door de onderstaande manieren toe te passen voor ongeveer 3-5 dagen tot een kleine week. Daarna kun je toch beter je huisarts raadplegen. Denk je dat je de blaasontsteking verslagen hebt (YES!)? Laat je plas dan testen, anders kun je weer van voor af aan beginnen. Hieronder het rijtje in steekzinnen, daaronder uitgebreidere uitleg.

 • Voldoende water, (kamille)thee, cranberry sap
 • Goed plassen, goede houding, goed uitplassen, niet ophouden
 • Verhoog je weerstand, check darmflora, voeding
 • Zure aanpak; vitamine C, cranberry (sap, capsules), water met citroensap (NIET i.c.m. d-mannose of beredruif)
 • D-mannose of beredruif in de strijd tegen e. coli (NIET i.c.m. zure aanpak)
 • Rust en een aangenaam warm lichaam
blaasontsteking natuurlijk oplossen

Drinkgewoontes

Drink voldoende water en thee op een dag, 1,5 tot 2 liter, (plantaardige) melk kan ook. Kamille thee verzacht de blaas. Wanneer je een blaasontsteking hebt, drink je nog meer om je blaas schoon te spoelen. Drink dan minimaal 2-3 liter. Je hebt dan meteen ook iets om uit te plassen, wel zo fijn.

Je kunt ook verspreid over de dag een glas water met citroensap drinken, om zo het milieu in de blaas minder geschikt te maken voor foute bacteriën. Vind je het lastig om zoveel te drinken? Neem een mooie waterbeker of vul een thermoskan thee op een dag om genoeg vocht te vergaren.

Ook lezen: “De leukste eco drinkbekers en lunchboxen (voor kids én ouders)”

Plasgewoontes

Plas je vaak genoeg en op de juiste manier? Houd je plas niet op, maar ga als je aandrang voelt. Plas goed uit, zodat je blaas echt leeg is en er geen residu achterblijft. Sta niet te snel op van de wc, wiebel even na om de laatste drupjes te lozen.

Heb je plasproblemen? Raadpleeg dan een specialist of bekkenbodem fysiotherapeut. Soms zorgt een verkeerde plashouding ervoor dat er residu achterblijft. Als je op dit moment een blaasontsteking hebt, ga ook dan elke keer plassen als je moet. Wacht rustig en plas wederom goed uit. Je kunt eventueel een bekertje water bij de hand houden om je vagina na te spoelen. Het is ook een goede afleiding tegen de pijntjes.       

Seksualiteit

Heb je een nieuwe lover, ben je erg seksueel actief? Dan is de kans op blaasontsteking ook hoger. Let dus goed op de hygiëne. Je vagina was je nooit met zeep, omdat je dan haar flora verstoort. Wees ook voorzichtig met de huid van de penis. Gebruik verder en voor je handen huidvriendelijke zeep. Dit is een milde zeep zonder parfum, ph-huidneutraal.

Plas altijd na de seks (bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plas je dan snel weer uit). Het liefst direct, maar zeker binnen 10 minuten. Plas rustig en goed uit. Helaas kan een condoom of pessarium (zeker met zaaddodende middelen) juist een blaasontsteking veroorzaken. Overweeg een ander veilig merk (eco)condooms. Wees verder waakzaam bij (geparfumeerde) massageolie. Dit kan ook ongewenste bacterien of een verstoorde flora veroorzaken. Probeer andere natuurlijke en veilige glijmiddelen.

Rust, reinheid en regelmaat

De heilige slogan voor kinders, geldt nu voor ons tijdens het hebben van een blaasontsteking. Geef je lichaam de tijd om te genezen bij een blaasontsteking zelf oplossen. Neem je rust (bankhangen met serietje, yay) of kruip lekker in bed met een warm kruikje. Al moet je er waarschijnlijk wel regelmatig uit voor een toiletbezoek.. Zorg dat je lichaam en ook je voeten lekker warm zijn.

Homeopathie

Een blaasontsteking is niet geschikt voor homeopatische zelfmedicatie. Maar homeopathie voor het natuurlijk oplossen van blaasontsteking is wél een optie onder begeleiding van een homeopatische arts. De homeopatie is namelijk heel persoonlijk. Zeker bij een terugkerende blaasontsteking kun je deze optie overwegen [4,5].

Algemene voedingstips

Bij een blaasontsteking zelf oplossen kun je ook letten op je voeding. Eet minder of geen suikers en snelle koolhydraten. Gebruik minder verzuurde (ontstekingsbevorderende) voeding zoals koffie, zwarte thee, vlees, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas).

Kies goede vezels zoals kokos, lijnzaad, peulvruchten, noten, zaden, groente, fruit. Zorg dat 75-80% van je voeding bestaat uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee. Eet een teentje knoflook per dag. Neem rauwe biologische kefir om de goede bacteriën in je darmflora te verhogen. Peterselie is ook goed. Manuka honing lijkt ook goed te werken bij de bestrijding van resistente bacteriën. [6]

D-mannose

De grootste veroorzaker van een blaasontsteking is de e. coli darmbacterie. Deze infectie is terug te dringen door middel van D-mannose. Dit zorgt ervoor dat de colibacteriën zich niet meer aan de blaaswand kunnen hechten, zodat ze makkelijker uitspoelen met de urine. Combineer D-mannose NIET met cranberry of vitamine c. De werking is wat tegenstrijdig [7].

Beredruif

Beredruif capsules kunnen ook effectief zijn bij een blaasontsteking zelf oplossen en zijn werkzaam tegen de e. coli bacterie in de blaas. Gebruik het niet langer dan een paar dagen achter elkaar. Drink veel water tijdens de kuur. Gebruik het niet bij nierinsufficiëntie, medicatie voor hartritmestoornissen, lithium, bepaalde astmamedicatie en diuretica.

Het combineren van de twee bovenstaande tips is ook mogelijk. Goldea Health biedt met het Premium Blaascomplex een gouden combinatie van D-Mannose én Berendruif. Het berendruifblad draagt bij tot een goede blaasfunctie en ondersteunt het afweersysteem. Daarnaast bevatten de vegan capsules maar liefst 1000 mg D-Mannose per dagdosering.

Vitamine C

Wanneer je een blaasontsteking hebt, kun je je immuunsysteem extra ondersteunen. Deze gaat namelijk “vechten” tegen de indringers (bacteriën in je blaas). Vitamine C kan hierbij helpen. Voor de juiste dosering kun je een natuurgeneeskundige arts raadplegen. De dagelijkse vitamine C dosis bij het natuurlijk oplossen van blaasontsteking kan zomaar >3000g zijn. Let op bij prille zwangerschap, dan kun je dit beter niet doen.

Cranberry

Cranberry werkt ontstekingsremmend. Deze bes bevat looizuurachtige verbindingen. Deze stoffen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan blaaswand. Drink preventief 300 ml cranberry sap per dag (van de drogist) of verwerk de bessen in je voeding.

Maar let op. Veel cranberry sapjes bevatten een aardige hoeveelheid suiker. En suiker werkt juist weer negatief bij een blaasontsteking. Een andere optie bij het natuurlijk oplossen van blaasontsteking zijn cranberry capsules. Zoek een maagsap-resistente capsule of time-released capsule, zodat het product pas na de maag wordt losgelaten. Cranberry wordt vooral ingezet om een blaasontsteking te voorkomen i.p.v. blaasontsteking zelf oplossen.

Verzorging van je vagina

De vagina is van nature zuurder (pH rond 5), dan andere plekken van het lichaam (huid pH 7). Als de pH-waarde te hoog raakt (dus minder zuur wordt) hebben ziekteverwekkers meer kans om te groeien.

Dit is ook de reden dat je je vagina niet met (huidneutrale) zeep moet wassen. Je verstoort de zuurgraad. Zorg ook tijdens je wc-bezoek voor de juiste (ontlastings)hygiëne. 

Let bij vaginaverzorging ook op:

 • Veeg van voor naar achter
 • Synthetisch ondergoed (beter katoen)
 • (niet te) strakke kleding
 • Achtergebleven menstruatiebloed
 • (te lang gebruik) inlegkruisjes
 • Sperma en speeksel
 • En dus zeep

Lees ook: “Menstruatie ondergoed (vergelijkingstabel period panties uit NL)”

Tips bij pijn door blaasontsteking

Een blaasontsteking kan veel pijn doen. Naast pijnstillers [8], kan een warm bad ook verlichting geven.

Terugkerende blaasontsteking zelf oplossen

Een frequent terugkerende blaasontsteking (>3x per jaar) is heel naar. Elke keer als er blaasontsteking is dan ontstaan er littekentjes op het slijmvlies van je blaas. Daar blijven dan weer makkelijker bacteriën hangen. En zo krijg je een nare visuele cirkel. Een blaasontsteking zelf oplossen wordt dan steeds lastiger.

Het is in dit geval belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Via een blaasscan of een bekken expertisecentrum kun je achterhalen of er residu achterblijft in de blaas. Ook een uroloog of bekkenfysiotherapeut kan je verder helpen. Verder is het verstandig om eens te laten kijken naar je darmflora [9] en algehele weefstand bij een darmtherapeut, zoals de Groene Vrouw.

Hoe zou ik de volgende keer mijn blaasontsteking zelf oplossen?

Ik zou allereerst proberen om niet te snel in paniek te raken door de angst voor een diepere nierbekkenontsteking. Daarna ga ik veel water drinken en plassen om mijn blaas schoon te spoelen. Vanwege de pijn zou ik wel sneller kiezen voor pijnstilling. Verder ga ik extra letten op mijn voeding (minder suiker en een zure aanpak met vitamine c etc.). Hierna zou ik wel d-mannose willen proberen.

Tot slot zou ik bij blaasontsteking zelf oplossen, voor de zekerheid een uitgesteld AB recept vragen, indien het echt nodig is. Maar liever niet, omdat ik ook bekend ben met AB bijwerking zoals maagklachten en schimmelinfecties. Oeff.. Wat een gedoe hè.. Ik hoop in ieder geval dat je wat hebt aan deze tips. Heb jij ook tips te delen? Doe dat zeker in de reacties hieronder, bedankt enne.. sterkte met die blaas!

Is het jou wel eens gelukt om een blaasontsteking natuurlijk op te lossen? Wat heb je gedaan?

Update 2020 / afbeeldingen: Pixabay / bronnen: [1] https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/urineweginfecties#volledige-tekst
[2] https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/urineweginfecties [3] https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/ik-heb-blaasontsteking-vrouw [4] https://www.wijzernaargezondheid.nl/behandeling-van-blaasontsteking-met-homeopathie [5] https://www.wijzernaargezondheid.nl/behandeling-van-blaasontsteking-met-natuurgeneeskunde
[6]  https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/blaasontsteking.html

[7] https://www.therapeutenadvies.nl/blog/archives/07-2018
[8] https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/pijn#samenvatting-richtlijnen-beleid [9] https://www.groenevrouw.nl/blog/wat-een-gezeik-natuurlijke-oplossingen-bij-blaasontsteking-2

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

19 Reacties

 1. Als D-Mannose en cranb. zo negatief op elkaar reageren, waarom word dit dan wel aangeraden? Ik slik al een tijdje bij klachten een Cys Control kuur van 10 dagen. Nu is er echter een ‘nieuw’ middel met een nog hogere D-Mannose, cranb. en ook struikheide..

  Toen ik dit van je las ben ik gestopt met lezen..

  Fijn weekend..

  • Hi Elise,
   Bedankt voor je berichtje. Werkte deze combinatie bij jou? Want dat kan natuurlijk, niets is 100 % sluitend in het leven 🙂 Ik heb in ieder geval de informatie van deze bron: https://www.therapeutenadvies.nl/blog/archives/07-2018. Ik zal de bron onder het artikel noteren. Eventuele nieuwe informatie is natuurlijk ook altijd welkom, misschien heb je een bron voor mij? Dan kijk ik er naar! Groetjes, Lori

 2. Zelf ga ik altijd meteen aan zure producten. Zoals zuurkool! Maar ook citroenen en sinaasappels. Dat alles naast de cranberry-pillen. Ook drink ik dan brandnetelthee. Als het dan niet na een paar dagen weg of minder is ga ik pas naar de huisarts.
  Het werkt ook als je na een kuurtje er nog net niet vanaf bent. Dit heb ik ooit als tip gekregen van de huisartsassistente.

  • Hi Eveline, bedankt voor je nuttige tips als aanvulling! Slim om het eerst zo te proberen, ik ga ze onthouden ????????

  • Hi, Ik heb een blaasontsteking in het verleden met heel veel Goudsbloementhee weggekregen. Het duurde wel best lang, 1,5 week. Achteraf bezien was dat misschien niet slim ivm het risico op nierbekkenontsteking. Ik heb nu weer blaasontsteking. Moest eerst een weekje aankijken van de huisarts, toen antibiotica gehad. Toen was het 4 dagen weg en nu is het weer terug. Ik drink veel pak VitC, Cranberry sap en D-Mannose maar het wil maar niet overgaan. Misschien door de aanpak van xuur en D-mannose.. Dat heb ik nog nergens anders gelezen. Ik zou heel graag antibiotica voorkomen maar het wil nog niet zo lukken deze keer.

   • Hi Suzanne, mij lukte het ook niet altijd, soms is antibiotica gewoon echt nodig, maar gelukkig zijn er wel wat trucjes en dan hebben we het in ieder geval op een ‘natuurlijke manier’ geprobeerd. Soms helpt het om verder te kijken, misschien een orthomoleculair therapeut? Sterkte, liefs Lori

 3. Ik denk dat t wel gelukt is bij mij…eergisteren voelde het wat branderig en nogal warm daar ,en herkende t gevoel onmiddellijk! Lang geleden maar herkenbaar.. veel drinken maar..om dat vele scheermesjes uitplassen uit te houden paracetamol genomen. Dat hielp..
  Gisteren werd t in rap tempo erger,en kreeg ook verhoging nu..liters water en brandnetelthee zuiverend en(voert afvalstoffen af)gedronken. Vannacht ging aardig door de pijnstiller gelukkig
  Vandaag veel verse gemberthee gemaakt (gerasp!) (Ontstekingsremmend )En wéér heel veel water…en nu in de middag merk ik dat hoewel de paracetamol allang uitgewerkt moet zijn,het na iedere plasbeurt minder pijn doet! Voel me ook n stukje beter???? dus hoewel het potje al.klaar stond voor de dokter heb ik goede hoop dat ik t zonder antibiotica ga redden!!

 4. Ik gebruik ook d-mannose bij een blaasontsteking. Beste werkt bij begin klachten 2mg of 4 capsules, na 1 uur weer 4 capsules. Daarna elke 2 a 3 uur 3 a 4 capsules. Dit doe ik ongeveer een dag of 5. Ligt er aan hoe erg het is.
  Het advies is 2 mg per dosis = 4 capsules. Maar als je na een paar dagen merkt dat het zo goed als weg is, kan je ook minderen naar 3 capsules en er dan wat meer tijd tussen laten zitten. Het is een beetje uitzoeken wat voor jou het beste werkt op dat moment.
  Ik gebruik dagelijks voor het slapen gaan 1 cranberry capsule van Life Extension en 1 vitamine C tablet van 1000 mg. Na de seks 3 d-mannose capsules voor de zekerheid.
  Heb wel altijd AB in huis mocht het niet lukken met de d-mannose.

  • Hi, welke D-mannose heb je?? Ik gebruikte Vacramal maar op t potje stond 2 capsules pd 1 s’morgens en 1s’avonds

   Grts Agnes
   Ps loop al 3 mnd met blaasontsteking probeer van alles wilmper se geen anti biotoca

   • Hi Agnes, ik had die roze geprobeerd achter het linkje. Maar ik zou inderdaad gewoon aanhouden wat op de verpakking staat van degene die je zelf hebt. Wat naar dat je er al zo lang mee loopt! Ik bleef ook maar doorgaan met proberen, maar uiteindelijk hielp alleen die anti biotica toch. Soms moet je toch iets kiezen wat je liever niet wilt (maar keuze bij jezelf hoor). Toevallig heb ik laatst een darmonderzoek laten doen en blijkt dat ik laag zit in 2 bacteriën waardoor slijmvliezen kwetsbaarder zijn en dat zou bij mij best de oorzaak kunnen zijn van het steeds terug komen van blaasontsteking. Ik ga hiervoor specifieke probiotica nemen. Als je het interessant vind: google even “medivere florastatus test”. Die test kost 57 euro en kun je thuis doen. Sterkte!

 5. De D-manose (puur) werkt bij mij het best. Meestal zit er cranberry bij in maar via internet is ook de pure variant verkrijgbaar. Hangt helaas wel een prijskaartje aan ook…

  • Hi Martine, thanks voor je toevoeging. Ik was inderdaad ook best wat geld kwijt al met al met deze middeltjes. Als het maar werkt, dan heb ik het er ook zeker voor over!

 6. Nog een tip. Buchu thee. Deze heeft een desinfecterende werking in de blaas. Dus bij een ontsteking minimaal 4 kopjes thee (4 zakjes). Voordeel is dat dit ook gewoon ’s nachts door werkt in tegenstelling tot water. Na de ontsteking 1 kopje per dag. Voorkomen is beter dan genezen

  Succes

 7. Ik had geregeld een blaasontsteking en heb het nog nooit op een natuurlijke wijze weggekregen. Groot nadeel van antibiotica vind ik dat ik steevast hierna een vaginale schimmel heb…
  Na mijn laatste ontsteking ben ik begonnen met cranberry tabletten van Vitalize. Ik neem iedere dan 1 tablet en na het vrijen 2 extra. Wat ook belangrijk is, is dat je na het vrijen altijd moet gaan plassen! Het gaat nu al lange tijd goed.

 8. Wat goed dat je het eerst zelf geprobeerd hebt! Je hebt veel stappen gezet, die komen je een volgende keer zeker van pas en dan heb je misschien de antibiotica niet nodig.
  Leuk verslag!
  …Anita schreef als laatst…Toch maar niet…My Profile

 9. Gelukkig maar 2x blaasontsteking gehad. Ook geen fan van antibiotica, tenzij het niet anders kan. Ik heb beide keren all septicum gebruikt (homeopatisch), na 3 dagen was het over. All septicum werkt sowieso goed bij wat voor ontsteking dan ook.
  …Boerderij Zinin schreef als laatst…Wanhopige, slechte huisvrouwMy Profile

 10. Het is me regelmatig gelukt om op natuurlijke wijze een blaasontsteking weg te krijgen maar die zat dan nog wel in de beginfase. Ik nam dan ook rustig 3 tot 4000 mg vit c in en echinaforce druppels in de dosis van een ‘kuur’. Cranberrysap deed ik ook altijd.
  …Madelon schreef als laatst…#WaymadiFood Sudan: Restaurant Al HoushMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.