Vandaag was de dag dat ik de grondige keukenschoonmaak van het lijstje kon afstrepen. Even orde op zaken (en orde in mijn hoofd). Het was op z’n zachtst gezegd een rommeltje in die keuken, na een aantal feestjes en leuke bezigheden. Alles herschikken en de kastjes lekker uitsoppen, i like! In de vriezer vond ik mijn bevroren verzameling mandarijn-, limoen- en citroenschillen! huh? Ja, die gebruik ik voor een nieuw, leuk schoonmaakrecept! Vandaag een tip waarom je deze schillen kunt bewaren en invriezen om geurtje aan je DIY schoonmaak producten toe te voegen.

Een zelfgemaakte allesreiniger of glasreiniger werkt namelijk prima op basis van azijn. En is zo gemakkelijk te maken. Maar het is natuurlijk nog leuker om nog verder te variëren en er dus een extra geurtje aan toe te voegen van “afval schillen” 

Bewaar citrusschillen in de vriezer voor een extra geurtje aan je DIY schoonmaak producten

Benodigdheden

voor het maken van een heerlijk geurende schoonmaakazijn heb je nodig:

  • Citroen-, limoen- en/of mandarijnenschillen
  • Extra’s (kruidnagel, kaneelstok, wat je wil)
  • Witte natuurazijn
  • Glazen pot met goed afsluitbare deksel
  • Geduld 🙂

Hoe maak je je eigen geurtje om later aan je DIY schoonmaak producten toe te voegen?

Vul een vacuüm afsluitbare pot minimaal tot de helft met de schillen (mag meer). Als je niet genoeg schillen in één keer hebt, kun je de schillen dus verzamelen in de vriezer tot je genoeg hebt. Haal dan wel zoveel mogelijk van het vruchtvlees weg. En als je eenmaal een grote hoop schillen hebt bewaard, vul je vervolgens de afsluitbare pot tot vlak onder de rand met azijn. Dop erop en een aantal weken laten staan.

Geduld en een paar weken wachten

Vervolgens haal je de pot na een paar weken tevoorschijn. Dan zeef je de friemeltjes en schilletjes eruit, zodat jouw azijn mét heerlijk, frisse geur overblijft. Deze azijn kun je gebruiken voor het maken van je eigen glasreiniger en andere leuke DIY schoonmaakrecepten met azijn!

Lees verder: “Zo maak je die frisse orange azijn om mee schoon te maken”

schillen

glazen-pot

schillen-in-pot

Zelf schoonmaakmiddelen maken

Zelf je schoonmaakmiddelen maken is makkelijk. Ik weet precies welke ingrediënten ik gebruik, je hebt maar weinig nodig en het scheelt je geld. Je kunt ook veel afval hergebruiken zoals de schillen of oude schoonmaakflessen. Superleuk! Dit recept is geïnspireerd op Aromalifestyle!

Heb jij wel eens zelf schoonmaakmiddelen gemaakt? Klets mee in de reacties over schoonmaakmiddelen DIY’s en deel eventueel jouw (link naar) recepten!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.