Wat wordt er het meest versleten op de basisschool? Oké, even los van de leggings met kniegaten en losse schoenzolen. Het zijn de lunchboxen en bekers. Dagelijks in gebruik, veelvuldig gevallen en gesmeten, en vaste klant bij de vaatwas. Als de lunchtrommel en drinkbeker heelhuids het schooljaar overleven, dan is dit al duurzaam 😉 Maar naast een stevig materiaal, zijn er nog meer dingen waar ik op kan letten qua duurzaamheid. Kortom, wat zijn eco lunchboxen en bekers? Wat vind ik zelf handig? En waar vind ik de leukste brooddoosjes en drinkflessen? Psst, er zitten ook een paar hele leuke tussen voor mijzelf op het werk.
Ook leuk: “Een gezonde lunch op de basisschool, is makkelijker dan je denkt! (een hele rits tips)”
Inhoud
Wat zijn eco lunchboxen en bekers?
Hoe duurzaam een broodtrommel of drinkflesje is, hangt onder andere af van de levensduur. Is het materiaal stevig genoeg, kan het tegen een stootje? Ook vind ik de (voedsel)veiligheid belangrijk. Daarom zoek ik materialen die BPA-, ftalate en loodvrij zijn. Ik bekijk daarnaast ook de veiligheid van het plastic, dat er geen schadelijke stoffen “lekken”. Het gaat tenslotte om de verpakking van het dagelijkse eten van mijn kids. BPA-vrij is tegenwoordig wel een bekende term. Het betekent dat het vrij is van deze weekmakers.
- Wat is de levensduur?
- Is het materiaal stevig en veilig?
Duurzame drinkflessen en broodtrommels: welke materialen?
Om de veiligheid van het plastic te checken, zoek ik naar de recycle code. Dit is een driehoekje met cijfertjes en een afkorting eronder. Bij eco drinkbekers en lunchtrommels zoek ik naar veilige plastic soorten zoals HDPE (code 2 plastic) en polypropeen (code 5 plastic). De andere nummers vermijd ik liever. Nummer 7 is een bijzondere. Hieronder vallen namelijk alle overige plastic soorten. Letterlijk een rommelpotje. Het kan plastic zijn dat snel schadelijke stoffen lekt. Maar toch valt hier ook biologisch afbreekbaar plastic onder. Dat is dan weer wel fijn! Maar dan moet het óók BPA vrij zijn..
Wist je dat ze bijvoorbeeld bij Mepal veel gebruik maken van plastic nummer 7? De uitleg erbij is dat het uit verschillende soorten plastic bestaat, dat het materiaal veilig is én soms ook biologisch afbreekbaar. Voor mij als consument is het helaas maar onduidelijk. Ook dubieus vind ik dat juist plastic 7 wordt verbrand, omdat het zo’n verzamelgroep is en het niet goed gescheiden kan worden. Dan is het helemaal zonde dat biologisch afbreekbaar plastic daaronder valt.
Andere materialen voor eco lunchboxen en bekers zijn RVS lunchboxen en bekers, bamboe als hoofdmateriaal of drinkbekers van glas. Al is dit laatste discutabel voor kinderen op de basisschool.
Veilige materialen om voedsel in te bewaren qua eco lunchboxen en bekers
- RVS
- Plastic (let op BPA-vrij. Het meest veilig: code 2 HDPE en code 5: PP)
- Glas
- Bamboe
- Siliconen
- Stof en wraps
Waar moeten eco lunchboxen en bekers nog meer aan voldoen?
Voor fijne eco lunchboxen en bekers let ik verder op de praktische indeling. Past er een gesneden boterham in? Zijn er losse vakjes voor het aanbieden van variatie? Voor de hele kleintjes is het wel fijn als de lunchbox niet te zwaar is.
Verder let ik op de sluiting. Een eco drinkbeker kan met draaidop, drinktuit of (vast) rietje. Voor warme thee, bestaan er thermosbekers. Verder is het voor smoothies, yoghurtdrank of gepureerd fruit juist prettigers als het (vaste) rietje wat dikker is zodat je deze kunt schoonmaken. Of kies voor een knijpflesje zoals Squeasy snacker.
De sluiting van de broodtrommel vind ik fijn met een elastiek, of stevige clip. En deze moet goed te openen zijn door kinderen.
Ook is het fijn als de broodtrommels ook lekvrij is. Er hoeft geen soep of yoghurt in, maar ik voorkom wel graag plakkerige toestanden na het meegeven van een gesneden kiwi. En kan de drinkbeker of lunchbox in de vaatwasser? Tot slot moet de broodtrommel herkenbaar zijn, leuke printjes: yeaah. En anders zijn er altijd nog naamstickers.
Andere handige voorwaarden voor eco lunchboxen en bekers:
- Praktische indeling, met vakjes/ eco lunchbox met compartimenten
- Niet te zwaar of groot voor kleuters
- Goede sluiting, ook open te krijgen door kids
- Lekvrij / waterdicht
- Vaatwasser bestendig (evt. magnetronbestendig?)
- Leuk ontwerp / naamsticker
Voorbeelden eco lunchboxen en bekers
Er is natuurlijk héél veel op de markt qua lunchtrommels en drinkbekers. Van vershoudbakjes en plastic waterflesjes tot aan dure design merken. Hieronder vind je in ieder geval een selectie per materiaal. Daarbij houd ik ook rekening met de andere handige voorwaarden, die ik hierboven noemde.
RVS lunchtrommels en drinkbekers
Broodtrommels en drinkbekers van RVS bevatten geen schadelijke stoffen. Het houdt geen smaken en geuren vast, is eenvoudig schoon te maken én gaat lang mee. RVS barst niet zomaar. Er zijn verschillende maten mogelijk en vormen (vierkant, rechthoek, ronde). Ook bestaan er stapelsystemen en RVS broodtrommels met vakjes. Qua drinkbekers zijn er verschillende doppen mogelijk, ook lekvrij.
Bekijk verder of het wel écht helemaal gemaakt is van RVS. Er bestaan namelijk ook (nep)varianten. Dan is bijvoorbeeld alleen de buitenkant van aluminium en de binnenkant van… BPA! Tot slot kun je sommige in de vaatwasser doen, maar check even het etiket.
- Merken RVS broodtrommels en drinkbekers: Mato, ECOtanka, Ecozoi, Lunchbots, A Slice Of Green, Planetbox, Klean Kanteen, Mizu en Pura, CamelBak, Rex London
- Drinkbekers en lunchboxen van RVS, o.a. bij: Bever, Puurmieke
Plastic lunchtrommels en drinkbekers
Broodtrommels en drinkbekers van plastic zijn er genoeg. Het is vaak ook de goedkoopste variant. Om te beoordelen of het plastic veilig is, kun je dus de recycle codes raadplegen. Helaas staan deze niet overal op. Ook qua plastic bestaan er verschillende maten en vormen (vierkant, rechthoek, ronde). Stapelsystemen en plastic broodtrommels met vakjes. Qua drinkbekers zijn er verschillende doppen mogelijk, ook lekvrij. Meestal kunnen deze broodtrommels en drinkbekers in de vaatwasser. Check het etiket.
Merken die gebruik maken van bioplastics (met “biobased” worden materialen bedoeld die gemaakt zijn van biomassa gewonnen uit plantaardige grondstoffen zoals mais, suikerriet en cellulose): Light My Fire, Ajaa, ZuperZozial.
- Merken veilige plastic broodtrommels en drinkbekers: Orange Rebel, Bentgo kids, Goodbyn Hero, Yumbox, Sistema, SugarBoogar
- Drinkbekers en lunchboxen van veilig plastic, o.a. bij: ILoveSpeelgoed, De Gele Flamingo
Glazen lunchtrommels en drinkbekers
Broodtrommels en drinkbekers van glas zijn specifieker. Voor jonge basisschool kids niet geschikt, maar ik wilde hier toch wat voorbeelden geven vanwege de duurzaamheid en het eco materiaal.
- Glazen drinkbeker merken: LifeFactory, Doli, Neon Kactus, Equa
- Drinkbekers van glas, o.a. bij: Greenjump,
Bamboe lunchtrommels en drinkbekers
Broodtrommels en drinkbekers van bamboe zijn er steeds meer. Het is een duurzaam alternatief en BPA-vrij. Wel is bamboe sneller breekbaar dan bijvorbeeld RVS of plastic. Omdat bamboe steeds populairder wordt, zie je ook veel servies dat (deels) van bamboe is gemaakt. De ingrediënten staan lang niet altijd bij de verpakking of beschrijving. Helaas.
Een materiaal dat nu veel ter sprake komt is “melamine”, een soort bindmiddel (hars) dat schadelijke stoffen (formaldehyde) kan lekken als het verhit. [1] De voorkeur is dus bamboe zonder melamine. En anders een klein percentage en oppassen dat het servies niet met te hete voedingsmiddelen in aanraking komt. En niet in de vaatwasser.
- Merken bamboe broodtrommel en drinkflessen: Lesser & Pavey, Uek Original, puckator, Retulp
- Drinkbekers en lunchboxen van bamboe, o.a. bij: Bijenkorf
Siliconen lunchtrommels en drinkbekers
Siliconen is ook een mooi alternatief voor plastic lunchtrommels en drinkflessen. De basiselementen zijn silicium (kiezel) en zuurstof. Samen heet dit siliciumoxide of silica. Het materiaal is flexibel, onbreekbaar en kan in de vaatwasser, oven en vriezer. Ook is het materiaal niet-poreus, waardoor bacteriën zich niet nestelen in gaatjes en kiertjes. Top! Snijd om deze reden nooit in of op het siliconen materiaal. Wees ook voorzichtig met schuursponsjes.
Waar je verder op kunt letten is of de lunchboxen en bekers wel voor 100% gemaakt zijn van siliconen. Dit is het meest veilig. Daarnaast is siliconen, chemisch gezien, stabiel tot zo’n 200 graden. Onder deze temperatuur zullen er geen stoffen “lekken”. Controleer tot slot of er geen kleurstoffen zijn gebruikt die lood of BPA bevatten.
Soms kunnen er na verloop van tijd geurtjes gaan hangen in het materiaal (scherpe geurtjes, zoals knoflook e.d.). Maak het siliconen dan schoon met azijn of baking soda.
- Siliconen broodtrommel, bakjes merken: KoolEco, Foodhuggers,
- Siliconen drinkbeker merken: Squeasy Gear
- Drinkbekers en lunchboxen van siliconen, o.a. bij: GreenJump
Wraps en stoffen lunchzakjes of lunchtassen
Tot slot kun je de lunch vervoeren in wraps of stof.
Een Bee’s Wrap is een bijenwasdoek. Dit is een biologisch en duurzaam alternatief voor huishoudfolie en aluminiumfolie. Met een Bee’s Wrap kun je de lunch verpakken of bakjes mee afdekken. Voor het eerste gebruik, maak je er een prop van. En ontvouw hem weer. Zo wordt ‘ie flexibel. Vouw de wrap om het eten en druk zachtjes aan met je handen. Dan blijft het zitten. Schoonmaken doe je met koud water en een beetje zeep. Laat goed drogen. Dit is niet geschikt voor vlees(waren) en ei.
Dan zijn er nog stoffen broodzakjes en lunchtassen. Denk aan de herbruikbare broodnetjes van de AH of de duurzame fruitnetjes, die je kunt gebruiken. Qua herbruikbare stoffen boterhamzakjes kan het materiaal aan de buitenkant zijn van (biologisch) katoen, en de binnenkant van een waterdicht materiaal, zoals PUL. Voordeel: ruimtebesparend! Ook bestaan er hele leuke lunchtassen. Je kunt ze schoonmaken in de wasmachine of met de handwas in een sopje.
Waar hebben wij voor gekozen qua eco lunchboxen en bekers?
Wij begonnen de basisschool met de Bentgo Kids. Maar ik had superstom de broodtrommel te nat en dichtgeklapt opgeborgen. Resultaat? Schimmel! Superzonde van mijn dure eco lunchbox. Tip: zet je broodtrommeltjes na het wassen dus altijd open weg. Nu heeft onze girl voor school een Bidon en broodtrommel met uitneembare vakjes van Mepal en de Little lunchbox met 5 vakken, die echt super is!
Van Lifefactory heb ik de glazen fles voor mijzelf. Deze vind ik wel te zwaar voor kids, maar het siliconen omhulsel maakt het wel val-proof. De RVS Klean Kanteen is ook fijn.
Ook leuk: “Een gezonde “herfst” lunch op school: inspiratie & tips (Bentoboxen voor beginners)”
“Smaaaakelijk eten, smaaaakelijk eten, hap hap hap…” (sorry, ik krijg het nóóit meer uit mijn hoofd). Al wat leuks gezien? Andere aanraders zijn ook welkom in de reacties!
Laatste update 2021, afbeeldingen: Pixabay. Bronnen: [1] https://blog.greenjump.nl/post/2019/03/22/Bamboe-servies-ecologisch-milieuvriendelijk-en-veilig.aspx
8 Reacties
De lunchboxen van ikea zijn van polypropeen, code 5. Naar mijn weten veilig en de prijs is in ieder geval leuk ????
he Paula, thanks voor het uitzoeken. Bij mijn volgende Ikea bezoek staan de broodtrommels op het bekijk-lijstje, haha
We hebben hier drinkflessen van ecovessel, dit zijn tevens thermosflessen. Voor de lunch de trommels van ikea
bij die van Ikea kon ik niet vinden welk plasticsoort dat was. Weet jij dat toevallig? Want de prijs was wel mooi 🙂
Onze kleine meid gaat met een lunchbots vol vakjes en een klean kanteen naar de kleuterklas (net als ik trouwens). Op de brooddoos plakte ze wat stickers om het er een beetje leuker te laten uitzien en ik leg steeds een lint onder het deksel zodat ze de doos makkelijk zelf openkrijgt. Er werd al wel eens gemiept dat ze ook een Anna&Elza-brooddoos wil, maar ik probeer plastic echt te vermijden.
…Resaarcle schreef als laatst…Als de dijken breken
Ooh die Anna en Elsa ja… Slim met het lint!
Leuke blog! Wij hebben al jaren de lunchbots! Zowel de 3vaks als de 4vaks (allebei twee x). En ik vind ze super! Mijn middelste van 6 gebruikt ze nu 2,5 jaar. Direct sinds hij op school kwam. Oudste dus langer. Ze waren inderdaad duur, maar het geld zo waard.
Voor kleine kinderen zijn ze ook geschikt hoor. Wel doe ik er een post elastiek om heen. Gewoon voor de zekerheid dat de trommels niet open gaan in de tas.
Voor drinkbekers hebben ze er een van tupperware (krijgertje) en de kids klean kanteen met draaidop. De klean kanteen is absoluut lekvrij en daarom wil ik de andere bekers hier ook door gaan vervangen. Toen ze 4 waren gebruikte ik eerst nog de sportdop omdat dit mij handig lekker voor die kleintjes. Deze zijn niet helemaal lekvrij. Maar inmiddels zijn ze groot genoeg voor de gewone dop.
Yumbox!!! Echt ideaal! Wij hebben die met 4 vakken. Hij lijkt wel onverwoestbaar, echt waar. Voor de ochtendsnack gebruik ik gewoon normale snackboxjes van van alles en nog wat (Hema bv.). Als drinkbeker gebruik ik de pakjes van Drink in the Box of van die herbruikbare smoothiezakjes.
…Iris schreef als laatst…Tradities met Kerst: welke zijn de moeite waard?