Heb je ooit gehoord van vegan & eco condooms? Nou, bij deze! De keuze is reuze. En hoe chill is een lekker potje seks, met de wetenschap dat je ook even het stukje duurzaamheid hebt genaild. Van oudsher beschermde een stukje dierendarm het edele deel, voornamelijk tijdens het baden tegen naar binnen zwemmend ongedierte. Tegenwoordig hebben we het condoom en beschermt het tegen ongewenste zwangerschap en soa’s. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland 2,5 miljoen condooms verkocht. Het woord condoom is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse condus. Vergaarbakje, betekent dat. Leuk voor de visuele mensen onder ons! Anyways, lees in dit artikel alles over het fenomeen eco condooms. Hoe zit het qua condoom materiaal en de verdere ingrediënten? Bij welk afval moet het? En een handige lijst met eco, vegan, latex-vrije en Fair Trade condooms (vergelijkingstabel)!

Ook leuk: “Gezonde seksspeeltjes, duurzame dildo’s & veilige vibrators”

Wanneer zijn eco condooms duurzaam?

De duurzaamheid van producten kunnen we op verschillende manieren bekijken. Hoe is de milieu-impact en waar gaat het afval heen? Is het product recyclebaar of biologisch afbreekbaar?

Zo worden condooms meestal gemaakt van latex (rubber), maar er bestaan ook nog andere materialen. Maar hoe is het productieproces, is dit klimaatneutraal en wat weten we over de arbeidsomstandigheden?

De duurzaamheid van condooms (life circle condooms)

  • Kwaliteit & veiligheid
  • Milieu-impact
  • Productieproces & arbeidsomstandigheden
eco condooms

Biologisch afbreekbare condooms en recyclebare condooms

Die allereerste condooms bestonden dus uit organische visblaas of schapendarm. Niet heel prikkelend, wel biologisch afbreekbaar. Whoehoe eco! Later, toen Charles Goodyear in 1839 ontdekte dat rubber elastisch bleef door het te verhitten en er zwavel aan toe te voegen (vulkanisatie), ontstonden er flexibele en slijtvaste condooms, die je kon wassen met water en zeep. En die condooms werden dus hergebruikt!

Inmiddels weten we ietsjes meer over de bescherming en veiligheid van condooms. Om soa’s en een zwangerschap te voorkomen, is hergebruik dus geen optie. Maar wat is hierna de meest duurzame mogelijkheid?

De meest duurzame optie: Fair Trade & Vegan (eco condooms)

Eco latex is bijvoorbeeld afkomstig van duurzame bossen, zoals FSC gecertificeerde plantages. De arbeiders krijgen daarnaast eerlijke lonen. Ook kunnen bedrijven hun CO2 gebruikt compenseren, door elders bomen te planten. Het keurmerk Fair Trade staat hiervoor garant.

Sommige eco condooms zijn ook vegan. Vegan condooms richten zich op het dierlijke aspect en bevatten dus geen dierlijke ingrediënten.

Wanneer je kiest voor eco condooms, denk je naast je eigen veiligheid tijdens de pleziertjes, dus ook de wereld om je heen. Seksen met een extra fijn gevoel!

Type eco condooms

  • Fair trade condoom
  • Vegan condoom

Merken eco condooms

Fair Squared

De condooms van Fair Squared worden ecologisch geproduceerd. Dat betekent co2 neutraal en milieuvriendelijk. Met daarbij respect voor mens, dier en milieu op de rubberplantages. De condooms hebben daarnaast een CE-keurmerk en zijn 100% veganistisch (gecertificeerd door de Vegan Society). Ze zijn tot slot gemaakt volgens een gepatenteerd natuurlijke plantaardige formule. Zonder toegevoegde chemicaliën, dierlijke ingrediënten, petrochemie, parabenen, gluten, talk of zaaddodende middelen.

Mein Kondom

Condooms van Mein Kondom Safety bieden ten eerste extra veiligheid zonder de gevoeligheid verloren te laten gaan. De condooms zijn daarnaast veganistisch en gemaakt van fairtrade latex van de allerhoogste kwaliteit. Super verantwoord dus!

Yes van Cycle

Het YES condoom is ontwikkeld in Nederland, met de vrouw in gedachten. Het is ultra dun, transparant, glad, anatomisch gevormd, huidvriendelijk, zonder onnodige ingrediënten en voorzien van glijmiddel op waterbasis. De geur is neutraal en subtiel, maar lieflijk vrouwelijk en dermatologisch en elektronisch getest. Het is gemaakt van Fairtrade natuurrubber latex en geschikt voor veganisten.

Veiligheid en het juiste gebruik

Een kwalitatief (eco) condoom heeft het CE keurmerk en deze condooms zijn zeer veilig en betrouwbaar. Ze scheuren zelden en bij het juiste gebruik is de kans op zwangerschap slechts 2-5%.

Maar wat is het juiste gebruik? Laat in ieder geval voldoende ruimte in het reservoir. Houd het topje dicht met duim en wijsvinger als je het condoom om de penis doet, voordat je gaat afrollen. Let goed op de houdbaarheidsdatum omdat in oud rubber mogelijk wél scheurtjes kunnen ontstaan. Als het condoom (van te voren) meerdere malen wordt opgerekt, wordt het ook zwakker. Pak een nieuwe als ‘ie niet lekker rolt. Tot slot kan het verstandig zijn om na 10-15 minuten seks ook een nieuwe te pakken.

Waaruit bestaan Condooms? (ingrediënten en materiaal)

Tegenwoordig doet men over het algemeen geen geitenblaas of dierendarm meer om zijn edele deel heen ter bescherming, zoals die oude Romeinen. Toch zijn die mogelijkheden er wel. Maar laten we voorop stellen: bijna alle condooms zijn gemaakt van rubber latex. 

Wil je ander materiaal of ben je allergisch? Dan zijn er ook latexvrije condooms, polyurethaan condooms, polyisopreen condooms, condooms van lamsdarm en vrouwencondooms van nitril. Lees hieronder per materiaal wat het is en waar je rekening mee moet houden, omdat daar een paar belangrijke verschillen in zitten.

Als je last hebt van huiduitslag, jeuk en zwelling na condoomgebruik, dan kán dit een latexallergie zijn. Maar let op; je kunt ook overgevoelig zijn voor geur-, kleur- en smaakstoffen van het condoom. Een andere mogelijkheid is een overgevoeligheid voor de hulpstoffen of de bestanddelen van het glijmiddel op het condoom.

Soorten condoom materialen

  • Latex condoom
  • Latexvrije condooms (polyurethaan condooms, polyisopreen condooms, condooms van lamsdarm, vrouwencondooms van nitril)
  • Vegan condooms

1. Latex condooms

De meeste condooms bestaan dus uit latex. Dit is het sap uit de rubberboom. Tijdens het productieproces worden mallen meerdere keren in het latexbad gedompeld. In dit latexbad zitten ook andere chemische stoffen zoals zwavel. Hierna gaan de condooms in een soort oven om te vulkaniseren. Dit maakt rubber flexibel en sterk. Tot slot worden de condooms bepoederd, omdat latex van nature nogal plakkerig is.

2. Polyurethaan condooms

Dit condoom materiaal is latex-vrij. Het is verder geurloos, een goede geleider van lichaamswarmte en dunner dan latex. Het is wel iets minder rekbaar. Deze condooms beschermen tegen zwangerschap en soa’s. Voorbeeld: Protex Original 0.02 en  en Pasante Sensiva.

3. Polyisopreen condooms

Polyisopreen is synthetisch rubber en bevat geen natuurlijk rubber latex proteinen. Deze condooms van isoprene (ook wel sensopreen genoemd) zijn dus latex-vrij. Maarrr in een klein percentage kan het gebeuren dat mensen met een latex allergie hier toch op reageren. Stap dan over naar polyurethaan condooms. Voorbeelden durex real feeling en mates skyn.

Durex Real Feeling

Mates Skyn

4. Condooms van lamsdarm

Condooms van lamsdarm worden nauwelijks gemaakt, maar bestaan wel. Ze zijn dun, biologisch afbreekbaar en een goede geleider van lichaamswarmte. De geur kan echter als onprettig worden ervaren, maar het grootste nadeel is dat de condooms niet beschermen tegen soa’s en aids. Gebruik ze dus alleen als je zeker weet dat alle bedpartners soa-vrij zijn. Bijvoorbeeld het merk: Naturalamb.

5. Vrouwencondooms

Vrouwencondooms worden gemaakt van nitril en zijn dus latex vrij. Deze condooms geleiden goed lichaamswarmte. Ze voelen verder zacht aan en zijn dun. Aan de binnenkant zit glijmiddel en ze zijn geurloos. Vrouwencondooms beschermen tegen zwangerschap en soa’s. Eco vrouwencondooms of Fair Trade vrouwencondooms kon ik niet vinden, helaas. Suggesties zijn dus van harte welkom in de reacties!

Femidom Vrouwencondooms

Dit is eigenlijk de enige vegan vrouwencondoom (product garantie verklaring) die ik wél kon vinden. Deze latex-vrije vrouwencondoom biedt bescherming tegen zowel zwangerschap als sexueel overdraagbare aandoeningen. FEMIDOM is een eenmalig te gebruiken, geurloos condoom dat zich geheel voegt naar de natuurlijke vorm van de vagina. Ik kon niks vinden over eco/fair trade.

6. Vegan condooms

Tijdens het productieproces van vloeibaar rubber tot condoom wordt soms caseïne gebruikt. Dit is een dierlijk eiwit wat ook in melk zit. Bij veganistische condooms wordt dit vervangen door een natuurlijk product. Voorbeelden: Glyde en Eindhorn.

Glyde

Einhorn

Vergelijkingstabel eco condooms

Hieronder vind je nog even alle vegan, Fair Trade en eco condooms op een rijtje. Goede suggesties, tips en aanvullingen zijn uiteraard altijd welkom!

Merk / TypeMateriaalVeganFair Trade
Mein Kondom SafetyLatexJaJa
Mein Kondom SensationLatexJaJa
Mein Kondom SensativeLatexJaJa
Glyde Supermax 60LatexJaJa
Glyde MaxiLatexJaJa
Glyde SlimfitLatexJaJa
Glyde UltraLatexJaJa
Glyde VanilleLatexJaJa
Fair Squared OriginalLatexJaJa
Fair Squared Ultra ThinLatexJaJa
Fair Squared Max PerformLatexJaJa
Fair Squared Sensitive DryLatexJaJa
EinhornLatexJaJa
FemidomNitrilJaNee
YesLatexJaJa

Condooms weggooien, bij welk afval?

Spoel condooms niet nonchalant door de wc, want dan raakt je riool verstopt. Ook in de bosjes willen wij, als moeders met buitenspelende kinderen, ze niet vinden a.u.b. Waar wel? Zowel het condoom als de verpakking hoort bij het restafval. Restafval wordt in the end verbrand.

eco condooms afval

Ook lezen: “Natuurlijke anti-conceptie en rotzooi vrije menstruatie middelen (over sponsjes en cups)”

Conclusie & aanbevelingen eco condooms

Bij het uitzoeken van condooms spelen uiteraard ook de maat, persoonlijke voorkeuren en mogelijke allergieën een rol. Gelukkig is er binnen het vegan en eco segment steeds meer keuze. Deze condoom (fabrikanten) houden rekening met mens, dier en milieu. Als beste eco condoom komen Yes, Fair Squared, Glyde en Mein Kondom als beste naar voren, omdat ze Vegan én Fair Trade zijn.

Condooms worden nooit hergebruik. Zowel condooms als de condoomverpakking behoren tot restafval. Een mooie aanbeveling daarbij is het ontwikkelen van een veilige condoomverpakking van bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar materiaal. Op die 2,5 miljoen verkochte stuks per jaar scheelt dat nogal wat 😉

Verder mogen er ook wel wat vegan én Fair Trade vrouwencondooms op de markt bijkomen. Zo. Hopelijk heb je alle informatie over eco condooms compleet en kun je nu met een goed gevoel je keuze maken. Have fuuunnn!

Welk condoom gebruik jij?

Update 2021 / afbeeldingen: Pixabay en eigen / onder voorbehoud van tekst/typfouten (is er een foutje ingeslopen? Laat het me weten, dan pas ik dit aan).

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

5 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.