Ben je op zoek naar een cadeautje voor een baby (0-1 jaar)? En vind je ook het ecologische of duurzame aspect daarbij belangrijk? Bekijk in dit artikel in welke ontwikkelingsfase een baby zit en welke duurzame & eco cadeaus voor een baby daar dan bij passen. Kortom allerlei leuke suggesties voor eco baby cadeau’s die passen bij de grove motoriek, fijne motoriek en/of geestelijke ontwikkeling.

Ook leuk: “Kraamcadeau: Eco geboorte cadeaus voor baby & mama (maar ook voor papa, broer/zus en opa/oma)”

Wat zijn duurzame eco cadeaus voor een baby?

Voor mij betekent duurzaam en eco in dit geval, dat het cadeautje lang mee. Het gaat niet snel stuk en je kunt het daarna nog voor een broertje of zusje hergebruiken of tweedehands verkopen. Wat een baby cadeautje ook duurzaam maakt, is als het tweedehands is aangeschaft, of dat het geproduceerd is van ecologische of gerecyclede materialen.

 • Cadeautje gaat lang mee
 • Kwalitatief, veilig, ecologisch materiaal
 • Herbruikbaar / tweedehands
duurzame en eco cadeaus voor een baby

Hoe is de ontwikkeling tussen 0-1 jaar?

Bij het uitzoeken van duurzame of eco cadeaus voor een baby, is het wel zo fijn als het cadeau bij de leeftijd past. Ieder wezentje ontwikkelt zich op z’n eigen tempo. Maar met welke ontwikkelingen kun je rekening houden bij eco cadeaus voor een baby van 0-1 jaar?

Grove motoriek baby 0-1 jaar

 • Zichzelf omdraaien
 • Leren zitten
 • Tijgeren en kruipen
 • Optrekken
 • Leren staan

Fijne motoriek baby 0-1 jaar

 • Een object volgen met de oogjes
 • Iets vastgrijpen en loslaten

Geestelijke ontwikkeling 0-1 jaar

 • Lachen
 • Klanken nadoen
 • Observeren en nadoen
 • Zintuigen ontwikkelen
duurzame en eco cadeaus voor een baby

De leukste eco cadeaus voor een baby

Wat zijn leuke eco cadeaus voor een baby die passen bij de grove motoriek, fijne motoriek en/of geestelijke ontwikkeling van een baby (0-1 jaar)?

Een baby heeft nog niet het besef van zelf cadeautjes uitpakken zoals een ouder kindje dat heeft. Als de ouders specifieke wensen hebben, of je weet zelf niet zo goed wat je moet kopen, dan is een eco kadobon ook een leuke optie.

1. Een bijzonder knuffeltje

Een zacht knuffeltje vind ik één van de leukste cadeaus voor een baby. Het past zowel bij de fijne motoriek als de geestelijke ontwikkeling van een baby. Maar ook de woorden troost, veiligheid en liefde hangen samen met een knuffeltje.

Tip: peil even bij de ouders of ze niet inmiddels al uitpuilen van de knuffels. Ik had op een gegeven moment echt een hele berg 😉

Hoe maak je een knuffeltje persoonlijk? Je kunt er zelf de naam op borduren, of dit laten doen. Of kies voor een onderwerp (dier, ding) dat past bij het kindje of een leuke link ergens mee heeft. Bijvoorbeeld: het past bij de babykamer, het lijkt op het huisdier van het gezin, het past bij de naam van het kindje.

Eco knuffeltjes: tweedehands knuffeltjes zijn bij de kringloopwinkel (of Marktplaats) echt in overmaat te vinden. Als je het knuffeltje kunt wassen, zou ik dit zelf geen probleem vinden. Qua milieuvriendelijke knuffels kun je kiezen voor iets dat bijvoorbeeld handgemaakt is, bij een klein bedrijf. Of het is (zelf) gemaakt van biologisch katoen, restjes stof of gerecyclede materialen. Verder is ook een “interactieve” knuffel leuk, met flapjes, ringen en allerlei voelbare structuren.

2. Liedjes boekje

Een liedjes boekje of kinderboeken over muziek vind ik ook leuk, omdat het een middel is waarmee ouders en baby zich verbinden. Een baby vindt het heerlijk om naar de vertrouwde stem van de ouder te luisteren. Past goed bij de geestelijke ontwikkeling.

 • Baby liedjes
 • Dieren liedjes
 • Leuke geluidjes
 • Ouderwetse liedjes
duurzame en eco cadeaus voor een baby

3. Een knuffelboekje

Een knuffelboekje combineert de knuffel met een boekje waar je samen uit kunt lezen. Het boekje gaat niet snel stuk en je kunt ‘m wassen. Het past bij de fijne motoriek en geestelijke ontwikkeling.

Tip: bij ons in de bieb kun je ook stoffen baby boekjes lenen, misschien bij jullie ook? Lekker duurzaam en zo is het leuk om te af te wisselen. De boekjes worden na gebruik gewassen.

4. Speciale baby boekjes

Andere leuke baby boekjes die passen bij de fijne motoriek en geestelijke ontwikkeling (voelen, horen, proeven, zien) zijn bijvoorbeeld:

 • Baby boekjes met dieren en een stukje vacht om te voelen
 • Flapjes en staartjes aan boeken
 • Zwartwit kleuren in het begin
 • Boekjes met patronen
 • Boekjes met voelbare structuren
 • Knisperboekjes
 • Boekjes die verkleuren

5. Knisper speelgoed

Baby’s vinden een knisper geluid vaak interessant. Denk aan knisperboekjes, een knuffel dat knispert of knisper speelgoed. Niet alles kan in de wasmachine, check het etiket om langdurig met het speelgoed te doen. Koud wassen of een handwasje kan vaak wel.

6. Speelgoed met geluid

Ook ander speelgoed met geluid is interessant. Denk daarbij aan zelf “muziek” maken en geluid speelgoed zonder batterijen, of met oplaadbare batterijen. Ook leuk om samen te doen.

Tip: je kunt ook heel makkelijk zelf geluidspeelgoed maken voor een baby. Denk aan een simpel waterflesje met harde pasta erin. Of een leeg vitaminepotje met een schep rijstkorrels. Of knoop touwtjes met allerlei verschillende dopjes eraan vast om geluid mee te maken (zie meer bij Pinterest onderaan)

duurzame en eco cadeaus voor een baby

7. Kinderservies

In het kader van nadoen én iets leuks met het nuttige combineren, is duurzaam kinderservies ook een leuk idee.

Denk aan kinderservies gemaakt van bamboe, siliconen of RVS. Qua flessen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ecologische speen voor de baby.

8. Bouwspeelgoed met magneetjes

Dit speelgoed is ook erg sterk en baby’s kunnen er veel kanten mee op. Lekker (veilig) op sabbelen en ontdekken met de handjes. Een leuke ontdekkingsreis bij de fijne motoriek en geestelijke ontwikkeling. Smartmax is echt een leuk merk met veel van dit soort kinderspeelgoed.

9. Kiekeboe speelgoed

Kiekeboe is het favoriete spelletje van veel baby’s. Verstoppen en verbazen. Heerlijk die gezichtjes daarbij.

10. Op knopjes drukken

Ook aan dingetjes voelen, draaien en bewegen vinden baby’s vaak leuk. Speelgoed waarbij je op knopjes kunt drukken en er dan iets uit komt, is helemaal verrassend.

11. Houten speelgoed

Houten speelgoed gaat ook lang mee. Speur ook hier zeker weer de kringloop af voor tof vintage speelgoed. En anders zijn er tegenwoordig ook veel merken die houten speelgoed produceren, zoals Little Dutch.

duurzame en eco cadeaus voor een baby

12. Speelgoed van natuurrubber

Baby’s ontdekken graag de wereld door alles in hun mond te stoppen. Speelgoed van natuurrubber is ook een mooi en veilig eco materiaal voor de zintuigelijke ontwikkeling. Ook leuk om mee in bad te spelen.

13. Klim speelgoed

Een baby ontwikkelt ook het omrollen, zitten, optrekken, leren staan en uiteindelijk lopen. Voor kleine baby’s zijn speelmatten leuk en voor bewegelijke kindjes is veilig klim en klauter speelgoed ook erg leuk voor de ontwikkeling van de grove motoriek.

14. bad- en water speelgoed

Lekker samen badderen is ook een heerlijk quality momentje met baby. Een tof waterspeelgoed merk is bijvoorbeeld, Quut, verder heeft Hema speelgoed van bioplastic in zijn assortiment en GreenToys heeft bijvoorbeeld veel speelgoed gemaakt van gerecycled materiaal.

15. Stapeltorens en ringen

Tot slot zijn stapeltorens altijd leuk. Voor de fijne motoriek kun je bouwen, gooien, vastgrijpen en loslaten. De geestelijke ontwikkeling heeft meer te maken met voelen, proeven en geluiden horen. Je kunt van alles in de bakjes doen of verstoppen. Het is leuk en multifunctioneel in de kamer, maar ook voor in bad of naar het strand.

Ook multifunctioneel is een set ringen die je los kunt verspreiden over de vloer, in een bak kunt doen om lekker in te graaien, maar ook kunt ophangen (met dingetjes eraan) of meenemen in bad.

Zelf een cadeau maken

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag om toffe, duurzame & eco cadeaus voor een baby te maken. Denk aan het maken van een canvas schilderij met een paar doppen verf en een stuk plastic eroverheen. Baby kan dan met jou erbij “verven”. Lekker uitvegen, voelen, er op slaan etc.

Of recycle de pakjes van de billendoekjes! Bewaar dan die met de plastic klepjes. Deze klepjes kun je vervolgens op een vel plakken en er kleine dingetjes in verstoppen (stof, een potlood, een speentje etc). Baby op ontdekkingsreis. Of denk aan sensory boxen. Dit zijn voelbakken; vul plastic bakken met dikke bollen wol, stof of speelgoed. Ook leuk om een mand te omwikkelen met wol en dat de baby dan door de spinrag haar speelgoedje uit de bak moet vissen. Anyways, Pinterest staat er vol mee; zie hieronder.

Een tweedehands “probeerset” baby speelgoed

Op Marktplaats zijn altijd erg veel baby speelgoed sets te kopen. Het is dan een allergaartje van babyspeelgoed, maar het voordeel vind ik dat je kindje op een goedkope en duurzame manier verschillend speelgoed kan uitproberen. Het verschilt namelijk zo per kindje wat aanslaat.

TIP: zoek op Marktplaats naar “baby speelgoed set”

duurzame en eco cadeaus voor een baby

Meer inspiratie op Pinterest

Volg het Pinterest bord hieronder voor leuke eco cadeaus voor een baby én toffe tips voor creatieve DIY cadeautje voor de baby.

Ook lezen: “Gratis babyboxen en dozen vol cadeaus? Nee hoor, doe mij maar niet!”

Aan wat voor cadeau zit jij te denken voor de baby? Ik ben heel benieuwd! Deel je idee hieronder, om ook weer anderen op inspiratie te brengen 🙂

Afbeeldingen: Pixabay, laatste update artikel: juni 2021. Met dank aan mijn vriendinnen Bianca en Robin die in de babyfase zitten (waar ik zelf alweer een tijdje weer uit ben).

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

6 Reacties

 1. Kruipknietjes, wat een geweldig idee! Die groentebox vind ik ook wel fijn gevonden. Wij maken al jaren kersverse ouders blij met het boek van Jip & Janneke. Het is wel voor op de groei, maar we krijgen dan een dik jaartje later te horen hoe fijn zij en de kindjes het vinden om ’s avonds voor het slapengaan voor te lezen.
  …Resaarcle schreef als laatst…Toch een mooi dingMy Profile

  • Leuk he die kruipknietjes. En ja een groentebox, later dacht ik weet je wat ook een gaaf cadeau is! Een schoonmaakbeurt voor je huis :p

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.