Op Earth Day wordt op positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. De aarde ‘redden’ vind ik altijd zo’n leuk gezegde. Wil de aarde eigenlijk wel door ons gered worden of gaat het meer om harmonie, met elkaar mee manoeuvreren, ontwikkeling en bezinning? En hoe zit het met de mindset daarachter? Kortom, lees over Earth Day en check de inspiratielijst van 11 denkstijlen met een positieve invloed op Moeder aarde.
Inhoud
Wat is Earth Day?
De Dag van de Aarde is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen.
In Nederland wordt de Dag van de Aarde gevierd met activiteiten zoals thema-uitstapjes om te ontdekken over de natuur, de oproep om in de buurt vuil te prikken en er zijn allerlei leuke lespakketten voor kinderen.
Het accent van Earth Day ligt zeker de laatste jaren op positivisme en dankbaarheid en minder op actie voeren. Earth Day heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.1
11x denkstijlen voor een positieve invloed op Moeder aarde
Een kant- en klare duurzame oplossing om de aarde ‘te redden’ is er helaas niet. Maar continue bewustwording en blijven proberen de juiste keuzes te maken is echter wel mogelijk – en onze mindset daarbij een handige tool. Deze 11 denkstijlen helpen mij bij een bewuste blik op positieve groei naar alles wat leeft.
1. Naar binnen keren, voordat je naar buiten treedt
Het is altijd heel makkelijk om te wijzen. Zo dacht ik laatst: “Nou lekker, zitten wij als consument moeilijk te doen over herbruikbare rietjes, terwijl het grootste probleem in zee visserijplastic is (netten en lijnen). Laat die bedrijven eens wat doen!”
Toch komt de bal hoe dan ook bij mijzelf uit. Want hoe ga ik om met plastic? En met vis eten? Natuurlijk moeten die bedrijven ook wat doen, maar daar heb ik geen invloed op. Wél op mijn eigen acties.
2. Kijk niet te ver, maar vooral om je heen
Ellende op het nieuws, wereldklimaatproblematiek.. ja, ik vind het erg. Maar het geeft mij ook een gevoel van onmacht. Ik kan het niet direct veranderen. Maar met de tv uit en mijn ogen vooral op de nabijheid gericht zie ik genoeg wat ik híer kan bijdragen.
Medemensen in de buurt helpen, het milieu in de buurt schoonhouden, een diertje in nood helpen, proberen een goed voorbeeld voor mijn kinderen te zijn en aan zelfreflectie doen.
3. Aankopen bewust overwegen
Als ik iets wil kopen, klinken er altijd twee vragen in mijn hoofd:
- Heb ik dit écht nodig?
- Wat is de meest duurzame keuze?
Voor leuke frutseltjes is de kringloop allereerst een fantastisch alternatief. Maar om impulsaankopen te voorkomen heb ik ook een effectief trucje. Ik zet de wens op een lijstje en wacht. Na een tijdje kan ik altijd weer dingen wegstrepen, want ik heb al een andere oplossing gevonden of ik heb het toch niet zo nodig.
Bij de dingen die ik nodig heb, kijk ik vervolgens of er een gerecyclede, tweedehands of milieuvriendelijke optie is.
4. Niet meer verbruiken dan nodig
De vraag ‘Is dit écht nodig?’, stel ik mijzelf ook vaak als het om andere dingen gaat. Het is een handige reminder, continu en met maar één simpele vraag.
- Is het echt nodig dat de kraan blijft lopen als ik mijn tanden poets?
- Is het echt nodig om dit licht hier aan te laten?
- Is het echt nodig om met de auto te gaan?
En zo blijf ik mijzelf reminden:
- Om een eigen boodschappentas mee te nemen.
- Of om 2x per dag water te koken en in een thermosfles te doen.
- Om lekker te wandelen i.p.v. de auto te nemen.
5. Dankbaarheid voelen
Ik zie steeds meer dat alles en iedereen bijzondere krachten heeft. Er is geen één juiste manier, maar iedereen bewandeld een eigen pad. Dit geeft mij meer begrip voor de ander. Het geeft een andere blik, of perspectief naar alles. Het kleine miertje dat daar loopt is even belangrijk als de dikke boom die daar al jaren staat, jij en ik. Het vergroot het gevoel van respect en liefde.
De aarde geeft ons lucht, voedsel een leefplek. Ik vraag me af, wat kan ik voor haar terug doen? En zo kwam ik zelf bij zwerfafval opruimen. Maar iets terug doen kan op vele manieren. Iets, waar je heel goed je eigen bijzondere krachten bij kunt inzetten 😉
6. Over de natuur leren, door te observeren
Een andere leuke bezigheid vind ik om over plantjes en bomen te leren. Maar de natuur observeren kan altijd en overal. Je hoeft maar te kijken, om het te kunnen zien.
Sinds ik dit doe is elk uitlaatronde met de hond voor de deur een klein avontuur. Ik volg de veranderingen van de natuur in de seizoenen. Ik voel geluk als ik kleine blaadjes van een of andere plant inspecteer op vorm en kleur, om er achter te komen welke plant het is. En ik kom achter interessant weetjes over de gezondheidsvoordelen van dat wat wij simpelweg ‘onkruid’ noemen.
Lees ook: “Brandnetels wildplukken; herkennen, oogsten en gebruiken (en wat doen met die brandnetelprik?)“
7. Niet mijn huis, maar de aarde is mijn thuis
Door mijn thuisgevoel te vergroten naar de aarde, in plaats van mijn ‘eigen huiselijke stekje’, zie ik alles veel meer als een eenheid. Zo wordt de rommel op straat ook mijn verantwoordelijkheid. En hou ik niet alleen van mijn kinderen, maar van (al) onze kinderen.
8. Dingen doen zonder tegenprestatie of verwachting
Na een lange tijd (met kleine kinderen enzo) heb ik eindelijk tijd vrij kunnen maken voor vrijwilligerswerk. Om los van geld iets te doen waar ik belang in zie, maakt mijn geest vrij en het leidt ook weer tot andere mooie dingen.
Ook probeer ik als ik iets doe voor een ander, daar niks voor terug te verwachten. En dat is niet altijd makkelijk. Wat wel werkt is om mijn eigen grenzen te leren kennen. Kan ik dit doen, zonder dat het ten kosten gaat van mijn eigen energie? Je eigen energie emmertje volhouden is daarbij namelijk prioriteit nr 1.
9. Loswrikken van de invloed van geld
Dit vind ik nog een moeilijk onderwerp. We leven nu eenmaal in een maatschappij op basis van geld (en een goed alternatief zou ik ook niet kunnen bedenken), maar geld linkt nu eenmaal te makkelijk naar hebzucht en egoïsme. En ik wil er zelf zo min mogelijk van afhankelijk zijn.
Wat ik zelf probeer is om met zo min mogelijk geld mijn leven te leiden. Enerzijds helpt mij dit om te leren tevreden te zijn met wat ik heb. En anderzijds ‘koop’ ik met een gebudgetteerd leven ook tijd vrij. Tijd waarmee ik dingen kan doen, die mij gelukkig maken zoals knutselen, schrijven en leuke nieuwe dingen leren.
Hoe ik dat doe? Zoveel mogelijk bespaartrucjes toepassen, aankopen overwegen, bepaalde luxezaken laten liggen, sparen, en een goed uitgedacht budget.
10. Een gezond eet- en leefpatroon in ontwikkeling
Steeds meer zie ik mijn lichaam en geest als ‘mijn tempel’. Iets om te vereren en goed voor te zorgen. Het helpt mij bij gelukkig zijn en zelfliefde.
Dat omvat gezond eten, maar ook geestelijk. Mijn rust pakken, wanneer nodig en daarvoor even tijdelijk andere dingen opgeven.
11. Basisbehoeften van luxe onderscheiden
Heb ik een dak boven mijn hoofd, voedzaam eten, ben ik gezond, voel ik mij gelukkig? Dan kan ik eigenlijk prima navigeren door het leven.
Ik vind het leuk om over dit soort zaken na te denken, het zet mij even met beide benen op de grond en het helpt bij gedachtes zoals ‘ik woon maar in een flat’ of ‘ik heb geen mega snelle, coole auto’.
De aarde redden
“De mindset is de denkstijl, de mentaliteit. Het is de overtuiging die invloed heeft op je gedachten, gevoelens en gedragingen.”
De aarde redden? Daar doe ik niet meer aan. Veel te stressvol. Maar met een mooie mindset, volgen vanzelf concrete acties. En die acties hebben vaak en vooral mooie en bijzondere gevolgen. Happy Earth Day!