Een leuk uitje met mijn familie of met de kinderen gaat eigenlijk vooral om de belevenis en het lekker samen zijn. Maar at the moment kan ik het soms even niet bedenken.. toch is er vaak zat iets in de buurt, gratis of groen. Tijd voor een handig inspiratielijstje: duurzame uitjes met kinderen, in de buurt en praktisch gratis!

Ook leuk: “De leukste natuurgebieden, parken & bossen in Zoetermeer (met kids erop uit!)”

Wat zijn duurzame uitjes met kinderen?

Voor mij zijn duurzame uitjes met kinderen een niet al te grote aantasting van m’n portemonnee en ik wil lekker buiten zijn in de natuur. Spelen voor kleine én grote mensen. Want spelen geeft zingeving aan het leven.

Ze scoren helemaal 100% als niet alleen de kiddo’s lol maken, maar het ook mij dus wat duurzame energie oplevert. Kan ik er weer tegen aan enzo 😉 En ondertussen zijn we ook nog lekker eco pedagogisch bezig.

 • Gratis of niet te duur
 • Lekker buiten
 • Fun
 • Dat het mij ook duurzame energie oplevert
 • Eco pedagogisch

Hoe vind je deze duurzame uitjes met kinderen in jouw buurt?

TIP: de meeste duurzame uitjes met kinderen in de buurt vind je simpelweg door te Google Mapsen: typ gewoon "blote voetenpad" in Google Maps. Of "natuurspeeltuin + plaatsnaam". Zo handig!

20x duurzame uitjes voor kinderen

1. Een blote voetenpad bewandelen

Dit is een herinnering for ever en hiervoor rijd ik graag een stukje verder richting de boerderijen (want: randstad). Ik weet nog goed dat ik in Groningen op blote voeten tot m’n knieën in modder stond en dacht: ‘Zo, dit is lekker bevrijdend!’ De kinderen vonden het ook fantastisch en het weer was goed.

Bekijk hier een lijst van blote voetenpaden.

2. Ravotten bij een natuur speeltuin

Een natuur speeltuin is er eentje met leuke houten toestellen of gewoon omgevallen boomstammen, veel zand en het liefst ook wat water.

Hier kunnen ze lekker met hun eigen fantasie en creativiteit los, en als ze niet weten wat te doen, doe jij lekker niks. Tijd om het zelf uit te zoeken, guys 😉 Maak maar een schepje van boomschors, ofzo.

duurzame uitjes voor kinderen

3. Zoek een speelbos

Een bos is al gauw een speelbos. Maar wanneer je zoekt naar een speelbos voor kinderen, vind je daar vaak ook leuke paadjes, een vlot, klimdingen, touwen en bruggen. Op avontuur, in de natuur.

4. Naar een kringloop ‘speelgoed’ winkel

Ga je wel eens naar de speelgoedwinkel als uitje voor de kids? (ik wel) Nou, de kringloop is hiervoor een fantastisch duurzaam alternatief. De meeste kringloopwinkels hebben wel een speelgoedafdeling.

Geef ze 5 euro en ze kunnen meerdere speelgoedjes scoren. Stukken goedkoper, het speelgoed is eco tweedehands, en vaak vind je hele leuke snuisterijen.

5. Schat zoeken (geo cachen, happy stones)

Schat zoeken, altijd leuk! Lekker verkleed als piraat. Of gewoon als jezelf. Je kunt gaan geocachen, of op zoek naar zwerfkeien. Dit zijn mooie stenen die andere mensen hebben beschilderd en achtergelaten voor de volgende. Zelf maken en verstoppen (voor elkaar) is ook leuk.

 • Geocachen
 • Zwerfkeien of #happystones zoeken
 • Check hier ook de ‘Kei Tof’ Facebookgroep.

6. Wildpluk wandeling

Met onze verloren kennis van de natuur zou ik niet adviseren om zomaar tijdens het wildplukken alles in je bakkes te stoppen. Maar dat durfde je toch niet 😉 Zoek een wildpluk wandeling voor kids in de buurt (tip: kijk eens op localnatureguide). Hier krijg je uitleg en kun je misschien toch iets proeven met elkaar.

 • Voor wildplukkers voor mega-beginners (zoals ik), is het met kinderen leuk om gewoon tijdens het wandelen te speuren in de bosjes en 1 of 2 planten te benoemen.
 • Leer ze wat trucjes. Bijvoorbeeld om dovenetels van brandnetels te onderscheiden – want die prikken niet (dovenetels hebben witte bloemetjes, brandnetels niet). Of pluk eens wat kleefkruid en gooi het voor de lol op elkaar. Ja, ze blijven plakken. En ja, dat is echt leuk.

7. Zwerfafval wandeling

Zwerfafval knijperen? Bah! Nou ehm, kinderen vinden dat eigenlijk best leuk! En het is nog mindful en goed voor de natuur ook. Het is een leuke activiteit tijdens het wandelen en je kunt het in de buurt doen of in een groen park.

Ook lezen: “Iets doen tegen zwerfafval + leuke (opvoed)tips met kids!”

8. De picknick ‘anders’

In het kader van loslaten en kinderen zelf de regie geven, kun je ook een keer een picknick ‘anders’ organiseren. En de kinderen bepalen hè.

Laat ze zelf nadenken over de benodigdheden, het lekkers om mee te nemen en de plek. Het zal wellicht niet al te gezond zijn (maareh daarvoor hebben we de 80-20 regel), toch zal het een hoop fun opleveren. Ik ben benieuwd waar jullie belanden (-:

9. Een ‘elektrisch buurtbakfiets’ tochtje

Een stad op dorp bekijken, zonder gezeur van kinderen die niet willen fietsen of lopen? Plemp de bende van ellende in een elektrische deelbakfiets. En zo zoef je door een stad of dorp. Superleuk én elektrisch. Dus nog duurzaam ook.

Bekijk de steden waar het huren van een elektrische bakfiets mogelijk is op Cargoroo!

10. Ritje op een groene deel scooter

Heb je één – iets ouder – kind waarmee je op zoekt bent naar duurzame uitjes met kinderen? Dan is de elektrische deelscooter ook heel tof.

Go Sharing en Felyx zijn de inmiddels populaire groene scooters die je overal ziet. Even de app van te voren downloaden en gáán, met die groene banaan.

11. Kabouterbos

Terug naar het wandelen en struinen. Kabouterbossen nemen ook in populariteit toe. Dit zijn wandelroutes voor kinderen, waarbij je onderweg kabouters tegenkomt. Staatsbosbeheer heeft ze voor ons al handig op een rijtje gezet.

Leuke knutseltip: maak met een kaboutermal ook je eigen kaboutertje van gips, beton of zeep. Of een coole paddenstoel.

12. Kunstroutes voor kids

Zoetermeer heeft 4 kunstroutes door de stad. Heel leuk én gratis, om een keertje als activiteit te doen. Je bekijkt de stad ineens met hele andere ogen en dat is een leuk avontuur dichtbij huis. Misschien heeft jouw stad of dorp ook wel zoiets 🙂

13. Bezoek een pluktuin, plantentuin, moestuin of wijktuin in de buurt

Ook leuke termen om te google mapsen zijn pluktuin, zelfpluktuin of wijktuin in de buurt. Leuk om eens een kijkje te nemen of je handen uit de mouwen te steken. Kleurrijk in de lente, maar voor de afwisseling ook origineel om gewoon in het najaar te doen.

Lees ook: “Bezoek een plantentuin of -kwekerij; een leuk & gratis uitstapje met ’t gezin

14. Waterspeeltuin

Bij duurzame uitjes met kids, denk ik ook aan waterspeeltuinen. Water = speelplezier garantie. En dan niet van die gekleurde alles is al voor je bedacht dingen. Maar de rauwe natuur. Je kunt ook zelf iets maken.

 • Met een emmertje en schepje naar de sloot
 • Zoek op ‘natuur waterspeeltuin’
 • Of een waterspeeltuin bij een speelbos of natuurspeeltuin

Pinterest: zelf klooien met water

15. Zoek een sportparkje in de buurt

In Zoetermeer hebben we d’r veel, sportparkjes! Dit zijn eigenlijk speeltuinen voor grote mensen. Maar voor kinderen zijn het ook hele andere speeltoestellen dan gebruikelijk.

Het is erg leuk om te zien welke creatieve uitvoeringen zij bedenken bij de aangeduide oefeningen van de apparaten 🙂

duurzame uitjes voor kinderen

16. Eco tentoonstelling

Tot slot zijn er altijd wel shows, voorstellingen of tentoonstellingen te vinden die te maken hebben met duurzaamheid of de natuur.

duurzame uitjes voor kinderen
@ Metaal Kathedraal

17. Plastic vissen, leuk bij grachten

Dit idee is een mix van de zwerfafval wandeling en de waterspeeltuin. Plastic uit de sloten of grachten vissen. Why not? Klooien met schepnetten vinden kinderen altijd leuk, en het past perfect bij de duurzame uitjes met kinderen.

 • Plastic vissen is makkelijk onderweg als wandeling te doen
 • Bij sloten en grachten
 • Of kies een leuke plek, huur een sloepje en neem de schepnetten en knijpers mee.

18. De openlucht dierentuin (vogels spotten, kriebelbeestjes kijken)

Wie naar dieren wilt kijken hoeft écht niet naar de dierentuin. Oké, er staat geen giraf in het steegje en bij het winkelcentrum lopen geen wolven, maar dieren zijn er zat.

 • In het klein: graaf een gat en kijk wat voor kriebelbeestjes je daar tegen komt.
 • In het medium: bekijk vogels. Dáár zijn pas veel soorten van. Of rijd naar een landelijk gebied voor koeien, paarden en andere grazers.
 • In het groot: kies een nationaal park in Nederland. Hier heb je ook vaak kans op het spotten van Schotse Hooglanders of mooie wilde paarden.

19. Op knutselmaterialen tocht

Dit idee heeft wat weg van schatzoeken, als één van de duurzame uitjes met kinderen.

Je gaat op pad met een doel: de natuur in, om mooi knutselmateriaal te verzamelen. Ook dit is een mooie manier om het creatieve kinderbrein de vrije hand te bieden. Ik denk aan bloemen, takken en blaadjes, maar ben vooral erg benieuwd met welk origineel knutselmateriaal de kinderen komen!

Ook leuk: “Herfst knutselen voor kids (tips met spulletjes uit je huis of tuin)

20. Spelen bij groene schoolpleinen

De laatste tip is een vrij nieuw fenomeen – superleuk -, namelijk: een groen schoolplein. Steeds meer scholen, zeker in de randstad, willen wat natuur toevoegen aan hun programma. Helemaal top.

Buiten schooltijd of in het weekend kun je vaak wel terecht om op groene schoolpleinen te spelen.

Ook lezen: “Groene schoolpleinen in Zoetermeer; natuurlijk & avontuurlijk spelen!”

Veel speelplezier!

Gegarandeerd veel speelplezier met deze duurzame uitjes met kinderen. Eigenlijk laad ik al op door gewoon lekker samen in de natuur te zijn. En ja hoor, daarna mogen de kids heus weer op hun iPad 😉

Met welk van deze duurzame uitjes met kinderen zal jij jezelf ook ‘duurzaam’ kunnen opladen?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.