Je wilt je trap opfrissen, maar dan wel a la duurzaam? Denk bij een duurzame traprenovatie aan deze bespaartips. En bekijk de 7 tips voor allerlei leuke tweedehands en budget ideëen voor het opknappen van je trapgat, overloop of hal.

Ook lezen: Een leuke tuin of balkon inrichting met tweedehands spullen, hoe?

Een duurzame traprenovatie

Een duurzame traprenovatie betekent het opknappen van een oude of versleten trap. Het opknappen van je trap is een stuk duurzamer, dan meteen een nieuwe aanschaffen. Een stuk voordeliger ook.

Bij een duurzame trap renovatie kun je erop letten wat echt nodig is en bekijk wat lang mee gaat. Zo kun je ervoor kiezen om alleen de kapotte delen te vervangen of vernieuwen.

Duurzaam betekent onder andere dat iets simpelweg lang mee gaat. 

Ga voor stevige materialen, materialen die nog te recyclen zijn of materialen die gerecycled zijn. Een traprenovatie specialist kan je hier meer over informeren. 

En misschien kun je wel tweedehands aan materialen komen? Ook hele trappen zijn tweedehands te vinden, maar een goed advies daarbij is wel prettig, want de trap moet wel goed passen. 

Ook kun je nadenken over een tijdloze stijl of “basic” stijl, die je daarna slechts met kleine veranderingen een make-over kunt geven.

Zeker als je graag van interieur verandert in huis. Dat scheelt op de lange termijn nieuwe spullen kopen. 

duurzame traprenovatie
Ook een sjieke trap. Twee zelfs 😉

Bespaartips bij een duurzame traprenovatie

Bij een duurzame traprenovatie kun je ook rekening houden met verschillende besparende mogelijkheden, op het gebied van licht, geluid en warmte.

  • Led lampen zijn energiezuiniger, dan gloei- of bespaarlampen. Ze gaan langer mee en zijn er in verschillende kleuren. Ook dimbaar is een optie. Met ledverlichting op een sensor bij de trap, blijft het licht in deze ruimte nooit langer branden dan nodig.
  • Geluid isoleren bij de trap kan door het plaatsen van stootschotten of het stofferen van de traptreden. Ook overzettreden kunnen worden geplaatst met speciale geluiddempende lijm. Verder kan er nog gewerkt worden met extra isolatiemateriaal.
  • De warmte isolatie zal ook verbeteren bij de tips hierboven. Daarnaast kun je een (schuif)deur overwegen. Wanneer je last hebt van tocht, kun je ook de “boosdoener” op zoeken. En dan kan een tochtstrip uitkomst bieden.

Inspiratie voor het opknappen van je trapgat, overloop of hal

1. Welke trapbekleding?

Wanneer de trap versleten is kun je kiezen om de (losse) delen te vervangen of om het te verbergen met trapbekleding.

  • Daarbij kun je de trap geheel stofferen met tapijt, of kiezen voor halve maantjes of rechthoekige delen.
  • Ook bestaan er speciale “overzettredes”. Daarbij plaatst men gloednieuwe traptreden over de bestaande. Dit kan bijvoorbeeld met hout, laminaat, PVA, vinyl of tapijt.
  • Of je kunt de trap in een mooi licht kleurtje verven.
Qua traptreden heb je ook nog de keuze voor een open trap of een gesloten trap. 

- Een open trap laat meer licht door en geeft een ruimtelijk effect. 
- Een dichte trap heeft als voordeel dat het meer warmte en geluid isoleert. De dichte delen bij de traptreden noem je stootborden. 

2. Duurzame trapverlichting

Met verlichting in het trapgat kun je ook een geheel nieuwe sfeer ontwerpen.

Wanneer je toch in verbouwing zit, kun je overwegen om lampen in te bouwen. Denk daarbij aan spotjes in de muur naast alle traptreden. Of spotjes in de traptreden zelf (kleine lampen, korte stukjes of lichtstroken).

Losse trapverlichting kan ook. Onder de traptreden kun je ledstroken plaatsen. Een (metalen) trapleuning met onderverlichting geeft ook een tof effect.

En vergeet de muur niet. Hier kun je gave lampen plaatsen, zoals vintage industriële lantaarns of dubbel schijnende wandlampen.

Er bestaan zelfs schilderijen met verlichting erin en anders moet je eens googelen op "light sculptures wandlampen". Heel tof!

TIP: Met ledverlichting op een sensor bij de trap blijft het licht in deze ruimte nooit langer branden dan nodig.

3. Een originele trapleuning

De trapleuning vervangen, geeft ook een geheel nieuw effect bij een duurzame traprenovatie.

Naast het idee om een trapleuning met verlichting te plaatsen, kun je ook denken aan een dik scheepstouw als trapleuning of zelfs dikke houten takken.

Hou je van een Pippi Langkous stijl in huis (zoals ik), scoor dan twee verschillende trapleuningen - misschien wel gratis - via Marktplaats of de kringloop.

4. Deur bij de trap

Een (schuif)deur bij de trap vernieuwt de ruimte, maar houd ook geluid en warmteverlies tegen.

  • Een glazen deur, geeft met z’n doorkijk een ruimtelijk en open gevoel.
  • Een schuifwand is op een smalle overloop de beste ruimtebesparende keuze.
  • Superstijlvol is een loftdeur, die vind ik zo prachtig! Wel een beetje duur.

5. Slimme opbergruimte

Wanneer je kiest voor een dichte trap, kun je ook spelen met slimme opbergruimte. Maak geheime lades in de traptreden of bouw een handige opbergkast onder de trap.

Ook leuk: tips voor het opbergen van je schoenen

6. kunstwerk(en) aan de muur

Is het meer de bedoeling om je interieur op te fleuren?

De hal of het trapgat opknappen, kan namelijk ook met mooie schilderijen aan de muur.

Hang een grote canvas foto op, of maak met verschillende lijstjes een decoratieve fotomuur. Eigen knutselwerken of die van de kids, maken de ruimte helemaal persoonlijk.

kunst aan de muur

7. Planten voor een levendige trapruimte

Sierlijke planten in bijvoorbeeld vrolijke macramé hangtouwen aan de muur of zijkant van de trap, frissen de ruimte ook op. Groen doet ademen en past bij een duurzame traprenovatie.

Heb je een hoge muur naast de trap?

Dan kun je hier de focus op leggen door een wandplank met potten groen erop. Is de muur erg hoog of kun je er niet goed bij? Dan kun je kiezen voor echte nepperds. Kunstplanten gaan lang mee, duurzaam zou je kunnen zeggen 😉

Ga je voor echte planten? Dan kun je kiezen voor planten met een biologische oorsprong. Keurmerken die je hierbij kunt opzoeken zijn Demeter, EKO, EU-biologisch en Fairtrade.

Lees ook: Een donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten

Pinterest: duurzame traprenovatie

Volg het Pinterest bord hieronder voor meer leuke voorbeelden van het opknappen van je hal, trapgat of overloop.

Wat wil jij graag met jouw trap gaan doen?

Laatste update: sep 2022. Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.