Een duurzame traprenovatie betekent het opknappen van een oude of versleten trap. Je kunt ervoor kiezen om alleen de kapotte delen te vervangen of vernieuwen. Een stuk voordeliger én duurzamer dan het aanschaffen van een nieuwe trap. Vaak gaat het om de trapbekleding, maar je kunt ook met de trapleuning, muren, verlichting of met isolatie een nieuwe look creëren. Waar kun je op letten bij een duurzame traprenovatie? En wat zijn leuke ideeën voor het opfrissen van je trapgat, overloop of hal?

Waar kun je op letten bij een duurzame traprenovatie?

Bij een duurzame traprenovatie kun je erop letten wat echt nodig is en bekijk wat lang mee gaat. Daarnaast kun je geluids- en warmte isolatie toepassen en letten op besparende ledverlichting.

Wat is er echt nodig voor je traprenovatie?

Voor een minimalistische insteek bekijk je wat echt nodig is bij een duurzame traprenovatie. In dat geval ga je voor zo weinig mogelijk aanpassingen, waarmee je geld en materialen bespaart.

Misschien hoeven er alleen enkele traptreden te worden opgeknapt, of kun je een beetje schuiven met decoratiemateriaal dat je al in huis hebt, om iets “nieuws” te creëren. Tweedehands deco is volop te vinden bij kringloopwinkels of op Marktplaats. Of knutsel zelf iets leuks (met de kids). 

Tip: Vraag aan de leverancier waar de producten vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt. Is het sociaal verantwoord geproduceerd?

Hoelang gaat de duurzame traprenovatie mee?

Duurzaam betekent onder andere dat iets simpelweg lang mee gaat. Ga dan voor stevige materialen, materialen die nog te recyclen zijn of materialen die gerecycled zijn. Een traprenovatie specialist kan je hier meer over informeren. En misschien kun je wel tweedehands aan producten en materialen komen? Ook hele trappen zijn tweedehands te vinden, maar een goed advies daarbij is wel prettig, want de trap moet wel goed passen.

Ook kun je nadenken over een tijdloze stijl of “basic” stijl, die je daarna slechts met kleine veranderingen een make-over kunt geven. Zeker als je graag van interieur verandert in huis. Dat scheelt op de lange termijn nieuwe spullen kopen. 

Besparende mogelijkheden bij een duurzame traprenovatie

Bij een duurzame traprenovatie kun je rekening houden met verschillende besparende mogelijkheden, op het gebied van licht, geluid en warmte.

  • Led lampen zijn energiezuiniger, dan gloei- of bespaarlampen. Ze gaan langer mee, zijn er in verschillende kleuren en dimbaar is ook een optie. Met ledverlichting op een sensor bij de trap, blijft het licht in deze ruimte nooit langer branden dan nodig.
  • Geluid isoleren bij de trap kan door het plaatsen van stootschotten of het stofferen van de traptredes. Ook overzettreden kunnen worden geplaatst met speciale geluiddempende lijm. Verder kan er nog gewerkt worden met speciaal isolatiemateriaal.
  • De warmte isolatie zal ook verbeteren bij de tips hierboven. Daarnaast kun je een (schuif)deur overwegen. Wanneer je last hebt van tocht, kun je ook de “boosdoener” op zoeken. Zo kwam er in mijn vorige huis veel kou door de open lichtspotjes in het plafond. Deze hebben we toen afgedekt. Maar soms kan de oplossing al een tochtstrip bij de deur zijn.
duurzame traprenovatie

Inspiratie voor het opknappen van je trapgat, overloop of hal

1. Welke trapbekleding?

Wanneer de trap versleten is kun je kiezen om de (losse) delen te vervangen of voor trapbekleding, tijdens een duurzame traprenovatie. Daarbij kun je de trap geheel stofferen met tapijt, of kiezen voor halve maantjes of rechthoekige delen. Ook bestaan er speciale “overzettredes”. Daarbij plaatst men gloednieuwe traptreden over de bestaande. Dit kan bijvoorbeeld met hout, laminaat, PVA, vinyl of tapijt.

Lees ook: “Zelf de trap mooi maken: van donker naar licht verven”

Open trap of gesloten trap

Qua traptreden heb je ook nog de keuze voor een open trap of een gesloten trap. Een open trap laat meer licht door en geeft het ruimte effect. Een dichte trap heeft als voordeel dat het meer warmte en geluid isoleert. De dichte delen bij de traptreden noem je stootborden.

2. Duurzame trapverlichting

Met verlichting in het trapgat kun je ook een geheel nieuwe sfeer ontwerpen. Wanneer je toch in verbouwing zit, kun je overwegen om lampen in te bouwen. Denk daarbij aan spotjes in de muur naast alle traptreden of spotjes in de traptreden zelf (kleine lampen, korte stukjes of lichtstroken).

Losse trapverlichting kan ook. Onder de traptreden kun je ledstroken plaatsen. Een (metalen) trapleuning met onderverlichting geeft ook een tof effect. En vergeet de muur niet. Hier kun je gave lampen plaatsen, zoals vintage industriële lantaarns of dubbel schijnende wandlampen. Er bestaan zelfs schilderijen met verlichting erin en anders moet je eens googelen op “light sculptures wandlampen”. Kunst ten top.

TIP: Met ledverlichting op een sensor bij de trap blijft het licht in deze ruimte nooit langer branden dan nodig.

3. Een originele trapleuning

De trapleuning vervangen, geeft ook een geheel nieuw effect bij een duurzame traprenovatie. Naast het idee om een trapleuning met verlichting te plaatsen, kun je ook denken aan een dik scheepstouw als trapleuning of zelfs dikke houten takken. Hou je van een Pippi Langkous stijl in huis (zoals ik), scoor twee verschillende trapleuningen – misschien wel gratis – via Marktplaats of de kringloop.

4. Deur bij de trap

Een (schuif)deur bij de trap vernieuwt de ruimte, maar houd ook geluid en warmteverlies tegen. Een glazen deur, geeft met z’n doorkijk een ruimtelijk en open gevoel. Een schuifwand is op een smalle overloop de beste ruimtebesparende keuze. Superstijlvol is een loftdeur, die vind ik zo prachtig! (zie Pinterest voorbeelden onderaan)

5. Slimme opbergruimte

Wanneer je kiest voor een dichte trap, kun je ook spelen met slimme opbergruimte. Maak geheime lades in de traptreden of bouw een handige opbergkast onder de trap.

Ook leuk: “Schoenen opbergen tips; Aantrekkelijke en praktisch voorbeelden!”

6. kunstwerk(en) aan de muur

Is het meer de bedoeling om je interieur op te fleuren? Dan kun je met de muren aan de slag. De hal of het trapgat op pimpen kan ook met mooie schilderijen aan de muur. Hang een grote canvas foto op, of maak met verschillende lijstjes een decoratieve fotomuur. Eigen knutselwerken of die van de kids, maken de ruimte helemaal persoonlijk.

7. Planten voor een levendige trapruimte

Sierlijke planten in bijvoorbeeld vrolijke macramé hangtouwen aan de muur of zijkant van de trap, frissen de ruimte ook op. Groen doet ademen en past bij een duurzame traprenovatie.

Heb je een hoge muur naast de trap? Dan kun je hier de focus op leggen door een wandplank met potten groen erop. Is de muur erg hoog of kun je er niet goed bij? Dan kun je kiezen voor echte nepperds. Kunstplanten gaan lang mee, duurzaam zou je kunnen zeggen 😉 Ga je voor echte planten? Dan kun je kiezen voor planten met een biologische oorsprong. Keurmerken die je hierbij kunt opzoeken zijn Demeter, EKO, EU-biologisch en Fairtrade.

Lees ook: “Een donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten”

Pinterest: duurzame traprenovatie

Op Pinterest staan ook leuke voorbeelden voor het opleuken van je hal, trapgat of overloop. Volg het bord hieronder.

Hoe voer jij je duurzame traprenovatie uit en welke leuke opfris ideeën ga jij gebruiken of heb je nog om aan te vullen? Klets mee in de reacties!

Afbeeldingen: Pixabay

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.