Net als de meeste mensen doe ik mijn boodschappen voornamelijk bij de supermarkt. In een perfecte wereld zou ik liever al mijn producten bij lokale boeren, op markten en van klein bedrijven halen. Maar ook ik ben een bizzy mom, met twee kids en een job. Wat ik wél kan doen voor nu, is zo duurzaam mogelijk boodschappen doen. En daar helpen deze tips tegen voedselverspilling bij. De inspiratie voor dit artikel is afkomstig van het artikel 10 do’s & don’t tegen voedselverspilling. Dankjewel Daisy! Ik voeg hier mijn persoonlijke 7 duurzame tips rondom groente en fruit bij.

Lees ook: “Tips tegen voedselverspilling: doe jij deze dingetjes al? (CHECKLIST)”

7x duurzame trucs en tips tegen voedselverspilling rondom groente en fruit

Met deze 7 leuke trucjes red je fruit, voorkom je voedselverspilling en weet je wat wat je voortaan kunt doen met restjes eten.

1 Geef liefde aan het losse fruit “Red de losse banaan”

Zoek jij ook altijd een mooi trosje bananen? Wat gebeurt er eigenlijk met die losse bananen? Sinds ik me dat afvroeg, zie ik het als een sport om juist de losse bananen er tussen uit te vissen. Zonde toch, dat ze worden weg gegooid. En met bruine bananen maak je de lekkerste pisang goreng (thanks oma voor deze tips tegen voedselverspilling)

Ook leuk: “Hoe kun je zoveel mogelijk biologische boodschappen doen?”

2 Laat lelijk fruit zich bijzonder voelen

Geen perfecte peer, een kromme komkommer of een pompoen met een klein plekje? Wees de superhero en kies juist deze producten. No problem, als je ze toch snijdt, right?!

duurzame tips rondom groente en fruit

3 Boycot plastic jasjes en tasjes

Komkommers in het plastic? Je wast ze toch, en soms snijd je zelfs de schil eraf. Dan is dat plastic echt overbodig en voor mij een reden tot boycot. Daarnaast gaan groente en fruit prima los mee, of in een eigen tasje of netje. Ook plastic tasjes worden hier geboycot.

Ook leuk: “stappenplan; plastic-minderen voor beginners”

4 Groenten over? Maak goedkoop je eigen soepgroenten

Heb je nog prei, kool, paprika, wortel, courgette of andere groeten in de koelkast die je vandaag niet meer eet, maar die morgen waarschijnlijk niet meer zo lekker zijn? Snijd alles in kleine stukjes en vries het in bakjes in. Zo hoef je niks weg te gooien, heb jij alvast je soepgroenten in huis en bespaar je een plastic soepgroentenverpakking. Win-win-win!

5 Fruit over? Maak je eigen compote of smoothie en ijs ingrediënten!

En heb je fruit over dat je vandaag niet eet en dat morgen waarschijnlijk niet meer zo lekker is? Snijd je appels en peren in stukjes en kook dit zacht op een laag vuurtje. Zo heb je een heerlijke compote. Vries in of gebruik als gezond toetje na het avondeten.

Ook kun je overrijp fruit in stukjes snijden en in bakjes invriezen. Zo kun je later op elk gewenst moment een lekkere ijskoffie smoothie maken of je hebt alvast ingrediënten voor fruitijs.

6 Groente en fruit op de juiste datum en tijd

Check de datum. Kies niet de verste, maar de beste. Ga je het binnen een paar dagen op eten? Dan hoeft het ook niet veel langer houdbaar te zijn. Check het seizoen. De meest duurzame keuze is natuurlijk ook om groente en fruit uit het seizoen te halen. Zo is februari van de aardpeer, andijvie en appel. Zoek groene en fruit uit het seizoen of download daar de app.

7 Slim én duurzaam: expres teveel koken

Kook expres te veel en geef de extra portie aan je alleenstaande buurman of buurvrouw. Of maak jezelf in de toekomst blij met een ingevroren portie. Zo heb je snel een gezonde maaltijd als je een keertje alleen eet. Of gebruik de extra portie als lunch op je werk de volgende dag.

Ultiem omgaan met je groente en fruit met deze tips tegen voedselverspilling

Mijn ervaring is dat je je groenten en fruit pas optimaal duurzaam kunt kiezen en benutten met een weekmenu. Met een weekmenu kun je in één keer alles kopen wat je nodig hebt. Dat is ook goedkoper. En met een weekmenu weet je precies wanneer je wat gaat maken en welke houdbaarheidsdatum past. Zo hoef je niet elke dag moeilijk te doen en na te denken. Zo eet je vaker gezond. Gewoon heel veel voordelen dus. (download hier een hele leuke weekmenu printable)

Heb jij ook bepaalde gewoontes bij het uit kiezen van je groenten en fruit?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

8 Comments

  1. Zitten hele goede tips tussen waar ik eigenlijk nooit eerder over nadacht. Zoals invriezen van groenten en fruit. Tasjes en plastic probeer ik ook te mijden. Of ik hergebruik zakjes uit de supermarkt als ik die toch pak. Heb ook weleens gehoord van afvalvrije supermarkten, zou helemaal ideaal zijn!
    …Merel schreef als laatst…Lees mee 22: mijn favorieten van afgelopen weekMy Profile

  2. Als kind kregen wij ook altijd een losse banaan van mijnvander bij het boodschappen doen. Hij woog ze al en plakt de sticker op zijn hand en wij mochten dan tijdens het boodschappen doen hem opeten. Altijd feest en waren wij ook even rustig ???? Nu heeft onze supermarkt ze in een apart bakje liggen voor de kinderen en hoef je er niets voor te betalen. Net zo’n feest voor mijn kinderen nu

  3. Ik vraag me nu wel af wat je met die komkommers doet? Peuter je het plastic er in de winkel af? Ik zou me geen raad weten zonder komkommers 🙂 (daarmee weet ik gejengel wat start rond 16u even uit te stellen) maar irriteer me wel aan dat plastiekje
    Het kassapersoneel weet ik altijd te irriteren door alle appels en peren los op de bad te leggen, net een knikkerbaan 🙂

    • ja, die komkommers dat is wel een dingetje. Want eerst lagen ze bij de Lidl los (maar daar doe ik nu weer boodschappen en daar zijn ze nu ook in plastic). Alleen op de markt niet, maar om nou speciaal daarvoor te gaan.. oja bij de bio winkel liggen de komkommers ook zonder plastic, maar dan weer 3 x zo duur. blijft lastig! Maar haha, ik zie helemaal je knikkerbaan voor me 😉

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.