De een heeft een la vol make-up, de ander spaart Stars Wars items, kinderen worden wild in een speelgoedwinkel en ik raak razend enthousiast van nieuwe, duurzame producten. Zo kreeg ik een pakketje van het tand-merk Jordan met daarin hun nieuwe lijn “Green Clean” met onder andere dus duurzame tandenborstels en tandpasta voor volwassenen en kids. Tijdens het schrobben van mijn gebit die avond in bad, ben ik benieuwd naar de volgende vragen. Waarom zijn deze tandproducten duurzaam? Hoe zit het qua recyclen en afval? En hoe fijn is het in gebruik ten opzichte van reguliere tandenborstels en tandpasta’s?

Jordan Green Clean

Duurzame tandenborstel en tandpasta van Jordan “Green Clean”

Het merk Jordan is een Scandinavisch merk dat al sinds 1927 voor de tanden van mensen zorgt. Ze hebben een duurzame tandlijn “Green Clean” ontwikkeld met daarin:

 • Green Clean Flossertool € 4,29
 • Green Clean Flosdraad 30m € 3,29
 • 100 st Green Clean Tandenstokers€ 3,29
 • Green Clean Tandenborstel Soft € 2,99
 • Green Clean Tandenborstel Medium € 2,99
 • Kids Green Clean Tandenborstel Extrasoft € 2,99
 • Green Clean Tandpasta Cavity Protection 75ml € 3,99
 • Green Clean Tandpasta Junior 6+ jaar 50ml € 3,99
Jordan Green Clean

Waarom is deze tandenborstel duurzaam?

Deze duurzame tandenborstel van Jordan is gemaakt van 100% gerecycled hoogwaardig plastic en is goedgekeurd als “food-contact” materiaal. De borstelharen zijn plantaardig (bio-based nylon afkomstig van castorolie plant) en de tandenborstel wordt verkocht in een verpakking die van gerecyclede (papierpulp) vezels is gemaakt.

 • De volwassenen tandenborstel is er in soft en medium
 • De kindertandenborstel is in extrasoft (adviesleeftijd 5-10 jaar)
 • De kindertandenborstel is verder iets kleiner van formaat
 • Alle tandenborstels kosten €2,99

Wat zit er in de “vegan” tandpasta?

De tandpastatube uit het Green Clean-assortiment bestaat voor 50 procent uit gerecycled plastic. De tandpasta zelf (Cavity Protection en de Junior) bestaat voor 98 procent uit natuurlijke ingrediënten en is gecertificeerd met het Scandinavische milieukeurmerk Nordic Swan. Het is ook vegan. Fluoride en xylitol beschermen tegen gaatjes. De ingrediënten zijn ook biologisch afbreekbaar.

Ingrediënten Jordan Green Clean tandpasta kids: Aqua, Sorbitol, Gehydrateerd silicium, Xylitol, Xanthaangom, Glycolipiden, Stevia Rebaudiana Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Bloemextract, Glycerine, Sodium Fluoride, Potassium sorbate, Citroenzuur, Sorbinezuur, Aroma. (6+ / 1450 ppm Fluoride)

Ingrediënten Jordan Green Clean tandpasta volwassenen: Aqua, Sorbitol, Gehydrateerd siliciumdioxide, Xylitol, Glycolipiden, Xanthaangom, Stevia Rebaudiana Extract, Camellia Sinensis-bladextract, Glycerine, Maltodextrine, Sodium fluoride, potassium sorbate, Citroenzuur, Sorbinezuur, Aroma (6+ / 1450 ppm Fluoride)

tandenborstels en tandpasta Jordan Green Clean

Smaak

De volwassen tandpasta smaakt een beetje naar mint en een beetje plant-achtig. De kindertandpasta smaakt ook naar mint, maar een stuk zoeter en smaakt ook een beetje naar kauwgomballen.

Fluoride

 • Jordan Green Clean Junior (kindertandpasta) is vanaf 6 jaar en bevat 1450 ppm Fluoride. In de tube zit 50 ml voor € 3,99.
 • Jordan Green Clean Cavity Protection (volwassenen tandpasta) is vanaf 6 jaar en bevat 1450 ppm Fluoride. In de tube zit 75 ml voor € 3,99.

Green Clean Flossertool en tandenstokers

Tot slot bevat de Green Clean lijn van Jordan nog een flossertool en tandenstokers.

De flossertool is van gerecycled plastic en het doosje van gerecycled karton. Het stukje met het flosdraadje is wisselbaar. In de verpakking zitten 5 refills. De houder kun je daarom hergebruiken.

De tandenstokers zitten in een gerecycled doosje en bevatten 100 stuks. De stokertjes zijn van berkenhout en hebben een driehoekig profiel dat goed tussen de tanden past. Maak de stokers voor gebruik een beetje nat, dit voorkomt breken.

Is Jordan Green Clean duurzaam, milieuvriendelijk en prettig?

Tandenborstels: De duurzame tandenborstels van Jordan zijn een mooie innovatie omdat ze 100% gemaakt zijn van gerecycled materiaal. De tandenborstels kunnen ook daarna weer bij het plastic afval. En dat is super, want zo gaan ze weer mee in het recycle proces. De medium en soft varianten zijn allebei prettig. Tandartsen adviseren om je tandenborstel eens in de 3-4 maanden te vervangen of als de borstel versleten is. Met de Jordan tandenborstels deden wij ongeveer 2-3 maanden.

Verder is de tandenborstel prijs van €2,99 wel ongeveer hetzelfde ten opzichte van allerlei fancy plastic tandenborstels, maar het verschil vind ik wel groot als ik het vergelijk met de gangbare (kinder)tandenborstels van één euro. Verder komt eind dit jaar waarschijnlijk ook een eco variant op de elektrische tandenborstel opzetstukken.

Tandpasta: de tandpastatube is deels gemaakt van gerecycled plastic, en kan daarna in zijn geheel bij het plastic afval.

De kindertandpasta en volwassenen tandpasta zijn allebei vanaf 6 jaar en zijn qua ingrediënten en fluoride gehalte nagenoeg gelijk. Het enige verschil is het smaakje en de prijs. De kindertandpasta is meer gezoet. Beide tubes kosten €3,99. In de kindertube zit 50 ml en de volwassenen tandpasta bevat 75 ml. Zo zie je maar wat opvalt, als je in de ingrediënten duikt. Je betaalt dus flink meer voor alleen een extra zoet smaakje. Als kindertandenpasta verwacht ik dat er meer verschil zit of een lager fluoride gehalte, maar dat is hier dus niet het geval. Mijn laatste suggestie is daarom ook om gewoon 2 grote tubes te maken van 100 ml of 125 ml en de prijs gelijk te trekken. Wel zo fair als je het bekijkt op basis van ingrediënten/inhoud. Tevens besparen we dan nóg meer verpakkingsmateriaal.

Flosproducten: de flossertool vind ik zelf niet handig in gebruik. Ik ben bang dat het opzetstukje los klikt in mijn mond. Ik vind het ook zonde om het opzetstukje steeds weg te gooien. Bij dagelijks flossen heb je dan veel opzetstukjes nodig, je kunt ze maar 1x gebruiken, dan is het draadje namelijk slap. Het flosdraad en de stokers zijn dan eerder aan te raden. Persoonlijk vind ik flosdraad het prettigst.

Jordan Green Clean heeft zijn best gedaan om gebruik te maken van gerecyclede materialen en let erop dat de verpakkingen ook weer te recyclen zijn. Ook qua ingrediënten ben ik tevreden. Zelf wissel ik tandpasta met en zonder fluoride af. Mijn dochter vindt de junior tandpasta mwah qua smaak, de volwassen tandpasta ielg. Jammer, anders had ik net zo goed die kunnen nemen voor ons beide (-:

Lees ook: “Review | Therme Natural Beauty 100% natuurlijk (hoe fijn en duurzaam zijn ze)?*

Welke (duurzame) tandenborstel en tandpasta gebruik jij? Klets mee in de reacties.

Afbeeldingen: eigen en pr Jordan

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

 1. Tibo Kemperman Reageren

  Na het lezen van dit artikel zal ik ook overstappen naar Jordan’s producten zoals de vegan tandpasta en de tandenborstel. Ik zocht al een tijdje naar milieuvriendelijke tandenborstels, omdat ik deze om de 3 maanden vervang. Nu ben ik zelf benieuwd naar de smaak van de tandpasta.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.