De een heeft een la vol make-up, de ander spaart Stars Wars items, kinderen worden wild in een speelgoedwinkel en ik raak razend enthousiast van nieuwe, duurzame producten. Zo kreeg ik een pakketje van het tand-merk Jordan met daarin hun nieuwe lijn “Green Clean” met onder andere dus duurzame tandenborstel en tandpasta voor volwassenen en kids. Superleuk! Tijdens het schrobben van mijn gebit die avond in bad, is mijn hoofd benieuwd naar de volgende vragen. Waarom zijn deze tandproducten duurzaam? Hoe zit het qua recycle en afval? En hoe fijn is het in gebruik ten opzichte van reguliere tandenborstels en tandpasta’s?

Jordan Green Clean

Duurzame tandenborstel en tandpasta van Jordan “Green Clean”

Het merk Jordan is een Scandinavisch merk dat al sinds 1927 voor de tanden van mensen zorgt. Ze hebben een duurzame tandlijn “Green Clean” ontwikkeld met daarin:

 • Green Clean Flossertool € 4,29
 • Green Clean Flosdraad 30m € 3,29
 • 100 st Green Clean Tandenstokers€ 3,29
 • Green Clean Tandenborstel Soft € 2,99
 • Green Clean Tandenborstel Medium € 2,99
 • Kids Green Clean Tandenborstel Extrasoft € 2,99
 • Green Clean Tandpasta Cavity Protection 75ml € 3,99
 • Green Clean Tandpasta Junior 6+ jaar 50ml € 3,99
Jordan Green Clean

Waarom is deze tandenborstel duurzaam?

Deze duurzame tandenborstel van Jordan is gemaakt van 100% gerecycled hoogwaardig plastic en is goedgekeurd als “food-contact” materiaal. De borstelharen zijn plantaardig (bio-based nylon afkomstig van castorolie plant) en de tandenborstel wordt verkocht in een verpakking die van gerecyclede (papierpulp) vezels is gemaakt.

 • De volwassenen tandenborstel is er in soft en medium
 • De kindertandenborstel is in extrasoft (adviesleeftijd 5-10 jaar)
 • De kindertandenborstel is verder iets kleiner van formaat
 • Alle tandenborstels kosten €2,99

Wat zit er in de “vegan” tandpasta?

De tandpastatube uit het Green Clean-assortiment bestaat voor 50 procent uit gerecycled plastic. De tandpasta zelf (Cavity Protection en de Junior) bestaat voor 98 procent uit natuurlijke ingrediënten en is gecertificeerd met het Scandinavische milieukeurmerk Nordic Swan. Het is ook vegan. Fluoride en xylitol beschermen tegen gaatjes. De ingrediënten zijn ook biologisch afbreekbaar.

Ingrediënten Jordan Green Clean tandpasta kids: Aqua, Sorbitol, Gehydrateerd silicium, Xylitol, Xanthaangom, Glycolipiden, Stevia Rebaudiana Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Bloemextract, Glycerine, Sodium Fluoride, Potassium sorbate, Citroenzuur, Sorbinezuur, Aroma. (6+ / 1450 ppm Fluoride)

Ingrediënten Jordan Green Clean tandpasta volwassenen: Aqua, Sorbitol, Gehydrateerd siliciumdioxide, Xylitol, Glycolipiden, Xanthaangom, Stevia Rebaudiana Extract, Camellia Sinensis-bladextract, Glycerine, Maltodextrine, Sodium fluoride, potassium sorbate, Citroenzuur, Sorbinezuur, Aroma (6+ / 1450 ppm Fluoride)

tandenborstels en tandpasta Jordan Green Clean

Verder smaakt de volwassene tandpasta een beetje naar mint en een beetje plant-achtig. De kindertandpasta smaakt ook naar mint, maar een stuk zoeter en smaakt een beetje naar kauwgomballen.

 • Jordan Green Clean Junior (kindertandpasta) is vanaf 6 jaar en bevat 1450 ppm Fluoride. In de tube zit 50 ml voor € 3,99.
 • Jordan Green Clean Cavity Protection (volwassenen tandpasta) is vanaf 6 jaar en bevat 1450 ppm Fluoride. In de tube zit 75 ml voor € 3,99.

Green Clean Flossertool en tandenstokers

Tot slot bevat de Green Clean lijn van Jordan nog een flossertool en tandenstokers.

De flossertool is van gerecycled plastic en het doosje van gerecycled karton. Het stukje met het flosdraadje is wisselbaar. In de verpakking zitten 5 refills. De houder kun je daarom hergebruiken.

De tandenstokers zitten in een gerecycled doosje en bevatten 100 stuks. De stokertjes zijn van berkenhout en hebben een driehoekig profiel dat goed tussen de tanden past. Maak de stokers voor gebruik een beetje nat, dit voorkomt breken.

Mijn conclusie + suggestie over duurzame tandenborstel en tandpasta

Allereerst vind ik deze duurzame tandenborstels van Jordan dus een mooie innovatie omdat ze 100% gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Ter voorbeeld: bamboe tandenborstels zijn ook duurzaam, maar ondanks dat bamboe snelgroeiend is, wordt er toch elke keer “nieuw” materiaal uit de natuur gehaald. Zowel de Green Clean tubes als de tandenborstels kunnen bij het plastic afval. En dat is super, want zo gaan ze wéér mee in het recycle proces. De verpakking van de tandenborstel kan in zijn geheel bij het papier. Het doosje is namelijk van papierpulp en de sticker is van FSC- en PEFC-gecertificeerd papier (van duurzaam beheerde bossen). Toppie!

Verder is de tandenborstel prijs van €2,99 wel ongeveer hetzelfde ten opzichte van allerlei fancy plastic tandenborstels, maar het verschil vind ik wel groot als ik het vergelijk met de gangbare (kinder)tandenborstels van één euro. Qua duurzaam aspect vind ik een iets hogere prijs, het altijd wel waard. Maar het moet wel redelijk zijn. Hoelang de tandenborstels hier meegaan, kan ik nu nog niet zeggen. Maar dit speelt voor mij ook mee of ik die hogere prijs zou betalen. Verder komt eind dit jaar waarschijnlijk ook een eco variant op de elektrische tandenborstel opzetstukken. Super, want die gebruik ik ook graag.

De tweede conclusie over de tandpasta, vind ik een interessante! De kindertandpasta en volwassenen tandpasta zijn namelijk qua ingrediënten en fluoride gehalte nagenoeg gelijk. Het enige verschil is het smaakje en de prijs. De kindertandpasta is meer gezoet. Beide tubes kosten €3,99. In de kindertube zit 50 ml en de volwassenen tandpasta bevat 75 ml. Zo zie je maar wat opvalt, als je in de ingrediënten duikt. Je betaalt dus flink meer voor alleen een extra zoet smaakje. Als kindertandenpasta verwacht ik dat er meer verschil zit of een lager fluoride gehalte, maar dat is hier dus niet het geval.

Mijn laatste suggestie is daarom ook om gewoon 2 grote tubes te maken van 100 ml of 125 ml en de prijs gelijk te trekken. Wel zo fair als je het bekijkt op basis van ingrediënten/inhoud. Tevens besparen we dan nóg meer verpakkingsmateriaal.

Welke tandenborstel en tandpasta gebruik jij?

Afbeeldingen: eigen en pr Jordan

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

1 Comment

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.