Voor mij heeft een gezond, bewust en duurzaam leven al lang geen muf, mosgroen randje meer! Het is eerder een eigenwijze zoektocht naar 50 vrolijke tinten groen. Een lifestyle (om het maar even zo te noemen) die mij veel geluk en blijheid brengt, omdat ik veel interessante dingen over de wereld leer en mijn steentje bijdraag aan een gezonde, harmonieuze wereld. Het allerleukste vind ik het ontdekken van duurzame dingetjes die eigenlijk zo simpel en logisch zijn, dat je ze direct en zonder al te veel moeite kan toepassen in je dagelijks leven. Daarom houd ik je met veel plezier in deze rubriek op de hoogte van mijn nieuwste ontdekkingen over duurzame dingetjes.

Lees ook de vorige: “Duurzame dingetjes” en “duurzame tips”

Duurzame dingetjes – lente editie

Langzaam wordt het lente. Mijn lievelingsseizoen. Ik ben jarig. Peutergirl is jarig. Manlief is bijna jarig. Het leven verschuift zich weer naar buiten en de zon verwarmt al onze grumperige buien tot dat je alleen maar blij kunt huppelen. Oké. Voor mij geldt dat wat minder, want al die zwangerschapshormonen maken mij moe en uh, een beetje grumperig. Maar dat terzijde. Tussen alle grumpie buien heb ik weer interessante duurzame dingetjes voor jullie verzameld. Graag vertel ik je onder andere over een nuttige actie om te voorkomen dat grote internationals ineens voedselzaden kunnen “claimen”, gezonde ijsjes en smoothies en ik deel een leuk boek met je, letterlijk!

1. Gezeik over zaad – actievoeren!

“Voedsel is een eerste levensbehoefte, is van moeder natuur en voor álle mensen. Daar hoort GEEN patent op!” Deze donateursquote plaatste ik na het meedoen aan deze zeerrrr nuttige actie.

Bionext strijdt tegen de mogelijkheid dat grote internationale bedrijven patent kunnen aanvragen op groenten en gewassen. Hierdoor krijgen zij het alleenrecht en kunnen zij bepalen wie het mag verkopen en welke prijs het mag kosten. Planten zijn niet te vergelijken met menselijke uitvindingen en dat gebeurt met dit patent nu helaas wel.

Ook leuk “Gmo-vrije groenten en zaden kopen van een inspirerende groene duizendpoot

Er zijn al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en meer dan duizend aangevraagd.. Wil jij dit helpen stoppen? Lees hier alles over de actie en bekijk hoe je kunt helpen of doneren.

red onze zaden

2. Afval scheiden; de ideale prullenbak

Afval scheiden a la Ikea is echt ideaal. Deze prullenbak voor afval scheiden is stylish en superhandig!

Ook leuk: ” Stappenplan plastic-minderen voor beginners

3. Seizoensrecepten: gezonde ijsjes en een aparte maar lekkere smoothie

Met het mooie weer de afgelopen dagen heb ik samen met peuter, haar vriendjes en mijn vriendinnen heerlijk genoten van deze ijsjes en smoothie. Zeker een tip dus!

Mango-aardbeien ijsjes

Blend 1 goed rijpe mango met 1 bakje heerlijke aardbeien. Giet het mengsel in leuke ijsvormpjes en geloof me, niet alleen je kinderen eten deze ijsjes 😉

Venkel-peer-banaan smoothie

Blend 1 rauwe venkel (zonder het onderkantje natuurlijk) met 1 peer en een klein laagje water. Blend vervolgens de banaan mee. Eventueel wat ijsblokjes en jummmmmmmmmmm.

duurzame dingetjes
duurzame dingetjes

4. Delen doe je zo!

Lees je graag over rijk leven met weinig, eerlijk delen, vrolijk besparen of zelf maken? Dan is de Genoeg-reeks echt iets voor jou! Ik kreeg het boek “Delen doe je zo” van Martine Zeijlstra en Robert Visscher en vond al deze originele tips echt leuk en nuttig. Woningruil is een ruim begrip waar je vast al eens van gehoord had. Maar wist je ook dat kon kamperen in iemands tuin? En wel eens zo’n rode green wheels auto voorbij zien rijden? Die kun je delen dus. Net zoals parkeerplaatsen, werkplekken, gereedschap en zorg.

Lees ook: “Hoe zit het met verzekeren bij deelauto’s?”

Het boek Delen doe je zo, de deeleconomie in de praktijk is een handige gids met daarin veel nuttige links en platforms. Deze deelinitiatieven ga ik zelf in ieder geval nader bestuderen, maar geloof me: het boek deelt nog zo veel meer! Echt zo leuk!

 • goboat.nl
 • samenrijden.nl
 • wearonaboat.com
 • voedselboskralingen.nl
 • peerby.com
 • airbnb.com
 • bemate.com
 • huizenruil.com
 • zadenvoorvoedsel.be
 • duurzameburen.nl
 • broodfond.nl
duurzame dingetjes

Heb jij een handige prullenbak waarmee je goed afval kan scheiden? Kijk je ook weer zo uit naar lekkere ijsjes en smoothies? Klets gezellig mee in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.