Deze tips voor een duurzame babyuitzet gaan terug naar de basis. Wat heb je nu écht nodig voor je newborn?

Ook leuk: Een kinderkamer inrichten, 3 duurzame tips

Nesteldrang en duurzaamheid

Nestdrang tijdens de zwangerschap gaat wel eens gepaard met overmatig shoppen. Maar dan kan duurzamer 😉

Een duurzame babyuitzet, wat zijn de basics?

Bij de aanschaf van babybenodigdheden en een duurzame babyuitzet zijn er vijf essentiële categorieën om rekening mee te houden:

  • Slaap
  • Voeding
  • Comfort
  • Hygiëne en
  • Veiligheid

Bij ecologische (web)winkels kun je deze duurzame babyuitzet scoren. Een goed voorbeeld is Blabloom, een Belgische webshop met een ecologisch en gezond aanbod voor zwangerschap, baby en kinderen.

Je kunt je duurzame babyuitzet helemaal zelf samenstellen, of bekijk deze 9 handige tips.

9 tips voor een duurzame babyuitzet

Deze 9 tips voor een duurzame babyuitzet bevatten alleen de benodigdheden die jouw kleintje écht nodig heeft. Niets te veel, niets te weinig, maar wel alle basics voor een blije baby.

1. In de slaapkamer

Een wiegje of babybedje is handig, maar niet noodzakelijk. Je baby slaapt liefst dicht bij jou, in veilige omstandigheden bij jou in bed of in een co-sleeper. Een slaapzak is handiger en veiliger dan een deken. Schaf er enkele aan om af te wisselen als er eentje in de was zit. 

2. Duurzame voeding

Moedermelk is het beste en daarvoor heb je alleen je borsten nodig. Voor het gemak zijn voedingsbeha’s, wasbare borstkompressen, een borstkolf en een voedingskussen handig.

Voor de keuze van een borstkolf, kan je best een “kolfconsult” aanvragen waarbij een lactatiekundige samen met jou bekijkt welke kolf voor jou de beste keuze is.

3. Minimalistisch vervoer

Een ergonomische drager en autostoel zijn noodzakelijk. Een geweven draagdoek is de meest minimalistische en veelzijdige keuze. Eigenlijk heb je dan zelfs geen kinderwagen nodig. Een veilige autostoel is uiteraard wel erg belangrijk.

4. Basis kleding

Met een basisgarderobe van 6 rompertjes in maat 50/56 en 62/68, 6 outfits, 2 mutsjes, 4 paar kousjes en 1 jasje heb je genoeg. (Mensen geven ook graag kleertjes cadeau, dus die heb je meestal snel meer dan genoeg).

wat is een duurzame babyuitzet?

5. Spelen in huis

Als je baby wakker is zijn er verschillende mogelijkheden: een wipstoel / babyrelax of een box. Dit is geen must have, een fijne speelmat om samen te spelen is zeker ook prima!

7.  Welke luiers?

Wasbare luiers zijn een gezonde optie, samen met een wetbag voor onderweg en eventueel wasbare billendoekjes en een luieremmer.

Vind je wasbare luiers teveel gedoe? Er bestaan ook ecologische wegwerpluiers. Deze zijn trouwens ook goed te combineren met wasbare billendoekjes.

8. Verzorging van de baby

Je hebt niet veel nodig voor de verzorging van je baby. Denk aan een verzorgingskussen en badje/emmer.

Qua verzorgingsproducten kies je best voor milde basisproducten op natuurlijke basis en met weinig ingrediënten, zoals een goede badolie en een verzorgende crème of olie achteraf is echt voldoende.

wat is een duurzame babyuitzet?

9.  Kan je wel wat extra hulp gebruiken?

De consulenten van websites zoals Blabloom helpen je graag met persoonlijk advies. Ze kunnen je aanraden wat je nodig voor jouw babyuitzet, en wat niet! Daarbij kan je een handige geboortelijst samenstellen, zodat je vrienden en familie ook de beste cadeautips hebben!

Lees ook: Zo zorg je voor een groene kinderkamer*

Veel succes met je duurzame babyuitzet!

Afbeeldingen: pixabay en Blaboom, credits: Timboo en Trixie Baby.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.