Er zijn simpele trucjes die je kunt toepassen in je dagelijkse leven. Kiezen voor duurzaam wonen is dan helemaal niet zo moeilijk. Het zijn de kleine dingetjes die ’t ‘m doen.

Duurzaam wonen op een simpele manier

Duurzaamheid is momenteel een ‘hot’ thema en veel mensen proberen hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hieronder tips over hoe je duurzaam kunt wonen, op een simpele manier.

Tip 1: Makkelijk je elektra uitzetten

Je telefoon gebruik je waarschijnlijk elke dag. Wist je dat je op deze en andere elektronische apparaten veel kunt verduurzamen? Een stekkerdoos waarin je met één knop alle apparaten en kabels aan en uit kunt zetten is erg goed om energie te besparen. Zet daarnaast je telefoon of laptop uit wanneer je deze een tijdje niet gebruikt, bijvoorbeeld ’s nachts.

Duurzaam wonen op een simpele manier

Tip 2: Raamdecoratie helpt

In je woning kun je bijdragen aan de isolering en is de juiste raamdecoratie erg belangrijk. Houten jaloezieën en een verduisteringsgordijn werken naast isolerend ook energiebesparend. Door de jaloezieën kun je ook nog eens zelf je gewenste mate van privacy en lichtinval bepalen, en verduisteringsgordijnen zijn perfect voor de slaapkamer. Ook in je kleine keuken is raambekleding van belang. Plisségordijnen passen goed binnen de keuken, ze zijn erg veelzijdig en door de top down bottom up variant kun je zelf bepalen welk gedeelte van het raam je afschermt.

duurzaam wonen tips

Tip 3: Bewust douchen en de wasmachine gebruiken

Nadat je de raamdecoratie hebt gesloten in de badkamer, kun je hier ook wat aanpakken qua duurzaamheid. Probeer maximaal vijf minuten te douchen en zet de wasmachine aan wanneer deze helemaal vol is. Nog geen volle trommel? Doe dan een handwasje, dit bespaart veel water! Of wacht gewoon nog even.

duurzaam wonen tips douchen

Bekijk ook deze geinige doucheklokjes en handige zandlopers!

Tip 4: Wat doe jij met je afval?

Afval scheiden, hopelijk doe je er al aan mee maar zo niet, snel doen hoor! Door je afval te scheiden (en je kids te inspireren tot afval minderen), blijft er minder huisvuil over, wat ervoor zorgt dat de afvalverwerking daalt en dus ook de milieubelasting.

afval scheiden

Ook leuk: “plastic minderen voor beginners” en “GTF afval scheiden tips”

Tip 5: Eigen tasje mee en slim boodschappen doen

Wanneer je boodschappen doet, probeer dan een eigen boodschappentas mee te nemen, zodat je geen plastic tas uit de supermarkt hoeft te gebruiken. Pak verder in de supermarkt niet alleen de producten die er het beste uitzien, ook de wat aangetaste producten zoals bananen die al iets bruiner zijn (of pak de losse banaan) hebben vaak nog een prima kwaliteit en worden anders weggegooid. Ook zonde, toch?

duurzaam boodschappen doen

Ook leuk: “Tips tegen voedselverspilling, zoals: Red de losse banaan (en checklist)”

En wat doe ik zelf voor duurzaam wonen?

Ik vind het zelf altijd erg leuk om dit soort simpele tips van een ander te lezen. Die met die stekkerdoos vind ik een goede. Daar had ik nog niet aan gedacht. Verder moet ik vooral de simpele tips vólhouden. Ik heb nu bijvoorbeeld geen afvalscheidingsprullenbak. Wel een losse tas voor plastic, maar die hangt ergens anders. Nu gooi ik dus uit luiheid, soms ook plastic bij het gewone vuil. Voor mijn toekomstige huisje, staat dan ook een goede prullenbak voor afval scheiden hoog op de lijst!

Lees ook: “10x tips voor minder plastic gebruiken en leuke alternatieven”

Hoe gaat het duurzaam wonen bij jullie? Welke tips pas je bijvoorbeeld al toe van dit lijstje? En vind je het volhouden soms ook lastig net zoals ik..

Afbeeldingen: Veneta, Pixabay, door gastblogger

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.