In de winter kruipen dieren in hun hol en de mensen in hun huis. Energetisch is de bedoeling: terugtrekken, verstillen en uitrusten. Hoe kun je een ‘duurzaam thuis’ combineren met liefdevolle zelfzorg?

Ook leuk: Duurzame tips voor een warm huis in de winter

Duurzaam thuis + goed voor jezelf zorgen

Misschien ben je wel bezig met een nieuw huis en hypotheek verhuur in Sassenheim (of Ter Aar hypotheek verhuur), of ergens in een andere leuke woonplaats (-:

Dan kun je helemaal from scratch beginnen met het maken van een duurzaam thuis. De winter is dan bij uitstek geschikt om te brainstormen over:

Maar blijf je waar je nu zit?

Dan kun het duurzame op deze 5 manieren combineren met liefdevolle zelfzorg:

 1. Duurzaam theeleuten
 2. Energie uitwisseling: lampen uit en je bedje in
 3. Verwarming uit en jezelf opwarmen
 4. Water besparen en een efficiënt zen moment
 5. Geld besparen op verveelmomenten
duurzaam thuis in huis

5x winter tips: duurzaam thuis + zelfliefde

Combineer een duurzaam thuis met winterse zelfzorg: lekker gezond en efficiënt, voor een lichaam en geest.

1. Duurzaam thuis theeleuten

De hele dag door thee drinken, dat klinkt goed.

Met een grote thermoskan hoef ik maar 1 of 2 keer water te koken per dag.

Het is hierdoor makkelijker (en sneller) om de winterthee bij te schenken en het watergehalte in het lijf aan te vullen. En het scheelt weer wat energie.

Wie het kleine niet eerst.. 😉

Een pot thee zetten kan ook, en gezellig ’s avonds warm houden boven een (geur)kaarsje.

Lekkere ingrediënten voor (losse, biologische) winter thee

 • Biologische chai met kaneel, peper en gember
 • Zwarte thee met kaneel, appel en peer, zoethout, kardemom, kruidnagels, peper
 • Losse thee met amandelen en rode peper, hibiscusbloesem en korenbloembloesem
 • Thee met cranberries, maretak, kaneelstokjes, saffloerolie en steranijs
duurzaam thuis in huis

2. Energie uitwisseling: lampen uit en je bedje in

Ga een uurtje vroeger naar bed in de winter, bespaar energie op je lampen en verwarming en tap die energie door naar je lijf door middel van wat extra rust.

Als het ook nog eens lukt om dat uurtje te mediteren of lezen in plaats van doelloos scrollen op social media, staan we helemaal met frisse geestkracht op de volgende dag.

duurzaam thuis in huis

3. Verwarming uit zetten en jezelf opwarmen

Thuis werken maakt kouwelijk en dan zet ik je de verwarming sneller aan. Maar dat hoeft niet. Er is een gezondere verdeling van warmte en kou:

 • Start de dag met wat oefeningen: squats, push-ups, dips en twists (ja, dat heb ik gegoogeld). Win-win voor de beweging en ’t kost je maar 10 minuutjes (doe ik dan, en dat vind ik meer dan genoeg). En koud heb ik het ook niet meer.
 • Een flinke wandeling voordat je start met thuiswerken is ook goed voor je innerlijke temperatuursgevoel. Meteen ’t gezondheidsdoel afgetikt. En thuis is het niet meer koud.
 • Heel belangrijk dus: frisse lucht. Ook thuis. Vergeet niet lekker de ramen en deuren open te gooien (na die oefeningen of wandeling?). Meestal doe ik dat ook tijdens het schoonmaken. Dan ben ik toch bezig.
 • Voordat je de verwarming aan zet: trek lekker een huispak en geitenwollen sokken aan. Over de kleding. Laagjes zijn warm. En is het ovenschoteldag? Dan kun je daarna de oven open gooien voor een beetje extra warmte de kamer in.
 • Elke 2 uur, tussen het thuiswerken door even dansen is ook héél heilzaam. Favoriete muziek op, videobeeld op zwart en gáán! Lekker opwarmen.
 • En zijn de kids er? Doe samen een leuk bewegingsspel zoals spoorzoeken of doorbreek de koude dag binnen met een spelletje verstoppertje.
duurzaam thuis in huis

4. Water besparen en een efficiënt zen moment

Niks lijkt heerlijker dan een loeihete douche als je kouwelijk bent.

Maar alleen daarom douchen is wel een beetje zonde van het water, om nog maar niet te spreken van de droge huid die je daarvan krijgt.

 • Een betere tip: kies voor een voetenbad. Zo kun je jezelf opwarmen, gun je jezelf direct een spa en zen momentje met een lekkere badolie erin. De bossbabes kunnen ook kiezen voor efficiëntie door tegelijkertijd de mail weg te werken of een call te doen.
Wil je superzuinig plus? Bewaar je voetenbadwater dan om de wc mee door te spoelen. Whoota, nog meer water bespaard 😉
 • En ben je avonturier+ dan kun je ook dat kouwelijke te lijf gaan door een koude plons in een meertje. Schijnt ook erg goed te zijn voor je immuunsysteem. Maar misschien wil je dan toch wel douchen daarna? Hmm.

5. Geld besparen op verveelmomenten

Een valkuil is dus eindeloos scrollen op social media en dan ook nog eens voor gaas gaan bij leuke shopping reclames (guilty). Hoe voorkom je dat?

 • Prioriteiten: verzin een betere invulling voor die momenten (lezen, tekenen, vriendinnen bellen, wat je ook maar leuk vind. Echt leuk. ). Zelf heb ik een handig lijstje gemaakt met “aandacht geven aan de dingen die ík belangrijk vind”. Op verveelmomenten kan ik even naar dat lijstje loeren, altijd wat leuks te doen.
 • Maak een wishlist. Als ik iets wil hebben-hebben-hebben, zet ik dat éérst op een lijstje in een notitie app op mijn telefoon. Nooit meteen kopen. Na een tijdje bekijk ik die lijst en jawel – er kan altijd een hoop weg!

Aandacht geven

Aandacht geven aan jezelf is dus prima in te puzzelen in de dagelijkse rompslomp. De kosten? Keuzes, een beetje planning en wat discipline.

Hoe zorg jij deze winter voor jezelf en een duurzaam thuis? Klets mee en deel jouw trucjes ook!

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.