Mijn zwarte tegelvloer – die eigenlijk bedoeld is om hondenharen te verdoezelen – maakt de hele woonkamer al gauw donker. Ergens sfeervol, toch mis ik het aardse en licht. Tijd om de boel wat op te vrolijken: bring in some green! Hoe kan ik een donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten? Tussen deze 11 creatieve ideeën met planten in huis zit genoeg leuks. En waar ga ik voor?

Ook leuk: “Bezoek een plantentuin of -kwekerij; een leuk & gratis uitstapje met ’t gezin

11x creatief met planten in huis: voor een frisse en lichte woonkamer

1. Een ronde plantentafel

Een lege of donkere hoek kun je goed opvullen met een plantentafel. Scoor ergens een leuk (tweedehands) planten tafeltje (verf deze eventueel in een lichte kleur). Met een ratjetoe aan lichtgekleurde potten en planten in verschillende hoogtes heb je een geweldige eye catcher.

donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten / 11x creatief met planten in huis

2. Kamerplant in kreukelzak

Een “simpele” kamerplant, tover je al snel om in een hippe verschijning door een originele pot zoals een coole kreukelzak. Met een groene kamerplant in een lichte kreukelzak, toont je woonkamer binnen no time fris en levendig.

Ook lezen: “Ik sta in Bloei en mijn tuinplanten ook

3. Plant hangers

Hangende planten zijn echt een slimme oplossing voor als je weinig ruimte op de grond hebt voor planten. Zo haal je toch de groene natuur naar binnen. Met een lichtgekleurde plank en witte potten compenseer je op een speelse wijze donkere muren. Macramé plantenhangers zijn cool!

4. Een plantenposter

Heb jij totaal geen groene vingers, maar wel behoefte aan wat fleurigs en groens in huis? Dan is een plantenposter echt iets voor jou (bijvoorbeeld bij ixxiyourworld). Een plantenposter is ook een ideale oplossing om donkere muren of meubilair te doorbreken.

5. Kamerplant in witte pot op halfhoge tafel

Heb je hoge plafonds of wil je een donkere hoek doorbreken? Verlicht dit deel van je woonkamer dan met een kamerplant in een witte pot op een (kleine) halfhoge tafel.

6. De plantenladder

Een andere artistiek idee om je woonkamer op te frissen, is de plantenladder of plantentrap. Met witte treden en lichte potten hef je donkere delen goed op.

7. Kamerplant in witte pot op de grond

Less is more. Combineer een gave, (grote) witte pot, met een stoere, groene kamerplant en je hebt een prachtig stuk staan, dat veel licht vangt. Dit simpele ideetje heb ik zelf uitgekozen (zie hieronder het resultaat).

donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten
in mijn (voormalige) huis. De pot en plant zijn van Tuincentrum.nl

8. Sierlijke sidetable

Een vrolijke variant op de plantentafel is de sierlijke sidetable. Het voordeel van deze sidetable is dat je ‘m tegen elke gewenste muur aan kunt zetten. In witte of pasteltinten is het een geweldige manier om je woonkamer mee op te lichten (bijvoorbeeld bij Leen Bakker of Kwantum, vaak te vinden).

Sidetable in mijn huidige woning – ofcorse.. Marktplaats 🙂

9. Planten in doorzichtige vazen met witte accenten

Geef je woonkamer een opfrisbeurt met planten in doorzichtige vazen. Speel met zachte en witte accenten zoals lichtgekleurde steentjes of onderzetters.

10. Kamerplant in gietijzeren mand

Gietijzeren of koperen manden passen heel goed in het interieur van nu. Voor een extra oplichtend effect kun je de kamerplant in een witte pot, in de mand zetten. Super origineel!

11. Het wandrek van planten

Een planten (wand)rek is eindeloos multifunctioneel. Het oogt strak, stijlvol, maar tegelijk gezellig en levendig. Met witte planken, lichtgekleurde potten en frisgroene planten, is dit precies hetgeen waar een donkere woonkamer om vraagt, voor wat aardse aanvullingen.

Hoe kun je het beste een donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten?

Veel groen en wit is dus een mooie tegenhanger voor een donkere woonkamer. Zoals je zag, heb ik voor idee 7 gekozen. Lekker makkelijk 😉 Een grote, stoere, witte plantenpot. De kamerplant zelf is een “Zamioculcas”. En later ben ik in mijn nieuwe huis voor een witte sidetable gegaan (idee 8). En nu zit ik stiekem nog te azen op iets cools met bamboe.

donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten
donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten (en daarachter de speelhoek met uhm, een doos haha. En de hond.)

Creatief met planten in huis: meer inspiratie op Pinterest

Hoe zou jij een donkere woonkamer opfrissen met kamerplanten? Klets mee in de reactie hieronder.

Laatste update: feb 2021 (origineel 2017). Afbeeldingen: Pixabay, eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

7 Reacties

  1. Ik hou echt van de planten en ik zie ze als essentieel in interieurdecoratie, het geeft leven en kleur aan de kamers.
    Bedankt voor het delen van je arrangementen, ik hou van de orchidee!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.