Vanaf 6 maanden begonnen wij hier met broodstukjes naast de borstvoeding. En langzaam ging er steeds meer op die boterham. Eerst alleen zachte dingen (stroop, housmous, leverworst, boter) en nu ook kaas (je groeit er in mee). De kleine dame is 10 maanden.

Wat is Rapley eet methode voor baby’s?

Rapley is een eetmethode voor kleintjes vanaf 6 maanden. De kleintjes eten met hun eigen handjes in plaats van dat je ze voert. Je geeft ze (kleine, zachte) stukjes eten in plaats van prakjes en pureetjes. Spelenderwijs leert je kleine de pure smaken, texturen en vormen proeven. En ook het zelf doen. Daarnaast eten ze zo veel mogelijk met de pot mee.

plog-1

Vandaag samen een lekker broodontbijt. Met op elk kleine stukje ander beleg; roomboter, leverworst, appelstroop, geitenkaas naturel (hihi, zuur gezichtje), en we zijn dol op kaas. Alleen mama neemt kaas met Marmite. Verder is met het bakje spelen ook erg leuk, de vaatwasser uitruimen wat minder.

Fruit geven in stukjes, Rapley methode

Fruit geven we tussendoor in ook stukjes. Een banaan lukt natuurlijk eerder dan een appel. Ook hier groei je in mee. Fruit kun je ook goed op de boterham prakken voor wat variatie. Verder kun je fruit op bepaalde manieren snijden zodat ze het makkelijker kunnen vasthouden. Of je maakt er een gat in met een appelboor. We hebben echt al van alles gegeven. In het begin banaan, peer, meloen, perzik, pruim. Maar ook mango, aardbei, kiwi, sinaasappel, mandarijn en zelfs druiven. Van die laatste haal ik de pitten eruit en piel ik met mijn tanden het velletje er af. Mama het bittere en dochterlief het zoete.

plog-3

Vandaag als tussendoortje een paar slokjes smoothie en tijdens het spelen een rijstwafel.

Leestip: “5x broodloze lunch recepten”

Welke tussendoortjes met de Rapley methode?

Andere tussendoortjes hier zijn rijstwafels en soepstengels. Ook zelf laten doen. Ze sabbelen het drapperig en dat gaat prima naar binnen zonder tanden. Af en toe een slokje van mama’s smoothie wordt ook gewaardeerd. Verder een oefenslokje water of thee maar verder alleen nog mama’s superfood boobs. 

Eco Tip: “toffe herbruikbare smoothie rietjes van rvs!”

plog-2

Vandaag een uitgebreide lunch (is niet dagelijks hoor, ik ben ook maar een mens). Een lekkere boterham met geprakte avocado. Roggebroodje voor mams. Kaas. Roomboter. Een geroosterde-pompoenpitsoepje (leftovertje). En dat is leuk om je brood in te soppen! Oja en een koekie voor de hond, verwennerij! Avocado+pompoenzooi=nieuw setje kleren aan.

Avondeten voorbeelden Rapley eet methode

Tijdens het kokkerellen van het avondeten houd ik wat groente apart. Dit kook ik in een pannetje op een overig pitje zacht voor de kleine (zonder kruiden). Ik heb ook veel in de magnetron gestoomd aan groente. Ging ook heel makkelijk. Als je even niks hebt kun je gewoon diepvries groentezakken van de Super gebruiken. Na het koken van rijst of aardappelen haal ik haar portie eruit en ik verwerk onze portie verder in bijvoorbeeld woktoestanden of in een ovenschotel.

plog-4

Zo kookte ik dan dus vandaag, links een waterpannetje met courgette en schorseneer (mijn allereerste keer hoor, een uitprobeerseltje) en rechts onze woktoestand. Beetje rijst apart. En een vis cuisine  in de oven. Nou eigenlijk helemaal simpel dus voor die kleine. Een bordje rijst-courgette-schorseneer. Tien maanden oud en – natuurlijk ook een groot deel op de grond maar – smullen jam-jam.

Recept tip: “heerlijke, hartige courgette koekjes”

Hoe doen jullie de lunch en het avondmaal voor de kleintjes?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

9 Comments

  • Lori Reply

   Duo Rapley, dat lijkt me interessant, ik lees het tzt wel tegemoet 😉

 1. Wij hebben Ronja altijd via Rapley te eten gegeven, in het begin ook gepureerd, al gauw ging ze zelf eten. Ze eet dan ook alles en vindt het een feestje! Het is echt heel erg leuk op deze manier je kind met eten in aanraking te laten komen.

  • Lori Reply

   Ja, dat is het vooral! Het is gewoon echt heel erg leuk.

 2. Bij de eerste was het drama en dat is het nog steeds. Dochterlief heb ik net als bij zoonlief vers voor gekookt. Dat ging er in als pap. Tot 1 jaar steeds apart gekookt en inmiddels eet ze mee met de pot. Tenzij we frietjes eten, watwe ooverigens zelden doen, dan krijgt ze een potje. Friet geven we nog niet als hoofdmaaltijd. Overigens was groente als Rapley hier geen succes. Zachte peer en banaan daarentegen ging super.
  …Petra schreef als laatst…Mijn bevallingMy Profile

  • Lori Reply

   Als je eenmaal gewend bent is dat vers koken echt piece of cake hè. Een gezonde cake dan 🙂

  • Lori Reply

   Is zeker het verdiepen waard! Als je vragen hebt, let me know.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.