Er is weinig dat ik mis uit Nederland, maar met de zomermaanden op de loer en het warme Sloveense zonnetje op mijn bol, ontbreekt er toch wel iets heel belangrijks.. Het zijn de bbq-avondjes in onze voormalige Zoetermeerse tuin, met als nagerecht een vuurkorfje en goeie krat bier. Dat socializen met vrienden, is een essentieel onderdeel voor het vullen van mijn geluksemmertje. Met mijn ogen dicht fantaseer ik over de perfecte zaterdag met vrienden in de zomer. Dit zie ik zó voor me. Naast mijn fantasietjes, krijg je meteen een lekker inspiratielijstje met gezonde bio hapjes voor bij die bbq voorgeschoteld. Cheers to the weekend!

De perfecte zomerse zaterdag met vrienden

In de loop van de middag druppelen onze vrienden binnen. De mannen schuiven de tuinsets bij elkaar en ploffen, nadat ze hun stoel richting de zon hebben gedraaid, gauw neer. Een huidtherapeutische opmerking over zonbescherming wordt overschreeuwd door de eerste ronde bier, de tweede ronde gaat samen met wat werkgerelateerd gemopper, daarna hoor ik alleen nog maar gelach rondom de barbecue.

kamado bbq

Eens écht goed barbecueën op een Kamado eyecatcher

Het is natuurlijk gemakkelijk om hoppa goedkoop vlees op de bbq te knallen en bier zuipen, maar laten we eens lekker de tijd nemen. Volwaardig barbecueën is een vak apart, en hoe cool al je dit warme kunstje écht goed beheerst. Met een eyecatcher zoals een Kamado BBQ steel je zeker de show. Een high quality keramische barbecue is perfect voor grillen, koken en bakken. Met deze speciale isolatie worden zowel hoge als lage temperatuur goed aangehouden, waardoor je oneindig veel bereidingsmogelijkheden hebt. Daar houd je mannen wel zoet mee, zodat er veel klets- en roddeltijd overblijft voor de vrouwen ;-).

Wist je dat houtskool veel beter is om te gebruiken dan briketten? Het reguleert de warmte beter door je bbq, terwijl goedkope briketten steenkool en vulmiddel bevatten. Ben je zo gezond bezig qua voeding, verpest je het door de bereiding.. Failllllllll

De titel BBQ-master op onze bucketlist

Nu kunnen wij een aardig potje barbecueën, maar de titel bbq-master staat nog wel op onze bucketlist 😉 Waar manliefs ogen vooral gericht zijn op het bereiden, roken en kruiden van reusachtige stukken vlees, focus ik me liever op gezonde gerechten, veel groenten en het behoud van vitaminen. Een toffe cursus voor die-hard barbecue fanaten lijkt ons dus superleuk en dat kan bij The Fire Station waar zien, proeven, voelen en ervaren voorop staat. Zo kun je leren om het maximale uit een keramische barbecue te halen, kunnen mannen eindelijk los met allerlei handige bbq accessoires (maar iets vinden in de keuken, ho maar) en probeer je coole bbq technieken. Verder werk je met bijzondere rubs, heerlijke sauzen en krijg je veel praktische tips en heerlijke recepten.

tuinset voor de perfecte bbq met vrienden

Zo’n mega tuinset is toch wel een droom voor een perfecte zaterdag met vrienden in de tuin 😉

De kinderen spelen buiten

Fase 1: de mannen zoet houden bij de bbq.. check! Nu laten we ook de kleintjes los. De kids vliegen richting het coole speelhuisje en vermaken elkaar. Opgetogen verzuchten wij moeders tegen elkaar: “Zo, die zijn wel even bezig” en haasten ons naar de keuken om de lekkere dingetjes, ehh en het eerste glas wijn, klaar te maken. Ah, wat mis ik mijn vriendinnetjes…

perfecte zaterdag met vrienden

Deze speelhuisjes zien we trouwens overal in Sloveense tuinen. Ze laten me dromen over zo’n perfecte zaterdag met vrienden.

Vlees, maar óók gezonde biologische hapjes voor op de tuintafel

Het blijft altijd een dingetje bij ons. Volgens de mannen hoort er dus vooral véél vlees op de bbq. Wij vrouwen zijn blijer met één of twee stukjes kwalitatief (en biologisch) vlees, zoals kip of rund. En kiezen liever gezonde (biologische) hapjes, groenten. Hoe? Koop een bulk (bio) groenten en maak bijvoorbeeld deze onderstaande gerechten.

Leestip: “Hoe kun je zoveel mogelijk bio boodschappen doen?”

Boodschappensuggesties. Welke simpele (bio) groenten zijn top voor bij de barbecue?

  • champignons
  • paprika (verschillende kleuren)
  • puntpaprika
  • verschillende groene sla (ijsbergsla, veldsla, rucola)
  • komkommer
  • (cherry) tomaatjes
  • pompoen
  • ui

Welke dingen kun je nog meer kopen om je bbq tot een gezonde variant te upgraden? 😉

– gezonde noten, pitten, zaden (voor over je salade)
– ongezoute notenmix

Welke gerechten zijn leuk voor een perfecte zomerse zaterdag met vrienden

Een gevulde salade kost even wat snijwerk, maar dan heb je ook wat. Zelf bewaar ik altijd een deel voor de volgende dag in een afgesloten bakje, want dat scheelt weer snijwerk dan ;-). Terwijl je alles snijdt, kun je gelijk spiesjes maken voor de grill groenten.

Tip: Maak deze zomerse zaterdag met vrienden perfect door een biologisch speciaal biertje of bio wijntje te serveren 😉

Gevulde groene salade

Een van mijn favoriete groene salade bestaat uit: veldsla, ijsbergsla, rucola, kleine gekleurde stukjes paprika, dunne plakjes komkommer (met de kaasschaaf) en cherry tomaatjes. Maar je kunt er natuurlijk van alles in doen. Gekookte eieren in plakjes erdoorheen is ook leuk. En “strooisels” zoals noten, pitten en zaadjes.

Sla dressing simpel of extra lekker

Een basis dressing maak je al gauw met wat olijfolie en azijn. Wil je er iets lekkers (en iets minder gezonds) van maken? Dan vind ik dit een lekker slasaus recept.

Slasaus extra recept: Olijfolie, azijn, 1 gekookt geprakt ei erdoorheen, eetlepel mayonaise, eetlepel Griekse yoghurt, knoflookje, theelepeltje Franse mosterd, halve ui in flintertjes gesneden, peter, zout en kruiden zoals paprikakruiden, kurkuma en oregano.

Grillgroenten / spies

Groenten spiesjes lijken altijd gedoe en moeite, maar zijn zo gemaakt. Zeker als je toch aan het snijden bent voor je salade. Je kunt er een beetje olijfolie overheen sprenkelen.

Een van mijn favoriete groentenspiesjes bestaat uit: cherry tomaat, champignon, ui, courgette en rode, groene en/of gele paprika.

Een andere leuke groente tip, is gevulde puntpaprika. De vulling kun je eerst bakken (knoflook, rode ui, dan spinazie om te slinken) en dan de overige ingrediënten erbij: feta kaas en oregano. Leg de half gesneden delen puntpaprika, met vulling erin op de bbq, bijvoorbeeld in aluminiumfolie.

Monkey platter

Een monkey platter is de aantrekkelijke kindernaam voor schaal met rauwe groenten. Leg de reepjes, schijfjes en andere vormen groenten neer in een leuk patroon en tadaa.. je “snoep” voorgerechtje. Hopelijk eten de kids ervan 😉

BBQ vlees (online) kopen

En dan, jawel mannen, het barbecue vlees. Het liefst kies je natuurlijk een biologische variant! Zo kun je bij de AH vaak restjes bio vlees halen met een kortingssticker. Als het toch dezelfde dag opgaat, maakt dit niet uit. Je kunt ook je vlees online bestellen bijvoorbeeld bij Schotse Hooglanders of Koop een Koe. Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor vegetarische burgers!

kampvuur kids

Tot slot knal je natuurlijk een lekker vuurtje aan en geniet je van het buitenleven. Wedden dat we er allemaal weer een volle week tegenaan kunnen 😀

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.