Ik vind het zo leuk dat andere moeders hun duurzame verhaal willen delen op mijn blog! Het inspireert mij enorm om me te blijven ontwikkelen op duurzaam gebied. Vandaag schrijft Marijke (Mamasmetthee) over het voorbeeld dat zij wilt geven aan haar kinderen met betrekking tot afval scheiden en afval minderen. Lees mee.

De afvalberg

Door: Marijke (mamasmetthee)

Van de zomer werd onze keuken verbouwd. Een luxe, ik weet het. Maar het was echt nodig. Aangezien we niet in onze rijke tijd zitten, waren we heel blij met de keuken die we konden overnemen van iemand. Een supermooie keuken, en voor ons als nieuw.  Duurzaam hè, een keuken een langer leven geven. En die van ons, was echt opgebruikt, dus ik ben niet ontevreden.

Eigenlijk wilde ik het niet hebben over onze keuken. Maar doordat onze keuken verbouwd werd, nodigden wij onszelf uit bij een van mijn schoonzusjes voor een weekje avondeten. Zij wonen het dichtst in de buurt. Aangezien onze zwager de verbouwing deed, was het ook praktisch. Ik kookte ook regelmatig in hun keuken. En koken levert afval op. En daar raakten we over aan de praat.

Zo min mogelijk afval

Voor de mensen die mijn blog (Mama’s met thee) kennen, is het geen geheim dat ik probeer zo min mogelijk afval te produceren. En daar bedoel ik mee, zo min mogelijk restafval. Het is een sport om elke 2 weken de restcontainer zo leeg mogelijk aan de weg te zetten. En dan te vergelijken met de koppen op de grote containers van de buurt.

Wij sparen glas, papier en ook plastic op om regelmatig naar een brengparkje te brengen.  En groente- en fruitafval gaat in de groene container. Overigens zet ik die wel regelmatig met een kop erop aan de weg, want die is me gewoon te klein. En de kinderen doen hier in mee. Ze weten niet beter. T van 2,5 checkt altijd even in welke bak zijn afval gegooid mag worden.

Tijdens het koken met mijn schoonzusje legde ik het groenteafval en plastic allemaal keurig op stapeltjes. Zodat het daarna apart weggegooid kon worden. Tot mijn grote verbazing schoof zij alles in de plastictas die als afvalzak gebruikt werd. En zo raakten we aan de praat over afval, afvalscheiding en het effect van de opvoeding hierin.

afvalbakken

De opvoeding

Niet alleen wij, mijn schoonzusje en ik voeden op. Wij zijn ook opgevoed. Vroeger toen ik heel klein was, hadden we maar 1 vuilnisbak. Zodra afval scheiden kon, deden we dat direct thuis. Het ritje naar de glasbak was een taak van ons kinderen, ondanks de verhalen dat het afval naderhand toch op 1 grote berg gegooid zou worden. Ach, het was even wennen voor iedereen. En ik begrijp dat mensen in het begin wat sceptisch waren.

Nu zo’n 30 jaar later zie je de effecten terug van de opvoeding. Want wat hoorde ik tot mijn grote verbazing? “Ach het komt straks toch allemaal op een grote hoop.” Geen idee van de recycling van glas, waar plastic weer kan dienen voor andere producten. En al helemaal niet dat wij elk jaar bij de gemeente een gratis zak compost kunnen ophalen die is gemaakt van ons eigen groente- en tuinafval.  Zo is zij opgevoed….

Wat ben ik blij dat ik mijn steentje aan een schonere wereld kan bijdragen, door heel simpel mijn afval te scheiden en dan stiekem een foto te maken van mijn halfvolle vuilnisbak.  Maar ik ben nog veel blijer dat mijn kinderen over 30 jaar ook meegaan in deze trend en dat zij niet alles op 1 hoop gooien en dat zij straks mede door mij zorgen voor minder (restafval). Zorgen voor daadwerkelijk minder afval, moet misschien nog maar een volgend project gaan worden….

Bedankt Marijke voor het delen van je verhaal! Ik vind het ook leuk om te zien dat kindjes het afval scheiden automatisch overnemen. Zelfs andere kindjes die komen spelen en vragen in welke bak het moet. Haha, en die stiekeme foto! Dat precies had ik ook op mijn instagram. Enne een lege zwarte = een volle groene, klopt!

Wil jij ook je verhaal delen over de manier waarop jij binnen je gezin bezig bent met een gezond leven en een gezonde, duurzame wereld? En welke “eco-reis” of ontdekkingen je daarvoor hebt gedaan? Inspireer me! Mail je verhaal naar mamasjungle -@- hotmail.com.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Hier kost de restafval zak het meest. Papier/karton en glas zijn gratis. Propere plastic kan je ook gratis naar het containerpark brengen. Is ook ingevoerd om mensen iets beter te laten sorteren denk ik.Zelf proberen wij om maar om de 4 weken een klein zakje van 5 kilo restafval buiten te zetten. Lukt niet altijd maar in ieder geval is het veel minder dan wat ik hier in de straat zie staan.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.