Een van de allermooiste bloemen vind ik de dahlia. Deze bloemen zijn prachtig bolvormig en ze zijn er in allerlei kleuren, vormen en hoogtes. Ik vind het zo de moeite waard om deze bollen te planten in de lente, zodat je in de zomer-herfst kunt genieten van een fantastische kleurenexplosie. Een genot om naar te kijken. Daarnaast vind ik het ook leuk om creatief bezig te zijn met bloemen. Dahlia’s inspireren mij tot knutselen, schilderen en bloemkunst maken en de ideetjes hieronder vind ik daarom ook erg tof!

Ook leuk: “Bloembollen voor beginners; stroop die mouwen maar op.

Wat zijn dahlia’s en wanneer planten?

Dahlia’s zijn kleurrijke snijbloemen en ze hebben heerlijke geuren, waardoor het echte bijenlokkers zijn. Je plant de dahlia bloembollen in april-mei. Ze bloeien dan vanaf juli en ze blijven bloemen produceren tot de vorst invalt. Door de hoofdknop te laten groeien en de zijknopjes weg te halen (het zogenaamde dieven), krijg je mooie, grote, stevige bloemen.

Leestip: “bloembollen planten hoe en wanneer doe je dat”

dahlia

Creatieve en kunstzinnige ideetjes met dahlia’s

Met dahlia’s kan ik aan slag voor bijzondere boeketten, maar ik kan ze ook lekker laten staan en gebruiken als inspiratie. Denk dan aan naschilderen en knutselen met andere materialen op basis van de dahlia. Check deze ideetjes hieronder!

1. Dahlia naschilderen en tekenen; knutselen met je kiddo’s

De dahlia bloemen lenen zich perfect om na te schilderen en tekenen. Ik kan helemaal los gaan op kleur en vorm. Zowel realistisch als abstract. Ik zie nu al een regenboog dahlia voor me van dochterlief.

Maar het lijkt me ook erg leuk om met zentange een dahlia te maken. En om nog even door te gaan op dahlia’s knutselen. In dit DIY filmpje zie je hoe makkelijk je een gave dahlia van gekleurde vierkante papiertjes kunt maken.

2. Bloemschikken; verwen jezelf of verras een ander met je eigen bloemen

Dahlia’s zijn daarnaast dus ook goede snijbloemen. Hoe leuk is het om je eigen bos bloemen te maken voor een pronkstuk in huis of om weg te geven als energiek verassingsboeket.

Ook leuk:“ Trek jezelf of een ander uit een dipje: trakteren op fleurige bloemen*

3. Zelf doen: droogbloemen als home deco

Veel bloemen kun je drogen. Dit zou ik ook wel willen proberen met dahlia’s. Zou dat lukken met die grote knop? Op Pinterest zie ik namelijk zulke mooie home-deco die je zelf kunt maken met droogbloemen. Zo vind ik een droogbloemen “lijst / schilderij” erg decoratief. Maar ook losse bloemstengels op een rijtje of een droogbloemenstukje in een stylish stolp vind ik cool.

Hoe droog je bloemen? Bindt je bloemen samen tot een boeket en hang deze ondersteboven in een koele, droge en liefst donkere ruimte. Let op een hoge luchtvochtigheid is funest en laat de bloemen niet drogen, maar verschimmelen. Afhankelijk van de gebruikte bloemen, duurt het zo’n 2-4 weken tot de bloemen gedroogd zijn.

Opkikkeren van bloemen, kleuren en kunst

Van gekleurde bloemen of creativiteit bezigheden met kleur word ik altijd erg vrolijk! Drie keer raden wat wij in het najaar regelmatige aan het doen zijn. En deze ideetjes met bloemen wilde ik daarom ook graag met jullie delen.

Volg het Pinterest bord “Dahlia’s Knutselen – Kunst” voor meer dahlia inspiratie en genot.

Wat zijn jouw favoriete bloemen? En heb jij nog leuke andere knutseltips die te maken hebben met bloemen?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.