Een blogartikel met alleen maar tekst, is ehh, saai. Wij zijn nu eenmaal visuele mensen en ons oog wordt graag getrokken naar mooie, creatieve plaatjes. Met een creatieve afbeelding boven een blogartikel geef ik een sfeerbeeld, samenvatting of ondersteuning van mijn verhaal. En zelf klik ik ook sneller een artikel aan om te lezen, als daar een aantrekkelijke foto bij staat. Ik zoek daarom naar een aantal tips voor het maken van een creatieve afbeelding boven een blogartikel.

Lees ook: “Op een leuke manier je bedrijf of blog offline promoten (5 tips)”

Tips voor een creatieve afbeelding boven een blogartikel

Het gebruik van een creatieve afbeelding boven een blogartikel wordt ook wel fotomarketing genoemd. Het visuele Pinterest wordt niet voor niks steeds populairder voor online blogpromotie. Gelukkig hoef ik niet altijd alles zelf te doen, met gratis stockfoto’s sites, zoals Pixabay, kan ik een heel eind uit de voeten. Maar zelf doen is wel leuker. Een photobooth plekje of fotosetting, helpen om een blog-afbeelding creatief op te leuken. En ik maak het persoonlijk. Deze tips zijn trouwens ook handig voor het maken van productfoto’s.

Maak een vaste photobooth / fotohoekje in huis

In huis kan ik een photobooth of fotohoekje maken. Dit zie ik ook vaak bij vloggers. Een lichte muur is een must. Maar er kan prima een rustig patroon (of poster) op zitten. Zo’n hoekje kan verder worden aangekleed met frisse planten, mooie kaarten of een sfeervol lichtsnoer. Aan de zijkant kan ik een schattige A4 roll up banner plaatsen, met de huisstijl of het logo erop, voor extra herkenbaarheid.

Zelf kies ik ook graag veel natuur als achtergrond. Wat ik dan doe, is dat ik tijdens een boswandeling met mooi weer buiten, altijd wat extra foto’s maak. Die kan ik dan later gebruiken als header bij een artikel.

Header voor je blogartikel met tekst in de foto

Met een programma zoals Canva kan ik op eindeloze manieren mijn foto bewerken. Zo kan ik bijvoorbeeld met een vast lettertype, de titel erop zetten.

Maar veel dynamischer is een stukje tekst in de foto. Een leuk ideetje is dan: whiteboard stickers maken, in de huisstijl of met het logo erop. De tekst schrijf ik er zelf op en is uitwisbaar. Ik kan zo’n sticker ergens in de vaste achtergrond plakken op de muur. Maar ook op een los item, zodat het verplaatsbaar is en ik ‘m bijvoorbeeld bij productfoto’s kan neerleggen. Dit kan ik overigens ook doen met een krijtbord.

creatieve afbeelding boven een blogartikel

Maak een leuke fotosetting

Een leuke fotosetting maken, is altijd weer een uitdaging. Op de header bij dit artikel zie je de tafel buiten met allerlei spulletjes erop. Van pompoenen en paprika’s tot bakjes, bloemen en natuurlijk de desbetreffende producten. Ik verzamel gewoon wat bij elkaar en dan ga ik experimenteren. Tadaa:

Tip: wil je sommige producten vast zetten? Gebruik een stukje kneedgum aan de achterkant.

Minimalistische foto’s met een lege achtergrond kun je goed maken in een draagbare lightbox, fotostudio of opname tent. Zo heb je altijd goed licht en een egale achtergrond. Overdag is dit in huis ook op te lossen met een witte muur naast het raam. Of een groot wit vel papier. Bedenk verder alle items die maar relevant zijn of de foto opfleuren. Niet al te druk.

Meer voorbeelden van productfoto’s

Hieronder nog wat random voorbeeld van een creatieve afbeelding boven een blogartikel.

review Therme Natural Beauty 100% natuurlijk
Als achtergrond: mijn trui, een t-shirt van mijn dochter en een vloerkleedje 😉

Duurzame tandenborstels en tandpasta
Op een plant onderzetter, op de bank, met een ander plantje erbij (bij mijn ouders)

eco borstels
Mijn witte muur, naast het raam op het bureau, voor goed licht 😉

Waar kan ik verder rekening mee houden bij een creatieve afbeelding boven een blogartikel?

Goede kwaliteit

Scherpe foto’s met goed licht zijn echt een pre. Als ik terugkijk in mijn archief, zie ik nog veel foto’s die toch korrelig zijn. Of onscherp. Ik vind dat niet aantrekkelijk en ben ze langzaam aan het vervangen voor betere afbeeldingen. De top-keuze is uiteraard een verfijnde camera, speciaal statief en duur nabewerkingsprogramma. Al hoeft dat voor mij persoonlijk ook weer niet. Een smartphone met een goede camera en het juiste licht doen al wonderen.

Persoonlijk tintje

Voor het maken van eigen foto’s kun je vooraf nadenken over een vaste stijl. Wat wil je uitdragen of overbrengen? Eenheid in de foto’s, draagt bij aan de herkenbaarheid. Op mijn foto’s zet ik graag veel groene natuur, maak ik gebruik van natuurlijke materialen en het zijn settings uit mijn persoonlijke (moeder)leven. Maar je kunt ook altijd een vast kader, lettertype of kleurtoon gebruiken.

Comprimeren

Oja, en laatste tipje. Vergeet niet je creatieve afbeelding boven een blogartikel te verkleinen. Comprimeren betekent de bestandsgrootte verkleinen, zodat je website niet vertraagt. Je plaatjes worden sneller geladen en het neemt minder data in gebruik bij je webhost, wat kosten kan schelen. Ik gebruik hiervoor “image resizer for windows”.

Lees ook: “3x Leuk om te doen met je reisfoto’s + stappenplan foto’s organiseren”

Waar let jij op bij het maken van een creatieve afbeelding boven een blogartikel? Heb je misschien nog andere leuke tips voor mij?

Afbeeldingen: eigen, Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.