Vorige jaar had ik een tuin vol courgettes met prachtig gele bloemen (zo groeien courgettes)! Helaas heb ik met de bloemen toen niks gedaan. Dit jaar mislukte de plant keer op keer (ik vermoed verkeerde plaats) maar één plant is koning en deze groeide die-hard door in een kleine plantenbak. Nu ga ik iets met die courgette bloemen doen, namelijk opeten 🙂 Hoe gaat dat en natuurlijk de tips bij het eten van courgette bloemen.

Courgettebloemen eten

Als je courgetteplanten hebt staan in de tuin is het echt zonde om deze mooie bloemen weg te gooien. Ze zijn namelijk eetbaar. De mannelijke courgette bloem zit aan een steel en de vrouwelijke courgette bloem zit aan de courgettevrucht. Je kunt ze allebei eten. De bloemen proeven een beetje poederachtig.

Courgette bloemen zaadjes kopen

courgettebloemen eten

Courgettebloemen eten tips & recepten

De bloemen kun je niet echt bewaren. Zorg dus dat je de bloemen plukt vlak voordat je gaat koken. Vergeet niet de stamper (dat binnenste dingetje) te verwijderen. Die is niet lekker. Maak de bloem voorzichtig open als je hem gaat vullen zodat ‘ie niet kapot gaat.

Courgettebloemen recepten

  • Salade: je kunt de mooie, gele bloemblaadjes verwerken in een vrolijke salade;
  • Gekruide courgettebloemen: strooi kruiden over de bloem en bak in de oven;
  • Gevulde courgettebloemen; vul met een ricotta en frituur in een laagje olie (recept Jamie Oliver)

Mijn probeersel courgette bloemen uit de oven

Ik heb twee bloemen bestrooid met wat kruiden en samen met pompoen en een courgette in de oven gezet met wat olijfolie en kruiden.  Misschien net iets te lang (ja, oops). De smaak was weer een hele ervaring (inderdaad poederachtig, bijzonder, zeker niet vies). De volgende keer ga ik voor beter. De gevulde courgettebloemen staan nu op mijn lange termijn to-do list 🙂

Ander courgette recepten tip: “courgette koekjes bakken”

courgettebloemen eten

Heb jij wel eens courgettebloemen gegeten? Welk recept gebruik jij? Laat het me weten in de reacties hieronder.

 

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.