Als ik zeg anti-age, zeg jij…? Geen idee. Maar het zou heel goed: ‘collageen!’ kunnen zijn. Als Huidtherapeut met interesse voor voeding en de huid van binnenuit verzorgen, móest ik hier natuurlijk een keer over schrijven. En nu weet ik helemaal hoe ’t zit.

Lees ook: Striae na je zwangerschap

Collageen & de huid

Bekijk in dit artikel alle informatie over collageen voor de huid van binnenuit, de mogelijkheden, wat heeft nut én een vergelijking van een explosie aan collageenproducten.

>> Of doe makkelijk: bekijk hier direct de beste collageenproducten.

Daar gaan we dan!

Collageen crèmes.. die werken in ieder geval niet. Het molecuul is vooralsnog te groot om de huid binnen te dringen. En dat geklooi met nano, sla ik voorlopig ook nog even over.

De huid stimuléren om collageen aan te maken, dat kan wel. Daarvoor zijn er behandelingen genoeg, denk maar aan (gefractioneerde) laser en RF technieken, picolaser, microneedling zoals Dermapen4, IPL, peelings en nog vast veel meer dingen, maar met deze heb ik dan zelf ervaring.

En nu komt ‘t. Collageen ‘toevoegen’ aan ons lichaam via voeding of supplementen. Dat is interessant. Als supplement én als ondersteuning bij een behandeling die de huid stimuleert om collageen aan te maken.

Lees ook: Hoe kom je aan extra collageen uit voeding of supplementen?

Wat is collageen?

Onze huidcellen (laten we zeggen de planeten) liggen in een soort gel (zeg maar de kosmos). En dit samen noemen we dan bindweefsel. Of huid.

Deze ‘kosmos’ bestaat uit:

 • Een grondsubstantie (proteoglycanen, koolhydraat- en eiwitmoleculen) en
 • Vezels (collagene vezels, reticulaire vezels en elastische vezels)
collageen voor de huid van binnenuit vergelijken

Hierbij zorgt collageen vooral voor de trekvastheid en stevigheid. Collageen is een structuureiwit. We kunnen hierdoor staan en bewegen (het zit ook in onze botten), en het zorgt in de huid dus voor stevigheid.

Collageen betekent: samenbindend of ‘lijm’. Het houdt onze huid aan elkaar vast. Wel zo fijntjes. Elastine is de andere kant op. Die is voor de rekbaarheid. Pluk maar eens even aan je wang. Veert ‘ie terug? (grapje).

Er zijn verschillende typen collageen. Voor de huid zijn type I en III het belangrijkst. En voor gewrichten, pezen en botten type I en type II. Maar we houden het in dit artikel even bij de huid.

Er zijn verschillende typen bindweefsel. We hebben het hier over de huid. Maar losmazig bindweefsel ondersteunt bij zenuwcellen, bloedvaten en spieren. Reticulair bindweefsel ondersteunt organen zoals de lever en milt. Elastisch bindweefsel zie je bij de longen en grote slagaders. En straf bindweefsel zit bij kapsels om organen en pezen. Oeh, en geleiachtig bindweefsel vormt de basis van… de navelstreng!

Collageen klein knippen tot peptiden of ‘hydrolysaat’

En als je dan dat collageen klein zou knippen. Dan heet het collageen peptiden. Of collageen hydrolysaat. Of gehydrolyseerd collageen. En dit bestaat weer uit nog kleinere bouwblokjes: aminozuren (zoals proline, glycine en lysine).

Stel dat collageen de kralenketting is. Alle losse kralen heten 'aminozuren'. En die losse kralen bij elkaar, heet dan een polypeptide. (Poly betekent 'veel' en peptide is een ander woord voor eiwit, dus een eiwit dat bestaat uit veel aminozuren.)

Knip je dus die ketting in kleinere stukjes ketting, dan hebben we het over tri- of dipeptiden met nog 3 of 2 aminozuren, dus een eiwit met een paar aminozuren. Het lichaam neemt deze kleine eiwitten zeer goed op en breekt de kleine peptiden helemaal af tot losse aminozuren. 

Collageen peptiden of collageen hydrolysaat is klein geknipt collageen en daardoor dus beter opneembaar, dan collageen in zijn gehele vorm.

Hoe zit het dan met collageen en een jonge of gezonde huid?

Collageen wordt in onze huid aangemaakt, maar ook afgebroken. En dat afbraakproces gaat na ons 25-30e levensjaar wat sneller. De collageenaanmaak gaat dan elk jaar met zo’n 1% achteruit. Met als gevolg o.a. rimpels en lijntjes. En dat willeweniet.

Claims die je dan ook voorbij ziet komen bij collageen producten zijn: een betere huid, minder zichtbare rimpels en lijntjes, minder cellulitis, gunstig bij de darmen en ze worden ook ingezet bij artrose, gewrichtspijn, osteoporose.

Er zijn naast veroudering nog meer zaken die collageen ‘vernietigen’. Dat zijn: 

- Menopauze
- Vervuiling
- Tabak
- Uv-schade
- Geraffineerde suiker
- Te veel vet in dieet (wanneer je meer omega-6 in plaats van omega-3 neemt - zeg maar friet i.p.v. vis)
- Bepaalde ziekten
- Een onvolwaardig eetpatroon (weinig aminozuren) en 
- Een vitamine C tekort

Wat zegt de wetenschap over collageen en de huid van binnenuit?

De onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan zijn voornamelijk kleinere studies, en gedaan vanuit producenten. Ik houd dus wel een klein korreltje zout bij de hand. Wel positieve effecten, maar ze spreken elkaar ook nog wel tegen, maar de eerste info hebben we! Toch is collageen een hype en veel mensen ervaren positieve resultaten.

Wat is er tot nu toe bekend vanuit de wetenschap over collageen?

 • Er is onderzoek gedaan naar collageen van vis, kip, rund, varken en plant.
 • Slecht nieuws voor vegetariërs: planten verschillen het meest met de mens qua structuur van eiwitten.
 • Viscollageen lijkt het meest op dat van de mens. Vlak daarna ‘wint’ rundercollageen.
 • Qua collageen innemen als supplement is de beste opneembare vorm ‘collageen hydrolysaat’ ofwel ‘gehydrolyseerd collageen’ of ‘collageen peptiden’.
 • De collageen dosis vanuit de meeste onderzoeken wijzen naar een effect bij 5 gram per dag (onderhoud, gewoon, of rond de 25 jaar) en 10 gram per dag (als je echt wat wilt bereiken op huidverbetering).
 • Om effect te merken moet je het minimaal 2-3 maanden proberen.
 • De collageenopbouw wordt ‘geholpen’ door voedingsstoffen uit groenten en fruit (co-factoren), zoals vitamine C, E, zink, glucosamine en hyaluronzuur. Zo wordt er van die losse peptiden weer een groot collageeneiwit gemaakt.
 • Genoemde resultaten: stevigere huid en een betere hydratatie van de huid.

Dr. Oetker

Gelatine = ook collageen

Even voor de beeldvorming. Neem Dr. Oetker ‘gelatine’ blaadjes. Om pudding te maken enzo. 12 van die blaadjes bevatten 18 gram poedergelatine (van varkens). En dit is simpelweg collageen. 

Als we dan een dosis zouden nemen van 9 gram collageen, dan zouden we dus 6 van die blaadjes moeten eten. Per dag. Dit is overigens nog geen 'kleingeknipt' hydrolysaat.

Bij gehydrolyseerd collageenpoeder of collageenpeptiden worden deze blaadjes dus eerst nog verwerkt en met enzymen kleiner gesplitst. Om er poeder, pillen of drankjes van te maken. En als je dat dan weer in water doet, ontstaat er geen gelei meer. Wat kunnen we toch goed knutselen 🙂

Wat zegt het tegengeluid?

De keuringsdienst van waarde heeft een leuke aflevering (30 min.) over collageen voor de huid van binnenuit gemaakt en is sceptisch over collageen. Het is een leuk filmpje, ook om te zien hoe collageen gemaakt wordt.

Runderhuid eraf, scheiden van de haren, blenden, bakken en verkruimelen. Ze schatten de grondstof (collageen dus) op 2 euro de kilo – just saying.

Collageen uit voeding

Dankzij dr. Oetker weten we nu dat we ook gewoon collageen kunnen eten. Alleen zit het niet echt in ons Westerse voedingspatroon. Collageen komt namelijk vooral voor in botten, pezen, kraakbeen en huid (van ons én) van dieren.

Collageen zit in..

 • Paling met huid, zalm met huid, sardientjes, garnalen, mosselen, tonijn
 • Kalfspezen en -kraakbeen, kalfsvlees
 • Kippenkraakbeen, kippenpoot, kippenlever en -zwezeriken
 • Varkensvlees, ham

Met dit lijstje collageen voeding hierboven krijg je tussen de 0.6 en 5 gram collageen binnen. Simpel gezegd zou je dan elke dag 100 gram van deze voedingsmiddelen moeten eten, om aan die dagelijkse dosis van 5 gram collageen minimaal te komen.

Een goede manier om deze voedingsstoffen in je voedingspatroon te sliden, is in ieder geval 1-2 x per week vis te eten (whoehoe omega’s, en wel lekker variëren daarbij). En lekker veel – veel groenten.

Een andere manier is om grootmoeders bottenbouillon te gaan leren maken. Getrokken van, jawel, botten, huid en kraakbeen. Van dieren die een respectvol leven hebben gehad en lekker gras grazen en kruiden eten – of vrij rondzwemmen. En dit dan als basis te gebruiken in al je soepen en allerlei gerechten.

Eiwitten, co-factoren en anti-oxidanten die collageen indirect kunnen stimuleren

Dingen eten die indirect collageen stimuleren? Dit is mogelijk een oplossing voor vegetariërs. Het gaat dan om het eten van die losse kralen, aminozuren. Dit zal nog moeten blijken uit onderzoek, overigens, als je het echt hebt over huidverbetering. Gezond, is het in ieder geval. Denk dan aan:

 • Proline (uit kaas, melk, eiwit en mosterdzaad).
 • Lysine uit tofu, pinto bonen, zware bonen, tempeh en quinoa.
 • Glycine uit spinazie, algen (spiruline, chlorella), zonnebloempitten, sesamzaad en sojabonen.
 • Vitamine C uit citrusvruchten, tropisch fruit, bladgroenten, boerenkool en rode peper.
 • Anthocyanen (flavonoiden) bosbessen, bramen en aubergines.
 • Beta caroteen / Vitamine A uit wortel, boerenkool, pompoen, zoete aardappel.
 • Zink uit vlees, kaas, tarwekiemen, pompoenpitten, cashewnoten, cacao en kikkererwten.

Collageen uit supplementen voor de huid van binnenuit

Zo, nou komen we ergens. En nu: Hoe werken collageen supplementen voor de huid van binnenuit en met welke dingen kun je allemaal rekening houden bij het kiezen van een collageen supplement?

Collageen: de weg van mond tot kont, eh huid

Volgens zeggen: collageen blijft intact tijdens de spijsvertering en wordt opgenomen in de dunne darm. Hier via de bloedbaan wordt het doorgestuurd naar o.a. de huidlaag. De stofjes collageen, elastine en hyaluronzuur en de rest gaan aan het werk. Met als resultaat: stevigheid en hydratatie voor de huid.

Collageen supplementen hulp

Wat moet je nou kiezen, met die collageen voor de huid van binnenuit?

1. Het type collageen: vis, rund, kip, varken of plant

Vis en rund verschillen niet veel van elkaar, en staan beide bovenaan als keuze. Toch lijkt viscollageen nog net ietjes beter. Viscollageen lijkt qua aminozurenprofiel veel op het menselijke collageen. Daarnaast heeft het een laag moleculair gewicht waardoor het beter kan worden opgenomen.

2. Dosis collageen: 5 tot 10 gram per dag

Wat voor nu uit de wetenschap komt is 5 gram als ‘onderhoudsdosis’. En 10 gram per dag als therapeutische dosis (jongere huid en hydratatie).

3. Vorm: collageen pillen, poeders en drankjes

Welke vorm je ook kiest, een ‘dagverpakking’ heeft meestal de voorkeur. Door het elke keer openen van een grote pot, zak of fles krijg je ook oxidatie (dan vergaat de collageen sneller, zeg maar). En anders liever een kleinere pot. Een grootverpakking is echter soms goedkoper. En vanuit milieuaspecten zorgt het weer voor minder afval. hmm.

Collageen pillen: deze zie je niet zoveel. Er moet namelijk veel collageen in en dan krijg je grote pillen. Of je moet er veel slikken (denk aan 6-12 pillen per dag). Een ander nadeel zijn de mogelijke bij-ingrediënten om de pil tot pil te maken, die eigenlijk voor ons lijf onnodig zijn. Maar zonder schadelijke hulpstoffen en de juiste dosis, een optie.

Collageen poeder: het voordeel is dat je hierbij echt 100% gehydrolyseerd collageen kunt nemen, zonder onnodige bijstoffen. Of dat er juist veel vitaminen aan toegevoegd kunnen worden. Je kunt met poeder ook makkelijker zelf doseren. Nadeel is de oxidatie als je een grote bus koopt.

Collageen drankjes: deze kun je toevoegen aan soepen, smoothies, koffie, thee of koud water. Of shotten. Voordeel is dat ze meestal in dagverpakking zitten. En er kunnen vitaminen in toegevoegd worden. Nadeel zijn hulpstoffen zoals stevia (om ze lekker te maken) of andere stoffen voor de houdbaarheid. Oploskoffie met collageen is hierin ook een mogelijkheid.

4. Goede en slechte toevoegingen

Aan sommige collageen supplementen zijn vitaminen, mineralen en kruiden toegevoegd. Dit is afhankelijk van wat je wilt, en let erop dat het matcht als je ook nog andere supplementen neemt.

Vitamine C zie ik echt als een plus. Met eventueel vitamine E (d-alfa-tocopherol is dan de beste vorm) erbij. En vitamine D, zink, koper, biotine, hyaluronzuur en nog wat andere vitaminen, mineralen en kruiden vind ik ook interessant. Overigens kun je dit ook allemaal uit je voeding halen, hè.

Te vermijden ingrediënten: suiker, stevia en onnodige toevoegingen.

5. Duurzaamheid

Wanneer collageen uit slachtafval komt, is dit ergens wel duurzaam. Anders wordt het toch weggegooid. De overweging bij viscollageen is dat het wildgevangen vis is (bijv. MSC keurmerk) in plaats van kweekvis. En de overweging bij rund is dat het afkomstig is van grasgevoerde runderen.

Veruit de meeste producten worden verpakt in een vorm van plastic. Een opvallend verschil zijn de glazen flesjes van Isagenix. De claim daarbij is dat er geen plastic zal lekken in het product. Ik denk zelf dat dit niet zo snel zal gebeuren behalve echt bij verhitting, maar toch goed over nagedacht.

6. De prijs

Als de grondstof collageen 2 euro de kilo is… Oké er zit nog een verder productieproces aan vast, verpakking, marketing en mensen, maar toch. Prijsvergelijken is het dan wel waard.

De prijs van de collageen producten uit de vergelijking hieronder variëren van:

€ 0,08 - € 0,98 per gram puur collageen. Een opvallende uitschieter is € 4,63 (New Nordic). dit komt omdat er heel weinig collageen in het product zit (0,2 gram).

€ 0,38 - € 5,90 euro per dagdosering. Dit verschil zit o.a. in de toegevoegde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en kruiden. De duurste (ScKin) heeft tevens de langste lijst met toegevoegde voedingsstoffen (en 6 gram collageen). Ook zijn losse flesjes duurder dan een bus met poeder.

7. Bewaren van collageen

Tot slot: afgesloten, droog, donker en koel (15-20 graden) bewaren. En buiten het bereik van kinderen. Die hebben toch nog collageen zat.

Grote vergelijking collageen producten

Download hier het hele overzicht van de collageen vergelijkingstabel. Hierin heb ik meer dan 30 collageen producten (pillen, poeders, drankjes en koffie) vergeleken op:

 • Ingrediëntenlijst en type collageen (vis of rund)
 • Aantal gram collageen per dagdosis en de puurheid
 • Toegevoegde voedingsstoffen zoals vitaminen en/of discutabele stoffen
 • Hoeveel dagen je met het product kunt doen
 • Of het in een dagdosering zit
 • Duurzame aspecten
 • Prijs per dagdosering en prijs per gram collageen
Let op: Sommige collageen producenten stunten enorm met hun prijs. Bijvoorbeeld met 1+1 en 50% korting op de tweede. Ik ben in deze vergelijking uitgegaan van de originele prijs. Klik op het plaatje hieronder om de huidige prijs te zijn.

Bekijk hieronder de beste merken collageen in de categorie:

 1. 100% pure collageen / collageen poeder
 2. Collageen pillen
 3. Collageen drankjes
 4. Collageen koffie
 5. Goedkoopste collageen product
 6. Collageen multisupplementen

1. 100% pure collageen / collageen poeder

Ik heb acht collageen producten gevonden met pure collageen (allemaal collageen poeder), waarvan twee dagverpakkingen, vijf bussen poeder, en één merk met capsules. De prijs zit tussen de € 0,08 en € 0,81 per gram collageen. Hieronder de beste producten met 100% collageen, zonder extra toevoegingen op alfabetische volgorde.

100% pure collageen / beste collageen poeder
Merk

+ / – en specificaties
Ergomax – viscollageen (€ 32,95)
collageen voor de huid van binnenuit vergelijken


+ Duurzaam
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Zelf doseren mogelijk

Grote pot

24 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
van wildgevangen kabeljauw
400g collageenpoeder in bus
voor 17 dagen
(€ 0,08 per g collageen)
Great Lakes – collageen hydrolysaat (€ 17,95)


collageen vergelijken
+ Duurzaam
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Zelf doseren mogelijk
+ Kleinere pot


12 gram p/d gehydrolyseerd rundercollageen
van grasgevoerde koeien
226g collageenpoeder in bus
voor 19 dagen
(€ 0,08 per g collageen)
Oslo Skin Lab – The solution beauty collagen (€ 56,90)


collageen voor de huid van binnenuit vergelijken


+ Dagdosering

– Hoge prijs

– Weinig collageen

2,5 gram p/d gehydrolyseerd rundercollageen
28x zakjes dagdosering
voor 28 dagen
(€ 0,81 per g collageen)
Planet Paleo – Marine collageen (€ 33,95)


collageen vergelijken
+ Duurzaam
+ Zelf doseren mogelijk
+ Kleinere pot


7,5 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
van wildgevangen vis
195g collageenpoeder in bus
voor 26 dagen
(€ 0,17 per g collageen)
Planet Paleo – Pure collageen (€ 44,95)

collageen vergelijken
+ Lage prijs
+ Zelf doseren mogelijk


– grote pot


7,5 gram p/d gehydrolyseerd rundercollageen
450g collageenpoeder in bus
voor 60 dagen
(€ 0,10 per g collageen)
VIS collageen – hydrolysaat (€ 24,90)

collageen vergelijken
+ Duurzaam
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Zelf doseren mogelijk

10 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen van wildgevangen kabeljauw
300g collageenpoeder in zak
voor 30 dagen
(€ 0,08 per g collageen)
Vital Proteins – collagen peptides capsules (€ 42,-)

collageen capsules vergelijken
– Weinig collageen
– Veel pillen nemen

3,3 g p/d (6 capsules) rundcollageen peptiden
360 collageen capsules in zak
voor 60 dagen
(€ 0,21 per g collageen)
Vital Proteins – collagen peptides losse zakjes (€ 27,-)

collageen vergelijken poeder losse zakjes
+ Dagdosering
+ Hoge dosis
+ Lage prijs

10 g p/d rundcollageen peptiden
20 dagverpakkingen
voor 20 dagen
(€ 0,14 per g collageen)
Tabel. 100% pure collageen / beste collageenpoeder.

2. Collageen pillen

Er zijn geen duurzame collageen pillen. Ook zou je bij alle merken 10 of meer collageenpillen per dag moeten nemen om aan de 10 gram collageen te komen.

Beste collageen pillen
Merk

+ / – en specificaties
Holland & Barrett – Zeecollageen met vitamine C (€ 22,99)collageen pillen vergelijken
+ Zelf doseren mogelijk
+ Vit C (20 mg)

– Grote pot
– Lage dosis (voor 10 gram zou je 10 pillen moeten innemen)
– Vulmiddelen, glansmiddelen, antiklontermiddelen

1 gram p/d viscollageen
1 tablet uit pot
voor 60 dagen
(€ 0,38 per g collageen)
Lucovitaal – Supercollageen (€ 19,99)
collageen voor de huid van binnenuit vergelijken
+ Zelf doseren mogelijk
+ Dagverpakking

+ vit C (80mg), hyaluronzuur (40mg)

– Veel pillen nemen (voor 10 gram zou je 10 pillen moeten innemen)
– Vulmiddelen, antiklontermiddelen, coating, verdikkingsmiddel

2 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
2 tabletten per keer in uitdrukstrip
voor 30 dagen
(€ 0,33 per g collageen)
New Nordic – Collageen plus (€ 27,79)

collageen voor de huid van binnenuit vergelijken
+ Zelf doseren mogelijk
+ Dagverpakking

+ Granaatappel, tomaat, algen, peper, vit C (54 mg)

– Hoogste prijs
– Veel pillen nemen (voor 10 gram is dit niet te doen)
– Stabilisator, omhulling, antiklontermiddel, natuurlijke kleurstoffen

0,2 gram p/d collageen
2 tabletten per keer in uitdrukstrip
voor 30 dagen
(€ 4,63 per g collageen)
Physalis – Colllagen + C (€ 19,49)
collageen vergelijken
+ Lage prijs
+ Zelf doseren mogelijk
+ Dagverpakking

+ Vit C (60 mg)

– Veel pillen nemen (voor 10 gram zou je 10 pillen moeten innemen)
– Geleermiddel, vulstof, antiklontermiddel

5 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
5 tabletten in uitdrukstrip
voor 30 dagen
(€ 0,32 per g collageen)
Vital Proteins – Collageen peptides capsules (€42,-)

collageen capsules vergelijken
+ Lage prijs
+ Zelf doseren mogelijk

– Grote pot
– Veel pillen nemen (voor 10 gram is dit niet te doen)

3,3 gram p/d rundercollageen peptiden
6 tabletten uit pot
voor 60 dagen
(€ 0,21 per g collageen)
Tabel. Beste collageen pillen.

3. Collageen drankjes

Alle collageen drankjes zitten in een dagverpakking van 5 of 10/11 g collageen. Isogenix is de enige duurzame keuze.

Beste collageen drankjes
Merk

+ / – en specificaties

Coliogenix – premium collagen beauty (€ 38,99)
collageen drankjes vergelijken
+ Hoge dosis
+ Dagverpakking
+ Goji, Q10, vit A, B1, B3, B5, B6, B8, B12, C (75 mg), D3, E, K1, ijzer, koper, selenium, zink, magnesium, aloe vera


– Zoetstoffen: erythritol, sucralose, stevia

10 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
1 flesje collageen van 50 ml
voor 10 dagen
(€ 0,39 per g collageen)
Gold Collagen Pure (€ 44,-)
collageen drankjes vergelijken

+ Dagverpakking
+ Vit C (80mg), hyaluronzuur, vit E, zink, b6, koper, biotine (b8), zwarte peper


– Hoogste prijs
– Smaakstoffen, zoetstoffen: sucralose, stevia

5 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
1 flesje collageen van 50 ml
voor 10 dagen
(€ 0,88 per g collageen)
Hech – Caviar collagen ruby elixer (€ 67,-)

collageen drankjes vergelijken
+ Hoge dosis
+ Dagverpakking
+ Vit A, C (40 mg), E, riboflavine, niacine, vit B7, biotine, zink, mangaan, goji, kaviaar


– Zoetstoffen stevia, sucralose, conserveer: kaliumsorbaat, en natriumbenzoaat

11 gram p/d viscollageen peptiden
1 flesjes collageen
voor 12 dagen
(€ 0,51 per g collageen)
Holland & Barrett – Collageen premium (€ 44,99)
collageen voor de huid van binnenuit vergelijken
+ Lage prijs
+ Dagverpakking

+ Vit C, zink, hyaluronzuur, Q10, biotine

– Conserveer: kaliumsorbaat en natrumbenzoaat, zoetstof: sucralose

5 gram p/d rundercollageen peptiden
1 flesje collageen van 25 ml
voor 30 dagen
(€ 0,30 per g collageen)
Isagenix – Collagen Elixer (€ 41,09)

collageen voor de huid van binnenuit vergelijken
+ Duurzaam
+ Dagverpakking

+ Vit c (50 mg) , goji, aloe, zink (3mg), kamille, biotine

– Hoge prijs
– Smaakstoffen: stevia

5 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
van wildgevangen vis
1 glazen flesje collageen
voor 10 dagen
(€ 0,82 per g collageen)
Tyranos – Daily Tendon (€ 59,95)
collageen vergelijken
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Dagverpakking
+ Vit C 50 mg, en mangaan 1 mg


11 gram p/d gehydrolyseerd rundercollageen
1 flesje collageen van 25 ml
voor 30 dagen
(€ 0,18 per g collageen)
Tabel. Beste collageen drankjes.

4. Collageen koffie

Ik heb in totaal 3 collageen koffies gevonden. Eigenlijk is collageen koffie simpelweg koffie met een schep collageen. Niks meer, niks minder. Een schepje collageenpoeder in je eigen koffie, is dus evengoed mogelijk. Ik heb bij deze producten verder geen discutabele punten gevonden, en met 1 kopje koffie per dag heb je dan 5 gram vis-of rundcollageen binnen.

Physalis – collagen koffie (€ 26,-)

Enige collageen koffie in een dagverpakking. Arabica-koffie met kokospoeder.

 • 5 gram viscollageen peptiden
 • dagverpakkingen voor 12 dagen
  (€ 0,43 per g collageen p/d)
 • Let op: Toevoegingen onbekend i.v.m. ontbreken ingrediëntenlijst.

Planet Paleo Keto Coffee Collageen (€ 33,95)

Geroosterde koffie met kokos, kardemom en vanille.

 • 5 gram rundcollageen
 • in een bus van 213 gram voor 25 dagen
  (€ 0,27 per g collageen p/d)

Planet Paleo – Kurkuma latte collageen (€ 33,95)

Goedkoopste collageen koffie. Met kurkuma, en kokosmelk.

 • 5 gram rundcollageen
 • in een bus van 260 gram voor 26 dagen
  (€ 0,26 per g collageen p/d)

5. Goedkoopste collageenproducten

Hieronder staan de goedkoopste vis- en rund collageenproducten als je naar de prijs per gram collageen kijkt. Ze zijn daarnaast 100% puur, gehydrolyseerd, zelf te doseren en hebben ook nog eens de laagste prijs. Je zou zeggen dat je niet meer verder hoeft te kijken.

Goedkoopste collageenproducten
Merk

+ / – en specificaties
Ergomax – viscollageen (€ 32,95)
collageen voor de huid van binnenuit vergelijken


+ Duurzaam
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Zelf doseren mogelijk

Grote pot

24 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen
van wildgevangen kabeljauw
400g collageenpoeder in bus
voor 17 dagen
(€ 0,08 per g collageen)
Great Lakes – collageen hydrolysaat (€ 17,95)


collageen vergelijken
+ Duurzaam
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Zelf doseren mogelijk
+ Kleinere pot


12 gram p/d gehydrolyseerd rundercollageen
van grasgevoerde koeien
226g collageenpoeder in bus
voor 19 dagen
(€ 0,08 per g collageen)
Purason – Collafish skin complex (€ 29,95)
collageen vergelijken
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Zelf doseren mogelijk

+ extra voedingsstoffen

– grote pot


22,9 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen + 1000mg vitamine C, hyaluronzuur, zink (halve dagdosering is ook mogelijk.)
400g collageenpoeder in bus
voor 17 dagen
(€ 0,08 per g collageen)
VIS collageen – hydrolysaat (€ 24,90)

collageen vergelijken
+ Duurzaam
+ Laagste prijs
+ Hoge dosis
+ Zelf doseren mogelijk


10 gram p/d gehydrolyseerd viscollageen van wildgevangen kabeljauw
300g collageenpoeder in zak
voor 30 dagen
(€ 0,08 per g collageen)
Tabel. Goedkoopste collageenproducten.

6. Collageen multi supplementen

De collageenopbouw wordt ‘geholpen’ door voedingsstoffen uit groenten en fruit, zoals vitamine C, E, zink, glucosamine en hyaluronzuur (dit zijn de belangrijkste). Zo wordt er van die losse peptiden weer een groot collageeneiwit gemaakt.

Hieronder staan de beste collageen multi supplementen

 • Artic Blue (4,5 g collageen) + vit c (50 mg)
 • Cellics (3 g collageen) + vit D, C, B3, biotine, koper, mangaan, magnesium, zink, selenium, calcium, glucosamine, msm, l-arginine hydrochloride, hyaluronzuur, groene thee, chondroitine, astaxanthine, resveratrol, bovine colostrum
 • Coliogenix (10 g collageen) + Goji, Q10, vit A, B1, B3, B5, B6, B8, B12, C (75 mg), D3, E, K1, ijzer, koper, selenium, zink, magnesium, aloe vera)
 • Eclat (6 g collageen) + hyaluronzuur, vit C, B2, B3, magnesium, biotine, koper, ijzer, selenium, zink
 • Garden of Life (20 g collageen) + probiotica lactobacillus plantarum 1,5 miljard kve
 • Hech (11 g collageen) + vit A, C (40 mg), E, riboflavine, niacine, vit B7, biotine, zink, mangaan, goji, kaviaar
 • Holland & Barrett (5 g collageen) + vit C (350mg),zink, hyaluronzuur, Q10, biotine
 • Isagenix (5 g collageen) + vit c (50 mg) , goji, aloe, zink (3mg), kamille, biotine
 • Lucovitaal (2 g collageen) + vit c (80mg), hyaluronzuur (40mg)
 • Minerva (5 g collageen) + vit C (80mg), hyaluronzuur, vit E, zink, b6, koper, biotine (b8), zwarte peper
 • Niche4Health (9,9 g collageen) + vit c (40 mg), vit D (200UI)
 • Physalis (2,5 g collageen) + hyaluron, vit C (125 mg)
 • Purason (22,9 g collageen) + vit C (1000mg), hyaluronzuur, zink
 • Remescar (2,5 g collageen) + vit C (40 mg), biotine, zink, hyaluronzuur
 • Revitaltrax (5 g collageen) + vit C (100 mg), zink, biotine
 • ScKin (6 g collageen) + vit C (500 mg), beta caroteen, vit B3, biotine, D3, calcium, magnesium, koper, mangaan, selenium, zink, hyaluronzuur en veel kruiden
 • Tyranos (11 g collageen) + vit C (50) mg, en mangaan 1 mg

Vitamine C is het belangrijkst. Even als leuke vergelijking: in een sinaasappel zit 66 mg vitamine C en in een halve rauwe paprika 90 mg.

Een sinaasappeltje eten naast je collageen ochtendshot is dus zo’n slecht idee nog niet.

Bekijk in deze download tabel: alle collageenproducten + specificaties. En bekijk hieronder mijn conclusie met de beste collageen producten.

Conclusie collageen voor de huid van binnenuit

Vanuit de wetenschap nog in de kinderschoenen, maar het aantal positieve persoonlijke ervaringen is enorm hoog. Zelf ben ik nog niet 100% overtuigd, maar wél dusdanig geïnteresseerd om het zelf 2-3 maanden te willen uitproberen. En dan praten we verder.

Deze conclusie is allereerst gebaseerd op kennis en theorie. Over smaak en geur kan ik dus (nog) niks zeggen, ik wilde de eerste de beste uitzoeken 😉

Welke collageen zou ik zelf kiezen?

Een dagverpakking heeft de voorkeur, maar een kleinere pot zou ik ook prima vinden, omdat je er ‘maar’ een paar weken mee doet. Vis of rund maakt mij niet uit, maar het moet wel van duurzame oorsprong zijn (wilde vis of grasgevoerde runderen). Verder moet het collageenproduct bestaan uit de gehydrolyseerde vorm, of peptiden. Tot slot zijn toegevoegde voedingsstoffen zoals vitamine C, E, zink, glucosamine en hyaluronzuur een pre, maar geen must omdat ik ze ook uit gezonde voeding kan halen.

Verder wil ik bewust 1-2 x per week gevarieerd vis eten én oma’s bottenbouillon vol collageen vaker maken als soepen en basis voor gerechten. En daarbij lekker veel groenten vreten met vitamine C: spruitjes, paprika, sinaasappel, aardbeien, kiwi, boerenkool, rode kool, spitskool, broccoli en raapstelen. Enzo.

Beste 100% pure collageen poeder

 • Mijn perfecte keuze is VIS collageen hydrolysaat. Dit is 100% viscollageen van wildgevangen kabeljauw met 10 gram per dagdosering, maar ook zelf te doseren. De zak is medium groot. Heeft de laagste prijs.
 • Ook Ergomax – viscollageen heeft de beste eigenschappen, alleen de pot is iets groter.
 • De 3e viskeuze is Collafish. Dit is alleen dan niet duurzaam, maar bevat wel een hoge dosis en zelf doseren is mogelijk. Met als ander voordeel, er zijn ook extra voedingsstoffen aan toegevoegd, zoals vitamine C (1000 mg), hyaluronzuur en zink.
 • Qua rundercollageen is Great Lakes – collageen hydrolysaat een perfecte keuze. Dit is 100% collageen hydrolysaat van grasgevoerde runderen met 12 gram per dagdosering, en ook zelf te doseren. Het zit in een kleine pot en heeft ook nog eens de laagste prijs.
 • Zou ik per se dagverpakkingen willen, dan is Vital Proteins – collageen peptides losse zakjes de beste keuze. Dit is een hoge dosis 10 gram rundcollageen. Helaas niet duurzaam en door de dagverpakking ietsje duurder, maar het valt nog steeds onder de lagere prijzen.

Beste collageen pillen

Collageen pillen sla ik over. Daarvoor moet ik er dan teveel ‘wegwerken’, zeker meer dan 10 per dag! Als ik toch zou moeten kiezen dan zou dat Lucovitaal Supercollageen zijn. Deze pillen zitten in een dagverpakking en er zit het hoogste gehalte vitamine C in, en hyaluronzuur.

Beste collageen drankje

Een collageen drankje vind ik ook nog wel een optie. Alleen jammer dat er zoetstoffen worden toegevoegd, al begrijp ik het wel anders is het waarschijnlijk niet te hachelen.

 • De hoogste dosis collageen vind ik in de drankjes: Coliogenix (premium collagen beauty), Hech (Caviar collagen ruby elixer) en Tyranos (Daily Tendon).
 • De beste prijs/kwaliteit in collageen drankjes zie ik bij Coliogenix. Het bevat 10 gram gehydrolyseerd viscollageen en extra voedingsstoffen, zoals de belangrijkste co-factoren met betrekking tot collageen en de huid: C, D3, E en zink. Ook Tyranos scoort hier goed met de laagste prijs en een hoge dosis rundercollageen (11 gram) en toegevoegde vitamine C en mangaan.
 • Qua meest duurzame keuze (gehydrolyseerd collageen van wildgevangen vis én glazen flesjes tegen het ‘plastic lekken’) moet ik bij Isagenix zijn. De prijs is relatief hoog. Hiervoor krijg ik 5 gram collageen (de minimale dosis, 10 gram is beter). Om deze reden zou ik dan 2 flesjes per dag nemen, echter wordt het dan wel erg kostbaar.

Beste collageen koffie

Collageen koffie vind ik ergens grappig interessant. Toch blijkt dat collageen koffie simpelweg koffie is met een schep collageen. Dit kan ik dus ook prima met de 100% pure collageenproducten en mijn eigen koffie knutselen.

 • Collageenkoffie kost tussen de € 0,26 en € 0,43 per gram collageen (binnen de range van € 0,08 – € 0,98). In de collageen koffie zit 5 gram collageen per schep, dus dan zou ik twee van deze kopjes koffie per dag drinken. Het heeft in ieder geval niet mijn voorkeur, behalve.. als de koffie heel-heel lekker is 😉
 • De smaken:
  Physalis – Arabische koffie in dagverpakking
  Planet Paleo – koffie met kokos, kardemom en vanille
  Planet Paleo – Kurkuma latte met kokosmelkpoeder

Beste collageen multisupplementen

Qua beste collageen multisupplement is voor mij een voldoende hoge dosis collageen belangrijk en dat er dan minimaal 3 van de belangrijkste voedingsstoffen inzitten van: vitamine C, E, zink, glucosamine en hyaluronzuur in zit. Qua collageen multi zou ik gaan voor een van deze:

 • Coliogenix (10 g collageen) + Goji, Q10, vit A, B1, B3, B5, B6, B8, B12, C (75 mg), D3, E, K1, ijzer, koper, selenium, zink, magnesium, aloe vera)
 • Eclat (6 g collageen) + hyaluronzuur, vit C, B2, B3, magnesium, biotine, koper, ijzer, selenium, zink
 • Hech (11 g collageen) + vit A, C (40 mg), E, riboflavine, niacine, vit B7, biotine, zink, mangaan, goji, kaviaar
 • Holland & Barrett (5 g collageen) + vit C (350mg),zink, hyaluronzuur, Q10, biotine
 • Minerva (5 g collageen) + vit C (80mg), hyaluronzuur, vit E, zink, b6, koper, biotine (b8), zwarte peper
 • Purason (22,9 g collageen) + vit C (1000mg), hyaluronzuur, zink
 • ScKin (6 g collageen) + vit C (500 mg), beta caroteen, vit B3, biotine, D3, calcium, magnesium, koper, mangaan, selenium, zink, hyaluronzuur en veel kruiden

Dat was ‘m. Succes met je keuze!

Ook lezen: Hoe zit dat met menstruatie ondergoed?

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring met collageen gaat zijn. Deel je het met me? Aanvullingen of correcties zijn ook welkom.

Onder voorbehoud van prijswijzigingen en overname fouten van de productinformatie op de desbetreffende webshops. Afbeeldingen: Pixabay, productafbeeldingen van de producenten. Bronnen: opleidingen KIVH, https://groenevrouw.nl/blog/gelatine-collageen-en-waarom-eigenlijk, https://www.orthokennis.nl/, https://nl.wikipedia.org/wiki/Bindweefsel,  https://www.supplementguide.nl/collageen/, https://www.natuurdietisten.nl/voeding-voor-het-collageen-netwerk/, https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx. Extra dank aan Edu, Femke en Peter voor het dubbelchecken van de tabel én aan het KIVH voor het beantwoorden van mijn vragen en het voorbeeld van de kralenketting.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.