Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een spannende tijd breekt aan waarin er veel geregeld moet worden. Van het vinden van een verloskundige tot het regelen van kraamzorg, er komt veel op je af. Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, hebben we een handige checklist opgesteld met alles wat je moet regelen tijdens je zwangerschap.
Ook leuk: Groene mama en zwangerschap; wat is er allemaal mogelijk?
Inhoud
Checklist zwangerschap
1. Vind een verloskundige
Het eerste wat je moet doen nadat je ontdekt hebt dat je zwanger bent, is het vinden van een verloskundige. Een verloskundige begeleidt je gedurende je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken, zodat je op tijd de nodige controles kunt laten uitvoeren.
2. Meld je zwangerschap aan bij je zorgverzekeraar
Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om dit te melden bij je zorgverzekeraar. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat alle kosten die met je zwangerschap en bevalling te maken hebben, vergoed worden. Vaak krijg je ook informatie over kraamzorg en andere zwangerschapsgerelateerde zaken van je zorgverzekeraar.
3. Maak een afspraak bij de tandarts
Tijdens je zwangerschap kunnen er veranderingen optreden in je mondgezondheid. Het is daarom belangrijk om een afspraak te maken bij de tandarts voor een controle en eventuele behandelingen. Vergeet niet te vertellen dat je zwanger bent, aangezien sommige behandelingen beter uitgesteld kunnen worden.
4. Schrijf je in voor zwangerschapscursussen
Zwangerschapscursussen zijn een goede manier om je voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. Er zijn verschillende soorten cursussen beschikbaar, zoals zwangerschapsyoga, hypnobirthing en zwangerschapsgymnastiek. Informeer bij je verloskundige naar de mogelijkheden en schrijf je op tijd in.
5. Regel kraamzorg
Kraamzorg is een belangrijk onderdeel van je zwangerschap en kraamperiode. Het regelen van kraamzorg kun je het beste doen tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap. Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties waar je uit kunt kiezen. Informeer ook bij je zorgverzekeraar naar de vergoedingen en mogelijkheden.
6. Informeer je werkgever
Als je werkt, is het belangrijk om je werkgever op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Dit is niet alleen van belang voor de planning van je zwangerschapsverlof, maar ook om eventuele aanpassingen op de werkvloer te regelen. Bespreek ook de mogelijkheden voor ouderschapsverlof en kinderopvang.
7. Maak een geboorteplan
Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en verwachtingen met betrekking tot de bevalling vastlegt. Het is een handig hulpmiddel om met je verloskundige en eventuele andere betrokkenen te bespreken. Denk hierbij aan zaken zoals pijnbestrijding, houdingsvoorkeuren en wie er aanwezig mag zijn bij de bevalling.
Ook leuk: Een visueel geboorteplan snappen ze beter
8. Regel kinderopvang
Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, is het belangrijk om kinderopvang te regelen. Er zijn verschillende vormen van kinderopvang, zoals een kinderdagverblijf, gastouderopvang of een nanny aan huis. Informeer tijdig naar de mogelijkheden en schrijf je op tijd in, aangezien er vaak wachtlijsten zijn.
9. Bereid je huis voor op de komst van de baby
Nu je zwanger bent, is het tijd om je huis babyproof te maken. Denk hierbij aan het aanschaffen van een wiegje, commode, kinderstoel, fietsstoeltje achter en babyfoon. Ook het inrichten van de babykamer en het wassen van de babykleertjes behoren tot de voorbereidingen. Maak een checklist van benodigde spullen en schaf deze op tijd aan.