We staan met onze camper vrij in de natuur aan een schitterend meertje “Arneiro Branco” in Portugal. Onze camper en de buscamper van het gezin waarmee we hebben afgesproken staan in een hoek opgesteld als windscherm. Heerlijk beschut, zitten we in het zonnetje, terwijl de ooievaars boven ons hoofd vliegen. Michel vertelt enthousiast over het verbouwen van een buscamper tot vierpersoonswoning. En Christine vertelt relaxt, met haar kindje aan de borst, over hun dagelijkse dingetjes. Ik ben reuze benieuwd hoe het reizen in een buscamper als gezin is met twee kids. Vooral omdat zo’n busje zoveel kleiner oogt, dan onze camper. Maar niks is minder waar!

Lees ook ons eigen reisverslag: “Onze eerste reisweek als Camper Family door Europa!”

Reizen in een buscamper als gezin

We hebben een heerlijk hoekje gecreëerd tegen de wind

Reizen in een buscamper als gezin: De camper ervaring van..

Michel, Christine, Esmee (3) en Noëlle (1). Ze verkopen hun huis, zeggen hun baan op en willen graag een reizend leven opbouwen als digital nomad. Op hun eigen site “Metdekidsopreis” schrijven ze blogs en ze zijn nu zo’n twee maanden op reis in een buscamper. Het plan is om te reizen door Europa tot de leerplicht zich aandient. Overwinteren in het zuiden, dan richting Duitsland en de Alpen en zomers naar Scandinavië.

Spontaan praten we over reizen en raken geïnspireerd

Michel: In Nederland werken we hele dagen. En ’s avonds heb je amper tijd voor de kinderen, want dan moeten ze al naar bed. Op een regenachtige middag vorige jaar, ontstond het gesprek. Terwijl we met de kinderen spelen op hun slaapkamer, hebben we het over op reis gaan. Niet veel later kijken we op marktplaats voor camperbusjes. We lezen op SamenDeWereldOntdekken en raken geïnspireerd door het leven als digital nomad.

Een betere balans en veel aandacht met de kids

Christine: We hopen ten eerste tijdens het reizen een betere balans te krijgen met veel aandacht voor elkaar en de kids. Verder willen we genieten van het buitenleven en eigenlijk ook leren onthaasten. De kinderen zijn nog klein en we hebben nog niet te maken met de leerplicht.

Reizen in een buscamper als gezin

De kids zitten heerlijk op het speelkleed

Reizen van overwaarde + iets opbouwen qua werk

Om onze reis te betalen hebben we ten eerste getwijfeld tussen sparen en huis verkopen. Omdat we vóór de leerplicht willen gaan, kiezen we voor het laatste. We berekenen daarnaast globaal de maandelijkse kosten van de reis en komen uit op 1500-2500 euro per maand. Misschien dat we uiteindelijk zo willen blijven leven. We zijn daarom ook aan het kijken om inkomen te genereren als digital nomads. Iets met software ontwikkeling, website of… we zien nog wel!  Als we straks samen iets van 20 uurtjes werken per week, dan is dit goed.

De nummer 1 camperbusjes zijn: Ducato, Boxer en Jumper

Tijdens de camperreis voorbereidingen spreekt een camperbusje ons gelijk aan. We kijken eerst naar de Ducato (Fiat), Boxer (Pegeot) en Jumper (Citroën). De Ducato wordt het meest gebruikt en heeft ook een dwarsbed voor veel ruimte. Helaas is het bed net iets te klein voor Michel, dus we gaan voor een lengtebed. Bij de Fiat dealer komen we vervolgens de perfecte bus tegen! Een kale bedrijfsbus. Tijdens de onderhandeling wisselt het bedrijf de stoelen om met een ander gaar busje, zodat we draaistoelen hebben.

Een kluscamper indelen naar eigen wens + meer geld om te reizen

Standaard buscampers hebben er vaak al een douche in zitten. Dat hoefde dan van ons niet. Wij vinden het belangrijker dat we 4 vaste slaapplaatsen hebben. Met daarnaast een fijne zithoek, waar we kunnen werken op de laptop. Het voordeel van zelf klussen, is dat je dan alles kunt inrichten naar je eigen wensen. Een gemiddeld tweedehands camperbusje kost tussen de 35.000 en 55.000 euro. Met een kluscamper blijven we ver onder de 30.000 euro. En dat is inclusief verbouwing, materiaal en BPM.

BPM: Als je een bedrijfsbusje ombouwt tot camper, dan moet je als het ware de btw nog extra betalen aan de belastingdienst.

Een klusplan was wel beter geweest, maar zo lukt het ook

Binnen 1 week maak ik de gaten voor de ramen. Het klussen duurt in totaal bijna 4 maanden, aldus Michel. Wel iets langer dan ik had verwacht, maar ik deed alles een beetje door elkaar heen.

Onze camper is 6 m lang, 2 m breed en van binnen 1.90 m hoog.

Mijn grootste camper klustips, voor reizen in een buscamper als gezin

Denk goed na over je eigen behoeftes. Wil je juist een douche of vind je vaste slaapplekken fijner. Hoe nieuwer je bus, hoe duurder. En de BPM kan ook nog een flink bedrag zijn. Wij keken naar een busje van 9 jaar oud. Nieuw genoeg en goede prijs. Begin ten eerste met een ontwerp- en zaagplan. Bestel daarnaast alle spullen alvast van te voren. Zet je tekening eens uit op de grond met schilders tape of met een stapel dozen, om een beeld te krijgen van je ruimte.

Let op het totale gewicht

Let tot slot op je gewicht. Een lege bus is al gauw 2000 kg. De meubels tellen er al snel 1000 kg bij op. En dan komt je belading nog. Populier is lichter, maar veroorzaakt sneller putjes in je tafel. Ik kies voor Berkenhout. Maar wel met een dikte van 12 of 15 mm, in plaats van de standaard 18 mm.

Op je B rijbewijs mag je een camper tot 3500 kg rijden. Anders moet je een C1 rijbewijs halen. Let ook op de draagkracht van de chassis. Dit kan meer of minder dan 3500 kg zijn!

En je eigen indeling wijzigt nog wel eens..

Verder hoeft het niet direct perfect. Tijdens de reis merk je pas of je de huidige indeling fijn vindt, wat werkt en wat niet. Het voordeel van een kluscamper, je past het zo weer aan! Straks zijn we kort even in Nederland. We willen een grotere wc, die schuiven we onderin een kast. We willen de koelkast omhoog zetten, meer watercapaciteit en een mogelijkheid om onze laptop op te laden. Nu moeten we steeds op campings voor stroom en we willen wat meer in de vrije natuur verblijven.

Kom je uit met zn viertjes om tereizen in een buscamper als gezin

Het is soms wat aan de krappe kant. In de ochtend doe je het rustig aan, je wacht op elkaar. Dat is anders dan in Nederland. Maar toch went dit snel! We hebben zat bergruimte. En een goede tafel om aan te werken.

Ook leuk: “Als soloreiziger in de camper” en “camperen tijdens je pensioen”

Een zelfgebouwd familiestapelbed

We slapen in een cool familiestapelbed. Ons lengtebed heeft 2 lengtes van 1.90 m en 1.70 m. Hiermee besparen we ruimte. Daarboven hebben we een kinderbedje van 60×140 cm en een bedje van ledikantformaat van 60×120 cm met netje.

Hoe eten jullie tijdens reizen in een buscamper als gezin

Als we op een plek staan, zetten we de autostoeltjes van de kinderen op de bijrijdersstoel. Zo hebben we de tafel vrij om aan te eten en werken. Tijdens het eten staan wel de Ikea kinderstoelen, ontzettend in de weg in de loopruimte. Dan zitten we een beetje ingebouwd. Ik zal blij zijn als die niet meer nodig zijn  Onze tafel kan ook buiten, tegen de zijkant van de camper aangezet worden. Heel handig!

Tips voor anderen die willen reizen in een buscamper als gezin

Ga gewoon, alles komt wel goed. Dit leven is niet alleen voor hippies . In het begin heb je veel onzekerheden. Qua financieel of vinden de kids het wel leuk? Wij waren erg gehecht aan onze nieuwe keuken, fijne haard en grote tuin. Maar toen wij de knoop hadden doorgehakt, was dit heel bevrijdend. En spijt? Nog geen seconde! Verder: praat samen goed over je wensen en verwachtingen van de reis.

En waar moet je aan denken met kids op reis?

Ach, neem vooral niet teveel mee. Met een emmertje, schepje, een dennenappel en wat schelpen vermaken ze zich prima. Al is een speelkleed wel handig. En een opvouwbaar badje als je kinderen nog te klein te zijn om zelf te staan in een douche.

Bedankt voor het leuke gesprek..

..en het delen van jullie waardevolle informatie! We hebben een ontspannen paar dagen gehad met jullie en de kids  En we zijn weer veel informatie rijker over reizen in een buscamper als gezin. Thanks!

Wil jij ook reizen in een buscamper als gezin, of twijfel je nog voor een camper? Hopelijk heb je wat aan deze leuke persoonlijke info van dit superaardige gezin. Praat mee in de reacties en stel gerust je vragen!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.