De motor pruttelt en vol spanning zwaaien we onze familie gedag. Terwijl ik naar mijn ouders kijk, voel ik een traan langs mijn warme wang glijden. Mijn tweede blik is gericht op ons gezin in de camper. De gelukszalige toekomstkriebels in mijn buik nemen het over. Ja, ik ben er klaar voor! Onze lange camperreis gaat nu écht beginnen. Wanneer we terug komen, geen idee. Maar dat we de afgelopen 6 maanden enorm veel hebben geregeld, is één ding dat zeker is. En dan heb ik het niet eens over de route.
Hoe gaat dat, een lange camperreis voorbereiden? Lees mee over onze stappen in het voorbereidingsproces om voor onbepaalde tijd met de camper en kids door Europa te reizen. Warning.. lang artikel 🙂

Het plan; alles verkopen en voor onbepaalde tijd gaan reizen in een camper

Waarom, is de grote vraag die veel gesteld wordt. Kun je niet gewoon op vakantie gaan? Tja, natuurlijk. Maar zo zijn wij.. Na veel gesprekken in onze heerlijke tuin, zijn we het over een paar dingen eens. Het vaste stramien met twee kinderen, een koophuis en een baan, dat moet toch ook anders kunnen? Wat we zoeken is: meer tijd voor elkaar, ontdekken wat het leven nog meer te bieden heeft én gewoon zien wat het onbekende ons gaat brengen. Zonder alles van te voren in te plannen.

Een lange camperreis voorbereiden

Tussen het eerste idee in ons hoofd en de eerste kilometers op de weg, zit ongeveer 6 maanden. En dat is kort en lang tegelijk. Het hing vooral af van de verkoop van ons huis. Waar moeten we beginnen met regelen? Hoe ga je een lange camperreis voorbereiden? Alles wat maar in ons hoofd op komt, zetten we op papier. En daarna verdelen we de uitzoekklusjes.

In onze tuin praten we veel over het plan

Zo’n grote levensverandering doe je niet zomaar. Veel praten is het recept. Waarom willen we dit en wat verwachten we? Nuchter genoeg, zijn onze verwachtingen niet hoog. Natuurlijk flitsen dolgelukkige strandbeelden langs je netvlies, maar doemscenario’s net zo goed. We hebben nog nooit in een camper gereisd. Gaat het allemaal wel goedkomen? Tja, we zien wel hoe het loopt. Met een camper heb je gewoon veel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. In het allerslechtste geval is het niks. Dan stoppen we ermee. Maar dan zullen we nooit zeggen: had ik maar.. We praten ook veel met vrienden en familie over het plan. Een spel van kritische vragen en doordachte antwoorden volgt en dat is irritant en interessant tegelijk. Soms moet je ook even je roze bril afzetten. Heb je inderdaad wel aan alle belangrijke dingen gedacht?

Gaan we echt ons huis verkopen?

Een van de twee belangrijkste punten op de agenda is de verkoop van het huis. De enige manier om de camper en reis te kunnen betalen. Is dat het waard? Je fijne thuis opgeven? Niet meer terug kunnen? Wij zullen ons huis met pijn in het hart weg doen, maar we staan nog vol achter ons plan.

Vervolgens maken we eerst een inschatting van de nodige kosten en maandlasten van onze camperreis. Als uitgangspunt nemen we een jaar. We hebben een verkoopprijs in ons hoofd, de markt zit mee en verdraaid! Er zijn meerdere bieders, dus we krijgen zelfs nog ietsje meer dan gehoopt!

We zitten met de leerplicht van onze 5-jarige dochter

Het andere belangrijke punt is: hoe zit het met de leerplicht? Onze dochter is 5 en zit in groep 2 op een fantastisch leuke school. Sowieso gaat je gevoel alle kanten op als het om je kinderen gaat. Zal ze geen ernstige heimwee krijgen en haar vriendinnetjes missen? Kan ik wel evenveel bieden als haar juf? Nu denk ik zelf dat een lange reis, kinderen heel veel kan bieden. Leren uit het leven is toch veel toffer, dan leren uit boeken.

Ook leuk: “Zelf je kind lesgeven op een lange reis, hoe gaat dat bij groep 1-3?”

Maar goed. Als het gaat om de leerplicht lijken alle officiële wegen dood te lopen. Heel ouderwets, als je het mij vraagt  Toch vinden we een manier om te gaan. Omdat we langer dan 8 maanden gaan reizen in het buitenland, moeten we ons officieel uitschrijven. Ook dat heeft weer haken en ogen als het gaat om je (zorg)verzekeringen, maar in dit geval is het gunstig. We wonen niet meer in de gemeente, waardoor we ook niet meer vallen onder de betreffende leerplichtambtenaar. Wel hebben we het eerlijk verteld op school en een aantal fijne gesprekken gevoerd. Zij staan er wél achter, maar kunnen zelf niet om de leerplicht heen. Ik kan gelukkig wel wat lesmateriaal meekrijgen.

Ontslag nemen op werk en ons bedrijf pauzeren

Heel misschien kan ik nog wel een langere tijd vrij krijgen, maar omdat ik gewoon helemaal los wil zijn, besluit ik mijn toffe baan toch op te zeggen. Robert werkt als zelfstandig aannemer. Hij zet zijn bedrijf in een soort pauze stand. Als er een lange tijd geen inkomsten zijn, kan de kvk je bedrijf opzeggen. Maar dan nemen ze wel eerst contact met jou op. We wagen de gok om onze bedrijfsnaam aan te houden. En we zien het wel.

Hoe zit het nou met zorgverzekering en kinderbijslag?

Voorlopig kunnen we het reizen betalen van de overwaarde van het huis, maar misschien willen we ook wel gaan werken onderweg. We weten het simpelweg nog niet. Al willen de Nederlandse instanties dat wel van te voren weten. Om je Nederlandse zorgverzekering te behouden, moeten we contact opnemen met de SVB. Zij zijn de leidende instantie. Het belangrijkste punt voor hun, is dat we niet gaan werken in het buitenland, omdat je dan onder de sociale verzekeringen van dat land valt. Hoe het zit met online schrijfwerkzaamheden, dat weet niemand. Wederom, ouderwets  Maar goed. Voorlopig gaan we dan maar gewoon uit van niet werken en na een jaar terug. Zo behouden we de zorgverzekering en kinderbijslag. Als we onderweg toch gaan werken, zoeken we dat dan wel uit.

Leestip: “De beste zorgverzekering uitkiezen en verzekeraars vergelijken; zo doen wij het!

Alle uitzoekklusjes rond de camper

Oef, als onervaren camperaars, moeten we ook veel uitzoeken over een camper zelf. Wat is onze ideale camper? Welke regels zijn er allemaal onderweg en in de landen. Hoe zit het met gas, electra etc. Kiezen we iets dat kan op ons b-rijbewijs of gaan we een c1 rijbewijs halen. Willen we een alkoof, een busje of een integraal? We kijken eerst heel veel online en op Marktplaats. Ook proberen we een beetje te achterhalen wat wij nodig hebben in de camper en onderweg. Alle info is zo verspreid online… dat we dachten, laten we dat eens langzaam gaan bundelen op Camper Family! Hopelijk hebben toekomstige camper reizigers, daar veel nut en plezier van 

Camper- en reisverzekering

Dan hebben we natuurlijk nog een Europese camperverzekering, reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering nodig. Een best uitzoekklusje, omdat er veel verschillen staan in de kleine lettertjes. Zo gaan camper/reisverzekeringen vaak uit van een gewone vakantie en dekken ze maar een paar weken per jaar. Verder letten we op goede pechhulp, repatriering, vervangend vervoer en dekking voor de hond. Tot slot komt er nog motorrijtuigbelasting bij. Met de camper betaal je het kwarttarief.

Welke camper spullen zijn handig of heb je nodig?

Als je zelf al eerder hebt gekampeerd, dan heb je misschien al een opklaptafel, campingstoeltjes, een skottelbraai ofzo. Dan weet je al wat je wilt hebben. Wij hebben welgeteld 0 campingspullen  Op marktplaats zien wij hele camersets te koop staan. Erg handig. Maar omdat wij nog geen camper hebben, besluiten we te wachten. Misschien zit er al inboedel bij? Dat blijkt echter niet zo te zijn. Wanneer we met onze vers gekochte camper een testrit besluiten te maken, navigeren we dan ook naar een grote camperartikelen winkel. Het voordeel daarvan is dat je alles kunt aanraken en vergelijken. Vaak staat het gewicht er ook bij vermeld. En zoals je las, is dat nogal belangrijk bij een camperreis. Na een paar uur in de winkel vertrekken we met een grote kar vol, richting onze camper. Ik kan niet wachten om ons nieuwe huisje in te richten!

Wat hebben we allemaal gekocht?

Inboedel spullen

Twee fijne campingstoelen en twee speciale hoge kindercampingstoelen. Een verstelbare, lichtgewicht opklaptafel.

Keukenspullen

Een RVS 1,5L. fluitketelthermoskan 1-1,5L , braadpan, kookpan en een paar borden. Bekers hadden we zelf nog. Verder een mega handige Omnia oven (aanrader!!)

Veiligheid

Hesjes, gevarendriehoek (bijv. ANWB veiligheidssetje), alcoholtesters, rotsharingen, 2 stormbanden voor de luifel.

Techniek

We kopen een 10m CEE kabel en een 1m CEE naar normale stekker. Plus een 10m normaal verlengsnoer. Overigens bieden de meeste campings 6 Ampere aan en dit is voor gewoon gebruik prima. Er zijn ook campings die als extra service 10 Ampère aanbieden, mocht je dat nodig hebben.

TIP: Het CEE verloop snoer hebben wij van 1 meter genomen, zodat deze onder de camper kan liggen en er geen water in de haspel kan lopen.

Verder kopen wij een 22,5m flexibele waterslang met verschillende aansluitstukken op de waterkraan met een verlengkoppeling en sproeikop.

TIP: Hoe langer de waterslang hoe vaker je gewoon kan blijven staan. Wij hebben bijvoorbeeld een 30 meter, en nog een gardena koppelstuk om evt. de bestaande slang erop aan te sluiten.

Verder nog: oprijblokken, extra krik voor het uitlevelen van de camper, markeringsbord voor op de fietsendrager en een fietshoes.

Tip: kies een dubbelzijdig markeringsbord, want in Italië (5 rode strepen) en Spanje (3 rode strepen) zijn ze net anders. Wij hebben een lpg tank met buitenvulaansluiting laten installeren.

Tot slot. vergeet niet de LPG vulnippels Europa set (adapters) voor de desbetreffende landen. Wij wisten niet dat die van Spanje anders was! Je kunt hem vaak lenen bij bijvoorbeeld Repsols, maar zeker niet overal.

Hier staan we voor een camper spullen winkel. Ik vond onze camper al groot. Blijken we nog een grote broer te hebben.

Goede kwaliteit/prijsverhouding outdoor camping spullen vind je ook veel op Bol of bij Decathlon.

Hoe zit het met de hond?

Het lijkt zo simpel, je neemt je hond gewoon mee in je camper en dan is er niks aan de hand. Maar als je verder gaat zoeken moet je toch wel rekening houden met een aantal zaken. Heb je bijvoorbeeld een Stafford, pitbul, rottweiler of Mastieff? Dan mag je sommige landen niet in. Soms geldt dat ook voor kruisingen daarvan. Een mogelijke boete of inname van je hond kán het gevolg zijn. Al zal dat niet snel het geval zijn. Maar je zal maar een slechtgehumeurde agent tegenkomen of in hondenakkefietje terecht komen..

Verder moeten we denken aan chippen, ontwormen en vaccinaties. En natuurlijk het hondenpaspoort niet vergeten. Verder moet je hond in sommige landen tijdens het rijden aan een tuigje of riem vastzitten, soms mogen ze niet los en soms moeten ze een muilkorfje vuil. Stel dat je met de camper buiten Europa gaat of via boot reist, dan zijn de regels nog strenger.

Op LICG vind je alle regels over honden per land in Europa.

Twijfels tijdens je lange camperreis voorbereiden

Ik denk dat dit puntje onvermijdelijk is tijdens je voorbereidingen. Maar ook menselijk! Je hoopt maar dat je aan alles hebt gedacht. Het is zeker voor een camperbeginner nog zo onbekend allemaal. Wat als je camper kapot gaat? Als je het niet leuk vindt? Of als er onderweg iets gebeurt?

Zelf had ik de laatste weken vooral last van doemscenario’s over de kids. Wat als ze vallen, kwijtraken, een ongeluk. Echt spanning en ik kon daardoor slecht in slaap komen. Ik troost me met de gedachten dat twijfels ook nuttig zijn. Je overweegt nog even extra alle mogelijkheden. En geloof me, als je eenmaal gaat valt er ineens zoveel van je schouders. Dan doe je het gewoon. Geloof in jezelf en als er zich problemen voordoen is dat het moment om ermee aan de slag te gaan. Mijn laatste tip is luister naar je gevoel. Als wij op een plek aankomen en het voelt niet fijn voor één van ons, dan rijden we door. Hoe langer je reist hoe minder dat gebeurt.

Lees verder: “Onze allereerste nacht met camper voor onze lange camperreis voor onbepaalde tijd door Europa!”

Een lange camperreis voorbereiden is dus nog best een dingetje. Het ligt er ook maar aan wat je wensen zijn en waar je naar toe gaat. Ga je alleen, met zijn tweeën of met kinderen. Wat was jouw stappenplan qua voorbereiden? En tegen welke dingen liep jij aan? Laat het ons en de andere camperaars weten in de reacties hieronder!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.