Zelf zijn wij onze lange camperreis met kinderen gestart met een nogal globaal reisplan qua reisvoorbereidingen. Europa. Dat was handig voor de verzekeringen en regeldingen, maar verder hadden we zoiets van we zien het per land wel. Echt naar de highlights of bezienswaardigheden keken we niet. Inmiddels zijn we een half jaar aan het reizen en zien we het iets genuanceerder. Een camperreis met of zonder reisplan doen? We vertellen je over de voordelen en verschillen en natuurlijk onze eigen ervaring. Want waar doe je goed aan?

Nog even terug lezen: “Onze eerste week als gezin met de camper, op een reis voor onbepaalde tijd door Europa!”

Een camperreis mét of zonder reisplan?

Waarschijnlijk heb je al een eerste gevoel van ik wil mijn camperreis graag plannen of niet. Maar ook een mogelijkheid is combineren.

Ik wil wel graag weten waar we naartoe gaan en wat we zien tijdens onze camperreis

Ben jij iemand die graag zoveel mogelijk highlights bekijkt onderweg of ga je kort op vakantie met de camper? Dan is een camperreis mét reisplan wel zo handig. Je kunt dan precies je route uitstippelen langs alle plaatsen. Je weet waar je aan toe bent en je komt niet voor verrassingen te staan. Dat is dan meteen wel weer het nadeel. Je wéét alles al een beetje van te voren. En stel dat een gebied je niet bevalt? Dan wordt het lastiger om van je route af te wijken.

Bekijk het interview van camperreizigers Theo en Corry. Zij plannen graag hun camperreis om zo bij de mooiste plekjes te komen.

camperreis mét of zonder reisplan

Op weg naar een coole highlight: Kozjak waterval, bij Kobarid in Slovenië

Tips voor een geplande camperreis: bekijk je camperinfo op NKC, zoek camperplaatsen via Campercontact en haal je ANWB kaarten van de desbetreffende landen en gebieden.

Voordelen camperreis mét reisplan

 • Je weet waar je aan toe bent;
 • Je kunt alvast voorgenieten;
 • De zekerheid van een slaapplaats;
 • Je kunt veel plekken bezoeken;
 • Kaartjes of tickets kun je alvast (goedkoop) bestellen.

Nadelen van een volledig geplande camperreis

 • Je mist het verrassingsaspect van het onbekende;
 • Je stopt minder snel op (toffe) plekken tussendoor, omdat je van A naar B gaat;
 • Zijn je verwachtingen niet ineens te hoog, zodat het uiteindelijk tegenvalt?

Ik laat me graag verrassen door wat ik onderweg tegenkom tijdens mijn camperreis

De avonturier die met de dag leeft en wel ziet waar hij terecht komt, zal eerder kiezen voor een camperreis zonder specifiek reisplan. Dat gevoel wanneer je ineens op een fantastisch plek komt is geweldig. Je kunt elke dag opnieuw, alle kanten uit. Waardoor je jouw reis precies vormt, naar je wensen op dat moment. Maar ook dit zal soms wat struggles opleveren. Je zult de touwtjes uit handen moeten kunnen geven aan het toeval. En het “Ojee, waar moet ik nu weer slapen.” zul je zeker meemaken.

We rijden gewoon wat rond in Noord Italië, komen dit prachtige plekje tegen en bekijken de rondzwemmende vissen door het intens heldere water heen.

Tip voor een ongeplande camperreis: neem Google Maps en Sygic in je ene hand en Park4night of iOverlander in je andere.. en gáán met die banaan! Of klets gezellig met andere reizigers onderweg en ga op de tips af die jouw aanspreken.

Voordelen van een camperreis zonder reisplan

 • Je volgt precies je gevoel op dat moment, zodat je dicht bij jezelf blijft;
 • En je verwondert je continu, vaak juist om de kleine dingetjes;
 • Je komt vaker op toffe niet-toeristische plekken;
 • Je zult vaker zeggen: oh dit is een tof plekje, laten we hier gewoon slapen.

Nadelen ongeplande camperreis

 • Het kan stress met zich meebrengen als iets niet lukt of je vindt niet wat je zoekt.

Een beetje plannen en een beetje loslaten tijdens mijn camperreis

Weet je niet goed wat je wilt of klinkt een camperreis met planning net zo fijn als een camperreis zonder planning? Combineer het dan lekker. Je kunt bijvoorbeeld op Google Maps bezienswaardigheden opslaan (met sterretjes, vlaggetjes en hartjes). Vervolgens rijd je een route en zie je wel of je er langs komt. Andersom kan ook. Je rijd gewoon een richting uit en ’s avonds kijk je rustig op reisblogs wat voor leuke dingen er in de buurt te doen zijn.

Hoe plannen wij onze camperreis (niet)?

In Frankrijk, Spanje en Portugal zijn zoveel camperplaatsen mogelijk, dat je altijd wel een slaapplek in de buurt hebt. Reizen zonder plan is daar ook makkelijker. In Italië en Kroatië bijvoorbeeld, zijn er minder geschikte slaapplekken, vonden wij. Hier hebben we juist weer meer van te voren moeten plannen. In Slovenië zagen we zoveel moois, daar hebben we vele sterretjes geprikt op Google Maps en onze route daarlangs laten voeren. Het verschilt gewoon per land en gebied. En wat we mooi vinden. En vaak kom je daar pas achter.. als je daar bent 

Wij zijn dus van de we zien wel

Reizen met de camper zonder plan heeft dan ook onze voorkeur. Zo kunnen we precies datgene doen (of juist lekker niks doen), hoe we ons op dat moment voelen. De kinderen spelen daar natuurlijk een grote rol in. Daarnaast heeft ook ons “reisdoel” hiermee te maken. Wij willen graag meer quality time met elkaar spenderen en vooral (leren) leven in het moment. De highlights van een land verschuiven daardoor naar de achtergrond. Een prachtig plekje bij een (onbekend) meer geeft ons dan ook meer voldoening, dan de hoofdstad van een land te bezichtigen. Maar dat is persoonlijk!

Is het beter om je camperreis met kinderen toch te plannen..

Nee, dat hoeft echt niet. Het maakt niet uit! Je moet doen wat bij je past. En onderweg kun je altijd nog switchen naar een andere reismanier. Zeker met de camper. Het enige dat wij wel belangrijk vinden qua camperreizen met kinderen, is dat zij zich kunnen vermaken. Dat kan een speeltuintje zijn onderweg om de rit te doorbreken, maar ook een riviertje waarin we kunnen “vissen”, zwemmen of met water spelen. In het bos dingetjes maken van takjes of een schommel ophangen. En daarnaast, kinderen (onze dan) kunnen best een keer mee op citytrip of naar een museum, als er maar ook genoeg afwisseling is de dagen ervoor of erna.

En soms is het ’t gewoon even niet

En ja. Soms is het óók gewoon even crappy of zit een van ons niet lekker in zijn vel. Soms kun je daar iets aan doen, door iets leuks op te zoeken. En soms is dat gewoon wat het is, en moet je er samen doorheen. Dat zal zowel met geplande als ongeplande reizen niet anders zijn.

Waaruit bestaat jullie camper-reisgezelschap (kids, samen of alleen)? En doen jullie de camperreis plannen, helemaal niet of juist een mix? We zijn erg benieuwd naar hoe anderen dit doen! Praat mee over het wel of niet plannen in de reacties hieronder 

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.