Wil je een keer wat anders qua vakantie? Dan is een roadtrip of camperreis in Roemenië wel héél erg tof! Wij waren eerst niet van plan om naar Roemenië te gaan met de camper, misschien vanwege het onbekende of dat het misschien onveilig is? Maar na een suggestie over een grote zoutmijn met ondergrondse reuzenrad (ja, serieus), wordt onze nieuwsgierigheid toch wel geprikkeld: Let’s do this! En waarom ook niet? Lees over onze camperervaring in Roemenië, leuke reissuggesties en onze persoonlijke tips over reizen in Roemenië.

Lees nog even terug: “Leven in het hier en nu: de mensen uit Slovenië doen dit zo mooi*

Over het land Roemenië

 • Het land telt ongeveer 21 miljoen inwoners
 • Heeft een totale oppervlakte van 238.391 km²
 • Hoofdstad is Boekarest
 • De meeste inkomsten van het land (70%) wordt in het Noorden geïnvesteerd, het zuiden (30%) krijgt dus het minst
 • Het gemiddelde netto salaris van de Roemeen is rond de 500 euro per maand.
 • Munteenheid is de “Lei”
 • De hoogste weg in Roemenië is de Transalpina (2145m) gevolgd door de Transfagarasan (2050m) over de bergketen “Karpaten”
 • Er zijn 12 natuur parken/nationale parken
 • Het land van Dracula

Onze hoogtepunten tijdens de camperreis in Roemenië & reistips

In totaal zijn we bijna 4 weken in Roemenië met de camper. We hebben erg rustig aan gedaan en we zijn veel op campings gebleven om met de kinderen te chillen. Korter is dus zeker ook een optie om Roemenië te ervaren. Uiteraard zijn wij verknocht aan de camper, maar reizen per auto en in verschillende accommodaties is zeker mogelijk. Of met een auto en caravan. Dit waren de leukste ervaringen tijdens onze camperreis in Roemenië!

TIP: Bekijk ook onze precieze reisroute met de camper door Roemenië via Polarsteps.

1. Charmante steden en authentieke dorpjes in Roemenië

Misschien denk je bij een reis naar Roemenië al gauw aan de hoofdstad Boekarest. Tja, die hebben wij nou juist overgeslagen. Wel hebben we de charmante plaatsen zoals TimisoaraSighisoara en Sibiu ervaren. Gezellige steden met gekleurde huizen en interessant versierde bouwwerken met bijzondere puntdaken of reflecterend koper. Maar ook de onbekende authentieke dorpjes zijn cool om doorheen te rijden. De kippen en koeien scharrelen gewoon over de weg en de vrouwen lopen in typerende klederdracht.

Toffe gebouwen zoals kerken in Roemenië, Timisoara.Gezellige straatjes zijn er genoeg. Toevallig was er nu ook een muziekfestival in Timisoara, Roemenië. Midden in de stad is een beveiligde betaalde parkeerplaats (ook voor camper overnachtingen!)

2. Nationaal park Retezat, Lolaia waterval bezoeken tijdens de camperreis in Roemenië

We bezoeken het nationale park Retezat (en ja, álle reizigers gaan daar heen vanwege de naam) en de waterval daar, waarbij je het laatste stuk tot de camping offroad rijdt en je de schaapskuddes in de prachtige groene bergomgeving passeert.

Nationaal Retezat, de Lolaia waterval. Er is ook nog een lange wandeling tot de top van Retezat die erg gaaf is!


Je kunt hoog in de bergen vlakbij de waterval (20 min. lopen) in het Nationaal park Retezat verblijven, op camping Pitch Carnic, súperaardige eigenaars!

3. Grotten in Roemenië; Pestera Bolii

Ook klauteren we met de kids over neon-verlichtte bruggen door de Pestera Bolii grot. De prijzen van de toeristische attracties zijn trouwens helemaal niet hoog. Verwacht alleen geen goed georganiseerde bedoeling, Roemenië is nogal.. eh, basic in die dingen  Maar dat doet niet onder aan de ervaring tijdens onze camperreis in Roemenië!

Pestera Bolii in Roemenië, ontdek de grot en coole bruggetjes. Goed te doen met kids!

4. Diepe zoutmijn; Salina Turda

De diepe zoutmijn Salina Turda in het noorden van Roemenië vonden wij ook spannend en interessant om te ontdekken met de kids. Na een flinke afdaling via allerlei trappetjes is het nogal verrassend om onderin met een bootje te varen of een rondje in het reuzenrad te doen! Maar je ziet ook hoe ze vroeger met paarden een enorm tandwiel aandreven om de lading zoutblokken in beweging te krijgen, richting de mijnkarretjes.

5. Toffe ritten en de Roemeense wegen

Het rijden over de B-wegen en tussendoor-wegen naar je volgende plekje is ook een verwonderlijk avontuur op zich! Sommige wegen zijn gewoon goed, maar veel wegen zijn ook bar slecht. Pas dus op voor de kuilen en verzonken putten. Maar, al met al doet onze 7 meter camper het prima. Overigens is elke rit het dubbel en dwars waard. Het uitzicht, de natuur.. geweldig! Ook de authentieke kleine dorpen en straatjes zijn dus fantastisch. Je ziet hier ook nog veel paard en wagens. En tegelijkertijd is er overal een Lidl, haha. Helaas is Roemenië wel het land van het straatafval en dode dieren langs de weg. Dan is dat ook maar gezegd.

6. De allertofste weg in Roemenië: de Transfăgărășan!

Onze meest coole ervaring tijdens de camperreis in Roemenië een rit over de Transfăgărășan, een bergweg tot wel 2050m hoogte, met scherpe haarspeldbochten, bizar mooie natuur, watervallen en zelfs beren! Hij loopt van Cârtișoara (noord) naar Curtea de Argeș (zuid). Als je hem helemaal uit rijdt, kun je wel een paar uur onderweg zijn. Let op jezelf: er zijn veel beren actief, die ook naar de picknickplaatsen komen. Serieus, het ene moment zien we een mega grote beer en een kilometer verder zien we een wandelaar langs de kant van de weg… Voer de beren a.u.b. niet(!), sommige mensen begrijpen niet dat je daar de natuur mee verstoord en de beer een doodvonnis oplegt.

Transfăgărășan, Roemenië!

Bekijk ook onze vlogspecial over de Transfagarasan!

Wat zijn nog meer toffe dingen om te zien en doen in Roemenië?

Inderdaad, wij gaan zeker een keer terug voor een tweede camperreis in Roemenië, want er is nog zoveel meer! Allereerst willen we dan meer op wildplekken staan om de natuur te ervaren. En verder, wat hebben wij nu niet gedaan, maar staat wél op onze wishlist?

1. Kerken en kastelen fotograferen & door de steden en dorpjes lopen

De bouwwerken zoals kerken en kastelen zien er zo tof uit. Ik zou er nog wel een paar meer willen bezoeken om mooie foto’s te maken. Daarnaast zou ik graag nog wat stadswandelingen willen doen door de steden en dorpjes. Met de kids doen we dit namelijk niet zo uitgebreid zoals je begrijpt, haha.

TIP: je hoeft echt niet van te voren uit te zoeken wélke dorpjes of steden in Roemenië precies leuk zijn. Plan gewoon je reisroute en bezoek wat er op je pad komt want óók de onbekende plekken zijn (misschien wel juist) leuk om te ontdekken door middel van een wandeling of fietstocht.

2. De Transalpina weg rijden

De Transalpina ligt in de omgeving van de Transfăgărășan. En is de hoogste weg (2145 m) op Roemeens grondgebied in de Urdele-pas. De lengte van de weg is 148 km en hij verbind Sebes en Novaci. De Transfăgărășan loopt de berg op en af, de Transalpina voert je daarentegen over de bergkam. Heel tof! In Roemenië hadden wij toch nog op veel plaatsen een slechte internetverbinding en een Roemenië wegenkaart is dan wel handig.

TIP: de Transfăgărășan en Transalpina wegen zijn slechts een paar zomermaanden geopend in verband met sneeuwval. Ook sluiten ze bij slecht weer. Check dus even van te voren of ze toegankelijk zijn als je gaat.

3. Door het water lopen naar een bergkloof in natuurgebied (Cheile Banitei)

Vlakbij de Pestera Bolii grot waar wij waren, is ook een cool pad via een verlaten treinstation naar een soort kloof met water erdoor heen: Cheile Banitei. Je komt er ook alleen door een stukje door het lage water te lopen. Helemaal into the nature. Het lijkt ons echt een aanrader!

Foto credits: https://www.romaniajournal.ro

4. Andere interessante regio’s in Roemenië

Verder zijn wij erg benieuwd naar het hoge noorden van Roemenië, tegen de Oekraïense grens aan. Hier ligt het natuurgebied Parcul National Muntii Rodnei. Wat ons werd aangeraden door Roemenen die we onderweg spraken. We laten ons dus nog graag verrassen door de prachtig groene natuur en wateren daar, toffe bouwwerken, watervallen en bijvoorbeeld het Merry Cemetery (een vrolijke begraafplaats).

Een ander stukje waar we nog superbenieuwd naar zijn, is de kust van Roemenië aan de zwarte zee. En dan bedoel ik niet de toeristische strandplekjes, maar de Donau delta waar je pelikanen kunt spotten, het natuurreservaat en de mooie views aan zee (uitgebreide kaart Donau Delta).

Campings in Roemenië

Normaal staan we veel wild met de camper, in Roemenië kiezen we voornamelijk voor campings. De campings zijn niet duur en zo komen we in contact met veel mensen.

Ervaar een Roemeens dorpje op de Nederlandse camping De Oude Wilg in Carta, Roemenië. TIP: top plek als uitvalsbasis als je de Transfăgărășan gaat rijden!

Toch heb ik over de campings in Roemenië nog wel wat te zeggen. Verwacht namelijk niet de campingstandaard zoals we gewend zijn in Nederland of Spanje. Echt niet. Een plekje naast iemands huis wordt al camping genoemd en het sanitair is veelal oud en simpel (wel schoon gelukkig). Of een stukje half schuin strand of veld heet camping, haha. Toch is dat wel interessant om gewoon ook eens te versimpelen op je vakantie. Plus, soms wordt je ontzettend verrast met tóch een zwembad of ineens een prachtige tuin met grote vijver midden in de stad! Of dat de campingeigenaar je fruit laat plukken van hun bomen. Ook kregen wij een heerlijk maaltje aangeboden voor een paar Lei (roemeense munteenheid). Terwijl we op de gezellige boerse veranda eten, kletsen we met de eigenaresse over toffe hotspots.

Kortom, waarom zou je naar Roemenië moeten gaan volgens ons?

 • Het reizen door Roemenië is goed te doen, voelt voor ons veilig en er zijn allerlei campings en accommodaties (ook al is de standaard lager, je ervaart wel op allerlei andere manieren het land);
 • De natuur is supermooi;
 • De mensen zijn vriendelijk (ook al vonden wij ze wat nors overkomen, na een zwaai of lach blijkt dat keer op keer niet zo te zijn!)
 • Het is qua vakantieland een stuk goedkoper;
 • Je kunt echt wildlife spotten (zoals beren, dassen, herten, vossen), terwijl je gewoon door de natuur rijdt;
 • Veel toeristische plekken zijn nog niet uitgebuit. Zo moet je om Râpa Roșie (het rode ravijn, vlakbij Sebeș) te zien, dwars door de zonnebloemvelden een stuk “offroad” rijden. En kom je uit op een groot veld. Verder niks. Enerzijds irritant (waarom is er geen leuke toren gemaakt om toffe foto’s te schieten?), maar anderzijds: pure natuur geeft wel de meest intense ervaring.
camperreis in Roemenië

De rode cliffen: Râpa Roșie in Roemenië

Welke ingrediënten bevat een toffe rondreis door Roemenië?

Hoe wij een camperreis in Roemenië aanraden: prik een gedeelte van Roemenië, afhankelijk van je reistijd. Ga zeker op zoek naar een waterval, grot, doe een toffe natuur wandeling en rijd over de B-wegen om van de natuur te genieten. Bezoek een paar grote steden en kleine dorpjes onderweg voor een wandeling of fietstocht en je bent echt een fantastische Roemenië ervaring rijker! Een tour qua paardrijden door de bergen of wildlife spotten is ook op verschillende plaatsen mogelijk.

Laatste persoonlijke tips voor een vakantie of camperreis in Roemenië

 • Gezien de soms slechte staat van de weg, rij hier inderdaad niet ’s avonds of tijdens flinke regen. Je ziet de grote kuilen gewoon niet meer en dat vonden wij gevaarlijk tijdens onze camperreis in Roemenië;
 • Normaal staan we veel wild, maar de campings zijn hier goed betaalbaar, kleinschalig en geven je een goede Roemenië ervaring;
 • Verwacht alleen niet een “camping” bij de camping, haha. Schroef je verwachtingspatroon wat omlaag!
 • Er is overal wel een Lidl of haar zusje Penny voor de bekende boodschappen, maar ppssstttt.. de meloenen langs de weg zijn súperlekker en goedkoper;
 • Voor het gehele wegennetwerk moet je officieel een vignet kopen;
 • De mensen zien er nors uit (dat ervoeren wij zo) maar zijn absoluut heel erg vriendelijk.

Camperreis in Roemenië, het nieuwe vakantieland?

Voor de avonturier wel. En als je ook graag buiten je comfortzone wilt gaan dus ook!

Ben jij wel eens in Roemenië geweest en waar was dat? We horen graag wat jij zou aanraden in Roemenië! Of ben je nu enthousiast geworden? Leuk! Klets mee in de reacties, wat denk jij bij een camperreis in Roemenië? 

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.