Een van de fijnste tips die ik kreeg tijdens mijn burn out is buiten wandelen voor een leeg hoofd. Na een wandeling voel ik me inderdaad veel rustiger, kalmer en gezonder. Ik ben namelijk totaal geen sportschooltype en dit is ook nog eens gratis. Hoppa! Daarbij kan ik het op alle momenten van de dag en overal doen. Ideaal ???? Maar waarom is dit buiten wandelen eigenlijk zo effectief? En hoe kan ik mezelf motiveren om het ook daadwerkelijk regelmatig te doen?! Want ja, mijn dag vliegt soms voorbij 😉

Waarom is buiten wandelen voor een leeg hoofd zo effectief?

De buitenlucht is gezond, denk maar aan de vitamine D die je door het zonlicht krijgt. Daarnaast maakt je lichaam tijdens beweging ook stofjes aan die ons een goed gevoel geven, zoals endorfine. Door buiten wandelen voelen we ons minder moe en uitgeput. Tot slot komen we door fysiek bezig te zijn, beter in contact met ons lichaam.

Heel fijn voor mij, want soms zit ik zó in mijn hoofd. Voor mijn conditie heb ik vroeger ook nog een tijdje het hardlopen geprobeerd, maar nog voordat ik goede dames hardloopschoenen had gevonden, ben ik gestopt. Mijn partner had toen ook maar zijn heren hardloopschoenen laten zitten. Dag date-run idee, haha. Maar even serieus. Wandelen is toch laagdrempeliger voor mij dan hardlopen. En zeker voor mensen met een burn out geldt: niet te hoge doelen. Verder trek ik, als het kan, ook even mijn schoenen uit om te aarden (yeah waterlijn en blotevoetenpad!). Zo fijn.

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FB3wOKZUFnp4%2F&access_token=EAAG5hzKyxakBADToUyCe8P27AgsRkzq9nN7BqGeV2zOIc0ZBXFvExmEoFMtbBQK0x9SOXPg2WyD756U6iPSoFzRaKAov4synKhx7J5CZCIM5bNlGwr1SdrwJLdTKrKuvB2dUmP88bBWruWTbwvCDqa9rZBSkX9HPqpEg6l6BEh0i6LR2tWsNvaUWdngSXacbmXOX7z5yRtIt9RSOCl74M7fc5OwZB0OUY2VbLn8S2xOVHjl2XOZCe` resulted in a `400 Bad Request` response: {"error":{"message":"Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their pass (truncated…)

Hoe motiveer ik mijzelf tot regelmatig buiten wandelen voor een leeg hoofd?

Zoals ik al zei, de dagen vliegen voorbij. En om eerlijk te zijn, vind ik het nu ook wel lekker om met dit koude weer gewoon binnen te chillen in mijn onesie. Toch is die por tot buiten wandelen voor een leeg hoofd, voor mij heel erg de moeite waard. Want ik weet gewoon dat ik me na het wandelen veel frisser en energieker voel. Dus welke tips gebruik ik dan om mijzelf te motiveren tot buiten wandelen voor een leeg hoofd?

1. Niet te hoge doelen

Deze pin ik vast hoor. Ik ga geen afspraken meer maken zoals elke dag een half uur wandelen. Ik ervaar dan alleen maar een onaangename druk en als het me niet lukt voel ik me supershit. In plaats van doelen, probeer ik mezelf aan te voelen. Heb ik een druk hoofd? Voel ik me in een dipje? Weet ik even niet wat ik aan moet met mijn lijf? Ga dan NU wandelen! ????

2. Samen wandelen

Soms heb ik geen zin om saai alleen te gaan. Gelukkig kan ik vaak ook mijn moeder of een vriend(in) strikken. Ik kan dan toch lekker buiten wandelen voor een leeg hoofd, maar ik ben niet alleen. En vaak werkt even praten of spuien toch ook wel!

3. Wandelen met een doel

Een boodschap halen of koffie doen bij iemand in de buurt is ook altijd een mooie stok achter de deur voor een wandelingetje. Of als de kids heen en weer vliegen in huis, weet ik het ook: naar buiten schoppen die handel!

4. Een mooie route wandelen

Er zijn een paar plekjes waar ik extra van geniet. Nu rondom kerst is dat een sprookjesachtig rondje wandelen gewoon in de wijk ’s avonds met al die lichtjes. Maar ik loop ook graag langs de weilanden of in het bos.

5. Geen zin in wandelen, dan ga ik fietsen ????

En als ik echt geen zin heb om te wandelen, dan kan ik mezelf vaak nog wel overhalen tot een rondje fietsen. In Zoetermeer fiets ik dan graag een rondje Noord A. Heerlijk langs het water, door de polder en tussen de bomen.

Stress reductie, het lukt me steeds beter

Een beetje lief zijn voor mezelf, niet te hoge doelen stellen, gewoon genieten rondom het hier en nu. Het lukt steeds beter en daarvoor ben ik echt wel trots op mijzelf. Ik leer mezelf steeds beter kennen en accepteren. In kleine stapjes dichter bij mezelf. Wat meer uit mijn hoofd en in mijn hart 🙂

Laat ook weten hoe jij het aanpakt! Ga jij graag buiten wandelen voor een leeg hoofd? Of heb jij andere manieren voor rust in je koppie?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.