Borstvoeding geven klinkt als één van de meest natuurlijke dingen. Ik bedoel, dat gaat toch gewoon vanzelf? Maar niets is minder waar, helaas. Het geven van borstvoeding aan je kindje is in deze maatschappij vaak een dikke, vette strijd. En daarom: een dikke, vette box aan de borstvoedingsmama!

Ook lezen: “Gratis babyboxen en dozen vol cadeaus? Nee hoor, doe mij maar niet”

Trots op alle mama’s

En natúúrlijk ben ik trots op ALLE mama’s. Ik ben trots op alle vrouwen. Alle mensen. Alle wezens. Nou, nu heb ik iedereen wel gehad toch 😉

Alleen met borstvoeding heb ik nu eenmaal zelf ervaring, en ik heb dit best als een strijd ervaren. Dus misschien is deze box, dan ook wel stiekem een beetje aan mijzelf.

Voor alle vrouwen die vechten om goed borstvoeding te geven en wel een extra complimentje of zetje kunnen gebruiken: Je doet het SUPER! (L)

pauw open veren / box aan de borstvoedingsmama
Hoe trots?

Een dikke, vette box aan de borstvoedingsmama, waarom?

Stuwing, borstontstekingen, onbegrip, verdriet, slaaptekort, een productie dip, kolven, tepelbijten en reacties als ‘dan geef je toch gewoon een flesje..’ Nee. Ik wil strijden voor die borstvoeding! Maar makkelijk is niet altijd.

En daarom – tik ‘m aan – wil ik graag een box aan de borstvoedingsmama geven..

.. om jouw strijdlust!

Om koste wat het kost je eerste colostrum te geven aan je kindje en je productie op gang te helpen, ondanks je intensieve bevalling.

.. jouw engelengeduld!

Wanneer je met veel moederliefde keer op keer “de grote hap” aan je baby probeert uit te leggen, ondanks je eigen vermoeidheid.

.. jouw aandacht!

En de manier waarop je alles vraagt en uitzoekt zodat je de borstvoeding laat slagen, ondanks de omgeving die het afscheept als “gedoe“.

..om jouw doorzettingsvermogen!

Om als borstvoedingsmama tijdens die allesvragende regeldagen en sprongetjes je productie op te krikken, ondanks je onzekerheid over de hoeveelheid melk.

.. jouw vastberadenheid!

Wanneer je wéér je tijd opoffert om voor je kindje te kolven, ondanks je verlangen naar een klein momentje voor jezelf.

Lees ook: “Kolven op het werk: tips voor flinke plonzen in die flesjes”

.. en om jouw moed!

Wanneer je ‘weer’ met pauze op je werk moet om te kolven. Terwijl anderen denken dat je lekker aan het chillen bent en jij maar op je toeschietreflex wacht omdat dat ding zo’n herrie maakt en je van binnen brandt om een echte pauze.

.. jouw lef!

Wanneer je je kindje de borst geeft in het openbaar omdat dat kleintje gewoon het allerbelangrijkste is en NU honger heeft, en ondanks je kritische kijk op je eigen lijf na de zwangerschap.

Lees ook: Wie is toch die borstvoedingsmaffia? “De underground maffiose tietenclub”

.. jouw creativiteit!

Hoe je het borstvoeden en kolven probeert in te puzzelen tussen de aandacht voor je andere kinderen, je man en je werk en ondanks je wens om ook eens iets voor jezelf te willen doen.

.. en jouw wilskrachtig!

Om als borstvoedingsmama 2, 3, 4, 5 keer per nacht te voeden. Zelfs als jouw kindje al een stuk ouder is en ondanks dat al die leeftijdsgenootjes al lang lijken door te slapen.

Lees ook: “Kindje laten huilen om te leren doorslapen, tegen je gevoel in”

Wees maar trots op jezelf

Lieve borstvoedingsmama je mag supertrots op jezelf zijn, net als alle mama’s. Het is niet altijd makkelijk, maar meestal na een lastige fase, ben ik altijd superblij te hebben doorgezet. Borstvoeding is het zo waard! Who run the world? Mom’s Mom’s! 😉

Heb jij moeten strijden voor een goedlopende borstvoeding? Hoe heb jij jezelf kunnen motiveren, deel je gedachten in de reacties.

Afbeeldingen eigen, laatste update 2022

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

11 Reacties

 1. Wat fijn om te lezen 🙂
  Ik geef nu 7 maanden borstvoeding, met veel plezier. Het begin was moeilijk, ik heb drie keer een borstontsteking gehad. Maar als ik zie hoe goed mijn dochter het op mijn melk doet, dan ben ik trots dat ik doorgezet heb.
  Kolven doe ik bijna nooit. De dame weigert uit de fles te drinken. Dat is soms best pittig in combinatie met mijn werk, want ik ben genoodzaakt om heen en weer te racen om mijn dochter te voeden. Nog lastiger is het onbegrip vanuit de omgeving…mensen die zeggen dat je gewoon moet wachten totdat ze uit de fles gaat drinken.. je wilt niet weten wat we allemaal al geprobeerd hebben..

  Heel herkenbaar dus. Go mama’s!!

 2. Mooie blog!
  Ik ga hem delen in mijn favorieten van vandaag, ook al is hij iets ouder.

  Borstvoeding geven is soms best pittig, zeker in het begin inderdaad. Zodra je de eerste zes maanden door bent. Is het wel goed te doen. En ik geef het nog steeds, had het nooit van mezelf verwacht.
  …Merel schreef als laatst…In de ban van de toekomst – deel 2My Profile

  • Ja dat klopt inderdaad! Het is jammer als je denkt dat je moet stoppen met voeden door een borstontsteking. Maar het is wel heel naar ja.

 3. Ik zou meteen weer beginnen als ik die foto’s zie. Ik mis dat intieme dat je met je kind deelt. Maar bij mij liep het eigenlijk van een leien dakje, dus dan is het makkelijk praten.

  • Zeker, zo mooi en intiem 🙂 fijn dat het bij jou zo goed ging. Ik ken veel meiden waarbij het toch best pittig is (in het begin).

 4. Jaa! Lief! Nu ik zwanger ben van de tweede vinden mensen me nog raarder als ik vertel mijn tweejarige dochter nog te voeden, maar man wat heeft ze er baat bij. Vooral nu ze herstellende is van een griepje. En het doet me zo’n pijn soms dat ik wel moet weigeren omdat mijn tepels te gevoelig zijn of ik te moe. Hartverscheurend! Maar wat fijn dat er ook momenten zijn dat we fijne bv momentjes hebben waarin we naar elkaar lachen en met elkaar kletsen. Die zou ik voor geen goud willen missen! Straks de tweede aan de borst. Ik ben benieuwd hoe dat zal zijn!

 5. Terwijl ik dit lees zit ik te kolven op mijn werk ???? inmiddels alweer bijna 6 maanden mag ik borstvoeding geven. Het is inderdaad soms hard werken maar zo fijn als het goed gaat. Ik ben er inderdaad trots op dat ik het doe en blij dat het lukt. Helaas is dat niet voor alle mama’s zo. Maar inderdaad Hoe dan ook…
  Goooo mommy’s!
  …Janske schreef als laatst…Mijn brief aan de heer of mevrouw BergsteinMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.