Tijdens het geven van borstvoeding heb je niet heel veel nodig, behalve.. je borsten! Zo fijn. Toch zijn er een aantal borstvoedingsbenodigdheden die ik wel heel erg handig vond, ook echt veel gebruikt heb en passen bij een ‘groene lifestyle’. Ik zet ze hier op een rijtje.

Ook leuk: “Waarom borstvoeding in het begin fucking irritant is”

Handige borstvoedingsbenodigdheden

1. Borstkompressen tegen lekkages

Ja, jeetje. Kunstvoeding is duur, maar wegwerp zoogkompressen tikken ook wel aan. Per pak deed ik nog geen twee dagen, en ik betaalde 2 euro per pak. En als je dan lang wilt borstvoeden..

Toen ik eindelijk wasbare zoogcompressen ging gebruiken was ik erg blij. Niet alleen financieel, maar het zit ook veel prettiger én is lekker duurzaam.

Leestip: “Uitgebreide vergelijking wasbare zoogcompressen + tips en info”

wat is er nodig en handig bij borstvoeding

2. Zalf tegen tepelkloofjes

Ja helaas, dit hoort er ook een beetje bij. Baby moet “leren” aanhappen en jij moet “leren” aanleggen.

  • In het begin kunnen daardoor gevoelige tepelkloofjes ontstaan.
  • Als je langer borstvoeding geeft heb je ook nog een ‘bijt’ fase (ja sorry, mooier kan ik het niet maken – maar wij vrouwen overwinnen dit). Ook dan komt zo’n zalf van pas!
  • Verder kun je het veilig gebruiken als billenzalf.

De beste aanrader vind ik nog steeds Purelan. Dit is 100% lanoline, geen toevoegingen, geen conserveringsmiddelen, geen parfum, geen parabenen. Niet erg als de baby dit een beetje in de mond zou krijgen dus. Voor vegans heb ik nog geen aanrader qua tepelzalf, aanvullingen zijn daarom zeer welkom in de reacties.

Lees ook: “Tepelzalf tijdens borstvoeding vergelijking (welke crème bij tepel bijten en/of kloofjes?)”

wat is er nodig en handig bij borstvoeding

3. Het verlichten van stuwing

Stuwing komt voor in de eerste week van de borstvoeding en wordt veroorzaakt door vaatverwijding, weefselvocht en het op gang komen van de melkproductie. Je borsten worden groot, vol en voelen gespannen.

Bij stuwing is het belangrijk dat je je borsten goed laat leegdrinken. Eventueel kun je een beetje afkolven. Voor of tijdens het geven van borstvoeding kun je ook een beetje je borsten masseren.

Voor een beetje verlichting gebruikte ik witte kool bladeren uit de vriezer voor op m’n tits bij de stuwing. Prima. Maar deze warm/koud borstkompressen zijn natuurlijk iets discreter tijdens de kraamweek (en al het bezoek)…

wat is er nodig en handig bij borstvoeding

4. Een stille borstkolf

Tot slot vind ik een fijne én stille borstkolf echt belangrijk om het kolven op mijn werk zo prettig mogelijk te maken. Ik ben begonnen met Medela, dat kende ik van het ziekenhuis, maar zocht gauw verder naar een andere. Daarna nog een miskoop gedaan, maar toen kwam ik bij de Ardo Calpyso. En daarmee heb ik uiteindelijk 2 kindjes lekker lang borstvoeding kunnen geven (L)

Ook lezen: “Kolven op het werk: tips voor flinke plonzen in die flesjes”

borstvoedingsbenodigdheden

Meer borstvoedingsbenodigdheden kan ik eigenlijk niet bedenken. Wat heb jij echt nodig (gehad) tijdens de borstvoeding? Klets mee in de reacties!

Afbeeldingen: Pixabay, laatste update 2022

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.