Liefkozend noem ik mijn borstkind altijd piranha. Zogenaamd omdat ze zo geinig aanhapt tijdens de borstvoeding. Maar tijdens het leren aanhappen in het begin met die kloofjes, en na een half jaar tijdens de tandjesperiode, kan ik de lol er even niet van inzien. Pijnlijke scheurtjes maken het ook lastig om te ontspannen en in die vicieuze cirkel wil ik niet. Zo’n kloof door verkeerd aanhappen of klein wondje door tepel bijten doet verdorie zeer. Au! Ik moet echt iets hebben voor op m’n tiet. Maar wat is een goede tepelzalf tijdens de borstvoeding qua ingrediënten, vraagt mijn Huidtherapeutische ziel? Ik zet eerst wat achtergrondinfo op een rijtje of scrol direct naar beneden voor de betere tepelproducten en mijn eigen conclusie.
In dit artikel bekijk ik tepelproducten uit de winkel qua verzorging en geen medicatie zalf voor schimmels (zoals spruw) en bacteriën (borstontsteking) bij de tepels. Ik deel alleen mijn eigen ervaring. Bij twijfel/ziekte raadpleeg je arts.
Inhoud
Pijnlijke tepels tijdens borstvoeding door kloven of tepel bijten
Pijnlijke tepels en kloven ontstaan in het begin vaak door verkeerd aanhappen. Maar ook andere oorzaken zijn mogelijk, zoals vasospasme. Bij mij ontstonden de kloven door een te kort tongriempje. Wanneer je regelmatig pijn aan je tepels hebt tijdens de borstvoeding, dan is het allereerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Voorkomen is beter dan genezen. En in de tussentijd A.U.B. wat verzorging en verlichting voor mijn boobs 😉
Wondjes en pijn door tepel bijten is weer een ander verhaal. Op tijd los koppelen kan helpen. Borstvoeding.com heeft een mooi artikel geschreven met tips bij tepelbijten.
Ohh, die tepelbijt fase. Het gaat voorbij, geloof me. Maar ik kan mij de frustratie nog goed herinneren! Na alle liefdevolle tips heb ik ook de loedermoederachtige geprobeerd zoals gillen van pijn of zelfs een keertje terug bijten in het kader van zelf ervaren. Uiteindelijk hadden we ‘m door. Helaas vallen vermoeide mama’s wel eens in slaap rond een vroege ochtendvoeding in bed.. Aaaauwwwwwwwwwwwwwwwww !!! Ik ben wel eens leuker wakker geworden.. Herkenbaar?
![borstvoeding in het begin](https://mamasjungle.nl/wp-content/uploads/2016/12/borstvoeding-in-het-begin.jpg)
Welke tepelzalf tijdens borstvoeding?
Ik ga dus op zoek naar een goede tepelzalf tijdens borstvoeding en tepel bijten. Een kapotte of open tepel is namelijk een mogelijke ingang voor bacteriën en schimmels. Op een borstontsteking of spruw zit ik niet te wachten. Daarnaast is een verzachtend, beschermend laagje meer dan welkom op dit moment.
Punten waarop ik let bij een goede tepelzalf
- Zalf die fijn is en goed werkt (verzacht, pijn dempt en helpt genezen)
- Werkzame ingrediënten en geen overbodige (schadelijke) ingrediënten
- Niet schadelijk is tijdens borstvoeding
Tepelcrème of tepelzalf?
Zalf, crème en lotion zijn benamingen die aangeven hoeveel water en vet in
een smeersel zit. Een zalf is een vet smeersel, hierin zit weinig water. Een crème
is een samenstelling van vet en water en een lotion bevat veel water.
Een (tijdelijke) zalf vind ik bij een tepelwondje en tepel bijten het meest prettig. Het voorkomt verdamping van vocht uit de tepel, zodat de huid gehydrateerd blijft en kan herstellen. Omdat de zalf wat vetter is, geeft dit meteen een beschermlaagje tegen de pijn.
Tepelzalf ingrediënten
De ingrediëntenlijst (INCI) is verplicht op het product of op de verpakking van een tepelzalf. Hoe hoger het stofje staat in de lijst, hoe hoger het percentage. Opgeteld zijn de ingrediënten altijd 100%. Verder mogen de (26 verplicht te noemen) parfumingrediënten onderaan door elkaar worden vermeld, maar op de juiste plek qua percentage staat dan ‘parfum’.
Qua tepelcrème en tepel bijten zoek ik naar ingrediënten met verzorgende/verzachtende, kalmerende en herstellende eigenschappen, om de huid te ondersteunen. Panthenol (vitamine B5) is een mooi herstellend ingrediënt en prunus dulcis (amandelolie) verzacht.
Daarnaast help ik de huid dus genezen en beschermen, door er een (tijdelijk) filmlaagje overheen te leggen. Een vetachtig stofje. Hiervoor bestaan aardolieproducten (paraffinum liquidum varianten), maar ik kies liever natuurlijke varianten, zoals lanolin (wolvet) en cera alba (bijenwas).
Tepelzalf vergelijken
Wat let ik op?
In de tepelzalf voorbeelden hieronder benoem ik de ingrediënten, zodat je ze kunt vergelijken. Zelf let ik dus op de volgende punten.
Zo min mogelijk ingrediënten. Hoe minder onnodige bij-ingrediënten, hoe beter. Zo hoeft parfum er voor mij niet in.
Vetstoffen. Liever natuurlijke vetstoffen zoals wolvet (lanolin) of bijenwas (cera alba), dan paraffine stoffen (afvalstoffen uit de olie- en benzine-industrie) zoals paraffinum liquidum, cera microcristallina en paraffin.
Alcoholingrediënten onttrekken juist water uit de huid, dat wil ik niet*. Ik vermijd daarom: alcohol denat., SD alcohol, ethanol, methanol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol. Vettige alcoholstoffen die de huid niet uitdrogen zijn: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, benehyl alcohol en stearyl alcohol (al vermijd ik bij tepelproducten het liefst alle alcoholingrediënten).
Andere goede stoffen die erin mogen zitten zijn: amandelolie, zink, shea boter, panthenol.
Als de stoffen biologisch vervaardigd zijn, heeft dit ook mijn voorkeur. En als je de tepelzalf alleen gebruikt voor de tepels, heb je maar weinig nodig. Maar de meeste crèmes kun je ook voor andere doeleinden gebruiken (huidwondjes, babybillen) en dat is ook weer een voordeel.
![Pijnlijke borsten blijven na stoppen borstvoeding](https://mamasjungle.nl/wp-content/uploads/2019/10/Pijnlijke-borsten-blijven-na-stoppen-borstvoeding-pixabay-1024x683.jpg)
Voorbeeldlijst van tepelproducten
Bepanthen Baby Zalf (100g)
Ingrediënten Bepanthen baby zalf: Gezuiverd water, wolvet, vloeibare paraffine, witte zachte paraffine, amandelolie, dexpanthenol 5%, protegin X, witte bijenwas, cetyl- en stearylalcohol (witte wasachtige substantie).
Weleda Tepelzalf (25g)
Ingrediënten Weleda Tepelzalf: Lanolin, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Calendula Officinalis Flower Extract, Beeswax (Cera Alba), Lanolin Alcohol, Tocopherol
Weleda Calendula zalf voor wond- en tepelverzorging (25g)
Ingrediënten Weleda Calendula zalf: Sesamum Indicum Oil, Calendula Officinalis Extract, Aqua, Lanolin, Cera Alba, Lanolin, Alcohol.
Sudo crème (250 g)
Ingrediënten Sudocrem: Aqua, Paraffinum liquidum, Zinc oxide, Paraffin, Lanolin, Cera microcristallina, Sorbitan sesquioleate, Benzyl benzoate, Cera alba, Benzyl alcohol, Linalyl acetate, Propylene glycol, Benzyl cinnamate, Lavender oil, citric acid, BHA
Purelan 7g
Ingrediënten Purelan: 100% ultrazuivere, natuurlijke lanoline van medische kwaliteit.
Nuby tepelcrème (30g)
Ingrediënten Nuby: Lanolin, Lanolin oil, Aroma (Natural), Bioflavonoids, Citric Acid, Caprylic Acid, Lactic Acid, Levulinic Acid
Tepelbalsem Blooming Belly Natural Attitude (75 ml)
Ingrediënten tepelbalsem Blooming Belly Natural: Cocos nucifera (kokos) olie, glycine soja (soja) olie, Butyrospermum parkii (shea) boter, gehydrogeneerde plantaardige olie, Argania spinosa (argan) palmpitolie, Rosmarinus officinalis (rozemarijn) blad extract, helianthus annuus (zonnebloem) olie.
Bentley Organic Tepel Balsem (17g)
Ingrediënten Bentley Organic Tepel Balsem: Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Cera Alba (Beeswax)*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*, Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract* * Ingrediënt uit gecontroleerd biologische teelt
Heilwol (heelwol, gekaarde wol of genezende wol) (100g)
Dit is geen crème of zalf, maar een plukje wol. Heilwol is een natuurlijk geneesmiddel. Het zorgt dat geïrriteerde, gevoelige of ontstoken huid kan blijven ademen en niet wordt afgesloten. Door de structuur van de wol wordt er een luchtlaagje gevormd, dat zorgt voor optimale ventilatie. Daarnaast absorbeert de wol vocht en zweet en het geeft natuurlijke lanoline af. Leg een plukje op je tepel in je bh. Niet wassen. Het wolfleece regenereert 1-2 maal wanneer je het voor ongeveer 1 dag in de zon legt.
Welke crème kies ik op basis van de ingrediënten bij tepel bijten?
Qua tepelbescherming kies ik zelf voor Purelan. Zeker onder het mom less is more. Er zitten verder dus geen andere dubieuze stofjes in. Het is natuurlijk, mijn huid wordt er lekker zacht van en het doet precies wat ik wil. Namelijk een helend, beschermend filmlaagje leggen over mijn tepel.
De zalf is wel heel vettig en stug. Daarom kun je het best een beetje zalf pakken en warm wrijven tussen je duim en wijsvinger, zodat het smeerbaar wordt. Je kunt qua verwarmen ook even op de tube zitten, zodat het makkelijk uitkomt, haha. Tot slot doe ik er mega lang mee!
Lees ook: “Welke baby producten gebruik ik als Huidtherapeut eigenlijk voor mijn kids?”
![borstvoedingsbenodigdheden](https://mamasjungle.nl/wp-content/uploads/2014/11/borstvoeding.jpg)
Overige tips bij pijnlijke tepels
Tot slot wil ik je nog deze tips meegeven die bij mij hielpen bij pijnlijke tepels.
- Borstvoeding geven in een andere houding, om het pijnlijke plekje te omzeilen.
- Bij pijn probeerde ik zoveel mogelijk te ontspannen door een rustige, diepe ademhaling toe te passen op een liefdevol mantra in mijn hoofd (“ik hou van ons”, “ik ben trots op ons”).
- Na de borstvoeding bleef ik met blote borsten even mijn tepels “luchten”, met een druppeltje melk erop.
- En verder dus wat tepelzalf.
Sterkte met je lieve tepels! Ik hoop dat je een fijne tepelzalf kunt uitkiezen. Heb jij nog tips bij pijnlijke tepels? Deel ze dan graag in de reacties hieronder met andere mama’s.
Update 2020. Let op: ingrediënten in crèmes kunnen tussentijds veranderen. Dubbelcheck altijd even. Afbeeldingen: Pixabay, eigen. Bronnen: *https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/product-advies/alcohol-in-cosmetica/
5 Reacties
Ontzettend fijn deze uitgebreide blog met uitleg over de ingrediënten en de voor- en nadelen. Zo zorg je dat een wirwar aan namen en stofjes ineens een stuk transparanter is geworden. Dankjewel!!
Hi Kiki, graag gedaan en jij bedankt voor je mooie compliment!
Hoppend van blog naar blog kom ik hier even lezen.
Als kinderloze vrijgezel heb ik van dit onderwerp helemaal geen verstand.
Bij een sneetje of irritatie gebruik ik altijd Uierzalf. ( In uierzalf zitten de volgende stoffen: petrolatum (soort aardoliedestillaat), paraffinum liquidum(tevens een aardoliedestillaat), lanolin olie(natuurlijke olie uit schapenvacht), triclosan(anti bacteriële chemische stof) en cymbopogon nardus(etherische plantaardige olie).
En daar heb ik altijd baat bij.
Al ben ik ook wel weer snel tevreden.
Onwetende groet,
Ah, de oude vertrouwde uierzalf. Past overigens wel helemaal binnen de context van dit verhaal. En leuk dat je het potje eens hebt omgedraaid!
Tja, aardolie ingrediënten zijn niet de meest fijne stofjes maar je ziet ze in allerlei gelijkwaardige producten als uierzalf terug. Wat dan wel weer eerlijk is van Mr. Uierzalf is dat de prijs er wel naar is 🙂
Prachtige nieuwe blog, ik blijf van je (schrijf-) stijltje houden. Ik leer een hoop van je, geweldige mamma <3