Bedtijd voor babyboy. 6 schepjes, wat water en een brok in mijn keel is het nieuwe avondrecept. Een harde fles vervangt mijn warme borst. En ik? Ik ben aardig teleurgesteld. Waarom lukt de borstvoeding nu niet zoals bij onze eerste spuit? Vandaag moet ik even wat kwijt over flesvoeding acceptatie na borstvoeding.

Borstbaby 1 VS borstbaby 2

Kleutergirl heb ik tot 2 jaar borstvoeding kunnen geven. Gekolfd op het werk tot één jaar, en daarna werd ze enkel bij de oppas bijgevoed met kunstvoeding. Zelf heb ik nooit een flesje hoeven gegeven. Heerlijk, handig en fijn vond ik dat. Tegen het einde at ze perfect en namen we op de natuurlijke weg afscheid van de borstvoedingsperiode.

flesvoeding acceptatie na borstvoeding

babyboy 9 maanden; lekker drinken in de By Kay draagdoek

Ik heb eigenlijk geen moment getwijfeld dat dit anders zou gaan bij babyboy. Maar hoewel de borstvoeding in het begin aardig hetzelfde verliep, loop ik nu na 1 jaar volledig vast.

Flesvoeding acceptatie na borstvoeding; Ik kan het niet meer opbrengen 

Tot bijna 9 maanden weet ik mijzelf te motiveren om te kolven op het werk. Keer op keer ben ik teleurgesteld, omdat de opbrengst net onvoldoende is om zijn volledig melkbehoefte te dekken. Na 9 maanden ben ik te futloos om door te gaan, kies ik voor mijn werk i.p.v. mijn baby, stop het kolven en ga ik akkoord met nog meer kunstvoeding. Hate to say this, so much!

Is mijn melk op?!

Een flinke griep, mijn gestarte menstruatie én een hongerig ventje dragen niet erg bij aan het principiële vraag-en-aanbodverhaal. Mijn melk bereikt een historisch dieptepunt. Maar ik gun het hem zo graag. Meer aanleggen is de enige oplossing, dus bied ik non-stop mijn borst aan. Helaas is mijn melk nog steeds ontoereikend en nu vervangen we dus ook standaard zijn avondvoeding met kunstmelk. Hate to say this even more..

Schuldgevoelens en een negatieve spiraal

Ik baal dat ik mijn knulletje niet kan geven wat ik mijn dochter wel heb kunnen geven. En ik baal omdat ik faal in iets dat ik gewoon zo belangrijk vind. Ik geef waar mogelijk zoveel mogelijk de borst. Maar het is minder en hij moet even wachten op de toeschietreflex, en dat frusteert, waardoor ik bang ben dat ik de borst-fleswedstrijd niet ga winnen.

Lees ook: “Hoog tijd voor een verplicht mama-only momentje in de badkamer!*

Ik twijfel enorm. Doorgaan en vechten voor de borstvoeding, want elke druppel telt? Genoegen nemen met 1 jaar borstvoeding, stoppen en mij focussen op andere positieve punten? Ik weet het niet, voor nu ben ik gewoon een beetje verdrietig en bezig met flesvoeding acceptatie na borstvoeding.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

5 Reacties

 1. Je weet zelf je keuze al vrouw; een blije mamma is een blije baby,met of zonder mammamelk. Je hebt het eerste jaar zo goed als gehaald en he… kijk hoe gezond hij is! Ik snap je gevoelens heel goed, maar ga trots zijn op hetgeen dat je hem al gegeven hebt in mammamelk en nog gaat geven in mammaliefde ❤
  …Sonja schreef als laatst…Fall-ling in love with Leaves & FeathersMy Profile

 2. Snap je gevoel volkomen. Het kolven brak me na 8 maanden zo op dat ik 2 weken heb lopen janken om die keuze te maken. Maar uiteindelijk had ik een jankend en bijtend kind (8 tanden dus lekker bloederig) aan de borst hangen. Ik heb het versneld afgebouwd door saliethee te drinken en minder aan te leggen en was er binnen 2 weken vanaf.
  Er viel echt een last van mijn schouders om te zien dat ze het ook goed deed op flesvoeding (kunstvoeding vind ik een negatief woord). Genieten kon ik nog meer omdat ik de druk niet meer had om 400cc mee te geven naar de opvang.

  Uiteindelijk heb ik haar 8,5 maand het beste van het beste kunnen geven en daar ben ik trots op!

  Een dikke knuffel en geniet van je kleine mannetje.

 3. Ach lieverd, ik snap heel goed dat je hier enorm van baalt. Ik had het andersom, het lukte met hangen en wurgen bij mijn eerste om 9 maanden borstvoeding te geven maar ze was zelf echt veel gelukkiger met het flesje. Ze heeft nog lang in de nacht een slokje genomen (droog drinken, het was echt op).
  Je bent de 6 maanden voorbij, die zijn het belangrijkst. Alles wat hier nog bij komt moet je maar als bonus zien.
  Dus mijn advies, focus je op andere mooie intieme momentjes met je mannetje en wees lief voor jezelf 🙂

 4. Vooral vervelend voor jou, dit voelt als een niet fijn afscheid van deze periode.
  heb je al een goede lactatiekundige mee laten kijken? Ze zijn er niet alleen voor opstartproblemen hoor. Dan heb je tenminste het gevoel dat je er alles aan gedaan hebt.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.