Niet alleen mijn man, ik en onze kleine baby zijn inmiddels helemaal gewend aan de borstvoeding. Ook onze omgeving. En dat vind ik dan weer fijn want ik krijg geen rare opmerkingen erover zoals je zoveel leest op het internet. Het is gewoon zo en gaat gewoon zo. Maar waarom zijn er niet zoveel moeders die eigenlijk langer dan 6 maanden hun baby borstvoeding geeft? Ik kan voor mezelf wel een paar goede redenen noemen om het wel te doen namelijk 😉

Voordelen borstvoeding 10 maanden

Natuurlijk is het gewoon superheerlijk knuffelig om je kindje borstvoeding te geven. Maar ook..

Lekker slapen

Nachtvoedingen en het tussen ons in slapen, vinden wij hier in huize Jungle helemaal acceptabel. Alleen mama Jungle en papa Jungle zijn wel erg gehecht aan hun slaap. En onze kleine Jungle ook hoor, maar die heeft nog wel eens interrupties tussen die slaapjes. En wat doen we dan? Juist ja. Ik zal het even tijdsgebonden specificeren: 03.00 uur: ‘Weeehhh’, 03:01 uur: aanleggen, 03:02 uur: slokslokslok (ondertussen dommelt dochterlief weer rustig in slaap en door het ‘slaaphormoon’ dat bij mij vrij komt, ik ook) 03:15 uur het enige geluid dat je nu nog hoort is het hondengesnurk beneden 😉

Alhoewel… over baby slaapdrama kan ik óók genoeg meepraten!! Grrmmblll.

Mensen melk voor mensen baby’s

De bijvoeding gaat goed maar ongeveer 75% van haar voedingsstoffen moet zij nog krijgen via de melk. En voor mij is het een logische stap om dat dan nog steeds gewoon zelf te geven.

Omdat borstvoeding niet alleen eet-voeding is..

..maar ook rustvoeding, knuffelvoeding, troostvoeding, gezelligheidsvoeding. Kortom mentale voeding.

borstvoeding 10 maanden

honger, dorst en-zo-veel-meer van 0 tot 10 maanden

Gezondheid, superrrrr gezondheid 

Ik ben er heilig van overtuigt dat borstvoeding supergezond is. Ik ga hier geen hele uiteenzetting geven want anders zit ik zo ineens in het hokje ‘borstvoedingsmaffia‘ maar dit is voor mij wel ook een belangrijke reden om nog steeds borstvoeding te geven.

Extra bescherming via afweer

Via borstvoeding krijgt een baby’tje extra bescherming, afweerstoffen. En dat is belangrijk, want baby’s immuunsysteem is nog niet af. Ik noem het maar, ons natuurlijke vaccin. En inderdaad, onze kleine meid is amper ziek geweest.

Ook interessant: “Moet ik mijn kindje wel of niet vaccineren? Zo kies je!”

En verder is het ook goedkoop 😉

Goedkoop, makkelijk, snel bij de hand, altijd op temperatuur. Ja, die standaard dingen allemaal. Maar dat is hier alleen maar ‘extra’.

Ik weet dat het een beetje een taboe dingetje is. Borstvoeding aanprijzen. Zeker als moeders het heel graag willen, maar het lukt niet! Dat lijkt me zo’n zware strijd in je hoofd… Praat je vandaag mee? Hoe gaat de borstvoeding bij jou?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

8 Comments

 1. Heel mooie verhaal. Ik ben zo blij voor jou dat je lang
  bv heb kunnen gegeven. Ik vind dat ook heel belangrijk.
  Ik zelf heb moeite gehad met aanleggen en dochter lief
  had ook moeite met aanhappen helaas. Maar ik ben heel blij
  dat ik haar 3 maanden en een week heb kunnen bv
  geven. Daarna was het gestopt. Ook klofen gehad en
  borstontsteking, maar toch door gevoed en zelfs tot 4x
  per dag zitten kolven. Ik wou het zo graag voor mij
  dochtertje dat ik het niet heb opgegeven, ben ik heel trost
  op mezelf en op mijn dochtertje lief.

  Zeker je baby bv geven als je hebt, als je t niet hebt en t komt niet, dan is het een andere verhaal.

  Groetjes

  Suada

  • Lori Reply

   Hoi Suada, dankjewel voor je reactie. Wat mooi dat je zo hebt doorgezet. Respect. Ik weet als geen ander hoe moeilijk die eerste borstvoedingsperiode is. Je mag ook trots zijn op jezelf en je babytje 🙂

  • Lori Reply

   Zeker, iedereen zijn keuze! Iedereen heeft zijn eigen redenen en dat is ook juist goed. Ik ben nu alleen wel erg nieuwsgierig naar jou redenen 😉 ps. leuk dat je hier even komt neuzen.

 2. Ik ben ook helemaal voor borstvoeding! K vond het zo fijn om Senna zelf te kunnen voeden, het liefst had ik dit tot zijn eerste jaar gedaan. Helaas liep na zeven maanden de borstvoeding terug door medicijnen en moest ik stoppen. Goed artikel!

 3. Ik vind dat iedereen zelf de keuze moet mogen maken. Zelf had ik heel erg graag borstvoeding willen geven, maar omdat zoonlief al besloot met 28w zwangerschap geboren te worden, was mijn lichaam er helemaal nog niet klaar voor. Toch nog 3 maanden gekolft en aantal geprobeerd aan de borst, maar ik had te weinig productie en het was helaas ook te vermoeiend voor Ayden, daarom met pijn in mn hart gestopt met kolven.
  Bij een evt tweede kindje ga ik het zeker weer proberen!
  …Roos schreef als laatst…Mijn trots!My Profile

 4. Ik ben ook pro borstvoeding hoor. Ik heb maar liefst 2,5 jaar mogen voeden. En dat vertel ik de wereld met trots!
  …Sharmayne schreef als laatst…Baby’sMy Profile

 5. Goed dat je hier over schrijft. Zijn inderdaad weinig mensen die het na zes maanden nog doen. Bij de eerste is het na drie maanden gestopt. Iedere dag dat ik nu mijn zoon nog kan voeden is mooi meegenomen. Iedere keer bij het cb toch wel weer zenuwachtig of hij niet is afgevallen (wat bij dochter het geval was). Ben benieuwd wat de toekomst ons brengt.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.