Waar moet ik beginnen met het samenstellen van een leuk kerstdiner? In de vriezer ligt een flink biologisch vleespakket van Zorg&Natuur voor de komende maanden. En weet je wat leuk is? Ik heb dit keer ook bijzonder vlees en ‘vergeten” vlees besteld. En tadaa daar onder het nulpunt ligt tevens mijn inspiratie. Ik kies dit jaar met kerst als uitgangspunt: biologisch vlees. Laat je ook inspireren door deze heerlijke recepten voor wildzwijn, hertenstoof, longhaas, runderwang en easy soep voor de feestdagen. Welke bijzondere kerst recepten met biologisch vlees zou jij maken?

Ook leuk: “8 kersttradities die mij het ware kerstgevoel geven

Biologisch vlees aan de kersttafel

Deze bijzondere kerst recepten met biologisch vlees spreken mij dus heel erg aan. Ik wil namelijk niet op kerstavond zelf de hele tijd in de keuken staan. Deze recepten zijn daarom ook grotendeels voor te bereiden. Verder hou ik enorm van koken, maar ik ben ook wel een tikje ongeduldig en wil het graag niet te moeilijk. Ook op makkelijk, heb ik deze kerstrecepten dus uitgezocht. Tot slot maakt het biologisch vlees online bestellen, het helemaal makkelijk 🙂

 • Kerst recepten die je kunt voorbereiden
 • Niet te moeilijk
 • Met biologisch vlees (dat je online kunt bestellen)

Biologisch vlees online bestellen bij Zorg&Natuur

Zou ik Zorg&Natuur aanraden, als boer/slager voor online vlees? Ja, ja, ja! Ik heb er al twee keer een flink pakket besteld en al het vlees is zeer smakelijk. Zeker met de wetenschap dat de producten van biologische herkomst zijn, kan ik vlees eten met een goed gevoel. En de dieren kunnen gewoon dier zijn. Lekker vrij leven in kuddes op natuurgebieden (die niet worden bijgemest) in Nederland en de dieren krijgen geen preventieve antibiotica.

Lees ook: “Review | Grasgevoerd biologisch vlees van Zorg & Natuur (online bestellen)

Het is dus voor mij een vorm van toch vlees eten, maar op een diervriendelijke manier. Een mooi uitgangspunt voor deze bijzondere kerst recepten met biologisch vlees. Lees hieronder daarom ook wat interessante achtergrondinformatie over de herkomst van het vlees. Een stukje respect én een verhaal aan de kersttafel bij het diner.

bijzondere kerst recepten met biologisch vlees
Ingevroren vlees van Zorg&Natuur

Het vlees van Zorg&Natuur wordt geleverd met de foodservice van PostNL. Het pakket komt netjes ingevroren aan. Mocht je per ongeluk niet thuis zijn (zoals ik deze keer had – oops), dan gaat het pakket terug naar het pakketpunt waar het bevroren bewaard blijft in de koeling. Geen paniek (zoals ik dus ook had – oops), en de volgende levering is vaak meteen de volgend dag!

5 Bijzondere kerst recepten met biologisch vlees

1. Wildzwijn Poulet

Het woord poulet is eigenlijk afkomstig van kip, maar betekent in deze termen “stukjes” vlees. Wildzwijn poulet is vrij mager stoofvlees van het Everzwijn, gesneden in blokjes dus. Je kunt hier lekkere wildstoofpotten van maken.

Het wildzwijn vlees van Zorg&Natuur komt van everzwijnen die worden geschoten in de Veluwe, om de natuurlijke populatie onder controle te houden. Zij hebben zich hier dus heerlijk vrij kunnen voorplanten, struinen rond en (vr)eten alles wat voorbij komt. Denk aan plantaardige zaken zoals eikels, beukennoten, wortels van planten, vruchten en paddenstoelen. Maar ook een regenworm, kikker of zelfs een voorbij glibberende slang gaat naar goed binnen. Dit dieet geeft het zachte vlees een bijzondere, fijne wildsmaak. Everzwijnen zijn eigenlijk het wilde familielid van ons “gewone varken”. Het vlees is echter lichtroze en bevat duidelijk minder vet dan varkensvlees. Wist je dat je wildzwijnen vlees ook rosé kunt eten?

Wat een prachtige jonkies hè!

Hoe maak je wildzwijn stoofvlees? (basisrecept wildzwijn poulet)

1 kg wildzwijn poulet is ongeveer voor 6 personen. Zeker 2-3 uur stoven, gebruik hierbij ongeveer 550 ml vocht.

 1. Haal het vlees een dagje van te voren uit de vriezer. Laat de wildzwijn poulet op kamertemperatuur komen. Roer de stukjes vlees eventueel door een twee eetlepels bloem heen.
 2. Doe wat boter of olijfolie in de pan. Bak hierin de stukjes wildzwijn rondom mooi bruin.
 3. Haal de stukjes even uit de pan, braad in het bakvet 1 gesnipperd uitje voor enkele minuten. Voeg daarna de stukjes vlees weer toe en kies één van de wildzwijn stoofpot variaties hieronder. Voeg ook deze ingrediënten toe en bak het geheel. Voeg daarna het vocht toe.
 4. Zorg dat het wildzwijn vlees rustig en langzaam gaart. Dit kun je doen door een deksel op de pan te doen en 3-4 uur in een voorverwarmde (120 graden) oven te zetten. Of laat de pan op een laag vuurtje staan. Zelf zet ik mijn stoofvlees altijd in een hooimadam op het aanrecht voor slow cooking. Scheelt energiekosten en veilig met kids in huis.
 5. Als laatste stapje (bijvoorbeeld vlak voor het kerstdiner), zet je de pan op het vuur, zonder deksel. Zo kan het vocht verdampen en houd je een dikke saus over.

Wildzwijn stoofpot variaties

Deze groenten en kruiden kun je toevoegen bij stap drie. Als je de groenten graag met een bite eet, voeg je deze pas toe tijdens het laatste half uurtje bij stap 5. Kies als vocht (ook stap 3) bijvoorbeeld wildfond, rode wijn, rode port of abdijbier.

 • Takje verse tijm, eetlepel mosterd
 • Blokjes knolselderij, tomatenpuree, mosterd, wijn
 • Wortel, laurierblad, kruidnagels, spekblokjes

(Wild)fond is een soort bouillon, maar dan sterk geconcentreerd en vormt een mooie basis voor ragouts, sauzen, soepen en risotto.

Bijgerechten wildzwijn stoof

 • Gegrilde aubergine, courgette, tomaat en champignons
 • Spruitjes en gekookte aardappel
 • Frietjes (of geroosterde zoete aardappels en pastinaak)
bijzondere kerst recepten met biologisch vlees
Zo, dat is pas een grote stoofpot! Looking goood.

TIP: Je kunt deze stoofpotten 2-3 dagen van te voren maken. Laat het gerecht dan afkoelen en bewaar in de koelkast.

2. Hertenstoof

Vlees van herten bij Zorg&Natuur is ook afkomstig van boventallig wild uit de Veluwe. Het wildproduct is daardoor volledig traceerbaar, en uit Nederland. Dit Veluwse Edelhert heeft een goed leven gehad in de vrije natuur. Hun kostje is ook enorm gevarieerd (mossen, paddestoelen, grassen, knoppen en jonge scheuten van bomen, bladeren en kruiden) en ze scharrelen ’t bijeen in de bossen.

Hertenvlees is rijk en kruidig, de kleur is donkerrood, de structuur fijn en de geur stevig. Het is heerlijk in wildschotels of voor trekken van wildbouillon.

Hert in Veluwe. Prachtige foto gemaakt door Astrid van Rheenen

Hoe maak je hertenstoofpot? (basisrecept herten poulet)

1 kg herten poulet is ongeveer voor 6 personen. Zeker 3 uur stoven, gebruik hierbij ongeveer 550 ml vocht.

 1. Haal het vlees een dagje van te voren uit de vriezer. Laat het herten vlees op kamertemperatuur komen. Kruid het vlees met peper en zout.
 2. Doe wat boter of olijfolie in de pan. Schroei de poulet kort en hard dicht in de hete pan. Bak hierin de stukjes hert rondom mooi bruin.
 3. Haal de stukjes even uit de pan, braad in het bakvet 1 gesnipperd uitje en knoflook voor enkele minuten. Voeg daarna de stukjes vlees weer toe en kies één van de herten stoofpot variaties hieronder. Voeg ook deze ingrediënten toe en bak het geheel. Blus het af met het vocht (drank of bouillon).
 4. Breng het aan de kook en verlaag daarna het vuur, zodat het gerecht rustig en langzaam pruttelt. Dit kun je doen door een deksel op de pan te doen en 3-4 uur in een voorverwarmde (120 graden) oven te zetten. Of laat de pan op een laag vuurtje staan. Zelf zet ik mijn stoofvlees altijd in een hooimadam op het aanrecht voor slow cooking. Scheelt energiekosten en veilig met kids in huis.
 5. Als laatste stapje (bijvoorbeeld vlak voor het kerstdiner), zet je de pan op het vuur, zonder deksel. Zo kan het vocht verdampen en houd je een dikke saus over.

Herten stoofpot variaties

Deze groenten en kruiden kun je toevoegen bij stap drie. Als je de groenten graag met een bite eet, voeg je deze pas toe tijdens het laatste half uurtje bij stap 5. Kies als vocht (ook stap 3) bijvoorbeeld wildfond, rode wijn, port of cognac.

 • Bleekselderij, wortel, tijm, rozemarijn, tomaten
 • laurier, kruidnagel
 • Knolselderij, winterwortel, jeneverbessen, kaneel
 • Een leuk experiment is om de saus van de hertenstoof te binden met 3 sneetjes kruidkoek (ontbijtkoek) in blokjes gesneden.

Bijgerechten herten poulet

 • Rode kool
 • Knolselderij puree
 • Paddestoelen, risotto

3. Longhaas recepten

De Angus, Hooglander en Limousin runderen van Zorg&Natuur zijn biologisch gecertificeerd (SKAL) en leven vrij, in mooie Nederlandse natuurgebieden. Ze grazen het hele jaar buiten, waardoor het vlees een lager cholesterol gehalte heeft dan andere soorten rundvlees.

De longhaas van de rund, is de middenrifspier, in de borstkas vlakbij de ossenhaas en de longen. Het is een plat, langwerpig stuk vlees met een prachtige dooradering en lange grove draad. Deze harde zeen moet je even wegsnijden.

Snijd de longhaas het best dwars op de draad. Daarna kun je het bakken als biefstuk: even kort rondom in de roomboter. Maar ook grillen op barbecue is mogelijk. Rood of rosé gebakken is de longhaas het lekkerst.

Lekkere recepten met longhaas

bijzondere kerst recepten met biologisch vlees
Longhaas

Ook leuk: “De perfecte zaterdag met vrienden: een tuinfeest met gezonde bio hapjes op de bbq

4. Runderwang stoofschotel

Ik kom de term steeds meer tegen: Het dier van kop tot staart eten. En ik vind dit een respectvolle manier van vlees eten. Het daagt ook uit tot het eten van “vergeten vlees”, want producten zoals runderwang zie je niet bij de Appie liggen. Je eet zo in ieder geval gevarieerd. Maar goed, runderwang. Ik kende het niet!

Runderwangen zitten (natuurlijk) aan weeszijden van de kop van de rund. Het zijn ovaalvormige, dikke stukken vlees met een dieprode kleur. Het bevat zeer weinig vet, maar wel veel zenen en spieren. Zenen betekent trouwens vlees van de aanhechtingen van de spieren aan het bot. En omdat runderen deze spieren veel gebruiken (ze kauwen wat af), is het vlees vrij draderig. Runderwang is daarom erg geschikt om te stoven. Gun het de tijd om langzaam te garen en het wordt boterzacht met een volle vleessmaak. Runderwangen kun je naast gestoofd vlees, ook gebruiken als vulling voor ravioli.

Hoe maak je runderwang? (basisrecept runderwangen)

1 kg runderwang is ongeveer voor 6 personen. Zeker 4 uur stoven, zorg dat het vlees onder de saus blijft staan, zodat het niet uitdroogt. Eventueel bijvullen met bouillon.

 1. Haal het vlees een dagje van te voren uit de vriezer. Laat de runderwangen op kamertemperatuur komen. Snijd vet en dikke pees weg (het witte laagje van het wangvlees komt ook los bij lang stoven en kun je er zo afpellen). Kruid het vlees met peper, zout en eventueel paprika poeder. De wangen kun je verder in z’n geheel gebruiken in de stoofpot.
 2. Doe wat boter of olijfolie in de pan. Schroei de runderwangen aan de buitenkant dicht in de hete pan.
 3. Haal de stukken even uit de pan, braad in het bakvet 1 gesnipperd uitje voor enkele minuten. Kies eventueel één van de ingrediënten sets bij de runderwang stoofpot variaties hieronder. Voeg ook deze toe en bak het geheel. Voeg het vlees weer toe en blus alles af met het vocht (drank of bouillon).
 4. Breng het vervolgens aan de kook en verlaag daarna het vuur, zodat het gerecht rustig en langzaam pruttelt. Dit kun je doen door een deksel op de pan te doen en 3-4 uur in een voorverwarmde (120 graden) oven te zetten. Of laat de pan op een laag vuurtje staan. Zelf zet ik mijn stoofvlees altijd in een hooimadam op het aanrecht voor slow cooking. Scheelt energiekosten en veilig met kids in huis. De wangen zijn klaar als ze bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.
 5. Als laatste stapje (bijvoorbeeld vlak voor het kerstdiner), zet je de pan op het vuur, zonder deksel. Zo kan het vocht verdampen en houd je een dikke saus over.

Runderwang stoofpot variaties

 • Knolselderij, venkel, prei en tomaat
 • Paprika poeder, mostard, wortel, prei en selderij, 1 handpeer, laurier, tijm, rozemarijn, tomatenpuree
 • Stoven met extra spek

Bijgerechten runderwangen

 • Verse pasta
 • Gegrilde groenten
 • Gebakken aardappelschijfjes

5. Easy soep

En over van “kop tot staart” en vergeten vlees gesproken, zelf bouillon maken van biologische botten is ook erg leuk! Zo kun je schenkel gebruiken, maar ook ossenstraart of rundertong. De smaak is zo anders dan als je bouillonblokjes gebruikt. Bijzonder om te ervaren. En gezond, want er zitten veel waardevolle voedingsstoffen is. Zo zijn botten rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, zwavel en silicium. En merg bevat veel vitamine A en K2, omega 3 en 6 en belangrijke mineralen als ijzer, selenium en zink.

Wil je écht easy voor de kerst, dan kan ik deze kant-en-klare gezonde soepen bij Zorg&Natuur, tippen als bijzondere kerstgerecht met biologisch vlees.

Kerstrecepten met soep bestellen

 • Bruine bonen soep met biologisch vlees
 • Verschillende bouillons; kip, rund, ossestaart, varkensfond, lamsfond
 • Soeppakketten voor zelf maken

Bijgerechten soep

 • De soep als voorgerecht inzetten
 • Maak een leuk tapas diner, met kleine hapjes en schattige schaaltjes soep
 • Rustiek brood met ambachtelijke soep, zelf gemaakte kaasstengels voor de kids

Ook lezen: “Kan ik ook gezond eten via Thuisbezorgd?

Voor welke bijzondere kerst recepten met biologisch vlees ga ik dit jaar?

Gewoon omdat het zo vies klinkt, wil ik eigenlijk gaan voor runderwang. En dan hoop ik dat het heel lekker smaakt om zo mijn gasten te verrassen. Maarrr, daarvoor ga ik het wel eerst voorproeven 😉 En anders wil ik voor wildzwijn of hert gaan, omdat ik dit zelf nog nooit gegeten heb, omdat het iets anders is en omdat ik er nu ook een leuk verhaal bij kan vertellen.

Fijne kerst, lieve allemaal!

Lees ook: “Andere manieren om Kerst te vieren (met de focus op: aandacht voor elkaar)

Weet jij al wat je op de kersttafel gaat toveren? En wat spreekt jou het meest aan van deze bijzondere kerst recepten met biologisch vlees? Klets mee in de reacties hieronder!

Afbeeldingen: eigen, Pixabay, Astrid van Rheenen, ZorgNatuur.nl

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.