Vanaf 6 maanden mogen we bijvoeden, volgens de meest recente richtlijn van het Voedingscentrum. Ik was natuurlijk eigenwijs en kon niet wachten, heb rond 4 maanden allerlei verse, gezonde groentes gepureerd en ingevroren, en af en toe een lepeltje daarvan gegeven. Maar onderwijl las ik over de bijvoeden Rapley methode en gaf steeds minder van het lepeltje tot ik wacht toch nog maar even. Exclusief borstvoeding tot 6 maanden, goed gaan we doen.

Bijvoeden Rapley methode: je begint na 6 maanden

6 maanden, joepie. Ze kon toen ook goed zitten in de kinderstoel en vanaf toen was het feest. Vanaf toen gingen we gezellig met zijn drieën aan tafel. ELKE dag. Elke dag gezond koken, elke dag gezellig kaarsjes aan op tafel en elke dag gezellig van elkaar genieten. Tumtumtum I’m lovin’ it! (maar dan de ‘groene’ M-variant).

Afijn, wat een geweldig leuke methode. Rapley is in een notendop: kleine stukjes eten geven, baby pakt het zelf, eet wat hij wil, eet hij niet, dan niet en veel op de grond=lekker voor de hond.

Voordelen Rapley methode

kindje leert pakken, grijpen, kleuren, texturen en zelluf doen, leert ‘stop’ ik heb genoeg, leert de pure smaken, eet gezond en hopelijk, hóópelijk creëer je hiermee een makkelijke eter (maar dat is in de ideale wereld hè en die bestaat meestal niet). En handig, want je kunt tegelijkertijd ook gewoon zelf je bordje eten.

Een smakelijk menu

Ik zie wat een plezier ze erin heeft en wauw, we zijn nu een klein 3 maanden verder en hier een deel van haar smakelijke menu (in ongeveer de volgorde van onze gekozen introductie):

Broodkorst, pompoen, broccoli, worteltjes, perzik, pruim, bloemkool, peer, avocado, banaan, aardappel, rijst, meloen, grapefruit, courget, aubergine, champignon, spruitje, tomaat, brood met niks, met appelstroop, boter, housmous, soepstengel, rijstewafel, velloos partje mandarijn, appel, komkommer,  zuurkool (hihi), witte pitloze, velloze druiven.

Verslikken, gebeurt dat snel?

En verslikken? Dé grote angst…? Nou, don’t worry want ze heeft welgeteld twee hele hoestbuien en drie kolkhalsmomentjes gehad. Prachtig hoe ons lichaam werkt hoor, gewoon goed opletten, laten gaan en het lost zich vanzelf op.

Handige tips bij de Rapley methode

# print de volgende lijstjes voor aan de koelkast voedselintroductie, gewoon in stukken en groente en fruit van de maand

# wat doe je bij verslikking (heb ik me sowieso wel in verdiept voordat ik hiermee begon)

# aan tafel, jij bepaalt WAT en WANNEER. Zij bepaalt HOEVEEL.

# gezellig samen aan tafel en niet eraf om te spelen, dat doen we daarna samen!

# geniet van de wonderen der menselijk lichaam en vergeet even alle ingeprente reclamebeelden en slogans 😉

bijvoeden Rapley

Leuk hè! Lees tot slot deel 3 van onze eetgewoontes. Ik neem je mee in onze dag en hoe het dan verloopt met het eten van de kleine dame.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

  1. hier ook gedaan! opa’s en oma’s vonden het maar niets! hun angst voor verslikken is denk ik nog groter… ik had vooral moeite met het soms niet eten van mijn minimannetje..ik maar denken dat ze eten MOETEN, nu weet ik wel beter, ze eten wat ze nodig hebben..aan mama de taak om gezond eten aan te bieden.. leuk stukje!!

    • Ja, die zijn natuurlijk anders gewend. Ik laat onze ouders vrij wat zij doen (als het maar gezond is) maar merk dat ze nu wel stukjes brood en banaan/ appel durven geven en dat vind ik wel erg leuk!

  2. Wat leuk dat je ook een artikel over rapley hebt geschreven. Is inderdaad een succes, en wat betreft verslikking, als je het goed in de gaten houd komt het goed. Ze vinden het heerlijk als ze mogen ‘experimenteren’ met eten, daardoor weten ze beter wat ze eten en zou het later ook makkelijker gaan.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.