Gedoe met tafels, geen concentratie of een supermoeilijk vak? Je kind loopt vast op school en je wilt graag helpen. Misschien is bijles voor kinderen een optie. Welke mogelijkheden zijn er allemaal qua bijles voor kinderen en waar moet je op letten wanneer je kiest voor (online) hulp van een bijlesinstituut?
Lees ook: “Artikelen over school (linkparty #7)”
Inhoud
Mogelijkheden voor huiswerkbegeleiding of bijles
De laatste jaren geven mensen steeds meer geld uit aan huiswerkbegeleiding of bijles voor kinderen (CBS). Lang niet elk kind “vliegt” door z’n schooltijd heen. Daarnaast zijn struggles en stress niet bepaald bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. En wellicht speelt ook de situatie rondom Corona een rol. Maar wat voor mogelijkheden zijn er voor huiswerkbegeleiding of bijles voor kinderen?
1. Bijles voor kinderen via school
Via de docent of directeur kun je informatie opvragen over de bestaande programma’s en mogelijkheden qua huiswerkbegeleiding en bijles voor kinderen. Hier zijn wellicht bepaalde subsidies voor. (1,2)
2. Schoolondersteuning via de gemeente
Via je gemeente kun je kijken welke mogelijkheden er zijn voor extra ondersteuning omtrent school. Dit kan per gemeente verschillen. En mogelijk zijn er ook speciale programma’s wanneer je het financieel niet kunt bekostigen.
3. Zelf laten doen
Wanneer het kind graag zelfstandig werkt, is soms is een “andere” manier van leren al de oplossing. Denk aan educatieve apps, spelletjes en boeken.
4. Als ouder of verzorger helpen
Je kunt ook als ouder of verzorger een plan van aanpak maken om je kind te helpen met school, als je hier de tijd en kennis voor hebt.
De tafels zijn hier bijvoorbeeld echt een issue. Deze poster heb ik laatst gekocht en bleek uiteindelijk een goede zet! Nu zijn we op een leuke, “andere” manier aan de slag gegaan.
5. Iemand uit de kenniskring inschakelen
Rondvragen in de familie of kenniskring kan ook. Of misschien is er wel een klasgenoot die wilt helpen? Samen kom je verder.
6. Bijlesinstituten
Tot slot kun je ook hulp inhuren. Bijles voor kinderen en huiswerkbegeleiding is een miljoenenbussiness geworden. Er is veel aanbod, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor maatwerk. Er zijn instituten voor bijles voor kinderen van de basisschool en voortgezet onderwijs. Hulp gaat van huiswerkbegeleiding, speciale begeleiding tot concrete inhoudelijke hulp, zoals bijles economie.
Hoe kom je erachter wat voor soort bijles voor kinderen er nodig is?
Weten wélke hulp er precies nodig is, kan soms best een zoektocht zijn. Misschien kunnen deze tips je op weg helpen.
De eerste vraag is: wat is het probleem (achter het probleem)?
Gaat het echt inhoudelijk om een vak zoals rekenen, taal of geschiedenis en is er een achterstand? Zoek dan naar bijles. Hebben de problemen meer te maken met planning, discipline en concentratie? Dan is huiswerkbegeleiding een optie.
Huiswerkbegeleiding en bijles zijn twee verschillende dingen. Bijles voor kinderen is bedoeld om achterstanden van één of meer vakken bij te werken. Huiswerkbegeleiding draait vooral om het ‘leren’ leren.
Als we nog iets dieper kijken, kunnen problemen ook fysiek of geestelijk zijn. Misschien is er een chronisch slaaptekort of is er juist sprake van een andere vorm van stress. En dan kun je daarin eerst ondersteunen.
Een tweede slimme vraag is: wat is de behoefte van het kind? Wat heeft hij/zij nodig?
Bij jongere kinderen kun je een gesprek hierover aangaan met de juf of meester. Die zitten tenslotte “in het vak” en kunnen je op weg helpen naar de juiste hulp.
Denk ook aan gesprekken met andere ouders/verzorgers op school of met andere volwassenen die te maken hebben met jouw kind. Door te praten, kom je soms ook al op goede ideeën.
Bij oudere kinderen kun je dit ook bespreken met de juf, maar vooral ook met het kind zelf.
*Tips* Wanneer je met je kind praat over wat hij/zij nodig heeft qua school: Kies een rustig moment en praat er vaker over op meerdere momenten. Het beste moment is als je kind zelf begint over iets van school, soms kan dit al een kleine opmerking tussendoor zijn. Probeer verder niet te snel in te vullen of een oplossing te roepen, maar luister vooral eerst veel. En stel veel open vragen (wie, wat, waar, hoe etc.): hoe zou jij het fijn vinden als het zou gaan, wat kan ik voor je betekenen, welke manier vind jij leuk om te leren?
Een passend bijlesinstituut uitzoeken
Wanneer huiswerkbegeleiding of bijles voor kinderen de oplossing is, begint het zoekwerk. Er is veel aanbod van bijles hulp. Op Marktplaats staan vaak veel particulieren die hun hulp aanbieden. En er zijn ook allerlei bijlesinstituten. Bespreek van te voren in je omgeving en/of met je kind de mogelijkheden.
Mogelijkheden van bijlesinstituten
- Online of thuis (zoek dan op regio)
- Een-op-een of in groepsverband
- Korte periode of lange periode bijles
- Tarieven en je eigen budget
- Achtergrond en kennis van de docent
Verder kun je ook informeren of het bijlesinstituut ervaring heeft met als er ook specifieke problemen zijn zoals dyslexie of faalangst. En maak samen met de bijlesdocent een plan van aanpak. Zo is het voor iedereen duidelijk wat er gaat gebeuren en hoe. Tot slot is het ook een beetje trial and error. Gewoon samen uitproberen wat werkt..
Ook leuk: “Zelf je kind les geven? Hoe gaat dat bij groep 2 en 3?”
Afbeeldingen: Pixabay. Bronnen: (1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-doet-de-basisschool-als-mijn-kind-achterblijft-bij-klasgenootjes (2) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/extra-geld-onderwijs-door-coronacrisis/subsidieregeling-inhaal–en-ondersteuningsprogramma%E2%80%99s-onderwijs-2020–2021