Een sexy beha met beugel en wat vulling, vind ik toch wel het mooiste onder een outfit, als ehm, ex-borstvoedende moeder. Al zit zo’n simpel topje toch wel heel erg comfy. Maar maakt het eigenlijk nog uit? Wat is beter een BH met of zonder beugel?

Lees ook: Column | Kledingkeuze stress? Kies een bh!

BH met of zonder beugel?

Of een BH met of zonder beugel beter is, hangt eigenlijk vooral af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden dat beugelbeha’s meer steun en comfort bieden, en anderen vinden juist dat beha’s zonder beugels meer bewegingsgemak en comfort geven.

De wetenschap is het er ook niet over eens

Er is geen consensus in de wetenschappelijke gemeenschap over de vraag of beugelbeha’s schadelijk of gunstig zijn met betrekking tot de gezondheid van de borsten.

Sommige onderzoekers suggereren dat het dragen van een beugelbeha het risico op borstkanker kan verhogen, terwijl anderen geen verschil hebben gevonden.

bh met of zonder beugel

En het lymfesysteem bij je borsten en oksels dan?

Als huidtherapeut ben ik veel bezig met het lymfesysteem van het lichaam. Dit is het systeem om afvalstoffen af te voeren. Het speelt een belangrijke rol bij de afweer.

Er wordt gespeculeerd dat beugelbeha’s het lymfesysteem ‘afknellen’, waardoor gifstoffen (afvalstoffen) opeenhopen bij de borsten en niet goed worden afgevoerd. Dit kan problemen veroorzaken bij de gezondheid van de borsten.

Ook hierover is nog te weinig onderzoek gedaan. En er zijn veel meer factoren die een rol spelen bij de lymfeafvoer, zoals lichaamsbeweging en gezonde voeding. Maar heb je borstproblemen, dan is dit wel een optie om rekening mee te houden.

Zelfbeeld, borsten en een bh met of zonder beugel

Als je beugelbh’s of juist topjes lekkerder vind zitten, dan is dit een prima persoonlijke voorkeur. Maar als je beugelbh’s draagt omdat je het mooier vindt zitten (zoal ik), dan kun je tot slot ook met je zelfbeeld aan de slag.

Zo kwam een vriendin van mij ‘uit de kast’ met haar nieuwe topjes. Vroeger wilde ze graag een borstvergroting, maar nu had ze haar kleine borsten (die trouwens prachtig zijn) helemaal omarmd. Inspirerend!

Free the nipple

En een andere vriendin (met dan weer hele grote borsten), pleitte laatst: ‘Ik ben klaar met dat onzekere gedoe bij mannen, ik zwierde gewoon mijn shirt uit en riep: FREE THE NIPPLE!’

Dat leverde mij natuurlijk een grote glimlach én een leuke beeldvorming op 😉

Ook lezen: Is bamboe ondergoed en kleding duurzaam en fijn?*

Een beetje van allebei

Mijn borsten zijn dan niet per se klein en niet per se groot, maar hangen wel wat door 4 jaar borstvoeding geven.. tjaa.. maar dat is eigenlijk iets waar ik juist heel dankbaar voor ben!

Zodra ik thuis ben is het eerste wat ik doe mijn LASCANA beha uitgooien. Da’s een soort ritueel. En bij hele representatieve dingen kies ik toch liever sexy lingerie met een lekkere, volle bh met beugel. Maar voor de rest komen er toch steeds meer topjes in mijn ondergoed la. Dusseh.. een bh met of zonder beugel? Doe mij dan toch maar allebei.

En ben ik er eindelijk uit… komt m’n dochter… ‘Mam.. mag ik een beha?’

En jij.. Ben jij team BH met of zonder beugel?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.