“Ja, maar jij bent gewoon deeltijd duurzaam” krijg ik naar mijn hoofd geslingerd. Tja. Dat klopt wel. De ene keer eet ik een paar dagen vegetarisch of koop ik bio-kip voor 7 euro, maar daarentegen bestel ik tijdens mijn lazy lady days via thuisbezorgd een plofkipgerecht in een driedubbele verpakking. En dat is zéker dubbel. En niet duurzaam! Een bewuste lifestyle nastreven in de tijd van nu, vind ik namelijk niet altijd gemakkelijk. De ene keer ben ik gemotiveerd, heb ik tijd, geld én zin om extra moeite te doen. En soms dus niet. En soms raak ik ook wel eens ontmoedigd om goed voor de wereld te zijn, terwijl ik even hard met open ogen in de slimme marketingtrucjes trap (de buitenbeentjes van de AH… ik noem maar wat). Maar dan eindigt mijn gepieker wederom bij de immer terugkerende conclusie: balans. Doe wat je kán! En hiervoor raadpleeg ik deze bewuste en duurzame apps (gratis) qua duurzame kleding, eerlijk eten en een beter milieu. Hopelijk heb jij er ook wat aan!

Bewuste en duurzame apps (2020) op de allernieuwste telefoon

Ken je dat, aan de ene kant wil ik minderen met mijn mobieltje en aan de andere kant is het toch wel rete-handig om een goede smartphone met al die handige mogelijkheden te hebben.

Voor het opzoeken van informatie (vanaf de luie bank) heb ik slechts een snelle telefoon, internet en een goede wifi-verbinding nodig. Maar er bestaan ook een aantal hele handige apps voor het raadplegen van informatie op het gebied van een “groene” lifestyle. Dus of je nu een oudje hebt of de allernieuwste Samsung S20 met een prachtig snel scherm en functies zoals 12GB werkgeheugen, giga opslag van 128 GB, grote batterij voor 400 mAh en Super Fast Charging.. Ga naar de Playstore en probeer de onderstaande gratis bewuste en duurzame apps!

Gratis apps: fairtraide kleding, eerlijk eten en milieu tips

 • Mooie zoekmachine app voor tweedehands en duurzame kleding;
 • Apps waarmee ik (h)eerlijk eten kan halen in de buurt en
 • Informatieve apps over afval scheiden en interessante milieutips.
gratis bewuste en duurzame apps

Bewuste/fair kleding scoor ik met deze apps

Als ik kleding nodig heb, dan zoek ik het liefst eerst tweedehands. Maar ik wil wel graag makkelijk zoeken! Via de gratis app United Wardrobe kan ik kleding kopen van andere mensen. Het lijkt op Marktplaats, alleen hier zijn de productfoto’s veel mooier en de app is erg functioneel zoals een echte webshop. Ik kan bijvoorbeeld mijn eigen maten instellen.

Het grote pluspunt is dat we op deze manier kleren een tweede leven geven, waardoor er minder kleding geproduceerd hoeft te worden en er minder afval ontstaat. Het nadeel? Het zegt niks over de duurzaamheid van de stoffen zelf of het arbeidsproces. Dit moet ik dan alsnog per merk opzoeken en daar gebruik ik bijvoorbeeld de website Rank-A-Brand voor.

Een andere mooie App vind ik de Engelstalige Renoon. Hier kan ik nieuwe kleding kopen of merken bekijken die ook écht duurzaam zijn. Ik zoek gemakkelijk in de zoekbalk, op kledingtype of op materiaal. Bij elk item staat why sustainable met een uitleg waarom het item duurzaam is. SUPER! Verder vind ik het handig om merken en items in mijn account te kunnen opslaan.

Verder staat de app EerlijkWinkelen op mijn smartphone. Hier kan ik stenen winkels in de buurt opzoeken die fairtrade, biologische, tweedehands en eerlijke producten verkopen. Helaas staat ons Zoetermeertje er niet op. Hint…………. ????

Kortom handige kleding apps

 • United Wardrobe
 • Renoon
 • EerlijkWinkelen

Apps voor gezond eten en tegen voedselverspilling

Op de simpele en functionele app Groente- & fruitkalender van Milieu Centraal check ik hoe milieuvriendelijk mijn eten is deze maand. Correctie, ik doe inspiratie op voor wat ik ga koken én ben automatisch goed bezig ???? Ook kan ik per groente of fruit de bewaartips bekijken, tegen voedselverspilling.

In de app Questionmark kan ik producten uit de supermarkt bekijken en vergelijken op basis van gezondheid en duurzaamheid. De belangrijkste keurmerken worden er ook in meegenomen. Als een product als “minst gezond” wordt gelabeld, staat er een uitleg waarom (bijvoorbeeld te veel calorieën – volgens de Schijf van vijf, overigens). Een goed pluspunt vind ik dat ook alle ingrediënten worden vermeld! Hoe werkt het? In de zoekbalk kun je bijvoorbeeld “muesli” intypen. Dan krijg je allemaal gezonde en ongezonde varianten. Vervolgens kun je er twee vergelijken (bijv. Holie en Quaker) op calorieën, suiker en andere ingrediënten.

Verder staat de Viswijzer op mijn telefoon. De app zelf vind ik een tikje onhandig in gebruik. Er staat daarentegen wel enorm veel (wetenschappelijke) info op over de duurzaamheid van vissen. Goede vis heeft het ASC of MSC keurmerk. De vis heeft een goed leven gehad en is onder eerlijke werkomstandigheden gevangen met minimale milieuschade. Groene icoontjes zijn de beste keuze, oranje daarna en rood is slecht. Als ik even op de AH check overlapt het vooral met het bio keurmerk. En naar de visboer ben ik nog niet echt geweest. Misschien wel een leuke.. ik wil déze vis (wijst op schermpje) ????

De app Too Good To Goo vind ik erg leuk omdat je voedselproducten waarvan de datum nadert, bij restaurants en winkels kunt ophalen voor een klein bedrag van bijvoorbeeld 5 euro (ter waarde van 15 euro). In Zoetermeer doen bijvoorbeeld Bakker Ammerlaan, Hoogvliet, Hema en La Place mee.

Tot slot is de app HappyCow erg leuk! Hier kun je winkels, bakkerijen en restaurantjes vinden in de buurt die vegan, vegetarisch en biologisch eten aanbieden.

Kortom (h)eerlijk eten apps

 • Groente en fruit kalender
 • Viswijzer
 • Questionmark
 • Too Good To Goo
 • HappyCow

Apps voor milieu verbeteren

Op de Afvalwijzer kun je je postcode instellen en deze app raadpleeg ik om te achterhalen waar ik bepaald afval kwijt moet. Typ bijvoorbeeld “aftershaveflesje” en deze moet bij restafval, een “wijnglas van kristal” moet ook bij het restafval en een gewoon “wijnglas” bij eh.. glas ????

De app is dus postcode afhankelijk en verwijst dan ook bijvoorbeeld bij het kopje textiel ook naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel in de buurt. Verder vind ik het ook interessant om te lezen wat er met het afval gebeurt. Wist je dat oude textiel uit sorteercentra wordt verwerkt tot isolatie? Tot slot zie je in de app ook wanneer je groene en grijze container worden geleegd.

Verder is de JouleBug app interessant! In deze app vind je eindeloze milieutips op het gebied van water- en energiebesparen, transport, eten en drinken, shoppen, kantoor, outdoor etc. Je kunt ook mensen volgen die bezig zijn met duurzaamheid en zelf punten sparen. Maar ik vind het zelf gewoon leuk om de tips te lezen ter inspiratie.

Kortom leuke milieu apps

 • AfvalWijzer
 • JouleBug

Ken jij nog toffe bewuste en duurzame apps?

Er zijn trouwens nog een hele hoop meer bewuste en duurzame apps, maar dit zijn dus mijn favorieten. Ik vind ze dan ook praktisch in gebruik, mooi en functioneel. En gewoon een leuke afwisseling tussen de spelletjes en eindeloze social media 😉

Welke bewuste en duurzame apps gebruik jij op je telefoon?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.