Als méést groene moeder, pak je alleen de fiets en koop je alles biologisch. Maar als jullie me kennen, zoek ik een duurzame lifestyle, in de tijd van nú. Een beetje dat en-en verhaal. Denken in mogelijkheden. Een auto heb je soms simpelweg gewoon nodig en is met het druilerige Nederlands weer, vaak ook wel erg fijn. Daarom zet ik wat tips voor ons op een rijtje voor bewust autorijden en geld besparen.

Lees ook: “De gekke bespaartips van een groene moeder

Bewust autorijden en geld besparen

Een auto produceren en afdanken kost energie en afval. Ook het autogebruik zelf, zorgt voor CO2 uitstoot en fijnstof. Wist je dat autoverkeer totaal, voor 9% fijnstof in de lucht zorgt? Daarnaast brengt een auto kopen en hebben, een hoop kosten met zich mee. Voor een gezond leven voor jezelf en elkaar kun je op allerlei manieren een steentje bijdragen qua bewust autorijden en geld besparen.

Hoe kun je geld besparen qua autorijden?

Een auto kost een hoop geld. Denk maar aan de aanschaf, het onderhoud, je brandstof, verzekeringen, belasting en je afschrijving. Geld dat je kunt besparen, waardoor je weer minder hoeft te werken of meer andere leuke dingen mee kunt doen. Veel bespaartips zijn ook direct milieubewust. Wat kun je zoal besparen rondrom autokosten?

1. Besparen op de aanschafkosten

Laat je niet verleiden door bigger, better. Bekijk wat mogelijk is binnen je budget, zodat je niet gevangen zit in de autokosten. Een duurdere auto betekent ook duurder onderhoud. Neem tijdens het autokopen een vriend of familielid mee die goed is in onderhandelen 😉

 • Ga je voor tweedehands, zoek naar een auto na 2015, deze zijn zuiniger.
 • Koop je een nieuwe auto, ga dan voor energielabel A. Qua lease auto, geldt voor een zeer zuinige auto, minder bijtelling.
 • Een kleine auto is 10% zuiniger dan gemiddeld (check energielabel). Je zou voor je vakantie een grotere auto kunnen huren, dat is dan duurzamer en goedkoper.
 • Een volledig elektrische auto is het meest zuinig, daarna een hybride. Onderaan benzine en dan dieselauto’s. Een nieuw fenomeen is groengas, al staat dat bij personenauto’s nog in de kinderschoenen.

2. Minder vaste en variabele kosten

Kies voor de goedkoopste autoverzekering van Nederland, zodat je geld bespaart op je maandelijkse vaste lasten. Naast een autoverzekering vergelijken kun je ook autogarages vergelijken. Eentje met betrouwbare werknemers, die je niet allerlei onnodige dingen aanpraten die extra geld kosten. Vraag naar goede ervaringen om je heen.

 • Zoek het goedkoopste tankstation. Kijk in jouw buurt of onderweg op je route, welk tankstation het goedkoopst is en word vaste klant. Let wel op: een groot stuk omrijden om goedkoper te tanken heeft natuurlijk geen nut.

bewust autorijden en geld besparen2

Hoe kun je bewust autorijden?

Een auto hebben heeft dus impact op het milieu. Denk maar aan de CO2 uitstoot dat in de lucht komt en de fijnstof die niet gezond is voor mensen. De CO2 uitstoot staat vermeld op het energielabel (in gram CO2 per km). Wat kun je allemaal doen om milieubewust te autorijden?

1. Is deze autorit echt nodig?

Deze eerste tip vergt zelfdiscipline. Want is de autorit echt nodig? Vaak pak je uit gemak de auto. Door hier op een positieve manier bij stil te staan, kun je jezelf helpen omdenken. Bijvoorbeeld: als ik nu de fiets pak i.p.v. de auto, heb ik direct een sportlesje meegepakt 😉

2. Carpoolen en autodelen; gezellig samen rijden

Ook kun je kijken om te carpoolen. Dat betekent samen een auto gebruiken. Woont er een collega in de buurt waarmee je een auto kunt delen? Kun je met een buurvrouw afspreken om de kinderen om en om naar school te brengen? Samen een autodelen met familie of vrienden kan ook. Zo deel je de kosten en gebruik je de auto al automatisch minder. Je kunt zelfs autodelen met onbekenden via een autodeelplatform.

3. Stel je auto airco bewust in

De airco aan, verhoogt je brandstofverbruik. Daarnaast zorgt het weglekken van koelvloeistof voor extra milieuschade, omdat het een sterk broeikasgas is. Dat geldt ook voor je achterruitverwarming of stoelverwarming.

 • De airco op de snelweg verbruikt minder, dan in de stad. Stel hem niet te hoog in en alleen indien nodig.
 • Climate control (automatisch airco) is beter, omdat hij automatisch afslaat bij de ingestelde temperatuur.

4. Tips voor een gezond rijgedrag

Tijdens het autorijden zelf kun je ook wat doen. Leer jezelf een bewuste autorijstijl aan. Voldoende afstand, een rustige ambiance in je karretje en goed participeren zorgen meteen voor sociaal rijgedrag. En dat is wel zo bevorderlijk voor ons volle Nederlandse wegnetwerk, nietwaar?

 • Laat de auto uitrollen in plaats van remmen en schakel niet terug.
 • Moet je langer dan een minuut wachten, zet de motor uit. Het startstopsyteem is daar een mooie, nieuwe technologie voor.
 • Schakel op tijd door naar de volgende versnelling en blijf zo laag mogelijk op je toerenteller (onder 2500).
 • Trek langzaam op bij het verkeerslicht (laag in je toerenteller).
 • Probeer op de snelweg zo constant mogelijk te rijden. Cruisecontrol doet dit voor je en anders boots je dat gewoon na 😉
 • Hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstofverbruik. Naar je werk racen scheelt je vaak niet eens een paar minuten extra. Is dat het risico en gehaaste gevoel je waard?
 • Parkeer in die richting, zodat je direct kunt wegrijden zonder eerst manoeuvres te maken.

5. Bewuste auto-omgang en onderhoud

Laat je motor goed onderhouden. Zelf kun je regelmatig je bandenspanning controleren. Een te hoge of lage spanning beïnvloedt het brandstofverbruik nadelig.

 • Check je bandenspanning 1x per maand bij het tankstation.
 • Gebruik je seizoensbanden in het juiste seizoen. Dit scheelt onnodig brandstofverbruik en slijtage.
 • Hoe meer gewicht, hoe meer brandstofverbruik.
 • Zeker dakkoffers en fietsendragers zijn de moeite waard om te verwijderen na de vakantie. En een mooie reden om je wagentje leeg en opgeruimd te houden 😉
 • Een koude motor warmt beter op als je er gelijk (maar rustig) mee rijdt. Een koude ochtend? Laat je auto niet stationair draaien, maar zet de verwarming onderweg aan. Kom op, je bent toch geen prinses op de erwt 😉
 • Stationair laten draaien om je auto ijsvrij te maken vind ik een ander verhaal. Het is niet duurzamer, nee. Maar veiligheid voorop, want hoe gevaarlijk is zo’n beslagen ruit in je woonwijk met fietsers en kids tijdens de spits?! De meest bewuste volgorde? Motor aan, verwarming op de ruiten. Dak, motorkap en ramen sneeuwvrij maken. Zijruiten krabben, dan achterruit en dan de voorkant. En ja, ik zet in die tijd mijn kopje koffie on the go 😉

Met kleine stapjes bewust autorijden en geld besparen

Kortom, er zijn een hoop kleine tips, die al met al schelen qua bewust autorijden en geld besparen op je autokosten. Hopelijk heb je er wat aan!

Ben jij een bewuste autorijder? Welke tips pas je al toe? En heb jij nog andere tips om geld te besparen op autokosten of om duurzamer te rijden, dan zie ik je berichtje heel graag in de reacties, zodat ik je tips kan toevoegen aan de lijst! 

afbeeldingen Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.