Vroeger, pre-kindertijd, gingen bevallingsverhalen hijgend mijn ene oor in, en schreeuwend mijn andere oor uit. Zucht.. die melodramatische details ook. Sinds ik zelf de goddelijke oerkracht van een geboorte heb meegemaakt, ben ik een en al weeën-weg-puffend oor. Ben je ook (bijna) mama én benieuwd naar mijn bevalling? Blijf dan vooral lezen. Het is geen horrorverhaal, promise.

Meer zin in iets luchtigs?

Spring dan naar deze toffe DIY: “Een cool zwangerschapsfotoboek? Maak een baby magazine!”. In het baby magazine dat ik voor mijn dochter heb gemaakt, staan 3 pagina’s over de bevalling. Op de eerste pagina vertel ik het verhaal vanuit mijzelf. De volgende pagina is natuurlijk vanuit papa. En op de derde pagina heb ik gevraagd mijn moeder de bevalling te vertellen vanuit haar oogpunt. Ja, zij was er inderdaad bij. Nét op tijd overigens, voordat mini-me werd gelanceerd. Maar dat lees je hieronder.bevalling

Mijn bevalling: hoe onze dochter wordt gelanceerd

“Donderdag 9 mei 2013 worden wij om 21.00 uur verwacht in het ziekenhuis op de afdeling verloskunde om te worden ingeleid. Na een half uurtje ctg, om te kijken hoe het met de baby gaat (hartslagmeting en meting buikspanning), krijg ik een inwendig onderzoek en word er een tabletje ingebracht om de baarmoedermond week te maken. De baarmoedermond bleek al wel iets verweekt, maar zit nog te ver naar achter. 

Vol spanning, opwinding en nog duizend andere emoties denk ik: ‘Ik hoop maar niet dat dit lang gaat duren, want volgens de gynaecoloog kan zoiets in het slechtste geval wel 3 dagen duren.’ 

Om 23.00 uur gaat mijn man naar huis en blijft telefonisch paraat. Ik probeer wat te slapen maar het is te druk in mijn hoofd om echt diep in slaap te komen. Daarnaast heb ik harde buiken en een beetje menstruatieachtige krampen. Een goed moment om de ademhalingstechnieken om te ontspannen te oefenen.

De nacht gaat stilaan over in de ochtend, en dan..!

De volgende ochtend ben ik om 6 uur al wakker. De dag begint al vroeg met opnieuw even een ctg (een uur). Om half 8 opnieuw een inwendig onderzoek voor het tweede tabletje. Blijk ik al 2 cm ontsluiting te hebben. Dat valt me alles mee! Helaas gaat baby’s hartslag naar beneden, waardoor het tweede tabletje nog even moest wachten en ik nog een uur opnieuw aan de ctg moet.. Na het derde inwendige onderzoek om half 9, blijk ik 3 cm ontsluiting te hebben en dan wordt eindelijk het tweede tabletje ingebracht.

De dokter zegt met een neutraal gezicht: “Als dit zo door gaat mogen straks om 11 uur je vliezen worden gebroken.”. In de tussentijd lopen wij wat door het ziekenhuis en worden de krampen en harde buiken iets meer, maar nog steeds heel goed te doen.

Dan dan, naar de verloskamer

Om 11 uur gaan wij dan naar de verloskamer. Ik blijk nog steeds 3 cm ontsluiting te hebben. Dat valt tegen. Ze gaan mijn vliezen doorprikken – niet fijn – en het warme vruchtwater gutst over mij heen – ook niet fijn. Nog geen minuut later dient de eerste echte wee zich aan. En ik weet niet wat me overkomt!

Mijn god. Dit zou ik geen uren vol kunnen houden, denk ik meteen. Achter elkaar komen de weeën en na 3 kwartier vraag ik om pijnstilling. Weer een inwendig onderzoek en blijk ik ineens 7 cm ontsluiting te hebben. Huh?!

Voor een ruggenprik is het al te laat, maar een pijnstillend infuus wordt voorbereid, waarop ik ineens persdrang voel. IK. MOET. PERSEN! De verloskundige voelt en zegt ineens dat ik na de volgende wee op mijn rug moet liggen en mag gaan persen. Oke?! Ik heb dus al ineens 10 cm ontsluiting, binnen het uur! En geen pijnstilling dus.

Supersnel en ineens die persweeën

Na 3-4 persweeën valt baby’s hartslag weg en moet ze er snel uit. Ik krijg in een volgende wee verdoving en in die daarop een knip en zet alles op alles. Ik kan alleen maar denken: DAT KIND MOET ERUIT!!!! Er word op mijn buik geduwd en mijn man, mijn moeder, de verloskundige en verpleegkundige moedigen mij keihard aan.. En daar ben jij.. binnen 16 minuten! Je werd zowat gelanceerd. Je bent geboren op 10 mei 2013 om 12.24 uur.

Tot slot moet de placenta er nog uit, die kwam niet meteen los waardoor ik wat bloed verloor. Ik krijg nog wat hechtingen maar jij lag op mijn buik, het mooiste dat me ooit is overkomen.”

Blijf bijzonder hè.. Wat ook bizar is voor mij, is om dit verhaal met de kalme badgeboorte van nr. 2 te vergelijken… Heb jij je verhaal ergens opgeschreven? Deel je link hieronder.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

6 Comments

  1. Mooi verhaal, en wat leuk dat je het hier deelt. Leuk om te lezen, mijn bevalling is iets anders verlopen, maar je krijgt er iets prachtigs voor terug. Leuk detail trouwens, mijn dochtertje is op 9 mei geboren, 1 dag eerder dan Lieve.

  2. Wat een bijzonder verhaal, altijd mooi om terug te lezen. Wat heb je er trouwens een mooi magazine van gemaakt. Is weer eens wat anders. Je bent duidelijk erg ervaren in het maken van fotoboeken, knap hoor!

  3. Leuk om je ervaring te lezen.
    Mijn eerste bevalling heb ik ergens kort opgeschreven. De tweede nog niet. Hoewel inmiddels ruim 1,5 jaar geleden weet ik nog bijna elke minuut te vertellen wat er gebeurd. De bevalling staat in mijn geheugen gegrift. Je brengt me wel op een idee om het toch even op papier te zetten. Misschien dat ik hem wel deel.
    …Petra schreef als laatst…Liebster AwardMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.