Heb je dit artikel voor je neus geschoven gekregen? Leuk! Want hierin lees je hoe je de zwangere – straks barende – vrouw optimaal kunt ondersteunen. Van zwangerschap, geboorte tot aan dat het kindje net ter wereld komt. Een checklist ‘bevalling tips partner’. Handig per fase, zodat ook jij daar straks staat te knallen als superman (of superwoman)!

Ook leuk: “Kraamcadeau: Eco geboorte cadeaus voor baby & mama (maar ook voor papa, broer/zus en opa/oma)”

Bevalling tips partner

Voorbereiding, communicatie en samenwerken zijn de sleutel tot een geboorte waar je allemaal positief op kunt terug kijken. Ja, da’s logisch. Maar een paar concrete voorbeelden zijn ook wel zo fijn.

Hoe meer ontspannen, veilig en (uit)gerust de vrouw zich voelt, hoe beter haar lichaam kan baren. Stress, angst en paniek blokkeren de geboorteorganen en stagneren het geboorteproces.
bevalling tips partner

1. Voorbereiding / tijdens de zwangerschap

Een léuke zwangerschapscursus

Niet iedereen staat te springen om een zwangerschapscursus. Toch is het wél een goede voorbereiding. Niet alleen informatief, maar ook voor je mindset en lichaam.

Het is fijn als je partner betrokken is bij de zwangerschapscursus. Er zijn cursussen volledig samen, deels samen en alleen. Kies in ieder geval iets dat bij jullie past, klets lekker na over zo’n cursus, maar maak er vooral ook samen een lolletje van.

Lees ook: HypnoBirthing zwangerschapscursus: mijn ervaring
Lees ook: Leuke zwangerschap sport om zelf te doen: thuis workouts bij Fitzwanger-online

Een vaderlijk perspectief

Voor een beetje back-up als vader-to-be is het leuk om eens rond te neuzen op papablogs. Veel te onderbelicht, die vaderkant. En dan heb je net even wat meer perspectief, dan alleen je eigen vader of vrienden.

Leuke papa blogs:
bevalling tips partner

2. Communicatie

Zo makkelijk gezegd, maar ga ’t maar doen. Ik vind communicatie over lastige onderwerpen of discussiepunten wel een dingetje. Maarrr… eenmaal eruit, dan worden de dingen toch écht héél véél beter. Tips bij de communicatie:

  • Probeer altijd vanuit ‘ik voel’ of ‘ik denk’ te praten.
  • Denk van te voren na over je echte grenzen.
  • Stel vooral veel vragen.
  • Draai de situatie om, zodat je jezelf kunt inleven.
  • Het gesprek hoeft niet meteen klaar te zijn. Laat het bezinken en kom er vaker op terug.

Angsten

Vraag de vrouw over haar angsten. Als jij weet wat haar blokkeert (bijv. ze is bang voor inknippen of dat het hoofdje niet gaat passen), dan kun je haar onzekerheden wegnemen door haar op die momenten extra te ondersteunen. Praat positief en vertel haar dat het goed gaat, dat het prima past en dat haar lichaam gemaakt is om te baren.

Geboortewensen en voorkeuren

Geboortewensen kunnen bepaalde houdingen zijn, maar ook muziek, tot aan het wel of niet opzetten van een mutsje bij de baby. Natuurlijk, de vrouw doet het werk en dan zou je denken: dan mag zij bepalen. Toch is het heel fijn als er iemand meedenkt en ook eerlijk aangeeft wat ‘ie zelf prettig vindt. Plus, zo wordt het ook ‘jouw’ geboorte.

Daarnaast is tijdens de geboorte een vrouw in een andere zone. Hoe beter jullie de wensen samen hebben bepaald en besproken, hoe beter jij de rol van “bewaker van het fort” op je kunt nemen. Een heel belangrijke taak!

Lees ook: “Een visueel geboorteplan snappen ze beter (+gratis download)”

bevalling tips partner

3. De bevalling dient zich aan

Een paar praktische bevalling tips partner:

  • Breng je kind(eren) bij de oppas. Doe dit op tijd zodat je rustig kunt knuffelen en vertellen dat alles goed is en dat er straks een broertje of zusje is.
  • Thuisbevalling: zet de spulletjes klaar die nodig zijn. Ziekenhuis: weet de route, zorg voor een volle tank en neem de spullen mee die nodig zijn.
  • Zorg voor een fijne omgeving zoals gedimde lichten, een rustig muziekje of een fijn dekentje. Creëer een fijn “nestje” voor de vrouw met lekkere kussens, zodat ze zich prettig voelt en zich goed kan ontspannen. Stuur overbodige mensen de ruimte uit.
  • Zorgen. Regel voldoende vocht, bijvoorbeeld water uit een sportfles. Handig bij verschillende houdingen. Zorg in het begin voor wat lichts te eten, maar geen zware maaltijden. Bevallen kost veel energie. Zorg dat ze zoveel mogelijk slaap pakt of rust als dit lukt. Door nervositeit of angst kan haar lichaam koud zijn. Dikke sokken of een warm dekbed is de oplossing. Zorg dat ze voldoende plast.
  • Warmte werkt ontspannend, dus denk ook aan een lekkere, warme douche. Zet een krukje voor haar neer en blijf er indien gewenst bij.
  • Bel de verloskundige, doula, kraamhulp, fotografe, moeder etc. zoals jullie van te voren hebben afgesproken. (verloskundige meestal als de golven om de 5-6 minuten komen)
  • Wees het aanspreekpunt voor de zorgverleners en omgeving zodat de vrouw in haar ontspanning kan blijven.

4. Tijdens de weeën (ontsluitingsfase)

Tijdens de ontsluitingsfase komen de weeën met meer regelmatig en zijn de golvingen intenser zodat de baarmoedermond zich steeds meer opent. Je vrouw zit in haar ‘bevallingsroes’. Het is belangrijk dat zij zich veilig, comfortabel en zoveel mogelijk ontspannen voelt. Wat kun jij doen?

  • Fysiek er zijn. Dat doet al zoveel. Blijf in haar buurt, maar vraag niet teveel of je iets kunt doen. Dit komt onzeker over en zij zal er zelf wel om vragen. Pak haar hand.
  • Geef mentale steun en kracht door haar aan te moedigen en 100% vertrouwen te hebben dat zij dit kan en dat haar lichaam hiervoor is gemaakt. “Je kan dit, je doet het super, ik ben trots op je”, geeft een vrouw zoveel power! Haal haar niet uit haar kracht met negativiteit.
  • Help haar bij verschillende houdingen,bijvoorbeeld op haar zij, op haar rug, in bad, onder de douche, geboortebal, stoel, toilethouding. Leg indien nodig kussens in haar rug, onder de schouders of knieën.
  • Tijdens een wee is tegendruk of een massage op de onderrug, vlak boven het stuitje erg fijn. Als je ziet dat je vrouw gespannen is, druk dan haar schouders omlaag. Dit werkt kalmerend en de ademhaling gaat beter. Een voetmassage is ook een goede tip als afleiding van een wee. Of kriebelen met een veer over de huid.
  • Begeleid haar ademhaling. Bij de meeste zwangerschapscursussen komen ademhalingstechnieken aan bod. Het is belangrijk dat jij dit ook goed kunt, zodat je de vrouw hierbij kunt helpen als het even niet goed lukt. Let erop dat haar buik beweegt (diepe ademhaling) en niet haar borst (oppervlakkige ademhaling). Leg bijvoorbeeld jouw hand op haar buik en zeg dat ze naar jouw hand moet toe ademen. Of kijk haar aan en zeg dat ze zich op jou moet concentreren en adem samen met haar.
bevalling tips partner

5. Tijdens de geboorte fase

Tijdens het laatste stukje, als de baarmoedermond bijna volledig geopend is, geeft de vrouw aan dat ze wilt persen.

  • Zorg dat de vrouw een voor haar prettig positie aanneemt. Dat kan zijn liggend, hurkend, op een baarkruk, in bad, hangend tegen een rand of op handen en knieën. Ondersteun en help haar om de meest fijne positie in te nemen.
  • Laat haar zien, weten, horen: “Je kan het wél!

6. De baby is geboren

  • Je kunt helpen de baby aanpakken en met het ontbloten van de borst/ buik van de mama. Huid-op-huidcontact is erg belangrijk voor de hechting. Indien dit op een of andere manier niet mogelijk kun jij ook als partner huid-op-huidcontact geven aan de baby.
  • Enne.. gefeliciteerd!

Lees ook: Mijn bevalling: “Ze werd letterlijk gelanceerd!”
Lees ook: “Mijn bevalling: hopelijk nu natuurlijk, thuis en in bad”

Ik hoop dat je wat hebt aan deze bevalling tips partner. En heb je nog een goede tip of gedachte? Vul mij dan aan in de reacties hieronder. Dankjewel!

Laatste update 2022, afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

7 Reacties

  1. Mijn vriend had geen handleiding in juiste communicatie bij de bevalling nodig. Een engel van ondersteuning en geduld was hij. Degene die een anti-assertieve training nodig had was ikzelf, want hij heeft nogal wat naar zijn hoofd geslingerd gekregen. Toen de bevalling voorbij was, was alles goed natuurlijk. Gelukkig maar.

    • Dat is ook leuk! En dat het gegeven wordt door een mannelijke verloskundige helemaal. Zo fijn. Die zijn er niet veel volgens mij?

    • Wat leuk dat jij dat hebt gegeven. Vaak is er maar een klein gedeelte voor de partners qua voorlichting, maar dat mag wat mij betreft wel wat meer zijn.

  2. Ben het helemaal eens met jouw tips. Je zegt al, ‘fysiek’ er zijn, dat betekent dus ook dat de verloskundige en kraamhulp (bij een thuisbevalling) maar even zelf hun drinken moeten regelen. Mijn man deed het perfect alleen hij was iets te ‘gastvrij’ haha 😉
    …Lilian schreef als laatst…Als de man van huis is…My Profile

    • Haha oh Lilian! Dan heb jij ten eerste echt een superlieve vent denk ik, maar inderdaad op zo’n moment……….. 😉

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.