De geboorte van jullie kindje komt steeds dichterbij. Langzaam begin je ‘m een beetje te knijpen. Je kunt misschien als partner ook wel wat extra bevalling tips gebruiken.¬†Met deze praktische tips per fase, heb jij voldoende tools om je barende vrouw optimaal te ondersteunen.Voel je zelfverzekerd, weet¬†welke rol je zal innemen en sta daar als Superman!

Hoofdregel nummer 1. Wees ervan bewust dat hoe ontspannender, veiliger en geruster jouw vrouw zich voelt, hoe beter haar lichaam kan baren. Stress, angst en paniek blokkeren de geboorteorganen en stagneren het geboorteproces.

Bevalling tips partner: vooraf

Jullie beleven dit samen en worden straks samen ouders! Voorbereiding en communicatie zijn echt the key.

Voorbereiding

 • Kies een zwangerschapscursus die bij jullie past. Toon interesse en ga indien gewenst ook mee zodat jullie op √©√©n lijn zitten.
 • Zorg dat je in grote lijnen weet hoe een bevalling gaat. Kennis is macht. Meestal komt dit ook wel aan bod tijdens een zwangerschapscurus. Lees je in. Praat erover met vaders in je omgeving. Zorg dat je op jouw manier bent voorbereid. Zo ben jij zelfverzekerd, is jouw vrouw daardoor veel geruster en kan haar lichaam veilig baren.

Communicatie

 • Praat met je vrouw over haar angsten.¬†Als jij weet wat haar blokkeert (bijv. ze is bang voor inknippen of dat het hoofdje niet gaat passen), dan kun je haar onzekerheden wegnemen door haar op die momenten extra te ondersteunen. Praat positief en vertel haar dat het goed gaat, dat het prima past en¬†dat haar lichaam gemaakt is om te baren.
 • Weet jullie geboortewensen en -voorkeuren. Dit kunnen bepaalde houdingen zijn, maar ook muziek, tot aan het wel of niet opzetten van een mutsje bij de baby. Tijdens de geboorte is jouw vrouw in een andere zone en kun jij perfect de rol van “bewaker van de wensen” op je nemen. Bespreek ze dus goed van te voren en schrijf ze op papier of in een geboorteplan. Zo zorg jij ervoor dat de bevalling zo fijn¬†mogelijk verloopt volgens jullie wensen.

De bevalling dient zich aan

 • Breng je kind(eren) tijdig onder bij de oppas. Doe dit op tijd zodat je rustig kunt knuffelen en¬†vertellen¬†dat alles goed is en dat er straks een broertje of zusje is.
 • Thuisbevalling: zet de spulletjes klaar die nodig zijn.¬†Ziekenhuis: weet de route, zorg voor een volle tank en neem de spullen mee die nodig zijn.
 • Zorg voor een fijne omgeving zoals gedimde lichten, een rustig muziekje of een fijn dekentje.¬†Cree√ęr een fijn “nestje” voor je vrouw met lekkere kussens, zodat ze zich prettig voelt en zich goed kan ontspannen.¬†Stuur overbodige mensen de ruimte uit.
 • Zorg voor haar. Regel voldoende vocht, bijvoorbeeld water uit een sportfles. Handig bij verschillende houdingen. Zorg in het begin voor wat lichts te eten, maar geen zware¬†maaltijden. Bevallen kost veel energie. Zorg dat ze zoveel mogelijk slaap pakt of rust als dit lukt. Door nervositeit of angst kan haar lichaam koud zijn. Dikke sokken of een warm dekbed is de oplossing. Zorg dat ze voldoende plast.
 • Warmte werkt ontspannend, dus denk ook aan een lekker warme douche. Zet een krukje voor haar neer en blijf er indien gewenst bij.
 • Bel de verloskundige, doula, kraamhulp, fotografe, moeder etc. zoals jullie van te voren hebben afgesproken. (verloskundige meestal als de golven om de 5-6 minuten komen)
 • Wees het aanspreekpunt voor de zorgverleners en omgeving zodat je vrouw in haar ontspanning kan blijven.

Tijdens de wee√ęn (ontsluitingsfase)

Tijdens de ontsluitingsfase¬†komen de wee√ęn met meer regelmatig en zijn de golvingen¬†intenser zodat de baarmoedermond zich steeds meer opent. Je vrouw zit in haar ‘bevallingsroes’. Het is belangrijk dat zij zich veilig, comfortabel en zoveel mogelijk ontspannen voelt. Wat kun jij doen?

 • Fysiek er zijn. Dat doet al zoveel. Blijf in haar buurt, maar vraag niet teveel of je iets kunt doen. Dit komt onzeker over en zij zal er zelf wel om vragen.¬†Pak haar hand.
 • Geef mentale steun en kracht door haar aan te moedigen en 100% vertrouwen te hebben dat zij dit kan en dat haar lichaam hiervoor is gemaakt.¬†“Je kan dit, je doet het super, ik ben trots op je”,¬†geeft een vrouw zoveel power! Haal haar niet uit haar kracht met negativiteit.
 • Help haar bij verschillende¬†houdingen,¬†bijvoorbeeld op haar zij, op haar rug, in bad, onder de douche, geboortebal, stoel, toilethouding. Leg indien nodig kussens in haar rug, onder de schouders of knie√ęn.
 • Tijdens een wee is tegendruk of een massage op de onderrug, vlak boven het stuitje erg fijn. Als je ziet dat je vrouw gespannen is, druk dan haar schouders omlaag. Dit werkt kalmerend en de ademhaling gaat beter. Een voetmassage is ook een goede tip als afleiding van een wee.
 • Begeleid haar ademhaling. Bij de meeste zwangerschapscursussen komen ademhalingstechnieken aan bod. Het is belangrijk dat jij dit ook goed kunt, zodat je je vrouw hierbij kunt helpen als het even niet goed lukt. Let erop dat haar buik beweegt (diepe ademhaling) en niet haar borst (oppervlakkige ademhaling). Leg bijvoorbeeld jouw hand op haar buik en zeg dat ze naar jouw hand moet toe ademen. Of kijk haar aan en zeg dat ze zich op jou moet concentreren en adem samen met haar.

Bevalling tips partner

Tijdens de geboorte fase

Tijdens het laatste stukje, als de baarmoedermond bijna volledig geopend is, geeft de vrouw aan dat ze wilt persen.

 • Zorg dat je vrouw een voor haar prettig positie aanneemt. Dat kan zijn liggend, hurkend, op een baarkruk, in bad, hangend tegen een rand of op handen en knie√ęn. Ondersteun en help haar, de meest fijne positie in te nemen.
 • Laat haar zien, weten, horen: “Je kan het w√©l!

Jullie baby is geboren

 • Je kunt helpen de baby aanpakken en met het ontbloten van de borst/ buik van de mama. Huid-op-huidcontact is erg belangrijk voor de hechting. Indien dit op een of andere manier niet mogelijk kun jij ook als vader huid-op-huidcontact geven aan de baby.
 • Enne.. gefeliciteerd!

Bevalling tips partner

Psstt…. stiekem is dit naslagwerk ook direct superhandig voor mijn eigen hubbie ūüėČ Hopelijk heb jij er ook iets aan. En voor de ouders onder ons; hoe ging dit bij jullie bevalling? Heb je nog een goede tip of aanvulling wat heel erg fijn is¬†als ondersteuning?¬†Ik ben zeer¬†benieuwd. Praat mee in de reacties hieronder.

Lees ook: “Mijn bevalling: hopelijk nu natuurlijk, thuis en in bad”

Afbeeldingen: de bovenste afbeelding is van onze eerste bevalling. De afbeeldingen in de tekst zijn afkomstig van Pixabay.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar ‚Äúhet verhaal achter het verhaal‚ÄĚ. De balans der dingen, haar struggle.

7 Comments

 1. Mijn vriend had geen handleiding in juiste communicatie bij de bevalling nodig. Een engel van ondersteuning en geduld was hij. Degene die een anti-assertieve training nodig had was ikzelf, want hij heeft nogal wat naar zijn hoofd geslingerd gekregen. Toen de bevalling voorbij was, was alles goed natuurlijk. Gelukkig maar.

  • Lori Reply

   Dat is ook leuk! En dat het gegeven wordt door een mannelijke verloskundige helemaal. Zo fijn. Die zijn er niet veel volgens mij?

  • Lori Reply

   Wat leuk dat jij dat hebt gegeven. Vaak is er maar een klein gedeelte voor de partners qua voorlichting, maar dat mag wat mij betreft wel wat meer zijn.

 2. Ben het helemaal eens met jouw tips. Je zegt al, ‘fysiek’ er zijn, dat betekent dus ook dat de verloskundige en kraamhulp (bij een thuisbevalling) maar even zelf hun drinken moeten regelen. Mijn man deed het perfect alleen hij was iets te ‘gastvrij’ haha ūüėČ
  …Lilian schreef als laatst…Als de man van huis is‚ĶMy Profile

  • Lori Reply

   Haha oh Lilian! Dan heb jij ten eerste echt een superlieve vent denk ik, maar inderdaad op zo’n moment……….. ūüėČ

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.